Á L’Envers i Ypres

Á L' Envers, restaurant, restauranter i Belgien, restaurantanmeldelse, madanmeldelse

Jeg er slet ikke færdig med at fortælle om vores tur til Belgien, så her får du en anmeldelse af en skøn lille restaurant, vi fandt i Ypres – Á L’ Envers. Vi ankom til vores overnatningssted sidst på eftermiddagen og skulle finde ud af, hvor vi skulle spise om aftenen. Jeg kiggede på Tripadvisor og blev ret nysgerrig, da jeg så de overvældende gode anmeldelser, som den øverst rangerende restaurant havde. Der stod dog, at der var rift som bordene, så vi besluttede os for at ringe, så snart de åbnede, og det viste sig at være en god idé, for vi kunne kun få et bord, hvis vi kom derned med det samme, så afsted med os!

Vi ankom til Á L’ Envers og fik bestilt en forret, hovedret samt dessert, men det var skam ikke de eneste retter, der kom på bordet. Først fik vi denne tallerken til deling (vi var der med vores vennepar, som vi rejste sammen med) med oliven, en meget mild paté samt sprøde brødskiver. Det nød vi sammen med den dejlige vin, som vores venner havde udvalgt.

Derefter fik en lille overraskelsesforret! Det var en skive tortilla fyldt med skinke, creme samt en kogt hvid asparges. Det var ikke et så stort stykke, hvilket var meget godt, eftersom der også skulle være plads til den mad, vi havde bestilt.

Nu var det endelig tid til den første ret. Jeg havde bestilt friteret ost, som jeg ellers forbinder med dessert, men hey – jeg kan jo ikke stå for varm ost. Jeg blev lidt overrasket over portionsstørrelsen – den er lidt svært at vurdere på dette billede, men jeg tror, at de to friterede oste var ca. 8 cm brede. Friteret ost mætter temmelig meget, så portionen var lige lovlig gavmild, men… nuij de smagte godt! Her ville jeg ønske, at jeg havde vidst, hvor stor denne portion var, for så havde jeg ikke spist hverken appetizer eller surprise-forret.

Nu var vi nået til hovedretten, og her må jeg med skam indrømme, at vi blev nødt til at levne. Det smagte ellers skønt, men igen var portionen ganske stor, og da vi allerede havde spist en del på dette tidspunkt, så måtte vi give fortabt undervejs. Jeg havde fået et stykke supermørt oksekød, som blev serveret med en vellavet bearnaisesauce, pommes frites (som serveres i et stort fad i Belgien, så folk bare kan tage derfra) samt en fyldig og lækker salat.

Jeg var især begejstret for, at de serverede en dejlig salat som en del af tilbehøret, så der ikke ‘kun’ var pommes frites til.

Nu var vi jo temmelig mætte, men vi havde også bestilt dessert, så efter at have slået mave i et stykke tid (på en meget forsigtig måde), vovede vi os ud i aftenens sidste ret. Jeg var glad for, at jeg havde valgt en chokolademousse. Ikke alene var den lidt lettere i det end mange af de andre desserter på kortet – den smagte også virkelig godt! Meget cremet og luftig med en meget behagelig chokoladesmag. Aldeles glimrende!

Vi havde en rigtig god spiseoplevelse hos Á L’ Envers, og jeg synes bestemt, at de levede op til de flotte anmeldelser. Vi fik en virkelig hyggelig og varm betjening, og der er ikke tvivl om, at det er et sted, hvor ejerne går op i service. Sidst men ikke mindst fik vi nogle ganske gode vine til en meget fornuftig pris (tak til vennerne, som valgte vinene denne aften).

Hvis jeg skal fremhæve et par ting, der trak lidt ned, så var det mængden af appetizer/forret i starten, som desværre lagde en lige lovlig solid bund fra start. Tortillaretten kunne vi sagtens have undværet, og appetizeren kunne også have været mindre. Generelt måtte portionsstørrelserne gerne skrues lidt, for det var ret overvældende.

Jeg ender på fem stjerner til Á L’ Envers. Kommer du til Ypres, bør du bestemt overveje at spise her.

Gimlet – letsyrlig limedrink

gimlet, limedrink, cocktail, limecocktail, gindrink, lime, gin, sirup, isterningerGimlet er en drinkklassiker, men det var først i går, at jeg smagte den for første gang, og det er en meget stor fejl! Det er en drink, der kan laves på flere måder. Nogle foretrækker frisk limesaft, mens andre bruger Rose’s Lime. Nogle bruger gin, andre bruger vodka – eller en kombination – og nogle bruger lidt sirup og/eller danskvand, mens andre igen lader være. Kort sagt – lav den, så den passer til dine smagsløg.

Jeg kan godt lide frisk limesaft – og så passer det jo til månedens benspænd – og så er jeg ret pjattet med småsyrlige drinks, så min udgave blev derefter.

Gimlet
1 person

2 cl friskpresset limesaft
4 cl gin
1 cl lys sirup
1 håndfuld isterninger
Limeskiver

Hæld limesaft, gin, sirup og isterninger i en shaker og ryst godt. Hæld drinken i et lavt glas og stik et par limeskiver i. Vil du have en lidt mildere udgave, tilsætter du en smule danskvand.

Note: Muligvis min nye yndlingsdrink! Gimlet kan i den grad konkurrere med den klassiske gin & tonic. Den friske limesaft og ginnen er en genial kombination, og drinken er ikke lige så bitter som en g&t, men har et skønt, syrligt pift.

Proteinrig bønnesalat med kylling og grapefrugt

proteinrig bønnesalat, bønner, edemamebønner, grapefrugt, kylling, sennepJeg lavede en god, solid bønnesalat for nylig, og der skulle naturligvis grapefrugt i, nu hvor det er en del af månedens benspænd.

Vi havde fundet nogle kyllingestykker, der havde sidste salgsdato, da vi købte ind om formiddagen, så de blev naturligvis stegt og røg i salaten sammen med de sorte bønner, jeg havde kort dagen for samt lidt edemamebønner fra fryseren.

Proteinrig bønnesalat
2 personer

kødet fra fire små eller to store kyllingeoverlår, stegte
1 grapefrugt
100 g edemamebønner, frosne
ca. 300 g kogte sorte bønner
olivenolie
salt

Skær skrællen af grapefrugten, så den hvide hinde også fjernes, og skær grapefrugten i mindre tern. Bland dem sammen med de to slags bønner. Pil kødet af kyllingeoverlårene og pluk det i mindre stykker, som du blandet i salaten sammen med lidt olivenolie. Smag din bønnesalat til med salt og lidt grapesaft.

Note: En meget enkel og mættende bønnesalat, som egner sig fint som frokostret. Du kan evt. servere salaten sammen med en mild dressing eller creme – en mild hummus vil for eksempel fungere fint.

Restaurant Ssam

restaurant ssam, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnFor nogle uger siden var vi på Restaurant Ssam med et vennepar. Jeg faldt over AOKs anbefaling tilbage i foråret og syntes, at det lød som en interessant restaurant. Derudover er det sjældent, at man støder på koreanske restauranter i Danmark, så vi blev selvfølgelig nødt til at prøve Restaurant Ssam.

restaurant ssam, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVi havde bestilt bord i forvejen, og det viste sig at være en god idé, selvom det var en helt almindelig hverdag. Der var helt fyldt i restauranten, og det var tydeligt, at det var et sted, der var ret populært i nabolaget.

Restaurant Ssam kan byde på lidt af hvert mht. drikkevarer – blandt andet soju cocktails, hvilket vi naturligvis måtte prøve. Jeg gik efter en af de knapt så søde, men endte alligevel med en, som var lidt for sød til min smag – og så var alkoholen alt for svag i drinken.

Der var dog en fordel ved den søde drink – nemlig at den kunne ‘dulme’ tungen lidt, når man spiste den krydrede mad, for hvad der var sparet på alkoholsmagen i stedets drinks, kom til gengæld i maden.

restaurant ssam, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnRestaurant Ssam havde heldigvis været så serviceminded at notere styrken af de enkelte retter på menukortet, så jeg kastede mig ud i en mellemstærk ret. Her valgte jeg en portion jaeyuk bokkeum – en simreret med svinekød i gochujang sauce, der blev serveret med stegte ris og forskellige slags grøntsager.

Der var som sagt skruet godt op for smagen, og krydderierne bed da også fra sig, men det blev heldigvis ikke for meget. Det var en god, stor portion, så da vi havde spist (portionerne var nogenlunde lige store, selvom vi havde valgt noget forskelligt), så var der ingen, der kunne spise mere. Lidt ærgerligt, da vi gerne ville have smagt mere fra deres menukort. De få desserter, de havde på menukort, fristede ikke, men sådan er det ofte på asiatiske restauranter, og det er helt fint – vi smuttede i stedet på Fermentoren og snuppede en øl som afslutning på aftenen.

Restaurant Ssam er et spændende indslag i det københavnske restaurantliv. Her får du god, krydret koreansk mad til en meget fornuftig pris – vi slap 105 kr for et måltid, og restauranten hører dermed til den ret prisvenlige ende i København. Tjenerne var søde og gode til at fortælle om de enkelte retter, men de var desværre også ret uopmærksomme. Jeg ved ikke, om de var underbemandede den aften, men det var i hvert fald svært at få betjening.

