Søndag var vi i Skuespilhuset, hvor ti toprestauranter stillede op med et solidt arsenal af smagsprøver på deres kunnen. Det er et arrangement, som Copenhagen Cooking har afholdt flere år i træk, og det er blevet så populært, at billetterne nu sælges på forhånd, og hvor man bliver lukket ind i hold, der så har en time til at komme igennem alle smagsprøverne.
Copenhagen Cooking, 10 toprestauranterTo solide smagsprøver var det første, der mødte os. Den første var en salade nicoise style No 1: Nye kartofler, grillet tun, vagtelæg, hjertesalat, haricots verts og oliven ’på pind’. En god sommer-appetizer, som ville være fantastisk til et grillparty! Den anden var en MacKøster froid – foccacia, grillet okse, foie gras, serranoskinke, figen og balsamico. Den imponerede i smagssammensætningen, og den kunne jeg snildt have spist flere af. Det var især flot, at de kunne få mig til at smile af velbehag, når der både var foie gras og figen i – to ingredienser, jeg er noget tilbageholdende omkring.
Copenhagen Cooking, 10 toprestauranterHos Acquamarina fik vi en lille salat med råmarineret laks, frisk koriander, basolikum, lime, chili og økologisk olivenolie. Den lille salat mindede meget om den forret, vi fik, da vi spiste der i fredags. Som forret var den dejlig frisk, sprød og lækker, men det kunne smagsprøven ikke leve op til. Den manglede skarphed og var ærlig talt både vandet og flad i smagen.
Copenhagen Cooking, 10 toprestauranterHos Munkebo Kro havde kokkene leget med en klassiker – makrel i tomat – og serverede en fin anretning med makrel i samspil med rygeost med tomatsauce over og drysset med malt. Det var en makrelmad – og så alligevel ikke. Rygeosten gav et fint touch, så retten fik lidt mere kant, men smagen mættede også meget, så den lille portion var ganske passende.
Copenhagen Cooking, 10 toprestauranterDer var en enkelt svensk restaurant med, Vendel at Sturehof, og de stod for den mest særprægede smagsprøve. Det var en ’Sallad på Ekologisk Levain med Kycklingskinn i Blomkålskräm samt Tomat & Gula Hallon i Krondills & OstronEssens’. Skummet fik smagsprøven til at ligne en lille bid af havet, og det var fuld af smag. Sammensætningen af råvarer var ret pudsig og måske mere interessant end velsmagende. Det var en ret, vi talte en del om, og det er en af grundene til at tage til sådan et arrangement – at blive udfordret mht. hvordan retter skal være sat sammen og smage.
Copenhagen Cooking, 10 toprestauranter
Famo havde en blækspruttesalat med oliven Taggiasca og kapers fra Pantelleria samt brød med friske tomater, basilikum og ansjoser fra Sicilien. Den var spændende, og bløddyret havde en god konsistens. Det gjorde heller ikke noget, at det var en smuk anretning, men til gengæld var den lige lovlig salt. Det ville have været godt med en lille klat mayonnaise eller lignende til for at give saltet og det friske hav lidt modspil.
Copenhagen Cooking, 10 toprestauranterKokkeriet serverede lam i dildsauce med rejer, og ingredienslisten var meget længere, men jeg fik ganske enkelt ikke taget noter, da de begav sig ud i en længere forklaring ved servering. Det ærgrer mig lidt, for det var en fin og interessant kombination af råvarer, som jeg gerne ville have udforsket lidt mere.
Copenhagen Cooking, 10 toprestauranterNorsminde Kro havde lavet en smuk anretning, som vi – ligesom mange andre – straks troede var en dessert. Heldigvis fik vi præsenteret retten og fandt her ud af, at det nærmere var en forret! Smagsprøven var en bavoise af lokale sukkermajs med nye kirsebær fra Holtegård – toppet med indre og yder fra frilandshaner. Vi blev anbefalet at grave dybt i glasset, når vi smagte på den, og det gav en meget spændende smagsoplevelse, når de forskellige ingredienser smeltede sammen i smagen. Jeg var meget fascineret og imponeret på samme tid.
Copenhagen Cooking, 10 toprestauranter
Hos Restaurant Jacobsen var der ’øllebrød’ på programmet, og der var jeg lidt spændt på, hvordan de ville kringle den. Det er godt nok mange år siden, jeg sidst har fået øllebrød, men jeg husker det som en gang sød bløb! Det var derfor en glædelig overraskelse, at restauranten havde fortolket retten og skabt et lille kunstværk af skyrcreme, mælkesorbet, dansk vanilje og skovsyre med bitte små maltkorn, der udgjorde brøddelen. Fine ingredienser, som smeltede på tungen. Meget spændende!
Copenhagen Cooking, 10 toprestauranterDesserten fra Kongenshus var meget smuk og sommerlig. Den blev beskrevet som koldskål, gelé, kyskager, kammerjunker, sødskærm, hyld & bær. Den havde en utrolig dejlig konsistens, som kælede for ganen, og smagsmæssigt var den en fryd. Det er sådan en dessert, jeg ville elske at servere – jeg bliver helt glad bare af at gense billedet af den!
Copenhagen Cooking, 10 toprestauranter
Vi gemte det bedste til sidst, da vi spiste en lækker grød fra Malling & Schmidt. Gemalen erklærede med det samme, at det helt sikkert var den bedste af smagsprøverne – alene det at han nød at spise grød var et plus i hans øjne. Smagsprøven bestod af en fuldkornsgrød ’a la mande’ med kastanjer og lun kirsebærsauce. Lækker, blød og hyggelig på samme tid. Jeg syntes også, at den var ret god, men jeg havde flere kandidater til bedste smagsprøve – uden dog at lægge mig fast på en enkelt.
Alt i alt et godt arrangement, som levede godt op til vores forventninger. Vi fik smagt mange forskellige slags retter og fik masser af nye smagsindtryk og ideer, og så var det også dejligt at få en præsentation af stederne – flere af dem kunne jeg godt finde på at besøge en gang i fremtiden.