Maj: Uden mælkeprodukter

mandelmælk, nøddemælk, mandler, nødder

I denne måned skal jeg lave mad uden mælkeprodukter. Det er en lille smule grænseoverskridende for mig, for da jeg havde veganer-benspænd for nogle år siden, opdagede jeg, hvor tit jeg bruger mælkeprodukter i madlavningen. Én ting er, at jeg elsker ost (som i ELSKER ost), men det er jo ingen hemmelighed, at den danske madkultur er gennemsyret af mejeriprodukter. Det er ikke overraskende – landbruget har trods alt fyldt meget i den danske kultur gennem årene.

Men ind imellem er det måske meget godt at skrue lidt ned på mejeriprodukterne (dette vil jeg uddybe i et andet indlæg i løbet af den kommende tid). Især hvis din krop ikke kan tåle laktoseprodukter, eller du gerne vil leve som veganer.

Jeg vil prøve at eksperimentere med forskellige alternativer til mælk de kommende uger – og muligvis lignende produkter, der kan erstatte yoghurt, creme fraiche og fløde. Især mht. sidstnævnte må du gerne sige til, hvis du kan anbefale nogle produkter, for på mælkefronten skulle jeg være ret godt dækket ind.

Jeg vil i øvrigt prøve at lave et eller flere af ‘erstatningsprodukterne’ selv. Jeg har tidligere eksperimenteret med hjemmelavet mandelmælk, og det var jo ikke så svært 🙂

April: Frø og kerner

I april måned skal jeg lege med frø og kerner. De kan bruges i mange forskellige retter – både i det salte og det søde køkken – så jeg forventer, at det giver mig mange muligheder for at bruge dem. Og så venter påskeferien jo lige om hjørnet, så måske jeg også har tid og overskud til at eksperimentere mere i køkkenet…

Hvad kan man så lave på frø og kerner – altså udover foderkugler til fugle (!?). Knækbrød er jo meget oplagt, og det skal jeg klart lave, men også forskellige former for brød, hummus og salater – eller måske som en del af en kødret eller topping på en dessert? Jeg har allerede nogle ideer i ærmet, så der dukker noget op på bloggen inden længe.

Har du nogle gode ideer til retter med frø eller kerner, jeg skal afprøve i denne måned?

Marts: Kagepynt

I marts bliver det lige en tand mere festligt, for jeg har valgt, at månedens benspænd skal være kagepynt!

Det betyder naturligvis, at der kommer lidt flere kager og desserter her på bloggen, og det vil gemalen og min øvrige omgangskreds næppe klage over. Det betyder til gengæld også, at jeg sikkert finder på nogle ret alternative måder at bruge kagepynt på, for ideen kommer faktisk af, at jeg har en del sukkerpynt/krymmel på lager, som skal bruges op. Desuden vil jeg gerne eksperimentere lidt mere med hjemmelavet kagepynt i forskellige former.

Februar: Mad fra 90’erne

Så er det tid til at finde tidsmaskinen frem – i denne måneds benspænd laver jeg nemlig mad fra 90’erne! Sidste år havde jeg stor fornøjelse af at dykke ned i 80’er-køkkenet, men i år bevæger jeg mig ca. 10 år frem og kigger på, hvad jeg/vi spiste dengang, hvor Beverly Hills 2010 dominerede tv-billedet, og hvor man drak Pisang Ambon til festerne (… irk!).

Men hvad forbinder vi egentlig 90’erne med, når det gælder mad? Det kan jo variere fra person til person, og da jeg boede på landet, så var der visse retter, som nogle vil forbinde med 90’erne, men som jeg først for alvor stødte på i 00’erne. Det gælder for eksempel madtærter – det var ikke udbredt i min omgangskreds dengang i 90’erne. Til gengæld kom der gerne bradepandepizza, flødekartofler og drømmekage på bordet. Pitabrød var også almindelige, men dem bloggede jeg også om i 80’er-benspændet, så jeg ved endnu ikke, om de også får en tur i denne måned. Jeg var også teenager på det tidspunkt, så jeg fik også smagt nogle Isbjørne samt diverse drinks med Malibu og Pisang Ambon. Man burde næsten lave en moderne udgave af en af de drinks…

Hvilke retter får dig til at tænke på mad fra 90’erne?

Januar: Vinter-vegetar

Årets første benspænd er både tidssvarende, billigt og mættende! Januar-benspændet er nemlig vinter-vegetar, og hvad mener jeg så med det?

Jeg har før haft vegetar-benspænd og veganer-benspænd, men begge gange sørgede jeg for at lægge det på tidspunkter, hvor der var let adgang til forårs- og sommergrøntsager. De er – synes jeg – meget lettere at lave hurtig og lækker mad af, og selvom jeg også elsker kål og rodfrugter, så var jeg lidt tilbageholdende med at gå all-in på vinter-vegetarretter. Men det er slut nu – i denne måned vil jeg fokusere på retter, der er baseret på årstidens grøntsager, men jeg vil dog også bruge nogle grøntsager, jeg har på frost. Det bliver ikke en måned kun med vegetarretter, men det er klart dem, jeg vil prioritere. Kan du ikke undvære kød, så kan de fleste af retterne selvfølgelig også bruges som tilbehør til kød.

Har du nogle yndlings-vintervegetarretter, som du synes, jeg skal prøve i denne måned, så smid endelig en kommentar herunder.