Hvad skal der på bordet i 2016?

Hvad skal der på bordet i 2016 – eller måske nærmere – hvad skal jeg have af benspænd i år? Det går jeg og grubler over disse dage, og en del af dem er allerede på plads. En række af dem giver sig selv, fordi de er bundet op på bestemte råvarer (og jeg foretrækker at købe dem, når de er i sæson), men der er også nogle ledige måneder, så hvis du har en god idé til en udfordring, så sig gerne til 🙂

Jeg bruger benspændene som udfordring og inspiration til mig selv – og forhåbentlig også til dig. Benspændene plejer at være en ret positiv oplevelse, da jeg pludselig får øjnene op for nye råvarer, madkulturer eller tilberedningsmåder, og så er det en glimrende anledning til at eksperimentere og lege i køkkenet, hvilket jeg elsker.

Derfor – hvilket benspænd bør jeg kaste mig over i år?

34 thoughts on “Hvad skal der på bordet i 2016?

 1. Hvor er det et fedt header-billede!

  Og ja, billedet i indlægget emmer af idyl – jeg er vild med det.

  Et tema kunne måske være rester? mad fra bøger (altså skønlitterærer!) eller oversete råvarer 🙂

  • Mange tak! Det var en drink, jeg lavede ved nytårstid for et år siden – der var lidt mere sne på det tidspunkt 😀

   Tak for forslaget. Det er meget tæt på det emne, jeg har valgt for denne måned 🙂

  • Grønland/Island kunne være rigtig spændende, men jeg tror desværre, det er svært at skaffe mange af deres lokale råvarer :-/

  • Uh, fennikel er også godt 🙂

   Græskar havde jeg i september måned, og bønner (hvis du mener tørrede), har jeg også haft.

 2. Du har jo allerede været igennem så meget 😀
  Et par bud..

  – Spinat
  – Mad der smager på kort tid
  – Avocado
  – Chili
  – Salt og sødt
  – Ris
  – Suppe og brød

 3. Jeg synes altså stadig du skulle prøve sådan noget man ikke “plejer” at putte i mad… Fx Cola! 😀

  Eller hvad med opskrifter til den der dims, der kan skære ting i strimler/spiraler?
  Den var all the rage på et tidspunkt, og hos mange står den sikkert i skabet og keder sig… Måske har den brug for lidt fornyelse? 😉

  Du kan også prøve “mad med spiritus” eller “mad med blomster” (hvis ikke den allerede er testet af…)?

  Ellers mad fra dine yndlingsromaner (altså – skønlitteratur)… Så kan man nærmest kombinere den med din bogblog! 😀
  Altså – når det ikke lige handler om braaaiiinz til zombier og blod til vampyrer forstås 😛

  • Spiralmad! 😀
   Men ja, hvor forskellig mad kan man egentlig lave på den? Hm…

   Mad med spiritus er pt. på min liste – vælger nok en bestemt type for at afgrænse det lidt 🙂

   Den med bøgerne kunne også være sjov!

   Tak for de mange forslag ♥

   • Jeg prøvede engang at spirale gulerødder, squash og kartofler, lagde dem i et fad med tun henover, drys med ost – og så lidt mornay sauce (læs: sojamælk) henover.

    Det blev sk… godt faktisk! Mættende og sådan… semi-sundt ihvertfald. Og så går det tjept, hvis man kan finde grøntsager, der kan spiraleres rimelige hurtigt 😀

    Godt at høre det kunne vække interesse – er altid frisk på intput ! 😀

 4. Jeg ved personligt, jeg skal kaste mig ud i toast universet 😀 der er jo både sygt lækre forretstoast (lavede fx en med laks, spinat og ricotta) og desserttoast med fx saltet karamel og friske hindbær. Det kunne være skægt at se, hvor meget der faktisk kan laves på et toastjern

  • Det er et sjovt benspænd 😀
   Men det er desværre ikke et, jeg kan udføre, for jeg har ikke et toastjern 🙂

 5. det kunne jo bindes op på en farve i stedet for en råvare fx orange mad eller rød. Det kunne være lidt sjovt. Ellers kunne mad med dej være et forlag

  • Den med farven har jeg tænkt på, men selvom den er sjov, er jeg lidt bange for, at det kommer til at se ret ensformigt ud på tallerkenen?

   • Alt!!! Både grønne og frugt og blandet. Det kunne jo være en kombimåned med juice og det der bliver tilbage. Udfordringen for mig er at jeg sjældent spiser brød så de par gange jeg har bagt pulpbrød har jeg haft boller til meget lang tid. Jeg har lavet omeletter, kommer altid i gryderetter til smag og jævning, vafler og pandekager men der er stadig pulp…

 6. Nu er jeg ved at studere, og har ikke altid super meget tid til at lave mad eller plads..

  Så måske noget med:
  – “God mad” i en mikrovon.
  – Mad med så lidt opvask så muligt.
  – Mad med “billige” kød udskæringer.
  – Grød , både salt og sød.
  – Fermentering?
  – Hjemmelavede “købe produkter” Altså nogle produkter man ofte vil købe fordi det er besværligt, (eller bliver dårligere) hvis man laver det selv. F.eks. ketchup, sennep, butterdej, krydderi blandinger, is osv.. 🙂

  • Tak for forslagene!

   Mad med så lidt opvask som muligt og hjemmelavede ‘købeprodukter’ lyder som ret sjove udfordringer 🙂

   Jeg har været omkring grød, mikroovnsmad samt billig mad (tror tilmed jeg kaldte benspændet studentermad :)).

 7. Halløj
  Hvad med “gammel” mad i nye klæder? Jeg faldt over min svigermors opskrifter med hovedsaglig beigefarvet mad. Boller i selleri. Kødrand med ærter og gulerødder i midten, forloren hare, stegt flæsk med æblekompot osv. Det kan du garanteret give et frisk indspark. Så mit forslag er: retromad i ny fortolkning. Mange venlige hilsner Jeanette

  • Det kunne også være. Jeg lavede ‘mormormad’ for nogle år siden og oplevede generelt, at gammeldags mad i det hele taget godt kan trænge til en modernisering (i hvert fald for folk som mig, der elsker masser af krydderier og smag).

 8. Det kunne våre sjovt at se på ‘indmad i forklædning’ for at bruge hel dyret, men uden det bliver grænseoverskridende, som mange folk synes det bliver, hvis du forstår?

  • Jep, det forstår jeg godt. Jeg brugte lidt af det samme koncept, da jeg havde indmads-benspænd, hvor jeg også lavede et par ‘sådan sniger du indmad ind i retter uden at andre opdager det’:http://piskeriset.dk/januar-indmad/

   Jeg har muligvis en smule indmad i fryseren – hvis jeg har, skal jeg nok prøve at huske at bruge det i denne måned 🙂

  • Citron er også lækkert! Men det har jeg dog haft. Supper har jeg overvejet flere gange, men så bliver det nok på et tidspunkt, hvor gemalen har mange aftenaftaler, for han bryder sig ikke om suppe 😉

 9. Hej, jeg synes det kunne være fantastisk med et benspænd hvor du laver koreansk mad 😊
  Tak for en god og inspirerende blog!

  • Det lyder også lækkert! Elsker asiatisk mad ♥
   Der kommer min. et benspænd med asiatisk mad i år, men jeg ved ikke, om jeg når koreansk – ellers ryger det på inspirationslisten til næste år 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *