Frugt-yoghurtboller og figen-valnøddeboller

frugt-yoghurtboller, yoghurtboller, boller, skovbæryoghurt, yoghurt, gær, rapsolie, fuldkornshvedemel, havregryn, hvedemel

Frugt-yoghurtboller

Sidste weekend havde vi et par liter frugtyoghurt, som hastigt nærmede sig sidste salgsdato, og jeg besluttede mig derfor for at bruge noget af det i en portion boller. Jeg overvejede kort at putte ekstra frugt i, men jeg ville godt smage, hvordan resultatet blev, hvis frugtyoghurten var alene om at give smag til bollerne. Jeg bagte også en anden portion boller, hvor jeg fik brugt de sidste friske figner samt det sidste guldblommehvedemel *snøft*, så nu er fryseren fuld af bagværk, og vi kommer ikke til at sulte lige foreløbig.

Frugt-yoghurtboller
8-10 stk.

5 dl skovbæryoghurt
10 g gær
½ dl rapsolie
1 dl fuldkornshvedemel
1 spsk salt
2 dl havregryn
hvedemel for resten

Rør gæren grundigt ud i yoghurten. Rør rapsolien i og tilsæt derefter resten af ingredienserne – hvedemel tilsætter du til sidst og lidt af gangen, indtil dejen er smidig, men stadig fugtig. Læg dejen i en skål og dæk den til med husholdningsfilm. Stil dejen i køleskab i 14-16 timer.

Form forsigtigt boller af dejen – den må ikke æltes, så du skal blot lirke et stykke af dejen fri og forme den forsigtigt til en bolle. Sæt dem på en bageplade med bagepapir på og lad dem efterhæve lidt, mens ovnen varmer op til 240 grader. Stik pladen i ovnen og bag bollerne i 12-15 minutter.

Note: Yoghurten var med til at gøre bollerne ekstra saftige og bløde. De havde et svagt rosa skær, og der var en meget mild og svag fornemmelse af frugtyoghurt i smagen, uden at man dog lagde mærke til det, med mindre man var opmærksom på det.

Figen-valnøddeboller
8-10 stk.

3 dl vand
5 g gær
½ dl mørk sirup
2 friske figner skåret i små tern
1 håndfuld valnødder, hakkede
250 g guldblommehvedemel
1 spsk salt
hvedemel for resten

Opløs gæren i vandet og rør derefter sirup i. Tilsæt de resterende ingredienser, hvor du slutter af med almindeligt hvedemel, som du tilsætter lidt af gangen, indtil dejen er smidig, men stadig ret fugtig. Læg dejen i en skål og dæk den til med husholdningsfilm. Stil dejen i køleskab i 14-16 timer.

Form forsigtigt boller af dejen – den må ikke æltes, så du skal blot lirke et stykke af dejen fri og forme den forsigtigt til en bolle. Sæt dem på en bageplade med bagepapir på og lad dem efterhæve lidt, mens ovnen varmer op til 240 grader. Stik pladen i ovnen og bag bollerne i 12-15 minutter.

Note: Denne bolle er forholdsvis sød og egner sig fint til morgenmad. Fignerne og valnødderne klædte hinanden godt og var med til både at give struktur og sødme i bagværket.

figen-valnøddeboller, figenboller, valnøddeboller, boller, gær, mørk sirup, figner, valnødder, nødder, guldblommehvedemel, hvedemel

Figen-valnøddeboller

16 thoughts on “Frugt-yoghurtboller og figen-valnøddeboller

  1. Det var dog en lækker omgang boller!
    Er helt forelsket i dem med valnødder og figner:) Selvom det jo egentligt er sæson for figner, så synes jeg ikke rigtig jeg har set dem på hverken torvet eller i butikkerne…. Må lige kigge igen! Valnødderne har vi i haven hvis naboen ikke har snuppet dem….

    • Det var også min favorit af de to – kan godt lide at bruge frugt og nødder i bagværk. Det lyder lækkert med friske valnødder!

  2. Hejsa Piske,

    Det lyder da bare så fristende uhmmm, der er jo altså noglegange man står med en sjat frugtyoghurt og det er så ærgeligt, så skulle smide det ud, så det er da en fin måde at bruge det på 😀
    Tak for tippene også med figen bollerne 😀

    Knus Rikke

    • Mange tak. Jeg har tit brugt en sjat yoghurt naturel eller creme fraiche i en bolledej, men ikke frugtyoghurt – før nu. Jeg tror såmænd også, at frugtyoghurt fint kan bruges som erstatning for alm. yoghurt i bolle- og brøddej, hvis man bruger en mindre mængde, end jeg gør i denne opskrift. Her valgte jeg at gå ‘all in’, så jeg dels fik brugt yoghurten op, dels kunne teste, hvor meget den evt. påvirkede smagen 🙂

  3. Hvor ser det spændende ud – begge dele! Jeg har opdaget, at det er en god idé at bruge havregryn i brød, og boller med figner og valnødder lyder bare så lækkert.

    • Jep, havregryn er rigtig godt i brød og boller. Har også prøvet med rugflager, og det er nu også godt – er med til at give smag og struktur (og fibre naturligvis :-)).

    • Den kan også anbefales – men jeg er også ret pjattet med bær og især nødder i bagværk, så jeg er lidt fordomsfuld på det område 😉

  4. Uhmmm, de boller ser lækre ud, især yogurth bollerne. Men lige et spørgsmål, skal bollerne “hæve” så længe, eller kan man nøjes med den normale time?

    Mvh Lene

    • Der er ikke så megen gær i denne opskrift, så det kræver længere hævetid. Du kan også knalde 25-50 g gær i, og så skal den kun hæve mellem en halv og en hel time på køkkenbordet, men jeg kan rigtig godt lide langtidshævning, da det giver en bedre smag 🙂

    • Tak skal du have. Ja, det er bare om at udnytte alt i køleskabet, og så var det en perfekt anledning til hyggebagning 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *