Fødselsdag med et italiensk strejf

appetizers, hapsereI går holdt vi gemalens runde fødselsdag og havde tyve personer til middag. Han havde ønsket italiensk tema i maden, så der var masser af pastaretter og andre sydlandske lækkerier. Menuen bestod af følgende:

Velkomstdrink og minitoast med paté samt oste-vindrue pindemadder ved ankomst

Buffetbord med
Verdens bedste pesto
Kylling stegt med citron
Svinemørbrad fyldt med flødeost, tomat og basilikum
Ciabatta med græskarkerner
Spinatlasagne
Pastasalat med grillede citroner, oliven og rucola
Pastasalat med spinat-valnøddepesto og grillede auberginer
Champignonsalat med tomat og persille

Og den dejligste tiramisu til dessert.

Brødopskriften har jeg fra MissMuffin, mens svinemørbraden fik jeg ideen til, efter at have bladret i Nettokogebogen ‘Italiensk køkken’. Pastasalaten med citroner er inspireret af ‘Flere suveræne salater…’, og spinat-valnøddepestoen minder om en, jeg så i et blad for nylig – kan dog ikke huske hvilket.

Kylling stegt med citron

Kyllingelårcitronkylling, kylling, kyllingelår, citroner, hvidvinseddike
Citronsaft
Økologiske citroner i skiver
Lidt hvidvinseddike
Lidt olivenolie
salt

Kyllingelårene lægges i et fad og dryppes først med citronsaft og dernæst hvidvinseddike og olie. Drys lidt salt på og læg så citronskiverne oven på kyllingen, inden den sættes i ovnen og steger i 45-60 minutter ved 200 grader.

Svinemørbrad med flødeost, tomat og basilikum
20 personerfyldt svinemørbrad, svinemørbrad, svinekød, svinemørbrad, flødeost, tomatkoncentrat, basilikum, serranoskinke

5 svinemørbrad
1 pakke flødeost naturel
1 dåse tomatkoncentrat
½ potte frisk basilikum
salt
3 pakker serranoskinke

Svinemørbrad afpudses, og der skæres en lomme i hver. Flødeost og tomatkoncentrat blandes sammen og indersiden af lommen smøres med massen. Basilikumblade lægges i, og mørbraden omvikles med serranoskinke og lægges på en bageplade med bagepapir på. Drys lidt salt på og steg dem ved 200 grader i 25-30 minutter. Lad dem hvile i fem-ti minutter, inden du skærer dem i tykke skiver.

Note: Fin måde at få mørbrad på, selvom jeg ikke er særlig gode venner med serranoskinke, der falder alt for let fra hinanden. Grrr!

Ciabatta med græskarkerner
8 mindre brødciabatta med græskarkerner, brød, gær, græskarkerner, durummel, hvedemel

100 g gær
14 dl vand
2 spsk groft salt
2 spsk olivenolie
150 g græskarkerner
800 g durummel
900 g hvedemel

Smuldr gæren i det lune vand og bland det godt sammen. Pisk olivenolie, salt og græskarkerner i og bland de to meltyper i – først durummel og så hvedemel. Dejen skal stadig være lidt klistret, når du sætter den til hævning et lunt sted med et viskestykke over.

Når dejen er hævet til dobbelt størrelse, deler du den i fire dele og ælter hver del. De deles i to og formes som aflange brød. Dæk dem med et viskestykke og lad dem hæve i en halv time, inden du bager dem ved 225 grader i 20-25 minutter.

Note: Frisk, blødt og mættende brød. I den oprindelige opskrift bruges der mindre gær, og det koldhæver i køleskabet natten over, men jeg blandede dejen om morgenen og skulle derfor bruge en kortere hævetid.

Spinatlasagne

700 g frossen spinatspinatlasagne, lasagne, spinat, hvidløg, tomater, tomatkoncentrat, cayennepeber, balsamico, pastaplader, mandler, mornaysauce, ost, emmenthaler
2-3 fed hvidløg, finthakkede
lidt rapsolie
2 dåser hakkede tomater
1 dåse tomatkoncentrat
1 tsk cayennepeber
1 spsk balsamico
salt
pastaplader
75 g hakkede mandler
en brik mornaysauce
2 håndfulde friskrevet emmenthaler

Hæld spinaten i en skål med vand over og lad det tø op. Sørg derefter for at stille det til afdrypning. Svits de hakkede hvidløg i lidt rapsolie og hæld derefter de tre dåser med tomater i. Lad det koge lidt. Smag til med cayennepeber, balsamico og salt. Hæld lidt mornaysauce i et fad, kom et lad tomatsauce på og derpå lidt af de optøede spinatblade. Læg et lag pastaplader. Fortsæt sådan, indtil du i sidste lag drysser de hakkede mandler over. Slut af med et lag pastaplader og det sidste mornaysauce. Drys med emmenthaler og bag lasagnen i ovnen ved 200 grader i ca. 30 minutter.

Note: Jeg elsker lasagne, og denne version, som jeg fandt på undervejs i køkkenet, kommer helt sikkert til at figurere på listen over yndlingsvariationer. Den var meget lækker og cremet og rimelig mild i smagen, da jeg havde holdt igen med krydderierne, så den smagsmæssigt ikke ville komme for meget i karambolage med de andre retter.

Pastasalat med grillede citroner, oliven og rucola

500 g pastapastasalat, salat, pasta, citroner, oliven, rucola
4 økologiske citroner
ca. 200 g oliven uden sten
150 g rucola
olivenolie
salt

Pastaen koges som anvist. Citronerne skæres i meget tynde skiver og grilles lige under grillelementet i ovnen. Det tager ca. fem minutter og lugter meget underligt, men det skal du ikke lade dig skræmme af. Hak citroner fint og oliven groft og skyl rucolaen godt. Bland pasta, citroner, oliven og rucola i en skål og hæld olivenolie over. Smag til med lidt salt.

Note: Jeg elsker jo citroner, så det her var lige en salat efter min smag. Gemalen var knapt så imponeret over citronstykkerne, men der var i hvert fald god omsætning i den.

Pastasalat med spinat-valnøddepesto og grillede auberginer

500 g frisk pastapastasalat med pesto, pasta, auberginer, pesto, spinat, valnødder, parmesan, hvidløg, olivenolie, citroner
4 auberginer
Pesto:
75 g frisk spinat
50 g valnødder
50 g friskrevet parmesan
1 fed hvidløg
1 dl olivenolie
saft fra en citron
salt

Skær auberginerne i tykke skiver og læg dem på et fad, der er drysset med salt, og drys salt over skiverne. Lad dem trække i mindst en halv time og dup derefter salt og vand af dem. Steg skiverne i ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter, eller indtil du synes, de er møre nok og er begyndt at tage farve. Når de er kølet af, skærer du dem i strimler.

Blend alle ingredienser til pestoen og kog pastaen efter anvisningen på pakken. Skyl pastaen i koldt vand, lad den dryppe lidt af og bland den så med pestoen og auberginestrimlerne.

Note: Mmm – lækker pastasalat, som går til de fleste andre retter.

Champignonsalat med tomat og persille

500 g champignonschampignonsalat med tomat og persille, salat, champignons, svampe, hvidløg, tomater, bredbladet persille
500 g brune champignons
olie
4 fed hvidløg, pressede
salt
1 dåse hakkede tomater
2 håndfulde bredbladet persille, hakkede

Rens og skær champignons i halve eller kvarte afhængig af, hvor store de er. Steg dem i lidt olie, indtil væden er kogt væk og tilsæt så hvidløgene. Lad det stege med i ca. et minut, inden du tilsætter tomaterne. Det det koge et par minutter, smag til med salt og tag af komfuret. Bland den hakkede persille i salaten lige inden serveringen.

Note: Frisk og lidt rustik salat, hvis man som jeg kun grofthakker persillen.

Sådan så et udvalg af retterne ud på en af gæsternes tallerken…



23 thoughts on “Fødselsdag med et italiensk strejf”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *