December: Nytårsretter

vinterdrink, frozen, nytårsdrink, drink, absinth, lys rom, sprite, isterninger, blå curacaoDet er tid til årets sidste benspænd, og jeg har meget passende valgt, at det skal være nytårsretter. Det kan måske virke lidt pudsigt her i starten af december, hvor der jules overalt, men nu jeg jo haft flere jule-benspænd gennem tiden – julekonfekt, juleretter fra andre lande samt julesmåkager.

Men hvad er egentlig nytårsmad? Se, det kan jo være ret forskelligt fra fest til fest. Da jeg var barn, blev torsk altid nævnt som en klassisk nytårsret, og det er den sådan set stadig. Men jeg har blandt andet også fået fondue, raclette, jomfruhummere, vildtkød og oksemørbrad gennem årene på årets sidste dag. Kort sagt – anything goes så længe det er festligt.

Jeg vil prøve at komme vidt omkring denne måned, så jeg både når nogle forretter, hovedretter, desserter, drinks samt snacks. Der bliver forhåbentlig både nogle enkle og nogle lidt mere komplicerede retter, og mon ikke også der kommer en vegetarret eller to?

Hvad vil du anbefale til nytårsaften?

Liste over nytårsinspiration:
Frozen
French 75
Dessertdrink med chokoladelikør
Rugblinis med svampe
Flydende rejecocktail
Lakseroulade
Rejeroulade
Gratinerede blåmuslinger
Intervalstegt rådyrkølle
Rådyrfilet
Grillede oksekødsruller
Grillet lårtunge
Citron-islagkage
Citron-yoghurtis med karamelflage
Hindbær panna cotta
Chokoladekage med chokomousse og hasselnødder
Kahluamousse

November: Grape og lime

Mørket trænger sig på, nu hvor vi nærmer os vinter, og derfor besluttede jeg, at november måneds benspænd er grape og lime. Man ved jo aldrig helt, hvor meget sollys, man får på denne årstid, så en solid indsprøjtning af C-vitaminer skader ikke.

Og hvad kan man så lave med grapefrugter og limefrugter? Man kommer jo straks til at tænke på friske, syrlige salater og vietnamesisk mad, men er det ikke oplagt, at der også ryger nogle drinks på bordet? Vel er det så – og det er i øvrigt alt for længe siden, jeg har mixet drinks, så det skal selvfølgelig også på bordet.

Som sædvanlig – hvis du har forslag til, hvad jeg skal prøve i denne måned, så smid gerne en kommentar.

Oktober: Mad tilberedt i stegeso

Oktober er lig med efterår, der er lig med simremad, og det kan man jo lige så godt lave i en stegeso, så det er benspændet i denne måned! En stegeso er en herlig opfindelse (og ikke kun på grund af navnet). Det er et fad eller en gryde, der bruges til langtidsstegning, og mange vil nok forbinde det med en römertopf, som er vist på billedet herover. Römertopf er dog et bestemt mærke, og jeg har sidenhen udskiftet ovenstående med en af metal og glas, da det lykkedes mig at slide römertopfen op!

Det er let og bekvemt at lave mad i en stegeso. Du sparer opvask (da det hele tilberedes i stegesoen), og når du først har snittet grøntsager og puttet evt. kød i stegesoen, så skal der bare krydderier og væde i, og så skal maden bare passe sig selv i et par timer. Du skal muligvis tjekke undervejs, om der er nok væske, men som udgangspunkt behøver du først at nærme dig køkkenet igen, når retten er ved at være færdig.

Har du nogle yndlingsretter, der tilberedes i stegeso?

Her er lidt inspiration, indtil jeg får blogget om månedens første benspændsretter:
Kylling og rodfrugter i römertopf
Oksebov i römertopf
Lårtunge i stegeso
Pulled chicken
Kleftiko – græsk simreret
Elgsteg med søde løg
Texansk søndagssteg

September: Sydafrikansk mad

fra pixabay.comJeg håber på at få lidt mere tid til dette benspænd end det forrige, hvor jeg endte med at have alt for travlt. I denne måned vil jeg nemlig eksperimentere med sydafrikansk mad! Min oprindelige plan var, at benspændet blot skulle hedde afrikansk mad, men da det spænder ret bredt, vil jeg prøve at holde mig til de sydafrikanske retter – håber ikke, at det bliver for svært.

Jeg har ikke særlig meget erfaring med sydafrikansk madlavning, så jeg glæder mig til at læse op på dette. Har du ideer til retter, jeg bør prøve i denne måned, så sig endelig til 🙂

August: Pyntet mad

minilagkage, lagkage, marengslagkage, marengs, rørsukker, æg, dessert, blåbær, ribs, brombær, hindbær, fløde, dessert, sommerdessertI denne måneds benspænd skal maden pimpes lidt ekstra – jeg har nemlig tænkt mig at skrue op for pynten på maden og forhåbentlig også give nogle tips til, hvordan du kan lave din egen pynt til forretter, hovedretter, drinks og desserter.

Hvor vildt og kreativt det bliver tør jeg ikke love – det kommer simpelthen an på, hvor megen tid jeg får samt om temperaturen falder lidt, for så længe vejret er så varmt, så står jeg ikke særlig lang tid i køkkenet ad gangen.