Andehotdog

andehotdog, hotdog, brød, and, rødløg, mayonnaise, chili, rødkål, grønkål

Har du stadig rester fra juleanden, så kan du bruge dem til en andehotdog! Jeg lavede nogle stykker sidste weekend (for jeg har jo ande-benspænd, så jeg har haft stegt andekød på lager hele måneden), og de kan selvfølgelig laves på mange forskellige måder. Jeg vil dog anbefale den følgende sammensætning.

Til ovenstående andehotdog skal du bruge:
hjemmebagt hotdogbrød
stegt andekød
finthakket grønkål og/eller fintsnittet rødkål (brug evt. rester af rødkålssalaten)
chilimayonnaise (kan evt. laves ved at blande sambal oelek i en god mayonnaise)
syltede rødløg

Og så er det ellers bare med at lune hotdogbrød og andekød, flække brødet og smøre det med chilimayonnaise, inden du putter kål og andekød i og topper det med rødløg.

Velbekomme – og husk en serviet ved siden af 😉

Andetærte med butterdej

andetærte, madtærte, tærte, and, butterdej, salvie, fløde, æg,

I rækken af ande-benspændsretter er der selvfølgelig også en andetærte – i dette tilfælde med butterdejsbund. Det er en tærte, der ikke tager særlig lang tid at lave, hvis du har rester af and liggende. Har du ikke det, kan du langtidsstege nogle andelår og derefter bruge kødet i tærten.

Andetærte med butterdej
4-6 personer

3 aflange stykker butterdej (fra frost, optøede)
lidt andefedt eller smør til at smøre et ildfast tærtefad
200-250 g stegt and (svarer til kødet fra tre andelår)
ca. 2 spsk frisk salvie, finthakket
2 dl fløde
2 æg
salt og peber

Start med at smøre fadet. Rul butterdejsstykkerne lidt ud og læg dem i det ildfaste fad og ‘lim’ dem sammen med lidt vand. Husk at sørge for, at butterdejen går ud over kanten, da den godt kan ‘krympe’ under bagning. Pisk æg, fløde og salvie sammen. Tilsæt and, salt og peber og rør det godt sammen, inden du hælder fyldet ud i tærtefadet. Bag din andetærte i ovnen ved 190 grader i 20-25 minutter, indtil tærtekanten er gylden. Lad den køle af et par minutter, inden du serverer din andetærte sammen med en kålsalat.

Note: Andetærte er (endnu) en let måde at bruge anderester på. Det er også en glimrende ret til gæstebesøg i december, men du kan selvfølgelig servere den året rundt. Jeg kunne godt finde på at lave en version, hvor der kom lidt grøntsager i tærten sammen med andekødet – for eksempel lidt finthakket grønkål.

Andesuppe med karry

andesuppe, suppe, and, rød karry, porre, andefond, ingefær, karrypaste, nudler

Jeg er stadig i gang med mit ande-benspænd, hvor jeg nu er nået til andesuppe – en ret, der egner sig fortrinligt til rester af and (for eksempel fra juleaften). Jeg har brugt godt med rød karry, så december ikke går fuldstændig op i kanel og vanilje, men jeg havde desværre ikke noget grønkål, som ellers ville have pyntet i suppen.

Andesuppe med karry
2 personer

100 g stegt and
4 dl andefond
1 porre, skåret i tynde skiver
2 gulerødder, skåret i tynde tændstikker
lidt sesamolie eller rapsolie
2 tsk rød karrypaste
1 tsk finthakket frisk ingefær
En portion ramen-nudler
Salt og peber

Hæld olie en lille kasserolle og svits porre og gulerødder sammen med karry i et par minutter. Tilsæt fond og ingefær og varm det op. Tilsæt kødet og lad det simre i nogle minutter. Tilsæt nudler og lad det simre yderligere et par minutter, inden du smager til med salt og peber.

Pynt din andesuppe med tynde strimler af porretoppen. Skold dem evt. med kogende vand inden servering (så de bliver lidt blødere).

Note: God fyldig andesuppe med masser af smag! Har du lidt frisk grønkål, så put gerne lidt i, så suppen bliver endnu mere farverig.

Ande-æbleskiver

ande-æbleskiver, æbleskiver, and, hvedemel, æg, natron, kærnemælk

Ande-æbleskiver? Jojo, det er skam en sjov idé til en forret, jeg fik i forbindelse med mit ande-benspænd. Jeg har tidligere lavet æbleskiver til det salte køkken – se for eksempel disse oste-æbleskiver – så jeg tænkte, at det kunne jeg også gøre med and.

Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på klassiske æbleskiver men udelod sukker, krydderier samt citron. Jeg tilføjede til gengæld salt og peber, og du kan også sagtens tilføje flere krydderier. Prøv for eksempel at finthakke nogle salvieblade og steg dem kort på en pande sammen med andekødet, du vil fylde i ande-æbleskiverne.

Ande-æbleskiver
ca. 20 stk.

Fyld:
80-100 g stegt and i små stykker

Dej:
3 dl kærnemælk
2 æg
1/4 tsk natron
150 g hvedemel
½ tsk salt + ½ tsk peber
smeltet smør til bagning

Pisk mel og natron sammen, inden du tilsætter æg, kærnemælk og salt. Varm en æbleskivepande op og pensl hvert hul med smeltet smør. Fordel dej i hvert hul, så det er næsten fyldt. Så snart der dannes en bagt skal, vender du hver æbleskive en fjerdedel rundt (se eksempel) og putter lidt and i hver æbleskive – knapt en teske til hver. Vip derefter hver æbleskive rundt, så den sidste fjerdedel af skallen dannes og bag så æbleskiver, så de er jævnt brune hele vejen rundt.

Dine ande-æbleskiver serveres med varm, smeltet ribsgelé, varm tyttebærsauce eller eventuel en appelsinsauce.

Note: Dette er en festlig og dejlig forret til jul. Du kan servere disse ande-æbleskiver som forret juleaften, men de kan også sagtens indgå i menuen til en julefrokost.

Andekebab

andekebab, ande-kebab, kebab, and, granatæble, rødkål, fladbrød, yoghurt, tahin

Har du rester af and, så kan jeg anbefale en andekebab! Jeg brugte noget af kødet fra den and i stegeso, jeg tilberedte sidste weekend, men har du ikke anderester, kan du også stege et andebryst, skære det i tynde skiver og bruge som fyld.

Til en andekebab skal du bruge:
– et lunt fladbrød
– stegt andekød (varm det op, hvis det er rester)
– lidt andefedt
– fintsnittet rødkål
– græsk yoghurt eller creme fraiche
– tahinsauce
– granatæblekerner

Smør dit fladbrød med lidt andefedt. Rør 1 spsk græsk yoghurt eller creme fraiche med ½ spsk tahinsauce. Smør dit fladbrød med blandingen og fordel fintsnittet rødkål og andekød over. Drys granatæblekerner over og rul din andekebab sammen. Spis den med det samme – og husk en serviet, da det er en dejlig snasket sag.

Psst – hvis du vil lave en ekstra ‘uartig’ udgave, så kan du evt. erstatte tahindressingen med andesauce. Altså hvis du har en rest af den.

Note: Fra nu er andekebab en af mine yndlingsmåder at bruge anderester på. Punktum!