Klassiske klatkager

klatkager, dessert, jul, juledessert, risengrød, vanilje, rørsukker, hvedemel, æg, mælk, risI mit indlæg med tips om at udnytte resterne fra julemiddagen nævnte jeg klatkager, så dem skal jeg naturligvis også blogge om.

Klatkager er en juledessert, som jeg ikke fik særlig mange gange som barn. I min familie var vi ikke så vilde med risengrød, så det blev kun lavet lige inden juleaften, så det kunne bruges i risalamande, men jeg fik det flere gange hos en af mine klassekammerater, hvis mor elskede at lave risengrød på alle tider af året.

Det er en rigtig resteret – og så er det også en dessert, der er ret let at lave.

Klassiske klatkager
ca. 6 stk

350 g kold risengrød
1 æg
lidt salt
1-1½ spsk hvedemel
1 tsk vaniljepulver
2 spsk rørsukker
evt. 1 spsk mælk
smør til stegning

Rør salt, mel, vanilje og rørsukker sammen. Rør ægget ud i risengrøden og rør derefter melblandingen i. Hvis risengrøden føles tør, så tilsæt lidt mælk og rør rundt. Smelt en klat smør på en stor pande og lav 3-4 klatkager – jeg laver dem lidt større end en stor frikadelle. Steg dem gyldne på hver side og servér dem med syltetøj. Jeg foretrækker personligt jordbærmarmelade, men du kan også sagtens bruge brombærmarmelade, hindbærmarmelade eller noget helt fjerde.

Note: Milde dejlige klatkager, som er bløde og lækre og har en skøn vaniljesødme. En fin dessertløsning til dagen derpå.

Stollen / Christstollen – tysk julebrød med kandiserede frugter

stollen, christstollen, julebag, julebrød, tysk, brød, jul, kage, pomeransskal, rosiner, cocktailbær, gær, rørsukker, kærnemælk, smør, citron, flormelis, ægDer skal selvfølgelig være plads til lidt julebag i denne måned, så denne weekend bagte jeg stollen – eller Christstollen som den også hedder i Tyskland, hvor julebrødet er fra. Det er et letsødet hvedebrød med nødder, rosiner og kandiserede frugter. Jeg har set nogle ret forskellige udgaver af stollen på nettet – i visse udgaver er der også en stang marcipan i! – men det undlod jeg dog.

Min version er inspireret af en udgave, jeg så hos Femina. Jeg simplificerede dog fremgangsmåden samt justerede på nogle af målene og udskiftede sukaten med ekstra pomeransskal og korender med ekstra rosiner.

Stollen / Christstollen

Dej:
1 dl kærnemælk
½ dl varmt vand
ca. 20 g gær
50 g rørsukker
1 tsk salt
1 æg
50 g smeltet smør
6-7 dl hvedemel
50 g blødt smør

Fyld:
50 g mandler, finthakkede
100 g pomeransskal, hakkede
100 g cocktailbær, hakkede
100 g små mørke rosiner
Reven skal af en ½ øko-citron
6-7 spsk rom eller cognac

Derudover:
2 spsk smeltet smør
ca. 3 spsk flormelis

Rør mandler, pomeransskal, cocktailbær, rosiner og citronskal sammen og vend det i spiritus. Lad det trække.

Rør mælk, vand og gær sammen og rør derefter sukker, salt, æg og smeltet smør i. Rør 6 dl mel i lidt efter lidt, indtil du får en blød og smidig dej. Læg den i en skål med et fugtigt viskestykke over og lad den hæve til dobbelt størrelse – det tager 1-2 timer.

Rul dejen ud til et aflangt 2 cm tykt rektangel. Smør det bløde smør ud over dejen. Hæld spiritussen fra frugtblandingen og fordel de kandiserede frugter ud over dejen. Fold dejen ind over fra begge sider. Rul forsigtigt dejen ud og fold den på samme måde igen. Gentag dette et par gange. Til sidst formes dejen igen til et rektangel. Placér kagerullen midt på den lange led af dejpladen og rul den ene halvdel af dejen bredere og tyndere. Fold denne del ind over den tykke del.

Læg stollen på en bagepapirbeklædt plade med bagepapir, dæk den med det fugtige viskestykke og lad den efterhæve en halv times tid.

Sæt din stollen i ovnen ved 180 grader og bag den i 45-50 minutter. Pensl den derefter med smeltet smør og drys flormelis over. Lad den køle helt af, inden du spiser den, som den er, eller evt. smører hver skive med lidt smør.

Note: Stollen er en sjov blanding af hvedebrød og kage på samme tid. Julebrødet er ikke specielt sødt i sig selv men får sødme fra flormelissen samt masser af smag fra de kandiserede frugter.

Juledrink med snaps og kirsebær

juledrink, snaps, kirsebærlikør, cointreau, rosmarin, vinter-cocktail, drinkJulen er ovre, men det er stadig muligt at lave en juledrink på resterne fra julefrokosterne. Det er jo synd at smide gode sager ud, og da gemalen og jeg havde snaps til overs fra julefrokosten, måtte jeg tage idéhatten på og finde på noget, at bruge den til. Ingen af os drikker nemlig snaps. Men så opstod ideen til denne juledrink, hvor jeg har kombineret snaps og kirsebærlikør med en lille smule cointreau. Pynten er dog IKKE en grangren (selvom det ligner) men en lille rosmarinkvist 🙂

Vi brugte en Brøndums snaps og en mild kirsebærlikør. Bruger du en kraftig kirsebærlikør, vil jeg anbefale, at du bruger lidt mindre.

Juledrink med snaps og kirsebær
1 drink

2 cl kold snaps
1-2 cl kold kirsebærlikør (afhængig af, hvor kraftig den er)
½ cl cointreau
2 isterninger
1 rosmarinkvist

Hæld snaps og kirsebærlikør i et lille glas, der gerne må have stået i fryseren i en halv time inden. Glasset skal være mindre end 1 dl. Rør rundt og smag til med cointreau. Put et par isterninger i sammen med en rosmarinkvist. Servér med det samme.

Note: Denne juledrink er en kraftig sag. Er du ikke normalt til snaps, bør du prøve denne drink, hvor snapsesmagen bliver dæmpet af kirsebærlikøren og cointreauen. Den har både en fin sødme og et let krydderurtestrejf.

Pæreflæsk med rosmarin

pæreflæsk, æbleflæsk, flæsk, bacon, rosmarin, pære, frokost, pålæg, jul, julefrokostDenne pæreflæsk serverede jeg som et alternativ til den klassiske æbleflæsk, som jeg selv er ret stor fan af. Gemalen er dog ikke så meget til klassikeren, så jeg mente, det var en oplagt mulighed for at prøve en anden version af på ham.

Jeg fandt inspiration hos Maden i mit liv, som tidligere har blogget om pæreflæsk. Hun lavede det med timian, men jeg havde mere lyst til rosmarin, så det brugte jeg i stedet.

Det er vigtigt, at du bruger en ret moden pære, for den skal blive blød og mør under stegningen. Du bestemmer selv, om du bruger flæsk eller bacon til retten – jeg valgte at bruge bacon i denne ombæring, da det skulle være en enkelt frokostservering, men til en julefrokost vil jeg nok bruge flæsk i stedet.

Pæreflæsk med rosmarin
2-3 personer

1 stor pære
3-4 skiver bacon eller flæsk
lidt smør
1 tsk finthakket frisk rosmarin
salt

Fjern stilk, blomst og kernehus fra pæren og skær resten i mindre stykker. Smelt lidt smør på en pande og steg baconen på begge sider, indtil den er mør og sprød. Tag baconen af og læg den på et stykke køkkenrulle. Smid pærestykkerne på panden sammen med rosmarinen og lad det simre ved mediumvarme, indtil pærestykkerne er møre. Smag din pæreflæsk til med salt og servér den med det samme.

Note: Denne pæreflæsk har en fin balance mellem den søde, bløde pære og den friske rosmarin. Den er et fint alternativ til æbleflæsk – gemalen var i hvert fald ret begejstret for denne version, og jeg kan bestemt godt finde på at lave den igen en anden dag.

Jule-sangria som velkomstdrink

jule-sangria, vinterdrink, drink, cocktail, rørsuker, vanilje, kanel, rødvin, tranebærjuice, kardemommekapsler, allehånde, stjerneanis, nelliker, cointreau, Jeg kan huske, da jeg sidste år læste om en jule-sangria hos Fru Kofoeds Køkken. Jeg var ret vild med ideen, så nu hvor jeg laver vinter-cocktails her i december, var det jo oplagt at kaste sig over dette projekt. Det er ikke bare en dejlig juledrink men også et glimrende bud på en velkomstdrink til julefrokosten eller juleaften.

Jeg skelede til Fru Kofoeds opskrift på julesirup, men skruede lidt op for nogle af krydderierne, mens resten af min jule-sangria blev freestylet.

Jule-sangria

Julesirup:
1 dl rørsukker
1 dl vand
3 kanelstænger
1 tsk vaniljepulver
4 hele kardemommekapsler
4 hele allehånde
4 hele nelliker
2 hele stjerneanis

1 flaske kold kraftig rødvin
4 dl kold tranebærjuice
1 dl julesirup
½-1 dl cointreau
½ dl kirsebærvin
1 øko-appelsin
isterninger
evt. ekstra kanelstænger til pynt

Lav julesiruppen nogle timer eller evt. dagen før. Her hælder du alle ingredienserne i en lille gryde og varmer det op, til det småsimrer. Lad det simre i fem minutter og sluk så for komfuret. Lad siruppen trække i minimum et par timer og gerne et døgn.

Hæld julesiruppen i en stor skål sammen med rødvin, tranebærjuice, cointreau og kirsebærvin. Smag til, så den passer til dine smagsløg ved enten at tilføje mere vin, juice, cointreau og/eller kirsebærvin. Fyld et glas halvt med isterninger og hæld din jule-sangria over. Pynt med en skive appelsin og evt. en kanelstang. Servér din jule-sangria med det samme.

Note: Smagen på denne jule-sangria kan variere, da det kommer an på hvilken rødvin, du bruger. Denne udgave var til den friske side, men havde dog stadig en del sødme fra de to slags spiritus.