Chokolade

chokoladeGennem hele mit liv har jeg kun mødt tre eller fire mennesker, der ikke kan lide chokolade. En af dem er så min far, så det var lidt begrænset, hvor mange chokoladedesserter vi fik i mit barndomshjem, men det har jeg siden forsøgt at gøre bod på i mit eget hjem 😉

For et par måneder siden fik jeg dessertbogen ‘Heibergs chokolade’, og udover en lang række spændende opskrifter og beundringsværdige billeder, så indeholdt den også en masse viden om chokolade og chokoladetyper. Det var spændende læsning, men det gav også lidt præstationsangst, når forfatteren pointerede, hvor vigtigt det var at bruge en ultragod chokolade i retterne. Det er måske også den væsentligste årsag til, at jeg ikke har fået prøvet opskrifterne endnu, for hvor tit er det lige, jeg støder på f.eks. Valrhona-chokolade på en almindelig indkøbstur?

( jeg fik faktisk købt to Valrhona-plader i Nice lufthavn, da vi var på vej hjem fra vores ferie i sidste måned – de var tilmed en smule billigere, end hvad man skal give i specialforretningerne herhjemme!)

Jeg elsker chokolade. Det er nok min yndlingsform for slik, og sådan er der rigtig mange i min omgangskreds, der har det. Chokolade er 100% nydelse! Jeg har tidligere tabt mig en del, og i den forbindelse blev jeg lidt mere kræsen med, hvad jeg ville spise af chokolade (når nu der ikke skal indtages så mange kalorier, kan man lige så godt sætte ekstra pris på dem, man putter i munden), så de fleste af de rigtig billige typer køber jeg ikke. Men jeg har da et par favoritter blandt industri-chokoladen:

Min yndlingschokolade er pt. Marabou Premium Lemon & Ginger. Det morer mig lidt, at det er Marabou, der producerer min yndlingschokolade, for de almindelige Marabou-plader kan jeg ikke lide. Smagen siger mig ikke noget, og det giver sådan en klæg fornemmelse i munden bagefter.

Så har jeg også en svaghed for islandsk chokolade. På Island putter man lakridsstykker i chokoladen! Det lyder dybt mærkeligt, men jeg kan godt lide det. Irma har flere forskellige typer af svingende kvalitet. Den bedste er en i gråt papir i chokoladebar-størrelse. Da gemalen var på Island sidste år, havde han også et par forskellige typer med hjem. I sidste måned stødte vi på en ny type i Netto. Mærket har det fancy-klingende navn Plopp (!), og her er lakridsen flydende! Men den smagte overraskende godt, så nu skal jeg se, om ikke jeg kan finde den igen…

Skal jeg vælge en helt almindelig discount-mælkechokolade, så bliver det Toms mælkechokolade-plade. Den kan jeg rigtig godt lide, men den er lidt for ‘nem’ at spise meget af, da den er så mild i smagen. Farlig at have i huset!

Jeg har en drøm om at få afprøvet flere af de gode chokolade-delikatesseforretninger i København. Jeg har et par gange fået smagt et stykke chokolade fra flere af stederne, og det smagte helt vidunderligt. Faktisk bliver jeg helt lækkersulten bare ved tanken! Så måske jeg skal lave en ekspedition til efteråret… jeg kunne jo kalde det en studietur… 😉

Hvad er din yndlingschokolade?

Oh – og så lige et link til en spøjs nyhed, jeg læste for et stykke tid siden, om chokoladen der hverken feder eller smelter…



18 thoughts on “Chokolade”

  • Jeg har også Heibergsbog og min pengepung skriger af forudset smerte ved tanken om at skulle købe sindsygt dyrt chokolade, bar for at putte det i en kage..
    Når jeg bager bruger jeg som regel Superior 70% for den er god, men ikke så dyr og så må heiberg bar overleve hvis det en dag skulle gå ud over hans opskrifter:)

    Jeg elsker chokolade. Alt chokolade, lige fra julekalendere til den mørke, bitre slags!
    Et par ynglings er Marabou premium med hasselnød og et eller andet og Rittersport med cornflakes.. Jeg elsker også Daim:)

  • MissMuffin – hæhæ, godt jeg ikke er den eneste! Superior 70% er også den, jeg normalt foretrækker, når jeg laver desserter med chokolade. Især synes jeg, at deres hvide chokolade er bedre end de andre producenters.

    Daim er nu heller ikke så tosset – jeg får dog som regel lidt pip af, når karamelstykkerne sidder fast i tænderne bagefter, men så er der også noget underholdning for dem, der sidder i nærheden af mig! 😀

  • Det var spændende at læse, Piskeris! Jeg kender ikke Marabou Premium Lemon & Ginger – den må jeg bestemt prøve!

    Min yndlingschokolade er Rapunzels med 85% kakao fra Bolivia – en bitterchokolade, som sælges i helsekostforretninger. Den er enestående god, synes jeg, og økologisk.

    Jeg er også vild med chokolade, lige som dig 🙂

  • Hehe, jeg er også til 70%'eren. Kan også lide den med chili smag. Og selvfølgelig en chokolade med Ginger er faaaaaaaantastisk. Købte én i magasin i juni – kan ikke huske navnet på den, men hhhhrrrruuuuuuuum. 😉

    Lys chokolade er da ok – men jeg foretrækker en mørk.

  • Jeg elsker chokolade og næsten alle slags er min livret..
    Jeg spiser mest mørk, for det er det bedste af det bedste. Men fyld er ikke at foragte..
    Hørte i morgen tv i går at mørk chokolade strammer brystet op..
    Det er et vidunder middel også for humøret..

  • Jeg er faktisk ikke speciel vild med chokolade og har aldrig været det – og slet ikke sådan noget “industri chokolade”. Rittersport, Mars-barer, Snickers, guldbarer osv. det kan jeg slet ikke spise og har aldrig gjort det. Jeg har altid kigget med forundring på andre, når de siger, at de kan sætte en hel snickers f. eks. til livs 🙂 Jeg kan lige klare ½ Twix eller en lille Daim hvis de er helt kolde. Hvis jeg skal spise chokolade skal det helst være bitter og helst med kakoindhold over 65 – gerne 70% – og så skal det være koldt – helt KOLDT. Jeg kan overhovedet ikke spise lunken chokolade 🙂 Jeg kan vil også gerne have god chokolade med marcipan i, f. eks. Summerbirds sommerfugle, de er rigtig gode…….

    Mange hilsner
    Birthe

  • Madame – jeg er meget glad for citroner og lime, så en chokolade med det i er helt klart et hit hos mig! Kan varmt anbefales 🙂

    Jeg lavede i øvrigt noget konfekt inspireret af netop den chokolade op til påske, og det blev ganske godt!

  • Frk. Bibo – jeg havde en overgang, hvor jeg slet ikke spiste lys chokolade, men nu er det vendt lidt tilbage – mest af alt pga. Toms Mælkechokolade. Fordelen ved den mørke chokolade er som regel, at den bliver man smagsmæssigt hurtigere mæt af – og det er jo meget praktisk, når nu der desværre er en del kalorier i det 🙂

  • Mette Lykke – ja, chokolade er heldigvis blevet tillagt mange positive ting via videnskaben. Jeg mindes også at have læst, at det udløser lykke-endorfiner i hjernen, når man spiser det. Om det så afhænger af, hvor godt man kan lide det i forvejen, det meldte historien ikke rigtig noget om 🙂

    Men ja – chokolade kan godt være en humørbooster.

  • NYBH – jeg prøvede Summerbirds sommerfugle i foråret, da vi havde en træls pakkeopgave på arbejdet, og vores chef 'bestak' med det undervejs i arbejdet. Øj, de var gode! Jeg har desværre ikke prøvet så meget fra Summerbird endnu, men når det er så dyrt, så er jeg også ekstra opmærksom på at nyde det endnu mere 🙂

    Ærgrer du dig over, at du ikke er så vild med chokolade, eller er det tværtimod praktisk?

  • Elsker chokolade! Marabou Premium er også min favorit med 70% eller den med små mintstykker i.
    Føtex/Bilka har nogle æsker med fyldt chokolade – trøffel af forskellig art – FANTASTISK. Jeg kan bare ikke huske navnet … noget med C, tror jeg:)
    Summerbird er også fantastisk – også helst med trøffelfyld.

    Frygteligt emne du der har taget op;) … jeg har indgået et væddemål med en kollega – INTET sødt i 14 dage….

    God weekend:)

  • Hanne – jeg ved det, jeg er ondskaben selv! 😀
    Men det var da også en grum aftale, I har indgået! Den fyldte chokolade, du tænker på – er det den med en kok uden på?

    Tak og i lige måde 🙂

  • Jeg kan ikke huske, om der er en kok uden på. Der er 2 (måske flere) varianter – hvor den ene er pakket i noget sort blank papir og den anden bordeaux papir og så er det en sløjeagtig ting rundt om.
    Uhmmmm… Ja, en meget grum aftale! Især da jeg har gang i flere kageprojekter de næste 14 dage … på den anden side de er jo til nogen, så jeg skal jo slet ikke spise dem!!

  • Ah, så ved jeg godt, hvad der er for en chokolade, du taler om – dem har jeg set i butikken. Tror dog ikke, jeg har fået smagt dem…

    Så må du passe ekstra på, at du ikke bliver nødt til at prøvesmage kagerne undervejs 😉

  • Hej igen!

    Nej jeg ærger mig slet ikke, men der er af og til nogen som synes at jeg er lidt “underlig” 🙂 Til gengæld nyder jeg det så rigtig meget når jeg får en stykke godt chokolade, som f. eks. Summerbird eller et lille stykke bittert, mørk chokolade. Det er perfekt afslutning på en middag, sådan en lille firkant med god, bitter, mørk chokolade…..

    Mange hilsner
    Birthe

  • NYBH – hehe! Sådan er det, når man støder på noget, som 'alle andre' åbenbart elsker. Jeg drikker for eksempel ikke kaffe, og jeg har godt nok fået mange skæve blikke og kommentarer a la 'bare vent, det kommer du til, når du bliver ældre'. Well – jeg venter stadig 😉

  • Min ynglingschokolade er også Marabou Premium Lemon Ginger! Den er fantastisk til en god kop the. Så er man sgu ligeglad med alt andet for en periode 🙂 Tja jeg er nok afhængig – men hva faen! 😛

  • Hej Evensen!
    Der er heldigvis ikke noget forbud mod chokolade, så vores afhængighed vækker ikke forargelse i den bredere befolkning – endnu! 😀

    God weekend!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *