Vegetarisk nudelret med gulerødder og peanutbutter

vegetarisk nudelret, nudler, peanuts, peanutbutter, sesamolie, gulerødder, forårsløg, soyasauce, ingefær, asiatiskJeg er i gang med månedens benspænd, så jeg har kigget min krydderiskuffe igennem og blandt andet fundet en lille bøtte stødt ingefær, som jeg sjældent får brugt i madlavningen. Så da jeg besluttede mig for at lave en vegetarisk nudelret, ville jeg selvfølgelig også bruge ingefær.

Gemalen havde spurgt, om ikke jeg ville lave en ret med peanutbutter, og det ville jeg da gerne – vi havde bare ikke peanutbutter på lager! Vi havde til gengæld peanuts, og så var det jo let bare at blende dem til fint mel og derefter røre det sammen med lidt olie. Jeg skulle dog bruge en peanutsauce, så jeg brugte ekstra olie samt lidt andre gode sager.

Vegetarisk nudelret med peanutbutter
2 personer

120 g nudler (evt. lidt mere, hvis I er ret sultne)
2 gulerødder, skrællede og skåret i tynde stave
2 dl saltede peanuts
½ dl sesamolie eller jordnøddeolie
1 spsk soyasauce
1 tsk stødt ingefær
1 forårsløg, fintsnittet
peber

Blend nødderne til fint mel og rør det derefter sammen med olien lidt efter lidt. Tilsæt soya og ingefær og smag til med peber. Kog nudlerne og hæld vandet fra. Vend dem med gulerødder og peanutsauce. Fordel retten på to tallerkner og drys forårsløg over og evt. lidt sesamfrø over.

Note: Sådan en vegetarisk nudelret er nu ganske lækker – ikke mindst på grund af den krydrede peanutsauce. Forårsløget giver et godt, frisk pift til den fede nøddesmag og de sprøde gulerødder.

Rejesuppe med nudler

rejesuppe, suppe, rejer, rejepasta, nudler, forårsløg, svampe, ingefær, fiskesauce, riseddike, skaldyrssuppeDenne rejesuppe kom på bordet i juleferien. Jeg når altid til et punkt mellem jul og nytår, hvor jeg har virkelig meget lyst til asiatisk mad, og denne jul var ingen undtagelse. Jeg besluttede mig for, at det var tid til at lave rejesuppe – så passede det nemlig også med, hvad vi lige havde i fryseren og i køleskabet.

Rejesuppe med nudler
2 personer

150 g vannamei rejer – blandt andet Føtex og Irma sælger MSC-mærkede rejer
rapsolie til stegning
2 fed hvidløg, pressede
1 spsk frisk ingefær
150 g svampe
3½ dl vand
2 tsk rejepasta
100 g tørrede glasnudler
fiskesauce
salt og peber
2 forårsløg, finthakkede

Pil rejerne og fjern den lille sorte tarmtråd i hver. Varm olie op i en gryde og svits løg og ingefær i det ved middelvarme, så det ikke tager farve. Hæld rejerne i og svits dem, til de tager farve. Skær svampene i tynde skiver og hæld dem i gryden. Rør godt rundt. Lad det simre i nogle minutter, indtil svampene bliver bløde. Tilsæt vand og rejepasta og lad det simre ved lav varme. Kog imens nudlerne. Når de er færdige, hælder du dem i gryden. Smag din rejesuppe til med salt, peber og fiskesauce. Fordel suppen i to skåle og drys forårsløg over inden servering.

Note: En dejlig rejesuppe, hvor der er tilpas med fyld i, så der også er lidt at tygge på. Du kan eventuelt gøre den lidt stærkere ved at tilføje en lille smule cayennepeber eller chili.

Stegte ris med grøntsager

stegte ris, vegetar, forårsløg, gulerødder, soya, fiskesauce, løg, hvidløg, riseddikeI forbindelse med mit ris-benspænd er det ret oplagt at lave en ret med stegte ris, så det har jeg naturligvis gjort. Det blev til en omgang stegte ris med grøntsager – dvs. en vegetarudgave, hvis du ikke tæller fiskesaucen med. Den kan du dog til nøds undvære, og så kan veganerne også være med.

Stegte ris er en rigtig reste-ret. Har du ikke ris-rester på lager, kan du naturligvis også koge risene samme dag, hvor du skal bruge dem til retten, men så vil jeg anbefale dig at gøre det et par timer før.

Stegte ris med grøntsager
2-3 personer

2 dl basmati- eller jasminris
rapsolie eller kokosolie til stegning
1 løg, finthakket
1 hvidløg, finthakket
2 gulerødder, skrællede og skåret i små tern
2-3 spsk soya
2 spsk fiskesauce
1-2 spsk riseddike
salt og peber
4-5 forårsløg, skåret i tynde skiver

Kog risene dagen før – eller evt. blot et par timer før, så de kan nå at køle af i køleskabet.

Hæld olie på en stor pande og steg løg og hvidløg ved mediumvarme et minuts tid. Tilsæt gulerødderne og steg dem i 8-10 minutter, indtil de er næsten møre, men stadig har lidt bid. Tilsæt lidt mere olie og derefter risene. Steg dem i nogle minutter, inden du hælder soya, fiskesauce og riseddike over. Vend det grundigt i risene og lad det stege videre i 5-10 minutter. Smag de stegte ris til med salt og peber og anret det på tallerkner med fintsnittede forårsløg over.

Note: Stegte ris er jo en let servering – ikke mindst hvis du laver det på ris-rester fra dagen før. Soyaen og fiskesaucen tilføjer godt med smag, så selvom det er en enkelt ret, så er den samtidig ganske lækker.

Sushi bowl med laks og edemamebønner

sushi bowl, fisk, laks, edemamebønner, svampe, gulerødder, røde løg, ris, sesamfrø, tang, avokado, risvinseddike, rørsukkerSushi bowl er en af de retter, jeg har glædet mig mest til at prøve i forbindelse med mit ris-benspænd. Jeg elsker sushi, men det er dog lidt omstændigt at lave selv, så det er faktisk flere år siden, det sidst er sket. Sushi bowl er noget lettere at lave, så her er der ingen undskyldning!

Jeg har læst lidt forskellige udmeldinger mht. hvorvidt man skal fryse fisk til sushi. Det skal man som udgangspunkt (mindst 13 timer), men jeg har dog også hørt, at det behøver man ikke, hvis det for eksempel drejer sig om laks. Jeg tog ingen chancer og frøs laksen ned og tøede den derefter langsomt op i køleskabet.

Sush bowl med laks og edemamebønner
2 personer

Ris:
1½ dl sushiris
½ spsk rørsukker
½ tsk salt
2 spsk riseddike

Topping:
et stykke rå laks – 120-150 g
1 avokado
en lille pakke friske enoki-svampe
lidt smør til stegning
100 g edemamebønner
en stor gulerod
½ mellemstort rødløg
½ dl rørsukker
½ dl risvinseddike
1 dl vand
salt og friskknust peber
en plade sort tang

Pynt:
lidt sorte sesamfrø

Skyl risene i koldt vand, indtil vandet er helt klart. Hæld risene over i en gryde sammen med 2½-3 dl vand. Bring vandet i kog og skru så ned, så det blot står og simrer de næste ti minutter. Læg låg på gryden og lad risene hvile under låg i ti minutter. Rør sukker, salt og riseddike godt sammen og hæld det over risene, som vendes grundigt i væden. Lad risene køle af.

Mens risene køler af, gør du toppingen klar. Skræl guleroden og skær den i tynde stængler. Skær løget i tynde både. Hæld rørsukker, eddike og vand i en gryde sammen med lidt salt og peber. Bring det i kog og tilsæt så gulerodsstykkerne og løgstykkerne. Lad det simrer i 5 minutter og sluk så for komfuret. Lad grøntsagerne trække i væden.

Giv edemamebønnerne et kort opkog og hæld vandet fra. Skær avokadoen i tern og laksen i tynde stykker. Rens svampene og steg dem i kort tid i en klat smør på en pande. De skal blot lige være møre.

Nu er det tid til at anrette din sushi bowl. Fordel risene i to bredbundede skåle. Anret derefter laks, avokado, svampe og edemamebønner oven på risene. Hæld marinaden fra gulerods-løgblandingen og fordel dem over risene og skær til sidst tangen i tynde strimler og put den oven på. Du kan evt. pynte din sushi bowl med lidt sorte sesamfrø, men det er helt op til dig.

Nyd din sushi bowl sammen med et glas hvidvin.

Note: Ikke alene er en sushi bowl vanvittig smuk – det er også en let og lækker måde at få sushi på (eller… sushi-agtig aftensmad). Du kan naturligvis bruge andre fisk end laks, ligesom du også kan lege med andre typer topping.

Ramen med and og squash

ramen med and, nudelsuppe, andesuppe, and, andebryst, suppe, nudler, kyllingebouillon, bouillon, forårsløg, squash, mirin, hvidvin, soya, ingefærJeg havde egentlig ikke planer om at blogge om denne ramen med and, da jeg tilberedte den i går aftes. Det var – som mange af de andre hverdagsretter, jeg laver – ren freestyle, men den endte med at smage så godt, at jeg blev nødt til at skrive om den 🙂

Under mit japanske benspænd faldt jeg pladask for hjemmelavet ramen. Absolut en af de bedste måder at få suppe på efter min mening. I går havde jeg så lyst til ramen igen, og da jeg vidste, at vi havde et andebryst i fryseren, besluttede jeg mig for at bruge det i madlavningen, for jeg har ikke tidligere lavet ramen med and. Jeg havde dog ikke købt ind til ramen-tilberedning, så jeg måtte eksperimentere lidt og brugte squash i stedet for bønnespirer og svampe, som jeg ellers ofte bruger i suppen.

Denne ramen med and er i øvrigt kraftigt inspireret af den ramen med kylling og svampe, jeg tidligere har blogget om.

Ramen med and og squash
2 personer

1 andebryst
salt
andefedt eller smør til stegning
200 g ramennudler eller udonnudler
7 dl kraftig kyllingebouillon – helst hjemmelavet
1 stykke frisk ingefær, der er ca. 4 x 4 cm
0,75 dl soya
2 spsk mirin eller sød hvidvin
evt. lidt fiskesauce
100-150 g squash, skåret i tændstiktynde stykker
2-3 forårsløg, skåret i skiver

Lav en række snit i skindet på andebrystet og gnid det grundigt med salt. Steg det på en pande med lidt andefedt eller smør.

Mens kødet steger, hælder du kyllingebouillon i en kasserolle sammen med ingefær. Lad det simre i 10 minutter og tag så ingefæren op. Tilsæt soya, mirin og evt. fiskesauce og smag til. Den skal have en dyb, mørk sødme (ikke meget sød), så er den ikke det, kan du evt. tilsætte lidt sukker.

Kog nudlerne efter anvisningen på pakken (dem, jeg brugte, skulle ikke koges – kun opvarmes med kogende vand).

Fordel nudlerne i to skåle og spred derefter squashen ud over dem. Skær kødet i skiver og læg det i de to skåle, inden du hælder din ramen over. Pynt med forårsløg og servér din ramen med and med det samme.

Note: Dejlig kraftig og velsmagende ramen. Den mørke, sødmefulde ramen passer perfekt sammen med det fede andekød og de sprøde, skarpe forårsløg. Absolut fan af denne udgave!