Peberrods panna cotta med laks

peberrods panna cotta, forret, fisk, røget laks, peberrod, mælk, fløde, husblas, rugbrød, brød

Denne peberrods panna cotta er en fin lille forret, du kan servere til nytår eller andre festlige lejligheder. Ideen med at lave en panna cotta til det salte køkken er stammer faktisk fra en af bloggens læsere, som foreslog mig det for flere år siden. Nu var det efterhånden på tide at realisere den, så her er den så – peberrods panna cotta til dig, der elsker festlige forretter!

Jeg har selvfølgelig taget udgangspunkt i en panna cotta-opskrift men har undladt de søde elementer og i stedet brugt salt, peber, peberrod samt citronsaft til at give selve cremen smag. Derefter blev den toppet med små stykker røget laks og serveret sammen med en sprød mørk rugbrødsflage.

Peberrods panna cotta med laks
3 personer

2 dl fløde
½ dl sødmælk
2 spsk fintrevet peberrod
1 spsk citronsaft
1 blad husblas
salt og peber

Derudover:
3 skiver røget laks
3 smalle rugbrødsflager

Læg husblassen i blød i koldt vand. Hæld fløde og mælk i en kasserolle og varm det langsomt op. Når det begynder at koge, hælder du peberroden i og slukker for varmen. Lad det trække i nogle minutter, inden du hælder vandet fra husblassen og smelter den i den varme fløde. Rør citronsaft, salt og peber i og fordel den lune masse i tre serveringsglas. Sæt dem i køleskabet i mindst tre timer.

Riv lakseskiverne i mindre stykker og fordel dem på overfladen af hvert glas med peberrods panna cotta. Stik etn rugbrødsflage i hver og servér dem med det samme.

Note: Jeg synes, det er ret sjovt at eksperimentere med at lave salte udgaver af retter, der ellers hører til det søde køkken, og denne peberrods panna cotta er ingen undtagelse. Jeg har skruet lidt op for peberrodsmængden i denne udgave i forhold til den, jeg først lavede, da jeg syntes, at den trængte til en tydeligere peberrodssmag.

Grape-marineret laks

grape-marineret laks, fisk, grapefrugt, salt, dild, bronzefennikelSyrlige citrusfrugter er gode at marinere fisk og skaldyr med, og jeg fik derfor lyst til at lave en omgang grape-marineret laks i anledning af månedens grape- og lime-benspænd. Ideen var inspireret af de citron- og limemarinerede kammuslinger, jeg tidligere har lavet, men jeg tænkte, at en grapefrugt kunne have samme virkning.

Jeg valgte at fryse laksen ned inden brug, men jeg ved ikke, om det er strengt nødvendigt.

Grape-marineret laks
forret til to personer

ca. 150 g fersk laks
1 rød grapefrugt
salt og peber
evt. lidt dild eller bronzefennikel

Skær laksen i tynde flager. Det er lettere, hvis fisken er letfrossen, men jeg fik tøet min for meget op til, at det gav en fordel. Pres grapefrugten og rør saften sammen med ca. tsk salt. Læg laksestykkerne på en tallerken og hæld marinaden over. Læg et stykke husholdningsfilm over og stil laksen i køleskabet i en time.

Anret laksen på et lille fad, drys salt og peber over og pynt den gerne med lidt bronzefennikel eller dild. Serveres retten om sommeren, vil den gå godt sammen med lidt grøn salat, mens den her om vinteren for eksempel kan serveres med lidt smørristet brød.

Note: Grape-marineret laks er en frisk og anderledes forret. Den syrlige marinade giver et godt modspil til den fede fisk, som dog også får en smule sødme, da en rød grapefrugt har en lidt sødere smag end en lys grapefrugt.

Stegt laks med lime-risotto

lime-risotto, risotto, grødris, risottoris, ris, lime, spidskål, ost, ginger beer, smør, laks, ingefærJeg er tilbage i månedens grape- og lime benspænd, hvor jeg lavede denne funky lime-risotto tidligere på ugen, da vi skulle have fisk til aftensmad. Lime-risotto vil også være god sammen med kylling, men nu var det længe siden, vi sidst havde fået laks, så det blev dagens tilbehør.

Stegt laks med lime-risotto
2 personer

2 stykker laks
salt og peber
smør til stegning

Lime-risotto:
ca. 2½ dl risotto-ris
en klat smør
et lille løg, finthakket
1 spsk finthakket ingefær
2 dl ginger beer
4-5 dl vand
revet skal og saft fra 2 stk øko-lime
ca. 2 dl friskrevet hård ost – gerne parmesan eller Vesterhavsost
salt og peber
2 håndfulde finthakket spidskål

Smelt en klat smør på en stor pande og steg løget ved mediumvarme et minuts tid. Tilsæt ris, ingefær og ginger beer og lad det simre, indtil risene har opsuget al væden. Tilsæt limesaft, limeskal og ½ dl vand og lad det simre videre, indtil væden er optaget af risene. Tilsæt lidt mere væde, lad det simre videre og fortsæt sådan, indtil risene er møre – det vil sandsynligvis tage mellem 30 og 45 minutter. Mens den tilberedes, kan du krydre og stege laksestykkerne.

Rør osten i din lime-risotto og smag den til med salt og peber. Vend spidskålen i og servér risottoen sammen med den stegte laks.

Note: En frisk lime-risotto, hvor limefrugterne og ingefæren er med til at løfte smagen og gøre den knapt så fed. Den kan sagtens serveres til andet end fisk – prøv den også som vegetarret med salat til.

Torsk i stegeso

torsk i stegeso, fisk, fløde, hvidvin, spinat, citronJeg forbinder mest retter i stegeso med kødretter, men man kan selvfølgelig også bruge den til fiskeretter, så i weekenden lavede jeg torsk i stegeso. Det er en god metode til at bage fisken, uden at den taber saft og kraft, og så kan du lige så godt benytte lejligheden til at tilberede tilbehøret sammen med fisken, nu du er i gang.

Torsk i stegeso
2 personer

350 g torsk
Saft fra ½ citron
Salt og peber
400-450 g optøet spinat
1 dl hvidvin
1 dl fløde

Tilbehør:
Kogte ris

Fordel spinaten ud over bunden af din stegeso og hæld hvidvin (eller evt. vand) over. Læg torsken oven på spinaten og dryp den med citronsaft. Drys salt og peber over. Læg låget på stegesoen og put den i ovnen ved 200 grader i 35-40 minutter. Tag stegesoen ud og anret torsken på de kogte ris. Rør fløden ud i spinaten og servér den sammen med fisken.

Note: Torsk i stegeso er superlet at lave, og så smager det skønt. Det milde fiskekød går godt sammen med den lidt kraftigere spinat, og retten får lidt fedme og syre fra henholdsvis fløde og citron. Bestemt en god måde at få fisk på.

Gatsby sandwich med paneret fisk

gatsby sandwich, brød, flute, mayonnaise, salat, ketchup, fisk, hvedemel, æg, kartofler, rapsolieDa jeg researchede på sydafrikanske retter, faldt jeg over en Gatsby sandwich, som blandt andet indeholder pommes frites!? Det var naturligvis så pløk, at jeg blev nødt til at afprøve konceptet!

En Gatsby sandwich er ofte en ret lang sag, som flere mennesker så deler. I denne udgave har jeg dog været så pædagogisk at dele den op fra start. Jeg har desuden set en del forskellige udgaver af en Gatsby sandwich, men den laves oftest med pommes frites, ketchup, salat og skinke. Jeg valgte dog at udskifte skinken med friturestegt fisk samt tilføjede lidt mayonnaise – nu vi var i det syndige hjørne, kunne vi lige så godt gøre det ordentligt!

Gatsby sandwich
2 personer

flute – 2 x 15 cm
2 spsk mayonnaise
1 rødfiskefilet
1 dl hvedemel
1 æg, pisket
2 store kartofler
0,75 l rapsolie
salt
2 salatblade
ketchup

Skær kartoflerne over og kog dem næsten møre. Lad dem køle af og skær dem derefter til pommes frites. Varm olien op og steg derefter dine pommes frites i det. Når de er godt gyldne, tager du dem op med en hulske og vipper dem over på noget køkkenrulle, så det overskydende fedt kan dryppe af. Drys salt over.

Skær fisken i to dele og og dem først i mel, så i æg og dernæst i mel. Steg dem i olien, indtil de er godt gyldne. Læg dem på et stykke køkkenrulle.

Flæk flutestykkerne og smør dem med mayonnaise. Læg salat på den nederste del og derefter pommes frites. Så er det godt med ketchup oven på og dernæst fisken. Læg det øverste stykke flute på og tryk let sammen. Servér din Gatsby sandwich med det samme.

Note:Det føltes en smule uartigt at spise en Gatsby sandwich, når nu der var pommes frites i. Sjovt eksperiment, men jeg vil nok foretrække at gemme pommes frites til et andet tidspunkt – sandwichen er ret tungt på kulhydrater 🙂