September: Supper

græskar- og gulerodssuppe, græskarsuppe, suppe, vegetar, hokkaido græskar, gulerødder, løg, chili, hvidløg, grøntsagsbouillon, kokosmel, ingefær, pestosnegle, madboller, boller, pesto, hvedemel, rugmel, gær, peanuts, basilikum, olivenolie, ost, hvidløg, citroner

September måneds benspænd bliver et af de oftest ønskede temaer fra læserne – nemlig supper. Hver gang jeg har spurgt bloggens læsere om ideer til benspænd, er supper blevet nævnt. Og selvom det er et godt tema, så har jeg hver gang vægret mig, for det er nemlig en af de meget få ting, min ellers meget madtolerante gemal ikke bryder sig om. Jeg forstår ham sådan set godt – jeg har også haft en lang periode, hvor jeg ikke brød mig om supper, og det skyldtes helt sikkert de tynde hønsekødssupper med fabriks-melboller og ’kødboller, som jeg fik som barn. Det var først, da jeg omkring 20-års alderen smagte en simpel men velkrydret tomatsuppe, at jeg atter fik øjnene op for denne type mad.

Men har jeg så ikke lavet supper de sidste mange år? Selvfølgelig har jeg det. Nogle gange har det været, når gemalen ikke har været hjemme, men ofte har jeg ’blot’ søgt at lave gode, fyldige supper med masser af smag. Både gemalen og jeg sætter nemlig pris på en suppe, hvor der er noget at tygge på – om det så er pasta, grøntsags- eller kødstykker eller bare lidt knas på toppen.

Netop det at jeg har lavet en del supper gennem årene gør også månedens benspænd til en udfordring, for hvilke supper ’mangler’ jeg så at lave? Jeg har lavet mange efterårs- og vintersupper baseret på svampe, græskar og rodfrugter, og jeg har også lavet en hel del asiatiske supper. Men der må være nogle gode supper, jeg har overset, så nu er jeg ved at bladre alle opskriftsbøgerne igennem for at finde supper, jeg ikke har prøvet før.

Et udvalg af de supper, jeg har lavet gennem tiden:
Thai-inspireret kyllingesuppe
Ramen med oksekød og svampe
Pak choy med kylling
Skaldyrsgumbo
Majssuppe med chili og rejer
Soljanka – fyldig russisk suppe
Borscht – russisk rødbedesuppe
Græskar- og gulerodssuppe med kokos
Svampesuppe
Karrysuppe med ananas, kokosmælk og rejer
Gulerodssuppe med karry og kokosmælk
Grøn aspargessuppe
Jordbærsuppe
Abrikossuppe og ferskensuppe

August: Mere iransk mad

juvelris, mellemøsten, iransk, persisk, vegetarret, vegetarmad, ris, appelsin, rosiner, tranebær, safran, appelsinblomstvand, rørsukker, pistacienødder, mandler, gulerødder, kanel

Ja, jeg kan ikke nære mig – juli-benspændet med iransk mad fortsætter i august! Ligesom sidste år, hvor jeg lavede tyrkisk mad i både juli og august, så har jeg valgt at forlænge benspændet, for der er så mange retter, jeg gerne vil have afprøvet fra det iranske køkken.

Som altid – hvis du har gode forslag til retter, jeg skal lave i forbindelse med månedens benspænd, så skriv gerne en kommentar.

Juli: Iransk mad

fyldte vinblade, tyrkisk, mellemøsten, oksekød, løg, chili, cayennepeber, tomater, ketchup

Juli rimer på sol og sommer, og derfor skal månedens benspænd selvfølgelig være et, der kommer masser af sommergrøntsager, så jeg har besluttet mig for at lave iransk mad. Sidste sommer var juli-benspændet tyrkisk mad, og generelt er jeg ret begejstret for mad fra Mellemøsten. Der er så mange skønne grøntsager og krydderurter i retterne, så det er noget, jeg glæder mig meget til at eksperimentere med.

Iransk mad er kendetegnet ved brug af mange friske krydderurter, ris, grillede grøntsager og frugter, ligesom der ofte bruges safran, kanel, gurkemeje og persille. Der bruges selvfølgelig også kød – ofte kylling og lam men også gerne oksekød – så helt vegetarisk bliver det ikke, selvom de første retter, jeg blogger om, vil være vegetarretter.

Kan du anbefale retter fra det iranske køkken?

Juni: Mad på farten

I juni har jeg rigtig travlt, så jeg har grublet lidt over månedens benspænd og har fundet ud af, at det selvfølgelig skal være mad på farten! På den måde kan jeg både lave retter, der egner sig som madpakke eller til picnic, eller jeg kan lave sunde eller knapt så sunde snacks, der kan bruges som hurtigt mellemmåltid på farten.

Månedens benspænd vil minde lidt om madpakke-benspændet men ikke specielt meget om snacks-benspændet. Jeg vil tro, at der også kan snige sig en småkage eller to ind, og så fik jeg jo slet ikke lave nok muslibarer eller knækbrød, da jeg havde frø- og kerner-benspænd!

Dette bliver i øvrigt også en fin anledning til at udvide mit eget repertoire, når jeg skal have lidt spiseligt med i tasken, for som regel er det bare et stykke frugt eller en frugt- eller nøddestang.

Hvad forbinder du med mad på farten?

Maj: Uden mælkeprodukter

mandelmælk, nøddemælk, mandler, nødder

I denne måned skal jeg lave mad uden mælkeprodukter. Det er en lille smule grænseoverskridende for mig, for da jeg havde veganer-benspænd for nogle år siden, opdagede jeg, hvor tit jeg bruger mælkeprodukter i madlavningen. Én ting er, at jeg elsker ost (som i ELSKER ost), men det er jo ingen hemmelighed, at den danske madkultur er gennemsyret af mejeriprodukter. Det er ikke overraskende – landbruget har trods alt fyldt meget i den danske kultur gennem årene.

Men ind imellem er det måske meget godt at skrue lidt ned på mejeriprodukterne (dette vil jeg uddybe i et andet indlæg i løbet af den kommende tid). Især hvis din krop ikke kan tåle laktoseprodukter, eller du gerne vil leve som veganer.

Jeg vil prøve at eksperimentere med forskellige alternativer til mælk de kommende uger – og muligvis lignende produkter, der kan erstatte yoghurt, creme fraiche og fløde. Især mht. sidstnævnte må du gerne sige til, hvis du kan anbefale nogle produkter, for på mælkefronten skulle jeg være ret godt dækket ind.

Jeg vil i øvrigt prøve at lave et eller flere af ‘erstatningsprodukterne’ selv. Jeg har tidligere eksperimenteret med hjemmelavet mandelmælk, og det var jo ikke så svært 🙂