Chokoladekage med peanutbuttercreme

chokoladekage med peanutbuttercreme, peanutbuttercreme, bacon, chokoladekage, kage, dessert, æg, mørk chokolade, chokolade, rørsukker, hvedemel, kakaopulver, smør, flødeost, flormelis, peanutbutterHvad siger du til en beskidt chokoladekage med chokoladecreme, peanutbuttercreme… og bacon?! Jojo, selvfølgelig skal jeg da lave en kage med bacon, når nu jeg har bacon-benspænd!

Denne chokoladekage blev serveret som dessert til gemalens fødselsdag i søndags. Her kombinerede jeg en saftig chokoladekage med en peanutbuttercreme og ristet, knust bacon. Det salte i både peanutbuttercreme og bacon supplerer chokolade utrolig godt.

Beskidt chokoladekage med chokoladecreme
10-12 personer

3 æg
300 g rørsukker
100 g hvedemel
80 g kakaopulver
150 g usaltet smør
70 g god mørk chokolade – jeg brugte Valrhona Caraïbe 66%

Chokoladecreme:
200 g flormelis
75 g blødt smør
50 g god kakaopulver
200 g flødeost, ikke light

Pisk æg og sukker til en luftig masse. Smelt smørret og lad det afkøle let. Bland hvedemel og kakao i en anden skål og bland det så i æggemassen sammen med smørret. Hak chokoladen og bland den i dejen. Smør en lille springform – 20-22 cm i diameter – hæld dejen i. Bag kagen midt i ovnen ved 170 grader i ca. 40-50 minutter. Tjek kagen undervejs med en tynd træpind – det kan være, den skal have lidt længere tid. Kagen skal være gennembagt, men stadig godt svampet og fugtig.

Lad kagen køle helt af, inden du deler den i tre lag. OBS – her skal du være lidt forsigtig, for kagen er ikke så høj, så du skal være ret nøjagtig, når du skærer kagen i skiver.

Rør derefter chokoladecremen sammen.

chokoladekage med peanutbuttercreme, peanutbuttercreme, bacon, chokoladekage, kage, dessert, æg, mørk chokolade, chokolade, rørsukker, hvedemel, kakaopulver, smør, flødeost, flormelis, peanutbutterPeanutbuttercreme

150 g peanutbutter
1½ dl flormelis
25-50 g blødt smør
salt

Derudover:
Portvin
100 g bacon i skiver – tørsteges på en pande og finthakkes

Rør ingredienserne til peanutbuttercremen sammen.

Læg den nederste del af chokoladekagen på et fad. Dryp den evt. med portvin, hvis det skal være ekstra syndigt. Smør derefter chokoladebunden med peanutbuttercreme. Læg den midterste del af chokoladekagen oven på. Her kan du også dryppe portvin på, hvis du har lyst. Fordel ca. en tredjedel af chokoladecremen oven på, inden du slutter af med at lægge den sidste del af chokoladekagen på. Smør resten af chokoladecremen uden på kagen og stil den køligt i mindst fire timer og gerne mere.

Lige inden servering drysser du tørstegt, finthakket bacon oven på kagen.

Note: Denne kage er supersyndig og superlækker! Den er tung, fyldig, salt, sød og fed på samme tid. Desuden mætter den temmelig godt, for konsistensen er nærmest som konfekt, så husk at skære tynde stykker!

Hvad drikker man til sådan en sag? Vi drak portvin – Late Bottled Vintage 2009 fra
Quinta Santa Eufemia
– en herlig sød sag, som vi købte i forbindelse med portvinssmagningen i efteråret.

chokoladekage med peanutbuttercreme, peanutbuttercreme, bacon, chokoladekage, kage, dessert, æg, mørk chokolade, chokolade, rørsukker, hvedemel, kakaopulver, smør, flødeost, flormelis, peanutbutter

Rødbede-risotto

rødbede-risotto, risotto, rødbeder, vegetar, bouillon, smør, grødris, hvidvin, løg, timian, rosmarin, gedeostDa gemalen holdt fødselsdag i weekenden, bestod hovedretten af rødbede-risotto, farseret kylling samt kålsalat. Min bedre halvdel har et ret anstrengt forhold til rødbeder, så jeg blev ret overrasket, da han var frisk på, at jeg lavede rødbede-risotto til hans fødselsdag. Måske fordi jeg før har lavet forskellige udgaver af risotto, som lige var noget for ham?

Hvis du vil lave en vegetarudgave af denne rødbede-risotto, skal du blot huske at bruge grøntsagsbouillon. Jeg valgte dog at bruge den hønsebouillon, som jeg kogte på skroget af den farserede kylling.

Læg i øvrigt mærke til, at dette er den eneste af retterne til hans fødselsdag, der ikke indeholdt bacon. Man kan dog let snige lidt bacon ind i den farserede kylling, hvis man ønsker det :)

Rødbede-risotto
tilbehør til 8 personer

400 g grødris
1 stort løg, finthakket
2-3 spsk smør
3-4 dl hvidvin
1 l grøntsags- eller hønsebouillon
600 g rødbeder, kogte og uden skræl
150 g fintrevet manchego
2 tsk timian
2 tsk rosmarin
salt og peber

Svits løget i lidt olie i en stor, dyb pande eller gryde – løget må ikke få farve – og tilsæt så risene. Giv dem et minut eller to på panden, inden du tilsætter hvidvinen. Lad det simre ved mediumvarme, indtil risene har optaget vinen og tilsæt så lidt af bouillonen. Lad det simre – husk at røre i det ind imellem – og tilsæt så lidt mere af bouillonen. Fortsæt sådan, indtil al bouillonen er optaget af risene. Risene er klar, når de er møre, men stadig har lidt bid. Løber du tør for bouillon inden da, tilsæt blot lidt vand og lad risene simre, indtil de er færdige. Skær rødbederne i små tern og vend dem i risottoen.

Tag nu panden af varmen og vend ost, timian og rosmarin i din rødbede-risotto. Smag med salt og peber og servér med det samme.

farseret kylling, kylling, hakket kyllingekød, kyllingefars, æble, rødløg, flødeHvad skal man så servere til rødbede-risotto? Vi serverede den sammen med farseret kylling (læg mærke til ordet ‘vi’ – det var nemlig gemalen, der udbenede dyret). Vi har tidligere lavet farseret kylling, men denne gang gik vi all-in, så den blev 100% udbenet. Farsen var en version af den, vi lavede første gang, og bestod af:

400 g hakket kyllingekød
1 løg, finthakket
1 håndfuld hakkede valnødder
1 spsk rosmarin
½ dl fløde
salt og peber

Sidst men ikke mindst lavede jeg også en hurtig kålsalat på blancheret grønkål, rød spidskål, æbler, æblecidereddike, akaciehonning og salt.

Vi nød en dejlig rødvin til – Pinot Noir Reserva Especial fra Tierra Alta – som jeg (også) havde købt hos min lokale vinpusher. Det er faktisk pudsigt – alle vine, vi drak til denne middag, har jeg købt der i løbet af de seneste måneder. Men altså – en rigtig dejlig rødvin med en skøn, frisk bærduft og en spændende og forholdsvis kraftig eftersmag, der stod godt til rødbederne. Helt klart en rødvin, jeg kan finde på at købe igen.

rødbede-risotto, risotto, rødbeder, vegetar, bouillon, smør, grødris, hvidvin, løg, timian, rosmarin, gedeost, farseret kylling, kylling

Minitærter med bacon

bacontærte, minitærte, minitærter, madtærte, tærte, butterdej, bacon, æg, løg, ricotta, pinjekernerDa vi fejrede gemalen i søndags, fik vi en appetizer med røget stenbiderrogn og bacon, men det var bestemt ikke den eneste ret denne dag, der indeholdt bacon. I anledning af månedens bacon-benspænd havde jeg naturligvis også puttet bacon i forretten – nemlig i disse minitærter. En lillebitte og kær servering, der kan spises i to mundfulde (én, hvis du insisterer!). Jeg kombinerede dem med hjemmelavet grønkålspesto, da det ikke ligefrem er salatsæson pt.

Disse minitærter vil i øvrigt også fungere fint som en del af madpakken eller som en del af picnickurven, når du tager på udflugt.

Minitærter med bacon
8 stk

2 stykker butterdej (fra frost)
½ bøtte ricotta
lidt smeltet smør
1 æg
75 g bacon i små tern
2 spsk finthakket rødløg
salt og peber
lidt pinjekerner

Grønkålspesto til anretning

Steg baconen sprød på en tør pande og lad det køle af. Tag en muffinform og pensl otte af hullerne med lidt smeltet smør. Udstik otte runde stykker butterdej, der alle er en lille smule større end bunden af hvert muffinhul. Jeg brugte en udstikker, der passede i størrelsen, men du kan også bruge et glas eller lignende. Stræk forsigtigt i kanten af hver butterdejsstykke, så de bliver en smule større og put butterdejsstykkerne i de smurte muffinhuller.

Rør bacon sammen med ricotta, æg, rødløg, lidt salt og lidt peber. Fordel forsigtigt blandingen i hver butterdejskål. Drys pinjekerner over alle minitærter og put dem i ovnen ved 180 grader i ca. 15 minutter.

Servér dine minitærter med lidt frisk salat eller grønkålspesto.

Note: Minimad er per definition nuttet, og disse minitærter er ingen undtagelse. Fyldet har en rimelig mild smag, som understøttes fint af den fyldige grønkålspesto, men du kan selvfølgelig justere fyldets sammensætning, så det passer til din smag og dine ønsker. Det er bestemt ikke sidste gang, jeg serverer minitærter!

Vi nød et glas hvidvin til forretten - Macon la Roche Vineuse 2007 – en mild og behagelig vin, som havde en fin balance i forhold til de milde og forholdsvis fede minitærter.

Kalkun i rød karry

kalkun i rød karry, kalkun, kalkuntern, karry, rød karrypasta, rød karry, løg, sukkerærter, ærter, hvidløg, limeblade, citrongræs, fiskesauce, kokosmælkJeg nærmer mig slutningen af karry-benspændet, for om et par dage løfter jeg sløret for, hvad benspændet for februar er. Inden da får I dog lige de sidste karry-opskrifter – blandt andet denne thai-inspirerede ret med kalkun i rød karry.

Det er sjældent, jeg bruger kalkun i madlavningen. Jeg kan godt lide smagen af kalkun, men det er sjældent, jeg støder på det i handlen – især når det drejer sig om økologisk eller frilandskød. Men for nylig opdagede jeg, at jeg kunne købe kalkunkød hos Aarstiderne, og selvom det bestemt ikke var billigt, så ville jeg prøve det alligevel.

Jeg skelede lidt til et par af mine andre thai-opskrifter, da jeg tilberedte denne ret.

Kalkun i rød karry
6-8 personer

ca. 800 g kalkun i tern
6 tsk rød karrypasta
2 løg, skåret i tynde både
lidt olie
4 fed hvidløg, pressede
8 tørrede limeblade
3 citrongræs-stængler fra glas
1½-2 dåser kokosmælk
2 dl vand
500 g frosne sukkerærter
3-4 spsk fiskesauce
lidt rørsukker
salt

Svits løgene i olie i en stor gryde og tilsæt 4 tsk rød karrypasta. Steg videre ved mediumvarme, indtil løgene er bløde. Hæld grydens indhold over i en skål og hæld derefter lidt mere olie i gryden. Svits halvdelen af kødet og vend 1 tsk rød karrypasta i. Hæld kødet over i skålen med løgene og gentag processen med at svitse og stege med den anden halvdel af kødet. Når al kødet er brunet, hældes skålens indhold tilbage i gryden, så løg, kød og karrypasta er blandet sammen. Tilsæt hvidløg, limeblade, citrongræs, kokosmælk og vand. Læg låg på og lad det simre i 15 minutter. Tilsæt sukkerærterne. Lad det simre videre, indtil sukkerærterne og kødet er helt møre. Smag retten til med fiskesauce, rørsukker og salt. Du kan også tilsætte lidt mere karrypasta, hvis du synes, retten ikke er stærk nok.

Servér kalkun i rød karry sammen med kogte ris.

Note: Mmm. Jeg elsker rød karry, og den passer ganske glimrende til kalkun. Retten har masser af smag, men du kan holde styrken i skak ved at søde den lidt ekstra til sidst. Jeg brugte ikke så meget sukker, men jeg kunne dog ikke undgå det helt, da jeg havde valgt at servere Pacific Rim Winemakers Gewürztraminer 2007 til maden. En sødmefuld og alligevel ret mild vin.

Jeg havde oprindeligt tænkt mig at servere Dry Riesling fra samme producent til maden, men da producenten selv anbefaler Gewürztraminer 2007 til kalkun og i øvrigt fremhæver, at vinen har milde i noter a la melon, så tænkte jeg, at den nok også kunne bruges til – og det kunne den (og så skal man jo heller ikke undervurdere, at jeg vidste, at vores gæst godt kan lide hvidvine med masser af sødme :)).

Lam med rodfrugter og spidskål

lam, lammekød, lammeinderlår, simremad, pastinak, knoldselleri, æblejuice, rosmarinI weekenden lavede jeg en toretters menu til gemalen og jeg i forbindelse med, at jeg blev tilbudt at teste konceptet Tastersbox. Det går i korte træk ud på, at du modtager fire flasker vin om måneden inklusiv et blad, hvor vinene er beskrevet, og hvor der er opskrifter til matchende retter. Jeg har skrevet mere om konceptet nederst i dette indlæg.

Til hovedretten havde jeg valgt en flaske Chianti Montespertoli 2010. En traditionel toscansk vin med en frisk, frugtet smag og en god mængde syre. Vinen blev suppleret af en opskrift på braisseret lammeskank med rodfrugter og kartoffelmos. Lammeskank havde jeg ikke på lager, men jeg havde et lamme-inderlår, og jeg kunne ikke lade være med at tænke på opskriften på lam med æbler, som jeg lavede i november måned. Jeg besluttede mig for at lave en ny version – denne gang blev det til lam med rodfrugter – som jeg kunne servere sammen med rødvinen.

Lam med rodfrugter
2 personer

1 lamme-inderlår
100 g renset knoldselleri i tern
1 stor pastinak, skrællet og skåret i tern
3 dl æblemost
1 stor spsk frisk rosmarin
salt og peber
½ dl fløde

Fjern evt. sener, hinder og fedt fra ydersiden af lammekødet. Gnid det derefter med salt og rosmarin og læg det i et ildfast fad. Hæld æblemost i fadet og fordel rodfrugtsternene omkring kødet.

lam, lammekød, lammeinderlår, simremad, pastinak, knoldselleri, æblejuice, rosmarinLæg stanniol over fadet og stil det i ovnen ved 150 grader i 2-2½ time. Lad kødet hvile, mens du fisker rodfrugtsternene op og blender dem til mos sammen med fløde og lidt af æblemosten. Tilsæt mere æblesaft, hvis mosen ikke bliver cremet nok fra start. Smag til med salt og peber.

Anret lammekødet oven på et lag af fintsnittet rød spidskål (jo, det findes – og det er utrolig smukt) sammen med rodfrugtscremen.

Note: Vinen passede udmærket til retten, da æblemosten var med til at give noget af den sødme, der ellers ville mangle, når nu jeg havde undladt at lave den rødvinssauce, der var beskrevet i forslags-opskriften. Glimrende vin – også selvom den ikke normalt hører til mine favoritter (her skal vi nok prøve Ripassoen på et tidspunkt).

Det eneste, der ikke blev helt vellykket, var at jeg havde sat næsen op efter, at kødet ville blive lige så mørt som sidst, men denne gang var udskæringen åbenbart mere mager og blev derfor ikke lige så ‘pulled pork’-mør.

Hvad er Tastersbox?
Men tilbage til Tastersbox – hvad er det for et koncept? Her modtager du fire vine (3 rødvine og 1 hvidvin/dessertvin/mousserende vin) hver måned sammen med et blad med vinbeskrivelser og opskrifter. En superlet måde at købe vin på og samtidig en lidt anderledes måde at blive inspireret til at prøve nye vine/vinområder på. Temaet for denne måned er italienske vine, hvilket hænger godt sammen med, at det lige netop er et område, jeg gerne vil blive lidt klogere på i år.

Jeg kan godt lide, at der følger en detaljeret beskrivelse af hver vin samt vinområder og producenter med i kassen, for det giver lidt mere baggrundsviden og dermed også et bedre grundlag for, hvis du har mod på at prøve at lave en anden ret end lige den, som Tastersbox foreslår. Selvom jeg sjældent følger opskrifter slavisk, så kan jeg også godt lide, at der følger en opskrift med til hver vin, for det er også inspirerende – som ovenstående opskrift forhåbentlig viser.

I morgen blogger jeg om den dessert, vi spiste bagefter, og den dessertvin, vi nød til (det er flasken yderst til højre herunder).

Tastersbox, rødvin, hvidvin

Det lille Vinhus

Det Lille Vinhus, restaurant, vinbar, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnTidligere på ugen inviterede jeg Bedstevennen med på Det Lille Vinhus. Jeg har besluttet mig for, at jeg skal prøve nogle flere vinbarer i 2015, hvor jeg i forvejen har et ønske om at lære mere om italienske vine, så da jeg havde en Sweetdeal til stedet, var det oplagt at starte her.

Det Lille Vinhus ligger tæt på Kongens Nytorv og kan byde på en række tapastallerkner og andre små serveringer sammen med de forskellige vine, stedet naturligvis også serverer. Jeg skimmede vinkortet hurtigt ved ankomsten og syntes, der var et pænt udvalg af vin på glas, så der prøvede jeg to forskellige italienske vine i løbet af måltidet. De var begge tilpas tempererede (dvs. let kølige og ikke stuetemperatur), hvilket jeg også forventede.

Betjeningen var lidt langsom den aften. Stedet var ca. halvt fyldt, da vi ankom, og alligevel gik der lang tid, før vi fik vores tapas serveret.

Det Lille Vinhus, restaurant, vinbar, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnTapastallerkenen bestod primært af klassikere såsom skinke, pølse, ost og brød, men der var også lidt paté, grøntsager, to rejer, pesto og oliventapenade.

Det Lille Vinhus, restaurant, vinbar, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnTil prisen en ganske glimrende servering, som jeg sagtens kunne blive mæt af. Jeg syntes dog, at normalprisen – 189 kr – er lige i overkanten. Vinene på glas var heller ikke helt billige – til gengæld tilbød tjeneren begge gange, at jeg kunne smage på vinen, inden hun skænkede resten op, så jeg var sikker på, at jeg havde bestilt en vin, jeg kunne lide. God service.

Det Lille Vinhus er et hyggeligt sted og ikke specielt støjende, selvom der hurtigt blev fyldt op den aften. Jeg ender på fire stjerner for oplevelsen.

Det Lille Vinhus, restaurant, vinbar, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København

Hjemmelavet gløggekstrakt

hjemmelavet gløggekstrakt, gløggekstrakt, gløgg, varm drik, rødvin, limonade, citroner, citronsaft, appelsiner, appelsinsaft, kanl, kardemommekapsler, stjerneanis, laurbærblade, røde peberkorn, nelliker, enebær, anisfrø, korianderfrø, pomeransskalHjemmelavet gløggekstrakt? Er det ikke lige lovlig tidligt til det? Nej, juleforberedelserne starter skam nu – ja måske allerede for 1-2 uger siden! I anledning af mit varme drikke-benspænd har jeg set lidt fremad, og der er jo ikke længe til, at julemåneden starter. Jul og gløgg går – i min verden – hånd i hånd, og derfor skal jeg naturligvis også eksperimentere med gløgg i denne måned. Da jeg allerede har lavet rødvinsgløgg, hvidvinsgløgg, Glühwein og Lutendrank, så måtte jeg prøve noget andet denne gang, og det blev så hjemmelavet gløggekstrakt.

Ekstrakten indeholder en del sukker og kan med fordel laves flere uger før, at du skal bruge den. På den måde kan den også nå at trække i lidt længere tid. Jeg fandt inspiration hos dejlige Klidmoster, som tidligere har eksperimenteret med hjemmelavet gløggekstrakt.

limonade, citronerI Klidmosters version bruger hun blandt andet saft fra citroner og appelsiner. Jeg kom dog i tanke om, at jeg havde et par flasker limonade stående, som jeg købte for lang tid siden for derefter at finde ud af, at de var alt for sure til mig! Men jeg hader at smide råvarer ud, så limonaden blev i stedet brugt som base til gløggekstrakten. Jeg skruede op og ned for en række af krydderierne, ligesom jeg udelod nogle og tilføjede pomeransskal.

Hjemmelavet gløggekstrakt

300 g rørsukker
3 dl sur citronlimonade (kan erstattes med 2 dl citronsaft og 1 dl appelsinsaft)
3 dl vand
skallen og saften fra en øko-appelsin
1 spsk pomeransskal
2 kanelstænger (ca. 5-6 cm lange)
1 laurbærblad
10 allehånde
15 nelliker
10 kardemommekapsler
5 stjerneanis
5 enebær
1 tsk røde peberkorn
1 tsk anisfrø
1 tsk korianderfrø

Hæld alle ingredienserne i en kasserolle og varm det op. Lad det simre i 20 minutter, og stil derefter kasserollen i køleskabet. Lad det trække i et par dage. Si krydderierne fra og kog derefter ekstrakten ind til det halve.

Note: Denne udgave af hjemmelavet gløggekstrakt er sød og krydret på samme tid. Jeg elsker krydret mad og drikke, så jeg kunne godt finde på at bruge endnu flere krydderier næste gang, men jeg synes nu, den har en fin balance. Prøv i øvrigt at bruge gløggekstrakten til andre ting – for eksempel i en dressing til kålsalat.

Blandingsforhold?

Jeg vil foreslå, at du bruger ½ dl hjemmelavet gløggekstrakt sammen med 2 dl god, kraftig og tør rødvin. Er du til meget sød gløgg, så brug en mere sødmefuld vin. Tilsæt evt. et skvæt portvin til sidst. Husk i øvrigt at gløgg lavet på rødvin har en helt anden alkoholprocent end den milde søde gløgg fra supermarkedet ;)

hjemmelavet gløggekstrakt, gløggekstrakt, gløgg, varm drik, rødvin, limonade, citroner, citronsaft, appelsiner, appelsinsaft, kanl, kardemommekapsler, stjerneanis, laurbærblade, røde peberkorn, nelliker, enebær, anisfrø, korianderfrø, pomeransskal