Friterede sild

friterede sild, hvidvin, citron, hvedemel, æg, fisk, raspolie,

Friterede sild er ikke noget, jeg har prøvet før, så da jeg fandt en opskrift på dette i gemmerne – vist nok fra et gammelt Spis Bedre-blad – så måtte jeg selvfølgelig lave det! Jeg justerede på nogle af mængderne, og så serverede jeg dem sammen med en mild hvidløgsmayo – du kan dog også sagtens bruge en chilimayo eller en aioli.

Friterede sild
snack/tapas for 8 personer

6 ferske sild
2 dl tør hvidvin
revet skal samt saft fra øko-citron
1 tsk tørret dild
lidt salt
2 dl fuldkornshvedemel
2 æg, pisket
Rapsolie til stegning

Vask sildene og fjern finner. Skær sildene i mundrette stykker. Rør hvidvin, citronskal + saft, salt samt dild sammen i en skål og vend sildene i det. Dæk skålen til og stil den i køleskabet i 1½-2 timer.

Hæld marinaden fra sildene og dup dem forsigtigt med lidt køkkenrulle. Vend derefter sildestykkerne i æg og dernæst i mel. Hæld olie i en lille kasserolle – det skal være ca. 5 cm dybt. Varm det op, indtil det syder, hvis man stikker den ikke-svovlstikbeklædte del af en tændstik ned i olien. Put 3-4 sildestykker i olien og steg dem, indtil de er gyldne. Fisk dem op med en hulske og læg dem på køkkenrulle. Fortsæt stegningen, indtil alle stykker er friterede.

De friterede sild drysses med lidt salt og serveres sammen med dip med det samme.

Note: Friterede sild har jeg som sagt ikke prøvet før, men det smagte godt. Jeg tror, det vil være ekstra godt at kombinere dem med lidt syltede rødløg.

Fiskestuvning med chorizo

fiskestuvning, chorizo, fisk, pølse, svinekød, gulerødder, bouillon, oregano, fiskesauce, hvidvin, majs, fløde, løg,

Denne fiskestuvning med chorizo fik jeg ideen til, da jeg skelede lidt til sydstatskøkkenerne for at få lidt inspiration. Jeg ledte efter opskrifter på retter med pølse i anledning af månedens benspænd, og jeg så flere chowders, som indeholdt både fisk og pølse. Det er en lidt usædvanlig kombination, jeg ikke kunne stå for, så jeg legede videre med ideen og endte med denne udgave.

Fiskestuvning med chorizo
2 personer

200-250 g torskeloins
60 g chorizo, skåret i små tern
1 lille løg, hakket
Smør til stegning
1 gulerod, skrællet og skåret i tern
1 dl majs
1 tsk oregano
1 dl hvidvin
3 dl fiskebouillon
½ dl fløde
2 spsk fiskesauce
Salt og peber

Smelt smør i en lille gryde og svits løget ved mediumvarme, indtil det begynder at tage farve. Tilsæt gulerodsstykker, pølsetern og oregano og steg det i nogle minutter, inden du tilsætter vinen. Lad den koge ind til halv mængde og tilsæt så torsk, majs og fiskebouillon. Lad det simre, indtil torsken er mør og tilsæt så fløde. Smag til med fiskesauce, salt og peber.

Servér din fiskestuvning med det samme.

Note: Dette er en rigtig lækker fiskestuvning med mange smagsnuancer. Selv suppeskeptikeren herhjemme var svært glad for retten.

Laksetarteletter med fennikel

laksetarteletter, laks, fisk, tartelet, butterdej, fennikel, dild, fløde, creme fraiche

Da jeg lavede svampetarteletter, tænkte jeg, at jeg lige så godt kunne prøve flere tartelet-versioner, så det blev også til laksetarteletter. Nu hvor jeg alligevel havde tøet en hel pakke butterdej op, så måtte det jo endelig ikke gå til spilde… nåja, og så syntes jeg, at laksetarteletter lød som et godt koncept!

Laksetarteletter
4 stk .

2 stykker butterdej (fra frost)
lidt smeltet smør
et stykke fersk laks (80-100 g)
smør til stegning
½ frisk fennikel, skåret i små tern (svarer til 1 dl)
½ dl fløde
1 spsk creme fraiche 18%
salt og peber
dild til pynt

Tø butterdejen op. Skær butterdejen over på midten, så du får fire næsten kvadratiske stykker. Smør to metal-muffinforme med smeltet smør og pres forsigtigt butterdejen ned i formene, så der formes en rustik tartelet. Bag dem i ovnen ved 180 grader i ca. 15 minutter.

