Januar: Pølser

asiatiske hotdogs, brød, svinekød, chili, koriander, cayennepeber, rødløg, mayonnaise, fastfood, hotdog

Et nyt år, et nyt benspænd – januar-benspændet bliver pølser! Og ja, det er selvfølgelig oplagt at lave et par hotdogs undervejs (og det bliver der også), men hvad kan jeg ellers finde på? Gryderetter med pølser? Afprøve vegetar-/veganer-alternativer til de traditionelle pølser?

Her er lidt inspiration fra retter med pølser, som jeg tidligere har blogget om:
Mexicanske hotdogs
Mini-hotdogs
Svensk pølseret
Torta med oksekødspølser
Pølsepandekager
Gumbo med kylling og pølse
Jambalaya med kylling og krydret pølse
Landgangsbrød med tre slags pålæg

December: And

and, juleand, andesteg

December-benspændet skal naturligvis have et touch af jul, så jeg har valgt and! I denne måned vil jeg eksperimentere med retter lavet på and, og jeg tror, det bliver ganske skægt, for selvom jeg har lavet en del anderetter gennem tiden, så er der stadig masser af ideer, jeg skal have afprøvet.

Jeg har samlet lidt ‘ande-inspiration’ herunder, som du kan lade dig inspirere af:

Langtidsstegt juleand
And på grill
Konfiteret andelår
Sprængt and – asiatisk inspireret
Andesalat med kål
Anderuller med kål
Anderilette
Slider med and
Andeleverpostej
Andepaté
Pandekager med and og appelsin
Ramen med and og squash
Macarons med andemousse
Vildand med blommer
Sprængt gråand

November: Forretter – vinterversion

forelmousse, blinisbrød, blinis, foreller, mayonnaise, kapers, græsk yoghurt, citroner, æbler, honning, æblesirup, forret, fisk, brød, pandekager, fuldkornshvedemel, mel, hvedemel, æg, bagepulver

I november skal jeg laver forretter – masser af forretter! Og det er egentlig ikke fordi vi har en masse gæstemiddage i kalenderen denne måned, så nogle af disse retter kommer vi sikkert til at spise som frokostretter i weekenderne.

Vi er jo tæt på vinteren, så det vil forretterne naturligvis også afspejle. Ikke noget med friske tomater og den slags – dette benspænd vil så vidt muligt følge årstiden (ligesom al min øvrige madlavning).

Men hvad er så oplagte forretter her om vinteren? Jeg kan allerede nu røbe, at jeg kommer til at lege med tarteletter – ikke så meget de traditionelle med høns og asparges men nærmere nogle, der vil minde om de belgiske tarteletter. Og så vil der nok også komme nogle bagte vintergrøntsager…. hm… ja, jeg er stadig i gang med at idéudvikle.

Har du nogle gode bud på forretter, jeg skal prøve denne måned?

Oktober: Finsk mad

finske juletårtor, julekage, julekager, butterdej, blommemarmelade, blommer, rørsukker, dessert, jul, æg

I oktober har jeg valgt at kaste mig over en knapt så kendt madkultur – nemlig den finske! Jeg er næsten på bar bund her, for det er sandt at sige ikke megen finsk mad, jeg har prøvet gennem tiden, men selvfølgelig vil der være nogle sammenfald mellem andre nordiske retter. Og så er det finske køkken også inspireret af det russiske, som jeg tidligere har haft som benspænd.

Så hvad kan det finske køkken byde på? Først og fremmest mange grøntsager og bær, men også fisk, rejer, svinekød og rensdyrkød. Sidstnævnte regner jeg dog ikke lige med at kunne skaffe til lejligheden. Derudover har finnerne også en sød tand, så jeg regner stærkt med at få kreeret nogle desserter i denne måned.

Jeg er godt i gang med at researche finske retter, men har du et par anbefalinger, så sig endelig til i kommentarfeltet herunder!

September: Supper

græskar- og gulerodssuppe, græskarsuppe, suppe, vegetar, hokkaido græskar, gulerødder, løg, chili, hvidløg, grøntsagsbouillon, kokosmel, ingefær, pestosnegle, madboller, boller, pesto, hvedemel, rugmel, gær, peanuts, basilikum, olivenolie, ost, hvidløg, citroner

September måneds benspænd bliver et af de oftest ønskede temaer fra læserne – nemlig supper. Hver gang jeg har spurgt bloggens læsere om ideer til benspænd, er supper blevet nævnt. Og selvom det er et godt tema, så har jeg hver gang vægret mig, for det er nemlig en af de meget få ting, min ellers meget madtolerante gemal ikke bryder sig om. Jeg forstår ham sådan set godt – jeg har også haft en lang periode, hvor jeg ikke brød mig om supper, og det skyldtes helt sikkert de tynde hønsekødssupper med fabriks-melboller og ’kødboller, som jeg fik som barn. Det var først, da jeg omkring 20-års alderen smagte en simpel men velkrydret tomatsuppe, at jeg atter fik øjnene op for denne type mad.

Men har jeg så ikke lavet supper de sidste mange år? Selvfølgelig har jeg det. Nogle gange har det været, når gemalen ikke har været hjemme, men ofte har jeg ’blot’ søgt at lave gode, fyldige supper med masser af smag. Både gemalen og jeg sætter nemlig pris på en suppe, hvor der er noget at tygge på – om det så er pasta, grøntsags- eller kødstykker eller bare lidt knas på toppen.

Netop det at jeg har lavet en del supper gennem årene gør også månedens benspænd til en udfordring, for hvilke supper ’mangler’ jeg så at lave? Jeg har lavet mange efterårs- og vintersupper baseret på svampe, græskar og rodfrugter, og jeg har også lavet en hel del asiatiske supper. Men der må være nogle gode supper, jeg har overset, så nu er jeg ved at bladre alle opskriftsbøgerne igennem for at finde supper, jeg ikke har prøvet før.

Et udvalg af de supper, jeg har lavet gennem tiden:
Thai-inspireret kyllingesuppe
Ramen med oksekød og svampe
Pak choy med kylling
Skaldyrsgumbo
Majssuppe med chili og rejer
Soljanka – fyldig russisk suppe
Borscht – russisk rødbedesuppe
Græskar- og gulerodssuppe med kokos
Svampesuppe
Karrysuppe med ananas, kokosmælk og rejer
Gulerodssuppe med karry og kokosmælk
Grøn aspargessuppe
Jordbærsuppe
Abrikossuppe og ferskensuppe