Avokadogranita, intervalstegt culotte med røgsalt og øl, abrikossuppe med Amaretto-flødeskum

Jeg vågnede lidt tidligere her til morgen, så nu når jeg at blogge lidt, inden det står på hygge-med-gæster resten af weekenden. Jeg har bevæbnet mig med Hexokain til at slå det sidste halskriller ned. Nu plejer jeg ikke at være syg, og jeg undgår så vidt muligt piller, så jeg opdagede først i går, at vi havde en pakke liggende.

I torsdags fik vi en treretters menu, hvor jeg havde fundet inspiration til forretten i Nettokogebogen ‘Forretter, forretter, forretter’. Her brugte jeg mere avokado og mindre æggehvide, end der stod i opskriften. Desserten var fra ‘Suverænt sundt’ (hvor der er et lille afsnit med desserter), og her var det mere fremgangsmåden, jeg pillede lidt ved et par steder – ligesom jeg udelod flormelis i flødeskummet. Hovedretten improviserede jeg lidt hen ad vejen.

Avokadogranita med stenbiderrogn og rødløg
4 personer

3 små avokadoeravokadogranita, forret, avokadoer, citroner, oliven, æggehvider, æg, rødløg, stenbiderrogn, creme fraiche
8 spsk citronsaft
5 finthakkede oliven
peber
3 pasteuriserede æggehvider

½ finthakket rødløg
200 g stenbiderrogn
ca. 200 g creme fraiche 9%

Mos avokadoerne med en gaffel og tilsæt salt. Rør blandingen godt igennem med oliven og peber. Dæk det til og sæt det i fryseren i en time. Pisk æggehviderne helt stive og vend avokadomassen i den. Anret det i nogle forme, dæk dem med stanniol og sæt dem i fryseren i to timer.

Tag avokadogranitaen ud lidt tid før, at den skal serveres. Anret den på en tallerken med lidt rødløg, stenbiderrogn og creme fraiche.

Note: Ideen var meget god, men jeg syntes, at den smagte for lidt af avokado og for meget af oliven – og så blev portionen for stor. Det ville have passet bedre med halv portion af granitaen til hver person – det her blev for overvældende.

Intervalstegt culotte med røgsalt og øl

– okseculotteculotte, oksekød, salvie, øl
– et par spsk røgsalt
½ GB Bock2 øl
– friske salvieblade
– lidt smør

Ved intervalstegning skal kødet gerne stå og pønse lidt i noget rub/marinade et døgns tid inden, men det havde jeg ikke planlagt, så i stedet gnubbede jeg stegen med røgsaltet og smeltede smørret på en stor pande. Herefter grofthakkede jeg salviebladene og smed dem på panden, inden jeg lagde fedtsiden af stegen på og lod den stege et par minutter. Derefter blev den vendt og fik også et par minutter på den anden.

Stegen blev lagt i et fad sammen med salviebladene, og en halv øl blev hældt over. Stegen fik derefter 20 minutter ved 175 grader, hvilede i en halv time på køkkenbordet under stanniol, fik 20 minutter igen ved 175 grader, hvilede yderligere en halv time under stanniol og stegte derpå ved 160 grader, indtil kernetemperaturen kom op på 66 grader.

Note: Jeg må helt sikkert eksperimentere videre med at intervalstege igen på et tidspunkt, for det var ret spændende at lege med, og da jeg også skulle bage nogle småkager, så passede det fint med, at noget af ‘hviletidsvarmen’ blev udnyttet. Smagsmæssigt blev det ret spændende og anderledes med røgsaltet og øllet – det gav en helt anden – både mørkere og dybere – smag til kødet, men jeg prøvede også at opnå en efterårsagtig smag – det skulle jo passe til vejret…

champignonsauce, sauce, champignons, fløde, tranebærgeléChampignonsauce

– champignons
– væden fra bunden af stegefadet
– fløde
– smages til med salt, peber samt tranebærgelé

Jeg havde tænkt mig at lave en salat til, men jeg gad faktisk ikke, da det kom til stykket, så for en gangs skyld blev det et måltid kun med kød, sauce og kartofler.

Abrikossuppe med Amaretto-flødeskum
4 personerabrikossuppe, abrikoser, appelsinjuice, vaniljestang, vanilje, rørsukker, mandler, fløde, Amaretto

250 g tørrede økologiske abrikoser (usvovlede)
7 dl appelsinjuice
1 vaniljestang
rørsukker
50 g mandler
2½ dl fløde
5 tsk Amaretto-likør

Hæld abrikoser og juice i en gryde sammen med vanillestangen, som du har flækket og skrabet kornene ud af – både korn og stang skal ned i gryden. Lad det koge en halv times tid. Køl det lidt f, inden du blender det til en suppe – pas lidt på, da abrikoserne godt kan indeholde sten. Smag til med lidt sukker og lad suppen køle af til stuetemperatur.

