Græskarkernebrød, rejesalat med ris

Jeg stod tidligere op i dag, så jeg kunne nå at bage brød, inden jeg skulle på arbejde. Vi fik en ny kollega i dag, og så er der tradition for, at vi spiser morgenmad sammen den første dag. Jeg havde meldt mig til at bage, og da jeg syntes, det skulle være helt friskbagt, hev jeg et sikkert hit frem af gemmerne – opskriften på græskarkernebrød, som jeg pudsigt nok har fra en anden kollega. Det er superlet at lave, for man blandet blot ingredienserne til en dej aftenen før, stiller den i køleskabet og former brødene om morgenen, inden de får 45 minutter i ovnen.

Græskarkernebrødgræskarkernebrød, græskarkerner, brød, havreflager, honning, hvedemel
3 stk.

200 g græskarkerner
1 l vand
250 g grove havreflager
2 spsk honning
1/3 pakke gær
2 spsk salt
1 kg hvedemel

Rist græskarkernerne godt gyldne på en tør, meget varm pande og lad dem køle af. Rør vand, havreflager, honning, gær og salt godt sammen, og ælt kerner og mel i. Lad dejen koldhæve i køleskab i mindst syv timer. Ælt herefter igen, og del dejen i tre klumper, som formes til brød. Sæt dem i en kold ovn ved 200 grader og bag dem i ca. 45 minutter.

Note: Jeg plejer at lade dem stå og hæve i en halv time, efter de er formet som brød – det gør dem knapt så kompakte.

Et af brødene blev puttet i fryseren, et andet kom med på arbejde og det sidste blev pakket ind og gemt til aftensmaden, hvor vi skulle have noget hurtig men lækker mad (det er et koncept, jeg går stærkt ind for). Jeg legede tv-køkken (og forberedte noget i forvejen), da jeg kogte lidt ris i morges, mens brødene bagte, for det skulle jeg bruge i aftensmaden.

Rejesalat med ris
4 personerrejesalat, rejer, pålæg, ris, mayonnaise, karry, forårsløg, dild

200 g små rejer
2 dl kogte ris
2 dl creme fraiche
50 g mayonnaise
salt, peber
1-2 tsk karry
1 forårsløg i tynde skiver
dild

Tø rejerne op og lad dem afdryppe i en si. Rør creme fraiche med mayonnaise og smag til med salt, peber og karry. Bland forårsløg og frisk dild i. Rejer og ris vendes i, og den færdige salat serveres med flutes.

10 thoughts on “Græskarkernebrød, rejesalat med ris

  1. Dine græskarkernebrød lyder superlækre! Det er smart, at man kan lave dejen om aftenen og have dejen klar til om morgenen!
    Det må prøves hos os – tak for en god idé :o)

  2. Madame – ja, jeg sætter også pris på, at der er så lidt arbejde i det om morgenen. Der er trods alt grænser for, hvor tidligt jeg vil stå op blot for at bage brød 😀
    Eneste minus er, at de skal have forholdsvis lang tid i ovnen, men jeg har overvejet, om jeg evt. skal prøve at lave dem som boller en dag…?

  3. Vibeke – selv tak! Håber du kan lide dem! Min kollega, der gav mig opskriften, har også prøvet opskriften med lidt andre ingredienser (mener hun ind imellem putter lidt grahamsmel i, og hun har vist nok også erstattet nogle af kernerne med hakkede hasselnødder på et tidspunkt). Jeg har også selv tænkt på at eksperimentere lidt videre med opskriften en dag.

  4. Hanne – ja, jeg ved heller ikke, hvad der gik af mig 😉

    Selvfølgelig ringede vækkeuret lige på et tidspunkt, hvor jeg sov ret tungt, så jeg var lidt groggy, da jeg stod op. Men det gik heldigvis væk, da solen skinnede, og brødene begyndte at dufte i ovnen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *