Sesamlaks med myntecreme

sesamlaks, laks, fisk, sesamfrø, smør, mynte, myntecreme, creme fraiche, citron

Jeg har stadig et par retter fra frø- og kerner-benspændet – blandt andet denne sesamlaks med myntecreme og grøntsager. Det er en ret enkel ret, som egner sig fortrinlig til hverdagsmad. Jeg havde lidt frisk mynte, som trængte til at blive brugt, men har du ikke det, kan du sagtens servere din sesamlaks med andre typer dressinger.

Sesamlaks med myntecreme
2 personer

ca. 300 g laks
25 g smeltet smør
ca. 1 spsk sesamfrø
salt

Myntecreme:
1½ dl creme fraiche
1 dl frisk mynte
1 spsk citronsaft
1 spsk olivenolie
lidt salt

Derudover:
diverse finthakkede grøntsager – jeg brugte blomkål og rosenkål

Smør et ildfast fad med smør og læg laksestykket ovenpå. Pensl det med smør og drys derefter salt og sesamfrø over. Stil din sesamlaks i ovnen ved 180 grader og bag den i 20-25 minutter.
Mens laksen tilberedes, hakker du grøntsagerne fint. Derefter hælder du ingredienserne til myntecremen i en blender og giver det en omgang, indtil du får en ensartet creme.

Note: Sesamlaks er som sagt en enkel ret men med masser af smag. Det saftige laksekød får et fint, lidt nøddeagtig pift fra sesamfrøene, og smagen suppleres fint af myntecremen. En frisk forårs- og sommerret.

Laksetærte med spinat

laksetærte, madtærte, tærte, butterdej, ricotta, laks, æg, mælk, spinat

Jeg bladrede en række opskriftbøger igennem her i weekenden og faldt over denne laksetærte i en KitchenAid-bog, jeg fik for nogle måneder siden af en af mine venner. Jeg har ikke selv en KitchenAid, så jeg var noget usikker på, om jeg kunne finde noget relevant, men så fandt jeg denne laksetærte (som du i øvrigt ikke behøver særlige køkkenredskaber for at kunne tilberede).

I den oprindelige opskrift er der brugt ærter, men dem udskiftede jeg med spinat, og så justerede jeg nogle af målene (mindre mælk, mere laks og ricotta), så det passede med størrelserne på de portioner, man køber i supermarkederne.

Laksetærte med spinat
4-5 personer

1 pakke udrullet butterdej
400-450 g fersk laks
250 g ricotta
6 æg
1 dl mælk
200 g frossen spinat
salt og peber

Start med at tø spinaten op. Rul butterdejen ud og beklædt et stort tærtefad med det. Skær kanten til (resterne kan bruges til en minitærte) og prik tærtebunden med en gaffel. Fjern skindet fra laksen og skær laksekødet i mindre stykker, som du fordeler på tærtebunden. Pisk ricotta, æg, mælk samt salt og peber sammen. Pisk derefter spinaten i og hæld blandingen ud over laksestykkerne.

Bag din laksetærte i ovnen ved 180 grader i ca. 45 minutter. Lad tærten hvile i ca. 10 minutter, inden du serverer den sammen med en salat og evt. lidt creme fraiche.

Note: Meget mild og lækker laksetærte med sprød butterdejskant og saftig midte. Konsistensen er helt perfekt – god at skære pæne stykker af, hvilket du kan få et indtryk af herunder.

laksetærte, madtærte, tærte, butterdej, ricotta, laks, æg, mælk, spinat

Vaniljemarineret laks

vaniljemarineret laks, vanilje, spidskål, citron, mandler, nødder, rapsolie

Har du prøvet vaniljemarineret laks? Det lyder måske lidt specielt, men den fede fisk fungerer fint med et lille strejf vanilje til – ikke mindst når man samtidig serverer en hvid portvin til retten.

Sidste weekend holdt vi portvinssmagning i vinklubben, og her skulle jeg finde på en ret, der passede til hvid portvin. Jeg besluttede mig for at marinere et stort stykke laks i vanilje og citronsaft, og det viste sig at fungere ganske fint. Vaniljesmagen var meget diskret, så du skal ikke være bange for, at fiskeretten kommer til at smage af dessert.

OBS – vær i øvrigt opmærksom på, at der er tale om vaniljepulver, som ikke er det samme som vaniljesukker.

Vaniljemarineret laks
Forret til 8 personer

300 g laks
1 tsk vaniljepulver
1 tsk salt
½ tsk peber
Saft fra ½ citron

Et par håndfulde fintsnittet spidskål – gerne både hvid og rød
ca. ½ dl rapsolie
½-1 tsk vaniljepulver
1 dl mandler

Rør vaniljepulver, salt og peber sammen og gnub laksestykket med blandingen. Læg laksen i et ildfast fad og dryp citronsaft over. Stil laksen i ovnen ved 200 grader og giv det 20 minutter. Tag fisken ud og lad den køle lidt af. Rist imens mandlerne på en pande, indtil de begynder at tage farve. Hæld dem over på et spækbræt og lad dem køle lidt af, inden du hakker dem. Rør olie og vaniljepulver sammen og hæld det over spidskålen. Kram kålen godt, så olien trænger ind i den. Fordel halvdelen af laksen i otte små serveringsglas. Put derefter kål i hvert glas og put til sidst resten af laksen oven på i glassene, inden du drysser med lidt hakkede nødder.

Note: Vaniljemarineret laks er en fin og festlig forret, der både er pæn og velsmagende. Jeg synes som sagt ikke, at vaniljesmagen er så dominerende – hvis du vil have den mere tydelig, tilføjer du blot lidt mere.

Torsk i fløde

torsk, fisk, fløde, porre, ost

I anledning af mit 90’er-benspænd har jeg selvfølgelig bladret i en række Karolines Køkken-foldere, og her stødte jeg på en ret med torsk i fløde. Det fik mig til at tænke på den store Spis mere fisk-kampagne, der kørte dengang – du ved den med Gunnar og Minna og ”Det er ik’ så ringe endda!”. Ahja, det var dengang, jeg så fjernsyn…

Tilbage til maden. Denne ret med torsk i fløde ligner faktisk nogle af de fiskeretter, jeg også kan finde på at lave i dag. Jeg syntes dog, at det var ret 90’er-agtigt, at retten skulle tilberedes i mikroovn, for jeg har ikke indtryk af, at mange gør det i dag, og det er lidt synd, da mikroovn faktisk kan være ganske fin, når man skal tilberede fisk. Så tilberedningsmetoden holdt jeg fast i, men jeg ændrede lidt på sammensætningen af retten.

Torsk i fløde og porre
2 personer

Ca. 450 g torskefilet
1 porre, skåret i tynde skiver
2-3 dl fløde
1 dl fintrevet hård ost
Salt og peber

Skær torskefileterne i mindre, mundrette stykker. Fordel torskestykkerne og porreskiverne i et ildfast fad og hæld fløde over. Drys salt, peber og ost over og bag torskeretten i mikroovnen ved ca. 900W i 4½-5 minutter. Tjek om fisken har fået nok – ellers giv retten lidt mere.

Servér din torsk i fløde med kogte ris.

Note: Torsk i fløde er en supersimpel og hurtig ret – ikke mindst fordi den tilberedes i mikroovnen. Denne udgave er mildt krydret, men du kan selvfølgelig tilføje flere krydderier, hvis du vil have en kraftigere smagende ret.

Peberrods panna cotta med laks

peberrods panna cotta, forret, fisk, røget laks, peberrod, mælk, fløde, husblas, rugbrød, brød

Denne peberrods panna cotta er en fin lille forret, du kan servere til nytår eller andre festlige lejligheder. Ideen med at lave en panna cotta til det salte køkken er stammer faktisk fra en af bloggens læsere, som foreslog mig det for flere år siden. Nu var det efterhånden på tide at realisere den, så her er den så – peberrods panna cotta til dig, der elsker festlige forretter!

Jeg har selvfølgelig taget udgangspunkt i en panna cotta-opskrift men har undladt de søde elementer og i stedet brugt salt, peber, peberrod samt citronsaft til at give selve cremen smag. Derefter blev den toppet med små stykker røget laks og serveret sammen med en sprød mørk rugbrødsflage.

Peberrods panna cotta med laks
3 personer

2 dl fløde
½ dl sødmælk
2 spsk fintrevet peberrod
1 spsk citronsaft
1 blad husblas
salt og peber

Derudover:
3 skiver røget laks
3 smalle rugbrødsflager

Læg husblassen i blød i koldt vand. Hæld fløde og mælk i en kasserolle og varm det langsomt op. Når det begynder at koge, hælder du peberroden i og slukker for varmen. Lad det trække i nogle minutter, inden du hælder vandet fra husblassen og smelter den i den varme fløde. Rør citronsaft, salt og peber i og fordel den lune masse i tre serveringsglas. Sæt dem i køleskabet i mindst tre timer.

Riv lakseskiverne i mindre stykker og fordel dem på overfladen af hvert glas med peberrods panna cotta. Stik etn rugbrødsflage i hver og servér dem med det samme.

Note: Jeg synes, det er ret sjovt at eksperimentere med at lave salte udgaver af retter, der ellers hører til det søde køkken, og denne peberrods panna cotta er ingen undtagelse. Jeg har skruet lidt op for peberrodsmængden i denne udgave i forhold til den, jeg først lavede, da jeg syntes, at den trængte til en tydeligere peberrodssmag.