Rist mandlerne på en pande – egentlig bør du smutte dem først, men det gad jeg ikke – og hak dem. Pisk fløden til skum og vend likøren i. Servér suppen med en god klat flødeskum oven på og drysset med hakkede mandler.

Note: Meget tung og vinteragtig dessert – fuld af smag. Den mætter ret godt, så du skal ikke lave en større portion end vist her, men den smagte ganske godt.

16 thoughts on “Avokadogranita, intervalstegt culotte med røgsalt og øl, abrikossuppe med Amaretto-flødeskum

 1. Ej, hvor ser det – som sædvanligt – godt ud! 🙂

  Jeg har aldrig rigtig fået eksperimenteret med at intervalstege, men det skal jeg helt sikkert til – også på grillen……

  Engang i mellem er det også bare godt nok med sovs, kartofler og kød 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

 2. Du lyder lidt mellem fornøjet med et par af retterne i din menu, den ser ellers godt ud, og kødet blev altså flot!
  Jeg tror dine gæster var tilfredse!
  Knus
  Vibeke

 3. Næste gang, så undlad dine oliven! Det er ikke dem det drejer sig om, men avokadoen.. Hvis du synes det bliver for voldsomt, så forsøg med at lave dem som kanapeer..?

  Ellers, flot stegt kød 🙂

 4. Jeg falder pladask for din abrikossuppe! Uha hvor lyder det godt – og med Amaretto-flødeskum.

  Rigtig god bedring med halsen hvis du ikke er helt rask endnu.

 5. Skønne ting, du der har fået lavet.
  Så fint med avocado-hjertet:)

  Sjovt – jeg har også lige eksperimenteret med intervalstegning. To sjæle… 😉 Det skal jeg også have prøvet mere af. Det giver virkelig en saftighed og mørhed, som det er værd at stifte mere bekendtskab med.

 6. MissMuffin – ja, det irriterede også mig. Heldigivis var resten af dagens retter noget bedre. Men det var lidt sjovt at servere is til forret og suppe til dessert 😉

 7. NYBH – jeg havde læst, at det gjorde kødet ekstra lækkert, og jeg syntes også, at det var mere mørt, end det plejer at være ved den sædvanlige stegning. Helt sikkert noget, jeg skal eksperimentere videre med 🙂

 8. Vibeke – Mange tak – altså jeg fik da ingen klager! 😀

  Nej, det var kun forretten, jeg ikke var tilfreds med. De andre retter var vellykkede, men pt. savner jeg bare noget forårsvejr, der kan inspirere til noget friskere og lettere mad 🙂

 9. Pernille – mange tak! Bare vær opmærksom på, at du snildt kan spæde den lidt op med mere appelsinjuice, når den er blendet, hvis du synes, at den er for mørk i smagen. Jeg gjorde det ikke, for jeg syntes, at vejret inspirerede til en tung dessert, men det er meget godt at have i tankerne, når den laves.

 10. Hej Louilicious!
  Mange tak – det kød gør sig meget godt på billedet, hehe 🙂

  Jeg er helt enig i, at de oliven ikke behøver at være i retten – de tager helt smagen fra den i forvejen ret neutrale avokado. Omvendt var det nu også meget rart, at den faktisk smagte af noget… 🙂

 11. Madame – når suppen er kombineret med flødeskum, så virker den også pænt syndig, men portionerne er ikke så store, så det gør ikke så meget 😉

  Halsen er stadig rusten, så jeg tror bare, jeg leger stilleleg på arbejdet i morgen 🙂

 12. Hanne – mange tak! Hvor pudsigt – og denne gang forsøgte jeg ikke en gang med tankeoverførsel! 😀

  Jeg synes også, at det er en stegemetode, der er værd at dyrke – glæder mig til at prøve det igen ved lejlighed 🙂

 13. HOLD DA OP hvor ser det fantastisk ud. Hvem har dog også brug for ekstra grønt, hvis man kunne få en tallerken, som den du serverede. Jeg har aldrig prøvet at intervalstege. Betyder det, at stegen bliver mere ensartet istedet for rød i midten og gennemstegt rundt om? Kærlige hilsner fra madfanatikeren (som er tilbage i blogland)

 14. Foodfanatic – uha, nu ikke få mig til at rødme! 😀

  Ja, du får en tyndere stegskorpe og et mere ensartet kød inde i – og så synes jeg også, at det generelt var mere saftigt. Når nu jeg ikke havde tid til langtidsstegning, så var dette et fint alternativ.

  Og hvor dejligt at du er tilbage! Jeg har virkelig savnet dig og dine skønne, skønne blogindlæg 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *