Gemalen havde fødselsdag denne weekend, så traditionen tro havde vi familien på besøg. Det blev holdt midt på dagen, og en af fordelene var blandt andet, at det gav et dejligt naturligt lys, da jeg skulle tage billeder af retterne… 😉

Til forret serverede jeg confiteret and med rucola og sennepsrødbeder. Vi var syv voksne, en nevø på 4½ år og en nevø på ½ år. Sidstnævnte havde madpakke med. jeg brugte en stor dåse confiteret and, som vi købte, da vi var i Paris i efteråret. Dåsen vejede ca. 700 g og indeholdt seks andelår. Jeg skrabede andefedtet af lårene (og frøs fedtet ned, så det kan bruges til at stege kartofler i en anden god gang), pillede kødet af benene, findelte det og stegte det på en pande sammen med en spsk frisk rosmarin. Jeg vendte et par spsk æblecidereddike i kødet, da panden blev taget af komfuret for at give det fede kød lidt syrligt modspil. Andekødet blev anrettet på et leje af rucola. Oven på lagde jeg et par spsk sennepsrødbeder – rødbeder der er kogt møre, skrællet og derefter skåret i små tern, inden de er vendt i en vaniljesennep (tak til Klidmoster for ideen – har du ikke en vaniljesennep, kan en forholdsvis mild fuldkornssennep kan også gøre det). Som afslutning dryssede jeg lidt grofthakkede hasselnødder på. En ganske nydelig forret hvis jeg selv skal sige det.

Til hovedret skulle vi selvfølgelig have lam. Jeg havde fundet bryststykkerne fra lammet frem aftenen før – der var ca. 2½ kg – og smurt dem med ølsirup, inden jeg krydrede dem godt med salt og tørret ramsløg (som du kan finde hos blandt andet Irma). De blev lagt i et ildfast fad, hvor jeg smed tre laubærblade ned i og tilsatte en juleøl fra Jacobsen. Fadet blev omhyggeligt dækket af stanniol og sat på den nederste rille, hvor den derefter stod i ca. 14 timer ved 110 grader. Jeg tror såmænd godt, at du kan stege dem ved 100 grader eller måske endda 90 grader i samme tidsrum, men jeg ville være helt sikker. De kom ud ca. 1½ time før, at de skulle bruges, da jeg også skulle tilberede en bradepande med rodfrugter, så lammet stod overdækket en times tid, inden jeg fiskede kødstykkerne op og lagde dem på en bradepande med bagepapir. Kødstykkerne blev drysset med en smule salt og en lille smule mørk sirup, inden de røg i ovnen ved 200 grader i 10-15 minutter.

Kødet var så mørt, at jeg skulle være ret forsigtig, da jeg skar stykkerne til for at lægge dem på et serveringsfad, og det var lige, så det smeltede på tungen! Der var ikke særlig meget spild – jeg havde forventet større knogler og mere fedt, men der blev masser af kød til overs, selvom syv voksne spiste lystigt af kødet.

Som tilbehør lavede jeg som sagt bagte rodfrugter – i dette tilfælde en tredjedel kartofler, en tredjedel kålrabi og en tredjedel butternut squash. De blev vendt i lidt olie og salt og drysset med timian og tørret ramsløg, inden de fik en time i ovnen ved 200 grader.

Salaten bestod af kogte perlerug blandet med rucola, gulerodsstrimler og squashtern. Den blev vendt i en dressing bestående af 1½ spsk tørrede brændenælder (kan også købes hos Irma), 3 spsk citronolivenolie, 1 spsk citronmelisseeddike, lidt salt og 1 tsk honning.

Sidst men ikke mindst var der også plads til en flækærtehummus.

Et rigtig skønt måltid i al ubeskedenhed – du bør unde dig selv at langtidstilberede lam en dag, for ligesom en del andet kød bliver det utrolig mørt og lækkert af sådan en behandling. Vi nød maden sammen med et glas Châtelain Madame 2009 Cortières de Nimes, som fungerede udmærket. Den var en anelse syrlig til retten, men omvendt havde jeg også ændret på mine oprindelige planer og tilberedt en lidt sødere ret end først planlagt, så det er ikke vinens skyld.

I morgen blogger jeg om middagens søde punktum.