Juli: Iransk mad

fyldte vinblade, tyrkisk, mellemøsten, oksekød, løg, chili, cayennepeber, tomater, ketchup

Juli rimer på sol og sommer, og derfor skal månedens benspænd selvfølgelig være et, der kommer masser af sommergrøntsager, så jeg har besluttet mig for at lave iransk mad. Sidste sommer var juli-benspændet tyrkisk mad, og generelt er jeg ret begejstret for mad fra Mellemøsten. Der er så mange skønne grøntsager og krydderurter i retterne, så det er noget, jeg glæder mig meget til at eksperimentere med.

Iransk mad er kendetegnet ved brug af mange friske krydderurter, ris, grillede grøntsager og frugter, ligesom der ofte bruges safran, kanel, gurkemeje og persille. Der bruges selvfølgelig også kød – ofte kylling og lam men også gerne oksekød – så helt vegetarisk bliver det ikke, selvom de første retter, jeg blogger om, vil være vegetarretter.

Kan du anbefale retter fra det iranske køkken?

Juni: Mad på farten

I juni har jeg rigtig travlt, så jeg har grublet lidt over månedens benspænd og har fundet ud af, at det selvfølgelig skal være mad på farten! På den måde kan jeg både lave retter, der egner sig som madpakke eller til picnic, eller jeg kan lave sunde eller knapt så sunde snacks, der kan bruges som hurtigt mellemmåltid på farten.

Månedens benspænd vil minde lidt om madpakke-benspændet men ikke specielt meget om snacks-benspændet. Jeg vil tro, at der også kan snige sig en småkage eller to ind, og så fik jeg jo slet ikke lave nok muslibarer eller knækbrød, da jeg havde frø- og kerner-benspænd!

Dette bliver i øvrigt også en fin anledning til at udvide mit eget repertoire, når jeg skal have lidt spiseligt med i tasken, for som regel er det bare et stykke frugt eller en frugt- eller nøddestang.

Hvad forbinder du med mad på farten?

Maj: Uden mælkeprodukter

mandelmælk, nøddemælk, mandler, nødder

I denne måned skal jeg lave mad uden mælkeprodukter. Det er en lille smule grænseoverskridende for mig, for da jeg havde veganer-benspænd for nogle år siden, opdagede jeg, hvor tit jeg bruger mælkeprodukter i madlavningen. Én ting er, at jeg elsker ost (som i ELSKER ost), men det er jo ingen hemmelighed, at den danske madkultur er gennemsyret af mejeriprodukter. Det er ikke overraskende – landbruget har trods alt fyldt meget i den danske kultur gennem årene.

Men ind imellem er det måske meget godt at skrue lidt ned på mejeriprodukterne (dette vil jeg uddybe i et andet indlæg i løbet af den kommende tid). Især hvis din krop ikke kan tåle laktoseprodukter, eller du gerne vil leve som veganer.

Jeg vil prøve at eksperimentere med forskellige alternativer til mælk de kommende uger – og muligvis lignende produkter, der kan erstatte yoghurt, creme fraiche og fløde. Især mht. sidstnævnte må du gerne sige til, hvis du kan anbefale nogle produkter, for på mælkefronten skulle jeg være ret godt dækket ind.

Jeg vil i øvrigt prøve at lave et eller flere af ‘erstatningsprodukterne’ selv. Jeg har tidligere eksperimenteret med hjemmelavet mandelmælk, og det var jo ikke så svært 🙂

April: Frø og kerner

I april måned skal jeg lege med frø og kerner. De kan bruges i mange forskellige retter – både i det salte og det søde køkken – så jeg forventer, at det giver mig mange muligheder for at bruge dem. Og så venter påskeferien jo lige om hjørnet, så måske jeg også har tid og overskud til at eksperimentere mere i køkkenet…

Hvad kan man så lave på frø og kerner – altså udover foderkugler til fugle (!?). Knækbrød er jo meget oplagt, og det skal jeg klart lave, men også forskellige former for brød, hummus og salater – eller måske som en del af en kødret eller topping på en dessert? Jeg har allerede nogle ideer i ærmet, så der dukker noget op på bloggen inden længe.

Har du nogle gode ideer til retter med frø eller kerner, jeg skal afprøve i denne måned?

Marts: Kagepynt

I marts bliver det lige en tand mere festligt, for jeg har valgt, at månedens benspænd skal være kagepynt!

Det betyder naturligvis, at der kommer lidt flere kager og desserter her på bloggen, og det vil gemalen og min øvrige omgangskreds næppe klage over. Det betyder til gengæld også, at jeg sikkert finder på nogle ret alternative måder at bruge kagepynt på, for ideen kommer faktisk af, at jeg har en del sukkerpynt/krymmel på lager, som skal bruges op. Desuden vil jeg gerne eksperimentere lidt mere med hjemmelavet kagepynt i forskellige former.