Fire flinke brød – tre forskellige

havregrynsbrød, brød, gær, creme fraiche, mørk sirup, havregryn, hvedemel, havregrynI et anfald af flinkhed tilbød jeg for nylig gemalen at bage brød til i morgen tidlig, hvor han står for morgenbrødet på arbejdet. Jeg rørte derfor de forskellige deje i morges, inden jeg tog på arbejde – og bagte brødene efter aftensmaden.

Jeg brugte økogær denne gang, og den var lidt mere nærig med hævningen, end jeg er vant til. Om det er et tilfælde eller et generelt træk ved økologisk gær, ved jeg ikke, men det gjorde, at jeg lavede et par krumspring undervejs, som du ikke nødvendigvis behøver, hvis du bruger almindelig gær. Jeg brugte samme fremgangsmåde ved alle brød og er et udmærket eksempel på, hvordan du med få ændringer kan lave ret forskellige brød.

Havregrynsbrød
2 store brød

10 g økogær
5 dl koldt vand
1 dl creme fraiche
1 spsk mørk sirup
3 dl havregryn
½ spsk salt
11-12 dl hvedemel

ekstra havregryn

Rør økogæren ud i vandet og tilsæt derefter creme fraichen. Rør de enkelte ingredienser i ud fra den nævnte rækkefølge – hold dog lidt igen med hvedemelet – og rør den på en røremaskine i ca. 10 minutter. Tilsæt lidt mere mel efter et par minutter i røremaskinen, hvis dejen ser meget våd ud.

Hæld dejen i en rapsoliesmurt skål med god plads, dæk den med madfilm og stil den i køleskabet i ca. 12 timer. Tag dejen ud – hvis den ikke er blevet dobbelt størrelse endnu, så lad den stå en halv times tid på køkkenbordet. Drys derefter godt med mel på bordet og hæld dejen ud. Del den i to dele – lad være med at ælte – og vip dem begge over på en bageplade, hvor de forsigtigt formes til to aflange brød. Lad dem efterhæve, mens ovnen varmer op til 250 grader. Drys brødene med havregryn og bag dem i ca. 15 minutter.

Semi-fuldkornsbrød
1 brød fuldkornsbrød, brød, gær, creme fraiche, fuldkornsmel, mørk sirup, havregryn, hvedemel

5 g økogær
2½ dl koldt vand
1 dl creme fraiche
1 dl fuldkornsmel
½ spsk mørk sirup
1 dl havregryn
½ spsk salt
4-6 dl hvedemel

Rør økogæren ud i vandet og tilsæt derefter creme fraichen og fuldkornsmelet. Lad det hvile i fem minutter, inden du rører de enkelte ingredienser i ud fra den nævnte rækkefølge – hold dog lidt igen med hvedemelet – og rører dejen på en røremaskine i ca. 10 minutter. Tilsæt lidt mere mel efter et par minutter i røremaskinen, hvis dejen ser meget våd ud.

Hæld dejen i en rapsoliesmurt skål med god plads, dæk den med madfilm og stil den i køleskabet i ca. 12 timer. Tag dejen ud af køleskabet – hvis den ikke er blevet dobbelt størrelse endnu, så lad den stå en halv times tid på køkkenbordet. Drys derefter godt med mel på bordet og hæld dejen ud. Vip den forsigtigt over på en bageplade og form det til et aflangt brød. Lad det efterhæve i op mod en halv time, hvis det trænger til ekstra volumen, og bag det ved 250 grader i ca. 15 minutter.

Rosin- og nøddebrød
1 brød rosin- og nøddebrød, rosinbrød, nøddebrød, brød, gær, creme fraiche, mørk sirup, havregryn, rosiner, hasselnødder, kanel, hvedemel

5 g økogær
2½ dl koldt vand
1 dl creme fraiche
1½ spsk mørk sirup
1 dl havregryn
1 håndfuld rosiner
1 håndfuld hasselnødder, hakkede
½ tsk kanel
½ spsk salt
3-4 dl hvedemel

Rør økogæren ud i vandet og tilsæt derefter creme fraichen. Rør de enkelte ingredienser i ud fra den nævnte rækkefølge – hold dog lidt igen med hvedemelet – og rør den på en røremaskine i ca. 10 minutter. Tilsæt lidt mere mel efter et par minutter i røremaskinen, hvis dejen ser meget våd ud.

Hæld dejen i en rapsoliesmurt skål med god plads, dæk den med madfilm og stil den i køleskabet i ca. 12 timer. Tag dejen ud – hvis den ikke er blevet dobbelt størrelse endnu, så lad den stå en halv times tid på køkkenbordet. Drys derefter godt med mel på bordet og hæld dejen ud. Vip den forsigtigt over på en bageplade og form det til et aflangt brød. Lad det efterhæve i op mod en halv time, hvis det trænger til ekstra volumen, og bag det ved 250 grader i ca. 15 minutter.

26 thoughts on “Fire flinke brød – tre forskellige

 1. Kristine – tak skal du have. Ja, men jeg synes stadig, at det er lidt strengt, jeg ikke også må bage wienerbrød til dem, når han skal have morgenbrød med – det har de nemlig afskaffet på arbejdspladsen. Det er altså sjovere at bage kage 😉

 2. Øko-gær er langsommere end almindeligt gær, det er hvertfald også min erfaring:)
  Jeg skal bage kage til Kristians kollegaer næste uge når de skal ha morgenmad, men de foretrækker fint pyntede cupcakes, så det må jeg jo så lave til dem:)
  De vil vidst også gerne have mine gulerodsbrud, men helst lune og så skal jeg godt nok tidligt op, for jeg møder altid kl. 06.30 om fredagen!