Mens tarteletterne er i ovnen, så laver du laksestuvningen. Smelt smør på en pande og steg laksen på skindsiden ved mediumvarme. Når den er næsten færdigstegt, giver du den ca. 30 sekunder på den anden side, inden du tager den af panden. Hæld fennikelen på panden og svits det i et minuts tid. Imens piller du skindet af fisken og plukker laksen i mindre stykker med to gafler. Hæld laksestykkerne på panden sammen med fløde og lad det simre, indtil fløden er næsten kogt ind. Rør derefter creme fraichen i, smag til med salt og peber, og tag så panden af varmen.

Tag tarteletterne. De er ret oppustede, så for at kunne fylde dem skal du tage en lille ske og forsigtigt skubbe bunden af hver tartelet ned igen. Fordel derefter laksestuvningen i hver tartelet og pynt med dild.

Note: Laksetarteletter en fin og anderledes måde at få fisk på. Dilden giver et lille frisk pift til den fede laksestuvning, så den må du endelig huske at pynte med.

Finsk laksesuppe med kartofler

laksesuppe, fiskesuppe, suppe, laks, fisk, dild, kartofler, porre, fløde,

Denne finske laksesuppe fik vi her til aften, for det er en fiskeret, der er superegnet som hverdagsmad – den er nemlig let at lave, og tilberedningstiden er rimelig kort.

Jeg faldt over en opskrift på laksesuppe hos Wikihow. Jeg justerede på nogle af mængderne og skruede blandt andet en del ned for mængden af fløden – men retten smagte nu stadig ret syndig og lækker.

Lohikeitto – finsk laksesuppe med kartofler
2-3 personer

250 g laks, skåret i mundrette stykker
400 g kartofler, skrællede og skåret i mindre tern
1 porre, skåret i tynde skiver
en god klat smør
4 dl vand
1 dl fløde
3 spsk finthakket frisk dild
salt og peber

Smelt smørret i en gryde og svits porreskiverne ved mediumvarme i et par minutter. Tilsæt vand og kartofler og lad det småsimre i et kvarters tid. Tilsæt laks, fløde og dild og lad det simre i fem minutter, inden du smager til med salt og peber.

Note: Dette er en virkelig lækker laksesuppe. Selvom jeg skruede godt ned for fløden, så var der stadig nok til at give en tilpas fedme og fylde til retten. Jeg har altid elsket kombinationen af fisk og porre samt fisk og dild, og denne laksesuppe er ingen undtagelse – det var en rigtig skøn ret. Selv husets suppeskeptiker tog ekstra fra gryden 😉

Verdens bedste fiskesuppe

fiskesuppe, suppe, fisk, laks, rødspætte, butternut squash, rødløg, hvidvin, bouillon, tomater, fennikel, chili, rejer

Fiskesuppe er ikke noget, der plejer at være en del af madplanen herhjemme, og det er jo synd, når nu vi – som så mange andre danskere – ikke altid husker at spise nok fisk. Da jeg ledte efter ideer til mit suppebenspænd, kom jeg pludselig i tanke om, at fiskesuppe bestemt var noget, jeg godt kunne udforske lidt mere i denne måned, og så skyndte jeg mig at søge efter inspiration til dette.

Jeg faldt over en opskrift fra Jamie Oliver, som hævdes at være verdens bedste fiskesuppe. Det måtte jo komme an på en prøve. Jeg udelod dog bladselleri (da det er en af de få råvarer, jeg virkelig ikke bryder mig om), erstattede helleflynder med rødspættefileter, brugte lidt flere rejer samt erstattede fiskebouillon med en blanding af vand og fiskesauce.

Fiskesuppe
3 personer

Et medium rødløg, finthakket
½ fennikel, finthakket
2 fed hvidløg, finthakket
1 lille rød chili, finthakket
Olie til stegning
400 g tomater
1 dl hvidvin
Ca. 200 g butternut squash, skrællet og derefter revet
2½ dl vand
2 spsk fiskesauce
100 g laks, skåret i mundrette bidder
200-225 g rødspættefileter, skåret i mundrette bidder
6-8 store, pillede wannamei-rejer
Citronsaft
Salt, peber og evt. sukker

Hæld olie i en gryde og varm det langsomt op. Tilsæt løg, fennikel, hvidløg og chili og steg det ved mediumvarme i et par minutter, indtil løgternene bliver bløde. Tilsæt tomater, hvidvin, butternut squash samt vand og fiskesauce. Lad det simre under låg i en halv times tid. Hæld fiskebidderne og rejerne i og lad det simre videre uden låg i ca. 10 minutter. Smag til med citronsaft, salt, peber og eventuelt lidt sukker.

Servér din fiskesuppe, som den er – evt. med lidt persille på toppen og et kuvertbrød ved siden af.

Note: Jeg synes bestemt ikke, at titlen som verdens bedste fiskesuppe er misvisende, for det er en rigtig god suppe! Masser af smag uden at den bliver ’fisket’ og godt med noget at tygge på. Klar anbefaling herfra.