Fuldkornsboller med peberfrugt

Det er ingen hemmelighed, at jeg elsker at bruge rester i brød- og bollefremstillingen, så da vi både havde en sjat tykmælk, der skulle bruges, og en række peberfrugter, som var så runkne, at Tollundmanden ville blive misundelig – ja, så måtte der gang i bageriet!

Fuldkornsboller med peberfrugt
14 boller

12 g gær
5 dl koldt vand
3 dl tykmælk
2 dl fuldkornshvedemel
1 spsk salt
en lille smule rørsukker
1 peberfrugt skåret i små tern
2 snackpebre skåret i små tern
hvedemel
olivenolie

Opløs gæren i vandet og bland tykmælk og fuldkornshvedemel i. Lad det stå og pønse fem minutter, så fuldkornshveden trækker noget væske, og rør derefter de resterende ingredienser i dejen med en grydeske i nævnt rækkefølge. Vær lidt tilbageholden med hvedemelet – dejen skal være ret fugtig uden dog at klæbe til skålen (af samme grund har jeg heller ikke angivet mængde, da jeg ikke skrev dette ned undervejs). Ælt dejen grundigt med grydeskeen – mindst fem minutter og gerne ti – og læg derefter dejen i en skål smurt med olivenolie. Læg madfilm hen over skålen og lad dejen hvile i køleskabet i 10-12 timer.

Sørg for at lempe dejen ud af skålen uden at bruge alt for megen vold og del den derefter i ca. 14 stykker med en kniv. Dejen må IKKE æltes! Tag hver dejklump over på en bageplade og form dem forsigtigt til boller. Tænd ovnen på 240 grader, og når den er varmet helt op, sætterne bollerne ind og lader dem få ca. 15-18 minutter.

Note: Friske, fugtige og mættende. Jeg kunne godt lide de små stykker peberfrugt i dejen – det gav lidt ekstra smag. Fine som frokostboller – eller til en hurtig gang aftensmad.



14 thoughts on “Fuldkornsboller med peberfrugt”

  • UHmm, de ser gode ud! De minder mig om nogle yoghurt boller jeg lavede engang for mange, mange år siden. Det var godt nok en færdigblanding af mel, men jeg tilsatte altid peberfrugt og det var SÅ godt 🙂
    Tak for at have genopfrisket min hukommelse. Kan du sende en til min frokost i morgen….

    Mange hilsner
    Birthe

  • NYBH – ja, det er dejligt med lidt grøntsager eller frugt i boller – det giver lidt ekstra friskhed!

    Tjo – altså hvis du sender en stærk postdue herover, så finder jeg en frem af fryseren i morgen tidlig? 😉

  • Sikke en skøn idé at bruge peberfrugt og snackpebre i en dej! Det har jeg aldrig tænkt på, man kunne – tak for en fin idé.

  • Av min arm de ser gode ud. Sjovt nok har jeg aldrig tænkt på at tilsætte peberfrugt til boller, men så meget andet er røget i min bolledej :-D. Det både ser og lyder lækkert.

  • Tante Sød – thank you 😀
    Jeg har efterhånden også vænnet mig til at bage så ofte, at vi altid har et par boller på lager i fryseren, så de kan hives frem i en snæver håndevending – men som regel passer det med, at jeg lige kan røre en dej sammen og så smutte i seng eller på arbejde (afhængig hvilken tid af døgnet, jeg laver dejen ;-)), og så kan jeg bage en halv eller hel dag senere. Og så er det jo bare endnu bedre, når jeg også får brugt rester samtidig!

  • NYBH – jeg spejdede efter duen i morges, men kunne ikke se den. Måske har kattene skræmt den væk? De er meget nysgerrige over for duer 😀

  • Vibeke – tak skal du have. Det er også første gang, jeg prøver det, men det fungerer (også) godt i dej, så det må jeg gøre igen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *