danske jordbær med mælk – mmmm

Med gemalens og min stigende interesse for mad og råvarer gennem de senere år er også fulgt den hyggelige hobby – shoppe spændende/anderledes/lokale/nye råvarer. Vi er blevet bedre til at komme på det lokale torv, hvor der er torvedag hver onsdag og lørdag, men vi tager også i højere grad på markeder, hvor der findes mange gode råvarer og små producenter, der er værd at købe hos. Sidste år var vi for eksempel på Bondens Marked ved Gisselfeld Kloster, og det kan jeg varmt anbefale. Godt nok blev der ret fyldt af mennesker (så kom tidligt!), men der var rigtig mange spændende boder med lokale producenter. Det var blandt andet her, vi stiftede bekendtskab med Torupgaard, som vi senere købte rigtig lækkert lammekød af.

I går tog Bondens Marked så forbi Kødbyen, og det var en hyggelig men også meget lille udgave af det originale marked. Vi fik dog snakket med flere producenter og også købt lidt ind – blandt andet et par forskellige bakker økologiske jordbær fra Ventegodtgaard og vildsvin fra Vilda Delikatesser.

Nose2Tail havde en lille bod, hvor det var muligt at købe ovenstående gode og velnærende servering med confiteret svin. Jeg har (desværre) endnu ikke været forbi selve restauranten, men denne frokostservering lover godt.

Der er ingen tvivl om, at det er langt mere interessant – og udfordrende – at købe ind på markeder end i supermarkeder. Jeg kan godt lide at nærstudere varerne og høre mere om produktionen fra de ildsjæle, som ofte står i boderne. Det gør købeoplevelsen mere personlig og nærværende, det er interessant at høre mere om selve produktionen, og det er rart at kunne kigge producenten i øjnene og se, at der er et dedikeret menneske bag de givne fødevarer. Derudover tager jeg på markeder i langt højere grad et aktivt valg i stedet for de mekaniske (stor-)indkøb, man let kan ende i sidst på eftermiddagen på en travl hverdag. Af samme grund forsøger gemalen og jeg også at holde supermarkedsindkøbene til én gang om ugen og lægge indkøbene på tidspunkter, hvor vi har god tid.

Landet over er der masser af spændende markeder og madfestivaler denne sommer. Jeg overvejer at suse til Fyn næste weekend for endelig at opleve Kulinarisk Sydfyn, men det kan være, at jeg også vil på madudflugt i løbet af juli måned, så kender du et spændende marked eller madfestival i sommermånederne, så sig endelig til!