Vi ender på fire stjerner og en anbefaling, hvis du skal have velkrydret mad til en fornuftig pris.

Restaurant Det Glade Vanvid

Det Glade Vanvid, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i AarhusVi brugte nogle dage af sommerferien i dejlige Jylland, og her var vi blandt andet et smut forbi Aarhus en aften for at spise hos Det Glade Vanvid. Det er kokkebrødrene Koch, der har to restauranter med dette navn i Aarhus Havn, og konceptet ligger fast – alle gæster møder op kl. 18.30, og derefter er der en appetizer, inden der bliver serveret en tre retters menu. Der er et buffetbord med brød, olier, vine samt saft, som gæsterne selv tager fra undervejs, og derfor kan du selv justere hvor meget vin, der bliver skænket – og om du skal have lidt ekstra af den vin, du bedst kan lide.

Det Glade Vanvid, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i AarhusDa vi satte os ved bordet, fik vi et glas mousserende vin samt en appetizer, der bestod af en fetacreme med små stykker varmrøget laks, syltede radiser, hyldeblomst, agurk, urteolie og spirer.

Det Glade Vanvid, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i AarhusEn farverig ret med nogle fine elementer, men de blev desværre overdøvet af en alt for kraftig saltning, så her spiste jeg ikke op, selvom portionen var lille.

Det Glade Vanvid, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i AarhusForretten var heldigvis meget bedre. Den bestod af fladfisk serveret med braiseret fennikel, citrongræs, ingefær, butternut squash-creme, karry, søgræs, hummerchiffon samt korianderskud. En lækker cremet og velsmagende ret, hvor krydringen løftede fisken uden at overdøve den helt. I øvrigt også en forholdsvis stor ret – ikke mindst fordi den havde nogle ret mættende ingredienser.

Det Glade Vanvid, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i AarhusSå kom vi til hovedretten og sikke en servering! Kom straks til at tænke på Klidmoster, da jeg så tilbehøret, for hun har noget med tarteletter… 🙂

Tarteletten var fyldt med en cremet ærtesalat med løvstikke og toppet med karse. Ved siden af lå et solidt stykke røget svinekød med estragon blanquette, lidt ribs gastrique, en lille grillet peber samt en lille ny kartoffel syltet med løvstikke. En festlig servering, som også smagte ganske godt. Især den lille kartoffel overraskede positivt – ikke mindst fordi jeg ellers ikke er så meget til løvstikke. Men en sjov, anderledes og dejlig hovedret.

Denne ret fyldte dog godt i maven, og jeg må indrømme, at jeg kort overvejede, om jeg kunne spise mere, for min appetit er ofte noget mindre, når temperaturen nærmer sig 30 grader. Vi jokede lidt med tjeneren om det, som også smilende fortalte, at kokkene var kendt for at lave store portioner.

Det Glade Vanvid, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i AarhusMeeen… der blev heldigvis plads til dessert, og så hjalp det også på det, at det er var en noget mere behersket portion. Den bestod af en frossen jordbærmousse toppet med chokolade crouistillant, koldskålsis på sprødt knas, en havesyre vinaigrette, jordbærcoulis samt jordbær. En udmærket dessert. Jeg var mest til koldskålsisen – den frosne jordbærmousse var lidt for mild til min smag, og jeg ville have foretrukket en blød og cremet mousse. Jeg kunne godt lide konceptet med, at man hos Det Glade Vanvid selv kunne gå på opdagelse i vinene. Der var tre hvidvine, tre rødvine og én dessertvin, og der var nogle få stikord ved hver vin, så man havde en idé om, hvad den enkelte vin ville smage af. Desværre var udvalget ikke så interessant – vinene smagte fint men var ikke særlig nuancerede. En enkelt hvidvin skilte sig lidt ud ved nærmere at smage som en rødvin, men det havde nu været lækkert, hvis der havde været et par vine, som havde lidt mere kant og som turde noget mere på smagsskalaen. Når nu folk selv skænker op, så er det meget lettere at have en ’skæv’ og anderledes vin med i udvalget, fordi folk blot kan gå udenom den, hvis den ikke falder i deres smag.

Det Glade Vanvid er en hyggelig restaurant, og betjeningen var ganske fin. Jeg savnede lidt mere skarphed i forhold til desserten, og appetizeren var som sagt alt for salt. Til gengæld var forretten ganske lækker, og hovedretten var både spændende anrettet og velsmagende. Jeg ender på fire stjerner til Det Glade Vanvid.