Fuldkorn og østrigske vine

I sidste uge deltog jeg i et arrangement, som Fuldkornspartnerskabet stod bag. Det er et partnerskab, der arbejder på at sprede kendskabet til fuldkorn og få danskerne til i højere grad at vælge fødevarer, hvor fuldkorn er i centrum. De fleste ved godt, at bagværk, der er bagt med masser af fuldkorn, indeholder vigtige fibre og mætter langt mere end almindeligt hvedebrød. Alligevel spises der stadig utrolig meget (kedeligt) hvidt brød her i Danmark.

Arrangementet blev holdt i Restaurant Kanalens lokaler, og personalet herfra havde sørget for en række smagsprøver på mad, hvor fuldkorn kan bruges, for det kan selvfølgelig bruges i andet end brød.

Torben Busch, der er produktudvikler hos Valsemøllen, fortalte bagefter om sine erfaringer med at bruge fuldkorn i bagningen. Det er ikke svært at bage med fuldkorn, men det tager længere tid at ælte, da kliddelene skal nå at suge masser af vand til sig. Samtidig anbefalede han også en længere hævetid, så dejen fik tid til at få en god volumen. 

Som afslutning bød han på en række forskellige mini-spandauere, mini-pølsehorn, mini-croissanter samt en række småkager – alle bagt med større eller mindre mængde fuldkorn.

Nu bliver spandauere og lignende bagværk ikke automatisk sunde, fordi der bruges fuldkorn i dejen, men det bliver en anelse sundere, og i de fleste tilfælde smagte fuldkornsudgaven også fint. Croissanten var dog ikke lige mig, men jeg foretrækker også helt klart den franske udgave.

Hvis du vil vide mere om fuldkornskampagnen og læse en række ideer og råd til, hvordan du får brugt mere fuldkorn i din madlavning, kan du kigge på www.fuldkorn.dk

Senere samme dag var jeg til østrigsk vinsmagning ude ved Toldboderne. Det blev desværre et ret kort visit for mit vedkommende, da mit eftermiddagsmøde trak ud, og jeg skulle haste videre til en middagsaftale med gemalen lige efter vinsmagningen. Det var ret begrænset, hvor mange vine jeg fik smagt få, for jeg faldt i snak med flere af standholderne, hvilket dog også var meget interessant – og fik mig til at ærgre mig endnu mere over, at besøget blev så kort. Jeg var glad for, at jeg allerede sidste år var til østrigsk vinsmagning, så jeg kendte lidt til vinlandet, for Østrig er ikke just et af de mest kendte vinlande herhjemme, men måske det er ved at vende?

Det var Austrian Wine, der stod for arrangementet.

4 thoughts on “Fuldkorn og østrigske vine

  1. Lækre og spændende initiativ. Men altså… Nogen ting SKAL altså bages med alm hvedemel, så det ikke bliver fuldkorn for fuldkornets skyld. En fuldkornscroissant ? Hm….. Ikk lige mig. 😉

    • Nej, det passede ikke synderlig godt til croissant, og der er helt sikkert flere ting, hvor det vil blive lidt søgt at bruge fuldkorn. Meeen jeg forsøger nu tit at snige fuldkorn med i en hel del retter (også kager), da det mætter lidt mere og giver lidt mere fylde.

  2. Jeg bekender lige kulør. Jeg arbejder for Fuldkornspartnerskabet og var en af arrangørerne bag arrangementet på Restaurant Kanalen. Faktisk var et af hovedformålene netop at vise, at man sagtens kan bage med ret meget fuldkornsmel uden at det smager igennem – også i kager. Jeg nåede ikke at smage croissanterne – før de alle sammen var spist:) Men der var også rigtig meget fuldkorn i – 50 % af melet. Spanduaerne fx med 20 % fuldkorn smagte ret fantastisk. Og småkagerne med henholdsvis 10 og 30 % fuldkorn var også virkelig dejlige. Så i mine øjne kan man sagtens lege meget mere med at putte fuldkorn i dejen – også der hvor det ikke umiddelbart synes oplagt. Give it a try:) Og find evt. inspiration på vores helt nye opskriftunivers – http://www.fuldkorn.dk/Opskrifter%20med%20fuldkorn/

    • Jeg er helt enig i, at man sagtens kan bruge meget mere fuldkorn i madlavningen – og jeg kan godt lide, at man kan smage fuldkornene i maden. Folk, der følger bloggen, ved også, at jeg tit sniger fuldkorn ind i bagværk, fordi jeg godt kan den fylde og mæthed, som det giver.

      Til gengæld er jeg uenig i, at de croissanter havde særlig meget med ‘rigtige’ croissanter at gøre – de blev for tunge og grove. Croissanter skal være fnuglette, sprøde og bløde på samme tid. Den slags croissanter er jeg pt. kun stødt på i Frankrig, hvor de mestrer croissantbagningen til fulde, så normalt spiser jeg også kun croissanter på ferie i Frankrig – de danske udgaver er for tunge, klæge og kedelige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *