Jordskokkesuppe med rugbrødscroutoner og syltede havtorn

fasanpateI går fejrede vi gemalens fødselsdag sammen med resten af familien, og i dagens anledning havde jeg tryllet en fem retters menu frem. Mens fødselaren pakkede gaver ud, spiste vi disse små hapsere, som bestod af ristede olivenbrød smurt med fasanpaté, og vi drak en sødmefuld Pinot Gris “Cuvee Marie” til.

jordskokkesuppeJeg serverede ovenstående jordskokkesuppe som forret. Nu er gemalen ellers ikke så meget til supper, men jeg tænkte, at hvis jeg blot lavede den interessant nok, så ville det gå, og heldigvis faldt den i hans smag.

Suppen har jeg lavet før – tilmed til en anden fødselsdag, hvor jeg også havde lavet en fem retters menu – men denne gang blev den piftet lidt op. Vi var syv voksne og to små børn, så jeg lavede dobbelt portion af jordskokkesuppen, og så fandt jeg et par rugbrøds-endeskiver frem fra fryseren. Dem havde jeg nemlig gemt til sådan en lejlighed som denne.

Rugbrødsskiverne blev hakket fint og stegt i en klat smør på en pande sammen med 1-2 spsk rørsukker og en smule salt. Da sukkeret var smeltet, og brødternene var vendt grundigt i det, blev brødternene taget af panden og lagt på et stykke bagepapir. Sørg for at sprede brødternene godt (ligesom når du laver brændte mandler), så de ikke klistrer sammen til én stor klump. Jeg overvejede i øvrigt i et kort øjeblik at tilføje lakridspulver, ligesom da jeg lavede pastinak-kartoffelsuppe med lakridscroutoner, men jeg syntes ikke, det ville passe så godt sammen med havtornene.

De syltede havtorn lavede jeg for nylig, da jeg fandt lidt havtorn frem fra fryseren. Dem havde jeg fået af min svigermor i efteråret, og skal du arbejde med havtorn, er det bedste råd at fryse dem ned, inden du begynder at pille dem af grenene. Jeg brugte et par håndfulde havtorn, som blev hældt i en gryde sammen med 1½-2 dl æblecidereddike og et par spsk rørsukker. Bærrene fik lov til at småsimre i fem minutter, inden de blev hældt på et skoldet glas. Derefter skal de blot trække mindst en uge, inden de bruges. De var blevet lidt sødere, end jeg havde ventet, men de fungerede stadig godt sammen med den cremede, sødmefulde suppe og de sprøde brødtern. Vinen, som vi drak til hapserne, fungerer også fint til denne forret.4 thoughts on “Jordskokkesuppe med rugbrødscroutoner og syltede havtorn”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *