Jagten på de gode råvarer

danske jordbær med mælk – mmmm

Med gemalens og min stigende interesse for mad og råvarer gennem de senere år er også fulgt den hyggelige hobby – shoppe spændende/anderledes/lokale/nye råvarer. Vi er blevet bedre til at komme på det lokale torv, hvor der er torvedag hver onsdag og lørdag, men vi tager også i højere grad på markeder, hvor der findes mange gode råvarer og små producenter, der er værd at købe hos. Sidste år var vi for eksempel på Bondens Marked ved Gisselfeld Kloster, og det kan jeg varmt anbefale. Godt nok blev der ret fyldt af mennesker (så kom tidligt!), men der var rigtig mange spændende boder med lokale producenter. Det var blandt andet her, vi stiftede bekendtskab med Torupgaard, som vi senere købte rigtig lækkert lammekød af.

I går tog Bondens Marked så forbi Kødbyen, og det var en hyggelig men også meget lille udgave af det originale marked. Vi fik dog snakket med flere producenter og også købt lidt ind – blandt andet et par forskellige bakker økologiske jordbær fra Ventegodtgaard og vildsvin fra Vilda Delikatesser.

Nose2Tail havde en lille bod, hvor det var muligt at købe ovenstående gode og velnærende servering med confiteret svin. Jeg har (desværre) endnu ikke været forbi selve restauranten, men denne frokostservering lover godt.

Der er ingen tvivl om, at det er langt mere interessant – og udfordrende – at købe ind på markeder end i supermarkeder. Jeg kan godt lide at nærstudere varerne og høre mere om produktionen fra de ildsjæle, som ofte står i boderne. Det gør købeoplevelsen mere personlig og nærværende, det er interessant at høre mere om selve produktionen, og det er rart at kunne kigge producenten i øjnene og se, at der er et dedikeret menneske bag de givne fødevarer. Derudover tager jeg på markeder i langt højere grad et aktivt valg i stedet for de mekaniske (stor-)indkøb, man let kan ende i sidst på eftermiddagen på en travl hverdag. Af samme grund forsøger gemalen og jeg også at holde supermarkedsindkøbene til én gang om ugen og lægge indkøbene på tidspunkter, hvor vi har god tid.

Landet over er der masser af spændende markeder og madfestivaler denne sommer. Jeg overvejer at suse til Fyn næste weekend for endelig at opleve Kulinarisk Sydfyn, men det kan være, at jeg også vil på madudflugt i løbet af juli måned, så kender du et spændende marked eller madfestival i sommermånederne, så sig endelig til!14 thoughts on “Jagten på de gode råvarer”

 • Jeg kan ikke være mere enig!
  Og hvor er det dejligt at muligheden efterhånden også er der – lokale markeder, Torvehallerne, madevents og flere små butikker rundt om i byen.

  Synes nu altså også at jeg ser mere og mere, at supermarkederne køber mindre partier hjem af varer fra små producenter, bla fik jeg en honning i SuperBest i går, en honning fra en lille avler i Frederikssund. De havde også most fra Jægerspris. Og det er jo skønt at de også har luret at det er det en del kunder gerne vil have – en oplevelse når de køber ind 🙂

  Jeg er virkelig bange for at Farmers Market i Jægersborggade er afgået ved døden … tjekker som sagt om det virkelig kan være sandt.

  Håber vi ses i Svendborg på lørdag?

  • Ja, det er rigtigt – flere supermarkeder er blevet bedre til at give plads til mindre producenter – om ikke andet så i hvert fald ved særlige kampagner.

   Jeg kommer desværre ikke om lørdagen, men jeg håber på at dukke op på søndag!

 • Jeg synes helt sikkert, at I skulle tage til Kulinarisk Sydfyn! Jeg bor lidt fra Svendborg by, og jeg tager derind. Det er simpelthen ren slaraffenland! Og selvom jeg er i Svendborg op til flere gange om ugen, bliver byen jo bare ved med at være smuk (:

  Maria // BornInTheHorizon

  • Jeg ville også rigtig gerne af sted sidste år, men der passede det dårligt i min kalender. I år tror jeg, at der er mere held. Er der bestemte stande, du kan anbefale?

   • Altså – Konnerup er jo altid et besøg værd! Jeg bor ikke så langt fra Konnerups “normale” butik, og deres is er SKØN!
    Derudover er Café Aroma god. Jeg kender ikke så meget til vin og øl, så det kan jeg ikke anbefale. Men der er en del gode udstillere, blandt andet Wendorff i Svendborg (hvor min veninde arbejder).

    Og hvis du alligevel er i Svendborg, skal du HELT sikkert spise på Jette’s Diner nede ved havnen. Det virker måske ikke som helt vildt, – men det er ikke særlig dyrt, og deres burgere er simpelthen bare verdens ALLERBEDSTE! (:

    Maria

    • Tak for anbefalingerne! Konnerup skal jeg også helt sikkert forbi, og de andre ting er også noteret som gode muligheder 🙂

 • Markeder er skønne. Og så finder man som regel altid en hel masse nyt som man måske ikke kan finde i det lokale supermarked.

  Jeg har hørt om nogle haller i Göteborg med kød og fiskeforsælgning så satser på at jeg skal derind en af dagene og gå på opdagelse… også selvom kød ikke er så billigt i Sverige 🙂

  • Er det endnu dyrere end i Danmark? Jeg har kun handlet i et sommerhusområde i Sverige i løbet af de seneste år, og der var ALT rasende dyrt, så jeg har ikke så god prisfornemmelse mht. det svenske 🙂

   • Ja hvis man vil have kvalitetskød her så er det desværre meget dyrt… man vænner sig dog skræmmende hurtigt til at skulle give det ekstra for det så lægger kun mærke til det når jeg lige har været et smut i DK 🙂

     • Desværre ikke nej. Sverige er dyr på mange områder når det gælder madvarer.

      Men så er det jo godt at de har andre fordele 🙂

 • Spændende læsning … jeg elsker også det med at se producenten i øjnene så at sige … vil gerne markeder osv, men må indrømme det i praksis mest bliver til at besøge gårdbutikker og den slags. Det elsker jeg bare.
  Festival på Fyn lyder skønt – og du kunne også skrive Kirsebær Festival i Kerteminde på som en mulighed. Det er sidst i juli og jeg tror det er ret fedt faktisk – overvejer selv at tage en dag til det. Må helt sikkert ha’ fat på mere Selleberg kirsebær produkter i hvert fald…. og gerne masser af friske kirsebær til fryseren…

  • Jeg har kigget på kirsebær-festivalen, men den falder desværre sammen med noget andet, jeg skal :-/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *