frugt-yoghurtboller, yoghurtboller, boller, skovbæryoghurt, yoghurt, gær, rapsolie, fuldkornshvedemel, havregryn, hvedemel
Frugt-yoghurtboller

Sidste weekend havde vi et par liter frugtyoghurt, som hastigt nærmede sig sidste salgsdato, og jeg besluttede mig derfor for at bruge noget af det i en portion boller. Jeg overvejede kort at putte ekstra frugt i, men jeg ville godt smage, hvordan resultatet blev, hvis frugtyoghurten var alene om at give smag til bollerne. Jeg bagte også en anden portion boller, hvor jeg fik brugt de sidste friske figner samt det sidste guldblommehvedemel *snøft*, så nu er fryseren fuld af bagværk, og vi kommer ikke til at sulte lige foreløbig.

Frugt-yoghurtboller
8-10 stk.

5 dl skovbæryoghurt
10 g gær
½ dl rapsolie
1 dl fuldkornshvedemel
1 spsk salt
2 dl havregryn
hvedemel for resten

Rør gæren grundigt ud i yoghurten. Rør rapsolien i og tilsæt derefter resten af ingredienserne – hvedemel tilsætter du til sidst og lidt af gangen, indtil dejen er smidig, men stadig fugtig. Læg dejen i en skål og dæk den til med husholdningsfilm. Stil dejen i køleskab i 14-16 timer.

Form forsigtigt boller af dejen – den må ikke æltes, så du skal blot lirke et stykke af dejen fri og forme den forsigtigt til en bolle. Sæt dem på en bageplade med bagepapir på og lad dem efterhæve lidt, mens ovnen varmer op til 240 grader. Stik pladen i ovnen og bag bollerne i 12-15 minutter.

Note: Yoghurten var med til at gøre bollerne ekstra saftige og bløde. De havde et svagt rosa skær, og der var en meget mild og svag fornemmelse af frugtyoghurt i smagen, uden at man dog lagde mærke til det, med mindre man var opmærksom på det.

Figen-valnøddeboller
8-10 stk.

3 dl vand
5 g gær
½ dl mørk sirup
2 friske figner skåret i små tern
1 håndfuld valnødder, hakkede
250 g guldblommehvedemel
1 spsk salt
hvedemel for resten

Opløs gæren i vandet og rør derefter sirup i. Tilsæt de resterende ingredienser, hvor du slutter af med almindeligt hvedemel, som du tilsætter lidt af gangen, indtil dejen er smidig, men stadig ret fugtig. Læg dejen i en skål og dæk den til med husholdningsfilm. Stil dejen i køleskab i 14-16 timer.

Form forsigtigt boller af dejen – den må ikke æltes, så du skal blot lirke et stykke af dejen fri og forme den forsigtigt til en bolle. Sæt dem på en bageplade med bagepapir på og lad dem efterhæve lidt, mens ovnen varmer op til 240 grader. Stik pladen i ovnen og bag bollerne i 12-15 minutter.

Note: Denne bolle er forholdsvis sød og egner sig fint til morgenmad. Fignerne og valnødderne klædte hinanden godt og var med til både at give struktur og sødme i bagværket.

figen-valnøddeboller, figenboller, valnøddeboller, boller, gær, mørk sirup, figner, valnødder, nødder, guldblommehvedemel, hvedemel
Figen-valnøddeboller