Jeg var til østrigsk vinsmagning i lørdags, hvor Rasmus Holmgård var vært ved et hyggeligt arrangement i København. Vinsmagningen var en udløber af madbloggersymposiummet, og til sidstnævnte arrangement havde jeg aftalt med Auramin, at vi kunne følges til vinsmagningen.

Jeg ved meget lidt om vin, men de seneste måneder er jeg begyndt at læse mere om emnet. Det  virker ret uoverskueligt at skulle sætte sig ind i – lidt ligesom at lære et asiatisk sprog fra bunden – men nu kan jeg heldigvis godt lide at lære nye ting, så jeg tager det stille og roligt. Vin kan jo smage ret godt, og jeg håber, at jeg hen ad vejen både kan blive klogere på, hvilke vine jeg foretrækker, og hvordan man matcher vin og mad med hinanden.

Af samme grund var dette uformelle arrangement også perfekt, for Rasmus lagde ud med at sige, at de fremmødtes forkundskaber nok var ret forskellige, men at man endelig ikke skulle være bange for at stille spørgsmål. Samtidig gav han også nogle grundlæggende fif til, hvordan man snuser til og smager på vinen, mens han fortalte om de forskellige vine, vi smagte.

Der var en afslappet og munter stemning, og jeg fik blandt andet en fin sludder med Madglæde og hans veninde, som vi sad overfor, samt et par tips fra anden deltager om at få mere viden om vin.

Jeg tog ikke noter undervejs,så jeg har kommenteret på dem, jeg husker bedst. Her kan det også afsløres, at overskriftens titel er noget af en tilsnigelse, da kun to af de otte vine var rødvine.

Prager Riesling Smaragd Achleiten 2008, Wachau
Den første hvidvin var en smuk, gylden Riesling, og den smagte jeg på i tre stadier – lige da den blev hældt op – efter et par minutter, hvor vinen var blevet varmet mere op, da den både var blevet slynget lidt rundt i vinglasset, som jeg bagefter også varmede med hænderne – og dernæst igen efter nogle minutter, hvor vinen var blevet en smule varmere. Det var ret interessant at smage, hvordan vinens smag udviklede sig i takt med, at den blev varmere.

Den smagte godt – havde en rimelig fyldig smag for en hvidvin, var hverken for sød eller for sur og var blandt mine favoritter den aften.

Weininger Nussberg Alte Reben Gemischter Satz 2008, Wien
Også en hvidvin, der faldt i min smag, men noget anderledes end den første. I det hele taget var udvalget af hvidvine ret varieret og spændende. Desværre husker jeg ikke de to næste så godt, så dem kan jeg ikke kommentere på.


F.X. Pichler Grüner Veltliner Smaragd ”von den Terrassen” 2006, Wachau
Tement Zieregg Sauvignon Blanc 2008, Südsteiermark

Franz Strohmeier Schilcher ”Trauben, Liebe und Zeit” 2008, Weststeiermark
En rosévin, som nok var den vin, der fik flest kommentarer denne aften. Vinen duftede meget kraftigt af jordbær – men smagte slet ikke sådan! Smagen var dog bæragtig, men jeg havde lidt svært ved at placere den. Det var en interessant smag – men nok også mere interessant end vanedannende.

Moric Blaufränkisch 2007, Mittelburgenland
Den første af de to rødvine var slet ikke mig. Jeg syntes, den duftede som stegt andebryst, der stadig er råt indvendig, og smagen var vag, kedelig og meget kort.

Claus Preisinger Pannobile 2007, Neusiedlersee
Den anden rødvin var langt mere klassisk i duft og farve. Det var en tung og træagtig duft, og smagen var langt dybere end den foregående. Til gengæld ville smagen nærmest ikke forlade munden igen, men blev hængende i lang tid – meget pudsigt.

Alois Kracher No.8 Welschriesling TBA “Zwischen den Seen” 2001, Neusiedlersee
Vi sluttede af med en dessertvin, som var kraftig og meget sød (8 på en skala fra 1 til 12 med sidstnævnte som det højeste). Smagen fyldte meget i sig selv, og jeg har faktisk svært ved at se, hvad den ville passe til – vinen var nærmest dessert i sig selv. Den var lidt for sød til min smag, men smagen i sig selv dejlig fyldig.

Aftenen sluttede af med et velassorteret ostebord med et par marmelader og lækkert brød til. Hertil var det selvfølgelig muligt at få mere af den vin, vi havde smagt på, ligesom der også var et bord med en lang række andre vine.