Mælkefri røræg

mælkefri røræg, æg, havredrik, citron, purløg

Jeg fik lyst til at eksperimentere med mælkefri røræg, da jeg ville servere grønne asparges i weekenden. Røræg og asparges går godt sammen, og jeg ville gerne se, om en mælkefri udgave egentlig fungerede. Normalt laver jeg røræg med enten fløde eller sødmælk, så en mælkefri udgave ville mangle den fede mælk til at give smag.

Jeg brugte et havrebaseret produkt fra Oatly, som havde en konsistens, der minder om fløde.

Mælkefri røræg
2 personer

3 æg
1½ dl havredrik
1½ spsk finthakket purløg
½ tsk fintrevet skal fra øko-citron
lidt salt og peber
lidt rapsolie til stegning

Derudover:
2 skiver frisk hvedebrød
ca. 200 g letkogte grønne asparges

Pisk ingredienserne sammen. Hæld rapsolien på en pande og hæld derefter æggeblandingen på, når panden er varmet op til mediumtemperatur. Rør med jævne mellemrum i æggene, indtil de lige akkurat er blevet faste.

Tag et stykke frisk hvedebrød og fordel noget røræggene ud over. Læg grønne asparges ovenpå og top din aspargesmad med lidt mere røræg. Servér med det samme – gerne ude i solen sammen med en lys øl til.

Note: Jeg synes, at de mælkefri røræg fungerede ganske godt. De havde selvfølgelig ikke samme fede smag, som normale røræg typisk har, men konsistensen var fin, og vil du gerne undgå mælkeprodukter, så er dette en fin løsning.

Smoothie bowl med havremælk

havremælk, smoothie bowl, banan, hindbær, havregryn, hasselnødder, nødder, kokos

Mit første eksperiment i forbindelse med uden-mælkeprodukter-benspændet blev denne smoothie bowl, som jeg spiste til morgenmad for nogle dage siden. Jeg elsker smoothies og især her om foråret og sommeren, for det er en god måde at få nogle ekstra vitaminer og mineraler.

Mit første ikke-mælkeprodukt, jeg ville prøve, var en havremælk, som jeg ikke har så megen erfaring med. De gange, hvor jeg har prøvet alternativer til mælk, har det typisk været soyamælk eller mandelmælk, så dette var godt at få testet. Og havremælk smager ganske fint – lidt som om havregryn har ligget i skummetmælk i lidt tid. Ganske fin og lidt sødlig smag.

Smoothie bowl med havremælk
1 person

1 frossen banan
100 g frosne hindbær
1½-2 dl havremælk
2 spsk havregryn
evt. lidt sukker

Topping:
Hakkede ristede hasselnødder
Kokosflager

Put frugterne i en høj beholder sammen med havremælk og havregryn. Blend det til en ensartet smoothie – tilføj lidt mælk, hvis du synes, at den bliver for tyktflydende. Smag evt. til med lidt sukker, hvis du ønsker en sødere version. Hæld det i en bred skål. Drys din smoothie bowl med topping – i dette tilfælde ristede hasselnødder og kokosflager.

Note: Jeg elsker en god frugtsmoothie om morgenen, og jeg kan godt lide denne variant, hvor smoothie bowl føles mere som et ‘rigtigt’ måltid, da den mætter mere på grund af toppingen. Denne smoothie bowl kan selvfølgelig varieres i det uendelige i forhold til frugt og andre smagsgivere.

Æblevafler med kanel

æblevafler, æble, hvedemel, æg, morgenmad, brunch, dessert, græsk yoghurt, sirup, fløde, mælk, rapsolie, kanelHar du planer om at forkæle dig selv og/eller dine kære her i weekenden, så kunne det for eksempel være med disse æblevafler. De kom på bordet sidste weekend, da jeg syntes, at gemalen og jeg trængte til lidt afveksling i morgenmaden.

Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på græskarvafler, men justerede på nogle af målene og brugte selvfølgelig æbler i stedet for græskar.

Æblevafler
Ca. 6 stk

200 g revne æbler
2 æg
5 spsk rapsolie
2 spsk mørk sirup
1 dl fløde eller sødmælk
½ tsk salt
1½ tsk kanel
1½ dl hvedemel

Pisk æg, olie, sirup og mælk sammen. Tilsæt salt, kanel og hvedemel, rør rundt og vend derefter æblerne i. Varm et belgisk vaffeljern op og fordel derefter tre til fire spsk dej ud over det. Luk det sammen og lad det bage i nogle minutter, indtil dine æblevafler bliver gyldne. Pil dem forsigtigt ud af vaffeljernet og sæt næste portion over.

Hvis du serverer dine æblevafler som morgenmad eller til brunch, vil jeg foreslå, at du topper dem med græsk yoghurt, ahornsirup, figner samt evt. hakkede nødder. Vil du i stedet servere æblevafler som dessert, vil de være gode sammen med vaniljeis eller flødeskum samt syltede figner eller friske æbletern.

Note: Dejlige letsødlige vafler, som egner sig aldeles fortrinligt til morgenmad på en skønherlig søndag. Just do it!

Strata – æggekage med brød og bacon

strata, æggekage, morgenmad, brunch, æg, bacon, tomater, brød, toastbrød, mælk, paprikaJeg eksperimenterer med lidt forskellige morgenmadsprojekter i denne måned – udover det sydafrikanske benspænd – og her lavede jeg for nylig strata. Jeg har ikke fundet en forklaring på, hvorfor denne æggekage-agtige morgenmadsret hedder strata, men den består typisk af æg, mælk og hvidt brød samt forskellige smagsgivere.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra Valdemarsro, men justerede på nogle af mængderne samt udskiftede chorizo med bacon, tørrede tomater med friske samt persille med basilikum.

Strata – æggekage med brød
2-4 personer

3 æg
2 dl mælk
salt og peber
½ tsk sød paprika
150 g toastbrød
100 g bacontern, stegt (så de er bløde, ikke sprøde)
75 g friskrevet cheddar
5-6 san marzano tomater, skåret i mindre stykker

Pynt:
Frisk basilikum

Pisk æg, mælk og krydderier sammen i en skål. Pil toastbrødet i små stykker og rør det i æggemassen sammen med tomat, bacon og ost. Lad det trække i køleskabet i en times tid eller evt. natten over.

Smør en springform (ca. 26 cm) med olie eller smeltet smør og fordel blandingen, så det ligger i et glat lag. Bag din strata i ovnen ved 175 grader i 20-25 minutter.

Pynt din strata med frisk basilikum og servér den med det samme – evt. med ketchup til.

Note:Jeg synes, at strata er en festlig servering (i hvert fald hvis du pynter med basilikum), og det er en fin og anderledes morgenmadsret, som indeholder mange af de klassiske morgenmadsingredienser, men er tilberedt på en lidt anden måde.

Pølsepandekager til morgenmad

pølsepandekager, pandekager, pølser, svinekød, hvedemel, bagepulver, mælk, smør, morgenmad, brunchJeg ville forkæle gemalen med lidt god og anderledes morgenmad, og her kom jeg til at tænke på de norske pandekager, jeg lavede for nogle år siden. Mon ikke man kunne udskifte bacon med pølser, så man fik – tadaa – pølsepandekager? Og hvis man nu lavede dem lige så små som amerikanske pandekager, så kunne det blive en sjov form for morgenmad.

Pølsepandekager
ca. 14 stk.

200 g pølser (jeg brugte brunchpølser)
2½ dl hvedemel
2 tsk bagepulver
½ tsk salt
½ tsk peber
1 æg
2 dl mælk
1 spsk smeltet smør

Smør til stegning

Skær pølserne i små stykker og svits dem på en stor pande sammen med en klat smør, indtil pølsestykkerne får lidt farve. Hæld de øvrige ingredienser i en stor skål og pisk dem sammen. Rør derefter pølsestykkerne i. Smelt lidt mere smør på en pande og hæld tre-fire klatter dej på, så de hver får en diameter på 8-10 cm. Steg dine pølsepandekager, indtil overfladen bobler. Vend dem og steg dem på den anden side.

Du kan servere dine pølsepandekager lige præcis, som du lyster – om det er med sirup, ketchup eller noget helt tredje. Jeg valgte at smide lidt ost og tomat mellem to pølsepandekager og give dem en hurtig tur i mikroovnen, indtil osten smeltede.

Note: Fin og anderledes version af de amerikanske pandekager. Du kan evt. krydre dem med lidt timian, oregano eller chili/cayennepeber, hvis du vil give dem lidt ekstra smag.