Folkekøkken fra hele verden

Søndag aften var vi til det tredje og sidste Copenhagen Cooking-arrangement – altså for den dag – og det foregik i Meyers Madhus. Her lagde madhuset lokaler til et fælleskøkken fra hele verden i anledning af, at Indvandrer Kvindecentret på Nørrebro har udgivet kogebogen ‘Send flere krydderier’, hvor 17 kvinder fra hele verden har bidraget med opskrifter og historier fra eget liv.

Vi havde egentlig regnet med, at det var et af de mindre arrangementer, og at der ville være en buffet og et lille foredrag, men vi blev klogere…

Vi blev modtaget med valnøddefyldte dadler og et lille glas mælk, inden vi kom op i salen, hvor bordene var pyntet og gjort klar til festmåltid. Hvert bord havde sit eget tema, så det passede med de madkulturer, som de enkelte retter kom fra. Claus Meyer holdt en lille velkomsttale, hvor han fortalte om hele projektet med at afholde denne aften, og bagefter kom lederen fra Indvandrer Kvindecentret og fortalte om processen med at lave bogen, og om hvad centret lavede i det daglige. Meget interessant med et indblik i dette lille fællesskab, som havde stor glæde af at mødes. Derefter blev spisningen sluppet løs – der var både hvid- og rødvin samt en mørk øl, vand og tyk mangojuice til, og så kunne folk ellers forsyne sig.
folkekøkken, Copenhagen CookingDen første ret var fra Balkan og hed börek med tzatziki. Det sødlige brød, som lignede lidt wienerbrød, dog ikke med samme sukkermængder, havde små stykker kød i sig, og var spændende og lækkert. Den ret har jeg aldrig fået før, og den gik fint sammen med tzatzikien. Jeg var især begejstret for den bløde konsistens, som føltes rigtig god i munden.
folkekøkken, Copenhagen CookingAnden ret var fra Iran og var iransk kylling og zereshk pollo. Kyllingen var langtidsstegt i en tomatsauce og var så mør, at den faldt fra benene, bare man kiggede på den. Risene var blandt andet vendt med berberisbær, og spinatcremen var ret lækker! Det var en ret, som selv spinathadere bør kunne spise, og denne anretning kandiderer kraftigt til at være min yndlingsret den aften.
folkekøkken, Copenhagen CookingNu var det tid til at besøge det marokkanske køkken, og her fik vi tagine med lam, løg og oliven. Virkelig mørt og lækkert, og så morede vi os ret meget over de små pommes frites, der var stukket i de grønne oliven. Jeg ved ikke, om det er marokkansk skik, men det så ret sjovt ud!

folkekøkken, Copenhagen CookingOmkring dette tidspunkt var der flere, der var ved at være godt mætte. Jeg var pludselig ekstra glad for, at vi ikke havde spist andet end smagsprøver til frokost, og så tog jeg ikke flere gange, men det var svært at holde sig tilbage, for maden var velsmagende og skøn! Denne ret kom fra Mellemøsten og bestod af köfte med sveske, hummus, arabisk salat og tabollah. Meget fint sat sammen og dejligt med et par salater, der kunne give de foregående retter lidt modspil. Uhm, og den hummus kunne jeg godt have ædt mere af…
folkekøkken, Copenhagen Cooking
I får lige et kig ind i en köfte, hvor det er muligt at se svesken, når der er skåret hul på kødbollen. Jeg er ikke så meget til svesker, men de begik sig godt i kødbollerne.
folkekøkken, Copenhagen Cooking
Jeg var også ved at være godt mæt nu, så jeg var glad for, at den næste ret var mere behersket i størrelsen. Den kom fra Pakistan og hed pakhora med stærk chutney og salt lassi til. Jeg er vant til mangolassi, og denne var ret anderledes. Lidt for salt til mig, men så blandede jeg bare lidt af mangojuicen i. Retten var rimelig stærk, men det passede fint ind, for de foregående retter havde ikke været så stærke, og der manglede lidt en ret, som kunne få smagsløgene til at sprælle lidt mere.
folkekøkken, Copenhagen Cooking
Vi var nu nået til desserten, og det var den eneste af retterne, som var lidt kedelig. Den kom fra Somalia og Indien og bestod af en sød pandekage med honning og smør, et lille brød med jomfru i det grønne samt en fruitchaat til. Frugtsalaten var ret lækker og spændende – der var blandt andet spidskommen og chili i, som gav den lidt bid, mens pandekagen var lidt trist og tør. Det lille brød lod til at være rimelig syndigt sådan kaloriemæssigt set, og det smagte ok, men virkede også lidt tørt.
Som afslutning fik vi en mælkechaite fra Somalia og Pakistan med kardemomme, nelliker og kanel, og så trillede vi ellers hjem – helt afsindig mætte og glade for en oplevelse ud over det sædvanlige. Ikke blot havde vi smagt en bred vifte af spændende retter, men det var også sket i hyggelige omgivelser, hvor vi fik talt en del med de andre ved fællesbordet. Hvor ville det være fedt, hvis der var flere arrangementer i denne stil!

12 thoughts on “Folkekøkken fra hele verden

  1. MissMuffin – jeg kan også godt lide nye inputs til retter, og især det indiske og marokkanske køkken er jeg ret begejstret for, så det var skønt at prøve disse lækre retter 🙂

  2. Sikke en fantastisk oplevelse, Piskeris – fyldt med skøn inspiration! Det indiske og iranske køkken er jeg ret vild med. Jeg har en svigerdatter, der er fra Iran, og hun tryller lækre sager frem 🙂

  3. Genial arrangement! Hvor må det have været interessant at få smagt så mange retter som er nye og anderledes – ihvert fald for mig 🙂

    Det er jo køkkener, som nok ikke får så meget omtale som det bl. a. det italienske….
    Den kylling ser umanerlig lækker ud – men så igen, det gør det hele jo 😉

    Mange hilsner
    Birthe

  4. Pingback: Dadelnød | Piskeriset på eventyr

  5. Pingback: Januar: Retter fra Mellemøsten | Piskeriset på eventyr

  6. Pingback: Il Buco | Piskeriset på eventyr

  7. Pingback: Dadelnød - dadelkonfekt - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *