Hvad skal jeg plante i år?

Nå, tiden nærmer sig – aka 1. maj, som plejer at være skæringsdatoen for, hvornår vi planter krydderurter. Det første år med have lærte os, at man skal passe på med at plante (sarte) krydderurter i starten af april, da der stadig kan komme nattefrost, og med det vejr, vi har haft i år, så har det først været denne weekend, at der for alvor er blevet skruet op for varmegraderne, så alt nu pibler frem i haven.

Vi er dog ikke så superskrappe mht. datoen, at vi ikke kan starte plantningen næste weekend, så det er pt. planen. Men hvad skal der så plantes?

Pt. hygger vores salvie og rosmarin sig gevaldigt i krydderurtebedene, og jeg kan se, at både purløg, estragon og to slags mynte er godt på vej i potterne. Det kunne også se ud som om, at vores stædige timian har overlevet igen, og måske skyder bronzefennikelen igen i år.

Men hvad skal der mere være? Jeg har planer om at plante persille, skovsyre, oregano og spiselige blomster, og jeg tror også, at vores citronmelisse trænger til at blive udskiftet. Derudover skal vi have tomatplanter og måske en robust dild.

Er der noget, jeg har overset til bedet?

Og som noget nyt har jeg også planer om at plante noget ikke-spiseligt – nemlig et par georginer, hvis jeg kan finde nogle pæne i havecentret.

Nu har vi ramsløg i haven

ramsløgForåret er kommet, og vores have er så småt begyndt at vågne op af vintersøvnen. Til min store glæde har et af sidste års haveeksperimenter båret frugt (…eller blade, hvis man skal være helt præcis…).

Sidste år tog jeg nemlig et par bundter ramsløg med hjem, da jeg var i skoven for at høste de fine grønne blade, og de to bundter plantede jeg med rod i vores have med håb om, at de ville komme igen i år. Og det gjorde de sandelig! Så nu er der friske ramsløg lige uden for køkkenet – det er så perfekt. Men jeg regner nu stadig med at tage et smut ud i skoven på et tidspunkt, for disse to små bundter kan ikke helt dække min ramsløgsforbrug endnu. Vanen tro har jeg nemlig tænkt mig at fylde en masse små bøtter med ramsløgspesto og putte dem i fryseren, så jeg kan bruge af lageret hele sommeren og efteråret.

Vil du have lidt inspiration til, hvad du kan lave af ramsløg, så tjek dette ramsløgs-inspirationsindlæg eller tjek disse ramsløgsboller, jeg også bagte på et tidspunkt.

Lige pt. grubler jeg over, hvad jeg skal plante af krydderier, når det er blevet varmere i vejret. Vores timian, estragon, oregano og karryplante ser ud til at have det rigtig godt. Jeg ved endnu ikke, om vores citronmelisse og vores salvie har overlevet, men hvis de ikke har, så skal jeg helt sikkert købe nye eksemplarer. En ny mynte skal jeg nok også investere i – var ikke så begejstret for den grovbladede, vi havde sidste år. Resten af krydderierne er endnu ikke på plads, men jeg vil nok forsøge at finde et par sjove igen i år.

Har du planer om at købe krydderurter i løbet af foråret? Og hvilke vil du i så fald købe?

Plantetid og krydderurtebede

blommetræForåret har for alvor ramt Danmark, så i Kristi Himmelfartsferien susede vi i et af de lokale havecentre for at købe lidt forskelligt til haven.

brombærMange frugttræer og frugtbuske skal helst plantes om efteråret, men vi kunne nære os og købte et par brombærplanter. Da jeg var barn, var jeg hvert år med til at høste adskillelige kilo brombær fra de gavmilde brombærplanter, som mine forældre stadig har, så brombær hører sig efter min mening til i en ordentlig have. Vi valgte også at købe tre jordbærplanter, for vi vil se, om de kan agerer bunddække i et lille hjørne af haven, hvor vi ikke gider at luge synes, at jordbærplanterne passer godt ind.
haveindkøbSidste år prøvede vi for første gang at have et par udendørs-tomatplanter. Selvom sommeren var kold, regnfuld og virkelig træls, så gav planterne ganske godt. Godt nok først i løbet af august og september, men de var værd at vente på. Tomatplanterne er ikke plantet ud endnu, for vi har valgt at give dem et par uger i en lun vindueskarm, så de er lidt større og mere modstandsdygtige, inden de skal udsættes for det lunefulde danske sommervejr.

Vores krydderurtebede er allerede frodige, for både salvie, timian, merian, estragon, purløg, malurt og almindelig mynte har overlevet vinteren. Der er dog altid plads til lidt nyt, så jeg har også plantet bananmynte (i særskilt potte!), skovsyre, karry og rosmarin. Jeg fandt også en koriander, som nu hygger sig i vindueskarmen. Den skal ikke udenfor.
roseGemalen kommenterer ind imellem på, at man kan jo også plante noget i haven, som ikke nødvendigvis skal bruges i madlavningen. Noget som bare skal pynte. Det er jo noget værre vås, men jeg fandt alligevel en rød rose i havecentret, som jeg foreslog, at vi skulle plante. Jeg har så endnu ikke fortalt ham, at jeg har tænkt mig at bruge rosenbladene til rosensirup og rosengelé*muarhahah*

kirsebærtræResten af haven har efterhånden klædt sig forårets spæde grønne nuancer og sarte blomsterfarver. Herover er kirsebærtræet, som sprang ud på én dag. Det er kun bøgehækken, som stadig står og ser lidt trist ud, men den er så småt på vej til at blive grøn.

LunaNår vi nusser rundt i haven, har vi selvfølgelig superkvalificeret assistance. Kattene synes nemlig, at det er meget spændende, at vi trisser rundt udenfor, så de følger med i alt, hvad vi laver og snuser til alt, vi planter eller flytter på. Jo, det er ikke let at lave om på noget, uden at de straks skal kvalitetstjekke det!

Haven netop nu

I løbet af de seneste uger har de fleste af vores frugt- og bærbuske delt gavmildt ud af små smagsprøver. Brombær bliver det ikke til i år, og der var meget få ribs, men til gengæld kunne vi høste flere håndfulde af lækre og søde hindbær på de to små hindbærbuske, som vi plantede sidste år. Udbyttet er selvfølgelig ikke så stort i år, da mange af buskene blev plantet sidste år eller forrige år, så vi er bare glade for det, der kommer frem.

Sidste weekend høstede jeg en stor skål grønne stikkelsbær og på søndag er turen kommet til de røde stikkelsbær.

Vores tre små blåbærbuske ser også ud til at ville belønne os med masser af små blå lækkerier. Jeg var ellers bange for, at vi havde brugt for lidt surbundsjord, men de trives fint ved hegnet.

Det lille bitte æbletræ er igen i år ved at bukke under for alle de æbler, det desperat prøver at fremavle. Jeg går løbende og fjerner æbler, der ikke ser ud til at blive gode, så der er mere saft og kraft til de resterende, og alligevel er jeg imponeret over, hvor mange æbler der stadig er på træet. Stædige lille asen!

Vi har også et lille bitte blommetræ, der blev plantet sidste år, og jeg er ret overrasket over mængden af blommer, der pt. er på træet. Jeg er meget spændt på, hvordan de smager.

Solbærbusken har ikke haft det så let i år, men der er der kommet enkelte bær, og jeg håber, at busken kan få sig en makker eller to, når vi ‘opgraderer’ haven med endnu flere planter her til efteråret.

Og kvanen er blevet ret imponerende igen i år. Har fundet lidt forskellige opskrifter frem så jeg også husker at få brugt noget af den. Der er i hvert fald nok at tage af, for den er over en meter høj og mindst en meter bred!

Sidst men ikke mindst et billede af vores første hjemmedyrkede tomat, som vi spiste for et par dage siden! Vi har ikke drivhus, så de tre tomatplanter blev sat i krukker i det luneste hjørne på terrassen. Jeg plantede dem i pinsen, og som I alle ved, så var sommeren ovre dagen efter! Siden har jeg gået og haft dårlig samvittighed over for de stakkels tomatplanter, som har hungret efter sol og sommer, men sidste uges varmegrader hjalp en del på det, så nu ser det ud til, at en del af tomaterne alligevel når at blive røde.

Planter, der kurerer sygdomme

Da gemalen og jeg var på Mors for at opleve skaldyrsfestivalen, benyttede vi også muligheden for at besøge Spøttrup Borg, der er Danmarks bedst bevarede middelalderborg. Nu elsker jeg at kramme borge, men i stedet for at bombardere jer med billeder af gamle sten, vil jeg i stedet give jer en lille rundtur i borgens nyttehaver. Dette er første del, hvor jeg fokuserer på de planter, som du med lidt god vilje kan finde i supermarkeder, i havecentre… eller som ind imellem dukker op i haven, uden at du selv har sået dem!

Nyttehaverne er ret omfattende og indeholder et væld af planter. Ved næsten alle planter er der et lille skilt med plantens navn – både på dansk og på latin – samt hvilke nyttige egenskaber, som planten har. Der var flere artige overraskelser blandt disse oplysninger, så måske du også kan hente lidt inspiration til næste gang, hvor du døjer med blærebetændelse eller… pest!?

Citronmelisse – beroligende middel til hjertet

En af de planter, jeg altid har i haven – eller rettere i en krukke, for den elsker at brede sig, så ligesom mynten skal citronmelissen helst holdes i en krukke.

Rabarber – mod kolera og renser lever og galde

Også en af de planter, jeg nyder at have udenfor. Nu forventer jeg ikke ligefrem at blive smittet med kolera, men det er da rart at vide, at den renser lever og galde.

Vild merian – mod hoste, bronkitis og tandpine

Jeg har en almindelig merian i et af mine urtebede, og den kommer troligt igen hvert år. Mon ikke den almindelig merian har nogenlunde samme egenskaber som den vilde? Og gad vide, hvad min tandlæge siger, hvis jeg tager en lille meriandusk med til ham, næste gang jeg skal have ordnet bisser?

Brændenælder – mod fregner og næseblod

Jeg kan godt se, hvorfor brændenælder burde virke mod fregner (hvis det da ikke er en middelalderspøg, der går på at genere folk med fregner), men at bruge den mod næseblod? Nætak, jeg skal ikke proppe den slags stikkende planter op i min næse!

Blåbær – mod børneorm og blærebetændelse

Er du også faldet for modefænomenet blåbær og har anskaffet dig et par buske i løbet af de sidste par år, så er der her endnu to gode grunde til at nusse om buskene.

Muskat salvie – mod kvindesygdomme

Mja. Jeg har besluttet mig for at censurere den flabede bemærkning, jeg havde tænkt mig at skrive her. Tror i stedet jeg vil overveje, om jeg bør ærgre mig over, at de to salvieplanter i mit urtebed ikke er muskat-udgaven…

Ræddiker – mod gigt, iskias og mavesyre

Ræddiker har fået en lille opblomstring (høhø) de senere år – nok foranlediget af den nordiske madbølge – og det lader til, at den kan bruges til lidt af hvert. Håber ikke, at det bliver aktuelt for mit vedkommende.

Bonderoser – i amuletter som beskyttelse

Et lille spring væk fra madlavningen – og over i magiens verden. Hvad med ‘brygge’ en lille amulet sammen efter aftensmaden? Jeg ved desværre ikke, hvad den kan beskytte mod – svedlugt måske?

Kvan – mod pest

Sidste år fik jeg en kasse med planter som værtindegave, og blandt dem var en kvan, som pt. står i et hjørne af haven og skræmmer skvalderkålene væk. Det er da meget rart at vide, at jeg nu er velforsynet med lægemiddel, i fald jeg skulle blive smittet med pest…!

Malurt – mod appetitløshed og forstoppelse

Jeg kunne ikke nære mig, da jeg for nylig var i havecentret og faldt over en malurt. Jeg har pt. ingen idé om, hvad jeg skal bruge den til, men det ser ud til, at den er god at have i baghånden, hvis appetitten skal justeres.

Rød solhat – til sårbehandling ved psoreasis

Rød solhat hører til de spiselige blomster og har derfor fået lov til at bo i vores have (jeg forsøger så vidt muligt kun at have nytteplanter i haven). Indtil videre tror jeg bare, jeg fortsætter med at bruge den som pynt i maden.

Iris – mod orm og mavebesvær

Og vi slutter selvfølgelig af med en lille blomst, der ikke blot er køn, men som også hjælper mod orm og mavebesvær! Hvabehar – er det ikke lige den perfekte buket til en kommende date?