 3. Mmh, tre gode brødopskrifter, det er noget vi kan lide at se!
  Jeg ser frem til at min kæreste får et arbejde, hvor jeg kan sende brød og kager med. Lige nu arbejder han i en butik, og der står han oftest alene når han møder. Hm.
  Godt jeg selv har en arbejdsplads et par måneder endnu, der ikke klager over bagværk 😀

 4. Åh, jeg bliver mere og mere glad for at bage brød.. De ser skønne ud og lyder jo så dejligt nemme! 🙂

  Hvad for en mørk sirup bruger du?
  Kan man evt. købe en i Spøtex?

 5. skønt med lækre og nemme brødopskrifter, og så endda hele 4 stk! Skal helt sikkert bage noget af det. Og ja, du er da bare en super kæreste sådan lige at smække 4 brød i ovnen til hans kolleger….
  Jeg har selv lige købt øko-gær men ikke prøvet det endnu, så jeg vil lige være opmærksom på at det kan hæve anderledes…

 6. Hvor ser de gode ud. Jeg elsker din måde at lave forskellige brød på. Det er lige efter min smag. Jeg bliver så inspireret af dig :-))

 7. Elsker at bage brød, gerne med en masse korn og andet godt fyld. Det smager nu engang bedst med hjemmebagt brød.
  Har faktisk ikke prøvet at bage med øko-gær men det kunne måske være værd at prøve.

 8. Elsker at bage brød, gerne med en masse korn og andet godt fyld. Det smager nu engang bedst med hjemmebagt brød.
  Har faktisk ikke prøvet at bage med øko-gær men det kunne måske være værd at prøve.

 9. Du lyder meget, meget lækkert! Vi bager alt vores brød selv, men er ikke flinke til at prøve nye opskrifter – så her er en kærkommen lejlighed til at kaste os ud i noget nyt og spændende 🙂

 10. MissMuffin – det er rart at høre. Jeg undrede mig i hvert fald, da jeg arbejdede med det, men nu ved jeg det til en anden gang 🙂
  Hehe, gemalen kommenterede min brok over ikke at måtte bage kage – hvorefter hans kolleger kvitterede med, at det måtte jeg i hvert fald! Så… det gør jeg næste gang 🙂

 11. Bitten – takker 😉
  Ja, det er godt at have nogen, man kan 'afreagere' på – ellers holder jeg mig mest til at bage boller, for de er gode at have med på madpakken 🙂

 12. Godte – tak skal du have – de er nemlig lige ud af landevejen 🙂
  Det er den helt almindelige mørke sirup fra Dansukker, som kan købe i Fontex og lignende velassorterede supermarkeder 😉

 13. NamNam – tak skal du have! Hehe, det må jeg huske at sige til ham – meeen jeg tror nu godt, han er klar over det. Han er i hvert fald glad for, at jeg har lyst til at bage til/for ham 🙂

 14. Tante Sød – mange tak! Han blev også glad, da jeg foreslog det 🙂

  Ikke helt – det var ½-tasten, jeg skulle have ramt i anden omgang, så det er 1½ skefuld, der skal bruges – det har jeg rettet nu (og tak for, at du opdagede det :-))

  Du kan sagtens bruge yoghurt naturel i stedet. Jeg havde tilfældigvis creme fraiche, der skulle bruges, så det blev dette – men generelt plejer jeg at bruge en form for syrlig mælkeprodukt, da det gør brødet mere saftigt og får det til at holde sig lækkert i længere tid.

 15. Vibeke – tusind tak – det er jeg glad for at høre! Jeg elsker at eksperimentere med bageriet, og så er det jo kun dejligt at høre, at andre også kan bruge mine påfund 🙂

 16. Italiensk mad og vin – jeg er helt enig – og så er det jo både let og hyggeligt at bage selv. Jeg får tit lavet nye smagsvarianter, når jeg lige skal bruge en rest af et eller andet, men det er kun godt at eksperimentere.

  Økogæren afskrækkede ikke mig, selvom den opførte sig lidt anderledes. Jeg tror, jeg må prøve at bage noget med det sidste, jeg har liggende, en af de nærmeste dage.

 17. Anette – mange tak skal du have. Skynd dig at få bagt nogen, som du fryse ned og nyde, når spunken har meldt sin ankomst. Har hørt, at man har rigelig travlt den første tid, og så er det dejligt med hjemmebag i fryseren 🙂

 18. Madame – tusind tak. Jamen så håber jeg, at I kan lide dem – jeg fik mulighed for at smage endeskiver på et par af brødene, og jeg var ganske tilfreds med resultatet 🙂

 19. De ser rigtig lækre ud de brød. Jeg syntes også at øko gæren hæver lidt mindre end den klassiske gær.

  Men jeg bruger det nu alligevel tit, gerne til surdej brød hvor surdejen også er med i hæveprocessen.

  Den nemme vej til et godt morgenbrød er at lave sådan et brød ligesom semifuldkornsbrødet hvor man bare lader det koldhæve natten over, det bliver altid lækkert

 20. Søren – tak skal du have. Jeg spekulerer på, om jeg ville have opdaget den længere hævetid, hvis jeg havde sat dejen over 24 timer før – det må komme an på en prøve.

  Tror i øvrigt jeg skal prøve din surdej på et tidspunkt – det er nemlig alt for længe siden, jeg har bagt rugbrød, og det savner jeg!

  Har lige spist en skive af fiberbrødet, og det er stadig saftigt her to dage efter bagningen – det er skønt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *