Foredrag og frokost hos Carlsberg Museum

Carlsberg Museum, Copenhagen CookingLørdagens program var tæt pakket med arrangementer, for Nordic Feed havde planlagt en række spændende ting. Første del foregik hos Carlsberg Museum, hvor bryggerimester Morten Ibsen holdt et interessant foredrag om, hvordan Carlsberg i løbet af de senere år valgte at udvikle en række specialøl under navnet Jacobsen – blandt andet som reaktion på den interesse, som flere og flere har vist specialøl gennem de sidste ti år. For 15 år siden var der meget få alternativer til pilsnerne fra Carlsberg og Tuborg, men i dag kan du vælge mellem hundredvis af danskproducerede specialøl.

Carlsberg Museum, Copenhagen CookingEn af Carlsbergs – og ølproducenters i det hele taget – største udfordring er at overbevise kvinderne om, at de skal drikke øl! Siden 2007 har vin været den foretrukne drikkelse til maden, og det vil i følge Morten Ibsen ikke ændre sig, før ølproducenterne formår at lave øl, der i højere grad tiltaler kvinderne. Det er nemlig ofte kvinderne, der vælger, hvad der skal drikkes til maden, og her foretrækker kvinderne at åbne en flaske vin fremfor en flaske øl.

Efter foredraget blev vi inviteret ind i det tilstødende rum, hvor frokosten blev serveret – selvfølgelig akkompagneret af øl, der passede til de enkelte retter. Jeg sad blandt andet sammen med LaCucinaNada og Madarkitekterne, og snakken gik lystigt ved vores bord.

Carlsberg Museum, Copenhagen CookingCarlsberg Museum, Copenhagen CookingCarlsberg Museum, Copenhagen CookingVi blev bedt om at spise retterne i en bestemt rækkefølge, så det passede til de øl, der blev serveret, og det rettede vi os selvfølgelig efter. Det første, vi smagte, var jomfruhummer med bløde og saftige havtorn til – serveret sammen med den nye Jacobsen øl, Velvet Ale, som er særlig tiltænkt kvinder. Nu plejer jeg gerne at være skeptisk over for den slags initiativer, for det er sjældent, at de tiltaler mig smagsmæssigt (jeg nævner i flæng BEO og hvedeøl), men Velvet Ale imponerede mig alligevel. Den var blød, mild, behagelig – og smagte faktisk ikke særlig meget af øl – men den var alligevel interessant nok til, at jeg overvejer, om ikke jeg skal eksperimentere med den på et tidspunkt.

Næste ret var røget laks med agurkerelish og brødcroutoner, og her fik vi Jacobsen Saaz Blonde til. En fin ret, hvor laksen fik lov til at fylde tilpas meget i smagsbilledet. Ølmatchet var ikke helt så gennemført denne gang, men det gik an.

Carlsberg Museum, Copenhagen CookingTredje ret var en ret delikat og cremet kyllingesalat med sprød skinke til, og her fik vi Jacobsens Brown Ale. Det overraskede mig, for jeg forbinder ikke mørk øl med kylling, men det viste sig, at kyllingesalaten havde en sødme, som passede rasende godt med den valgte øl, og det var en skøn kombination.

Carlsberg Museum, Copenhagen CookingOvenstående øl skulle også drikkes til næste ret – en kæk lille frikadelle, hvor jeg dog ikke fik fat i, hvilket kød den var rørt med – muligvis kalv? Den blev serveret sammen med en meget smuk remoulade med orange ‘gnister’ – muligvis fra gulerod. Denne ret var dog ikke så interessant, og da jeg havde drukket det meste af øllet sammen med kyllingesalaten, blev der ikke brugt så megen energi på denne ret.

Carlsberg Museum, Copenhagen CookingNæstsidste ret var en lille skål med blomkål, der enten var kogt eller dampet og derpå vendt i en let dressing og drysset med græskarkerner. Her missede jeg desværre hvilken øl, der blev serveret til. Blomkålsretten var ok uden at imponere. Konsistensen var en anelse for blød og melet – jeg kan bedst lide blomkål i sprød udgave, for jeg har fået den ‘bløppede’ udgave alt for mange gange i min barndom. Men fin idé at kombinere det med græskarkerner.

Carlsberg Museum, Copenhagen CookingMåltidet blev afrundet med ost – en svensk Prästost serveret med syltede svesker og med et glas Semper Ardens Abbey Ale til. Nuij – god kombination! Jeg må helt klart udforske kombinationen af ost og øl noget mere… Osten var blød og lækker og gik fint sammen med sveskerne, som jeg ellers ikke plejer at være så begejstret for.

Er det her standarden for, hvad Restaurant Jacobsen normalt leverer, så vil jeg helt sikkert spise der på et tidspunkt, for det var et ret overbevisende frokostarrangement!

11 thoughts on “Foredrag og frokost hos Carlsberg Museum

  1. Ååååh mand, jeg må altså afsted næste år! Damn, hvor er der mange lækre ting! Og jeg kan ikke tåle vin, så jeg må da lige en tur rundt om Carlsberg næste år, hvis de gentager succesen 😉

    • Jeg tror ikke, der er et lignende arrangement til næste år (dette var en del af Nordic Feeds program og derfor ikke åbent for offentligheden), men ellers har de mig bekendt stadig rundvisninger og prøvesmagninger, ligesom det er muligt at spise frokost hos dem 🙂

  2. Jeg missunder virkelig dine madoplevelser… hvordan i al verden finder man frem til sådan noget?
    Sidder gang på gang og forbander at jeg sidder i kolde og våde Sverige når i andre render til den ene gastronomiske oplevelse efter den anden.

    *savl*

  3. Hvor ser det dog lækkert ud – det have været en fantastisk oplevelse. Her ved Liseleje gror der havtorn nær ved stranden, og jeg må ud og plukke nogen i dag 🙂

  4. Spændende arrangement! Der er utroligt stor forskel på øltyper og hvedeøl er jeg heller ikke til, mange af dem smager som rå brøddej dufter.

    Didde

    • Ja, og der er heldigvis mange positive overraskelser blandt de nye specialøl. Da hverken gemalen eller jeg drikker synderlig meget, er en flaske vin lige i overkanten til os sådan en fredag aften, så der har vi ind imellem delt en specialøl i stedet 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *