Mælkefri røræg

mælkefri røræg, æg, havredrik, citron, purløg

Jeg fik lyst til at eksperimentere med mælkefri røræg, da jeg ville servere grønne asparges i weekenden. Røræg og asparges går godt sammen, og jeg ville gerne se, om en mælkefri udgave egentlig fungerede. Normalt laver jeg røræg med enten fløde eller sødmælk, så en mælkefri udgave ville mangle den fede mælk til at give smag.

Jeg brugte et havrebaseret produkt fra Oatly, som havde en konsistens, der minder om fløde.

Mælkefri røræg
2 personer

3 æg
1½ dl havredrik
1½ spsk finthakket purløg
½ tsk fintrevet skal fra øko-citron
lidt salt og peber
lidt rapsolie til stegning

Derudover:
2 skiver frisk hvedebrød
ca. 200 g letkogte grønne asparges

Pisk ingredienserne sammen. Hæld rapsolien på en pande og hæld derefter æggeblandingen på, når panden er varmet op til mediumtemperatur. Rør med jævne mellemrum i æggene, indtil de lige akkurat er blevet faste.

Tag et stykke frisk hvedebrød og fordel noget røræggene ud over. Læg grønne asparges ovenpå og top din aspargesmad med lidt mere røræg. Servér med det samme – gerne ude i solen sammen med en lys øl til.

Note: Jeg synes, at de mælkefri røræg fungerede ganske godt. De havde selvfølgelig ikke samme fede smag, som normale røræg typisk har, men konsistensen var fin, og vil du gerne undgå mælkeprodukter, så er dette en fin løsning.

Lun pastasalat med kylling

pastasalat, pasta, kylling, ærter, creme fraiche, flødeost, chili, peberfrugt

Jeg kan selvfølgelig ikke have et 90’er-benspænd uden at lave mindst én pastasalat! Danskerne opdagede i den grad pasta tilbage i 90’erne, hvor det hurtigt udviklede sig til ikke bare at omfatte spaghetti men også skruer og penne.

Jeg mindes, at der ofte var skinke, ærter og majskerner i en pastasalat i 90’erne. Ærterne har jeg beholdt i denne udgave, men jeg valgte dog at bruge kylling og creme fraiche i stedet samt give den et ekstra pift med et par syltede chilier.

Lun pastasalat med kylling
2 personer

150 g pastaskruer
200 g frosne ærter
150-175 g stegt eller kogt kylling
1½ dl creme fraiche
1 tsk stærk sennep
salt og peber
et par syltede chilier med flødeostfyld

Kog pastaen og hæld vandet fra. Giv det frosne ærter et kort opkog på 1-2 minutter. Hæld vandet fra og vend ærterne med pasta, creme fraiche, sennep, salt og peber. Riv kyllingekødet i mindre stykker og vend det i pastaen. Pynt din pastasalat med syltede chilier og servér den med det samme.

Note: En dejlig lun pastasalat, der tog kegler hos gemalen. Let og hurtig at tilberede så en fin løsning på en travl hverdagsaften.

Gatsby sandwich med paneret fisk

gatsby sandwich, brød, flute, mayonnaise, salat, ketchup, fisk, hvedemel, æg, kartofler, rapsolieDa jeg researchede på sydafrikanske retter, faldt jeg over en Gatsby sandwich, som blandt andet indeholder pommes frites!? Det var naturligvis så pløk, at jeg blev nødt til at afprøve konceptet!

En Gatsby sandwich er ofte en ret lang sag, som flere mennesker så deler. I denne udgave har jeg dog været så pædagogisk at dele den op fra start. Jeg har desuden set en del forskellige udgaver af en Gatsby sandwich, men den laves oftest med pommes frites, ketchup, salat og skinke. Jeg valgte dog at udskifte skinken med friturestegt fisk samt tilføjede lidt mayonnaise – nu vi var i det syndige hjørne, kunne vi lige så godt gøre det ordentligt!

Gatsby sandwich
2 personer

flute – 2 x 15 cm
2 spsk mayonnaise
1 rødfiskefilet
1 dl hvedemel
1 æg, pisket
2 store kartofler
0,75 l rapsolie
salt
2 salatblade
ketchup

Skær kartoflerne over og kog dem næsten møre. Lad dem køle af og skær dem derefter til pommes frites. Varm olien op og steg derefter dine pommes frites i det. Når de er godt gyldne, tager du dem op med en hulske og vipper dem over på noget køkkenrulle, så det overskydende fedt kan dryppe af. Drys salt over.

Skær fisken i to dele og og dem først i mel, så i æg og dernæst i mel. Steg dem i olien, indtil de er godt gyldne. Læg dem på et stykke køkkenrulle.

Flæk flutestykkerne og smør dem med mayonnaise. Læg salat på den nederste del og derefter pommes frites. Så er det godt med ketchup oven på og dernæst fisken. Læg det øverste stykke flute på og tryk let sammen. Servér din Gatsby sandwich med det samme.

Note:Det føltes en smule uartigt at spise en Gatsby sandwich, når nu der var pommes frites i. Sjovt eksperiment, men jeg vil nok foretrække at gemme pommes frites til et andet tidspunkt – sandwichen er ret tungt på kulhydrater 🙂

Braaibroodjie – sydafrikansk sandwich

Braaibroodjie, sydafrikansk sandwich, smør, tomater, løg, ost, frokostDet sydafrikanske benspænd fortsætter – denne gang med endnu en vegetarret, da jeg prøvede kræfter med sandwichen braaibroodjie. Den tilberedes egentlig over grill, men da jeg syntes, det var lidt overkill at tænde op i grillen blot for et par sandwiches til frokost, så blev de altså tilberedt i ovnen.

Braaibroodjie betyder ‘barbeque bread’ og ses ofte i denne version, hvor man kombinerer tomater, løg, ost og chutney mellem to stykker hvidt brød, der derefter grilles.

Braaibroodjie – sydafrikansk sandwich
1 stk.

2 stykker godt toastbrød
smør
ca. 2 spsk chutney – jeg brugte pærechutney
1 mediumstor tomat eller tre cocktailtomater, skåret i skiver
tynde løgringe
cheddar, skåret i skiver
salt og peber

Smør chutneyen ud over det ene stykke toastbrød og fordel tomatskiver, løgringe og cheddar over. Drys salt og peber over. Læg det andet stykke toastbrød ovenpå og smør det med smør. Hvis det er helt optimalt, steger du nu din sandwich på grillen, men du kan også smide den i ovnen i ca. 10 minutter ved 200 grader, indtil brødet er sprødt og gyldent (mere gylden end sandwichen på billedet – lyset snød lidt i køkkenet), og osten smelter.

Note: Braaibroodjie er en saftig og sprød sandwich, der får en fin sødme fra chutneyen og et frisk pift fra tomat- og løgskiverne. Sjov og lidt anderledes form for sandwich.

Lammefrikadeller med krydderier

lammefrikadeller, frikadeller, lammekød, timian, rosmarin, æg, hvedemelMange spiser lam i påsken, så hvorfor ikke prøve et par lammefrikadeller? Jeg stegte en portion i weekenden, som jeg efterfølgende brugte i sandwiches. Dette er en enkel udgave, men du kan sagtens pifte dem yderligere op med lidt hakkede soltørrede tomater og/eller smuldret feta.

Lammefrikadeller

400 g hakket lammekød
1 æg
1 tsk rosmarin
1 tsk timian
½ tsk salt
2 spsk hvedemel
(evt. 50 g smuldret feta eller 50 g finthakket soltørrede tomater)
Smør til stegning

Rør ingredienserne sammen til en lind fars. Lad den stå et kvarters tid, inden du smelter smør på en pande og steger dine frikadeller på den.

Du kan selvfølgelig servere dine lammefrikadeller sammen med alskens tilbehør – om det er salat, ris eller pasta. Du kan også gøre som jeg og bruge dem i en sandwich, hvor jeg kombinerede spinatbrød, hvidløgsflødeost, finthakket spidskål samt lammefrikadeller i en lækker frokostsandwich.

lammefrikadeller, frikadeller, frokost, frokostsandwich, lammesandwich, lammekød, flødeost, spidskål, spinatbrød, brød