Kanin med pinjekerner

kaninret, kanin, tomater, rosiner, pinjekerner, kanelSiden Irma begyndte at have kanin i køledisken (eller måske hedder det – siden jeg opdagede, at de førte det), har jeg flere gange hamstret et par pakker til fryseren, og det var netop sådan en pakke kanin, jeg fandt frem for nylig, da jeg ville lave en stop-spild-af-mad-ret. Der er blevet ryddet godt op i fryseren denne måned, men især på frugt- og bærområdet er der stadig en del gode sager, som jeg regner med at bruge i løbet af de næste par måneder.

Men tilbage til kaninretten. Jeg har før lavet forskellige retter med kanin – blandt andet kanin i hvidvin, kanin i rødvin og kanin i sennepssauce – men denne gang fik jeg lyst til at give kaninen et mellemøstligt twist (altså undtagen hvidvinen). På den måde kunne jeg samtidig også få brugt en sjat hvidvin, jeg ikke kunne lide, nogle rosiner og pinjekerner fra skuffen samt lidt grøntsager fra køleskabet.

Kanin med pinjekerner
3 personer

½ kanin, skåret i tre stykker
smør til stegning
1 løg, skåret i tynde både
1-1½ tsk kanel
2 gulerødder, skrubbede og skåret i mindre stykker
1 dåse flåede tomater
1 dl hvidvin
50 g pinjekerner
1 dl lyse rosiner
salt og peber

Smelt en klat smør i en gryde og brun kaninstykkerne på alle sider. Tag dem op og smelt lidt mere smør i gryden. Svits løg sammen med kanel, indtil løgene bliver bløde. Tilsæt gulerødderne og vend det grundigt. Lad det simre et minuts tid, inden du tilsætter tomater, hvidvin, pinjekerner og rosiner. Rør rundt og tryk derefter kaninstykkerne ned i tomatsaucen. Læg låg på gryden og lad retten simre 1½ time ved lav varme. Smag til med salt og peber.

Servér din kaninret med kogte ris.

Note: Ny, lækker måde at få kanin på! Jeg var ret begejstret for kombinationen, da retten havde en fin sødme, som klædte kaninkødet. Bestemt en ret jeg skal lave igen ved lejlighed. Rettens sødme afhænger blandt andet af den vin, du bruger. Du kan altid justere sødmen til sidst ved enten at tilføje lidt sukker (for mere sødme) eller citronsaft (for at dæmpe sødmen).

Fasan i rødvin

fasan i rødvin, fasan, vildt, vildtkød, rødvin, rosmarin, spidskål, balsamico-eddike, blåbær, tranebær, valnødderJeg fandt en lille fasan i fryseren i sidste uge, som straks blev brugt i et nyt fasan-eksperiment – fasan i rødvin. Det passede nemlig godt ind i mit stop-spild-af-mad-benspænd, da jeg så fik brugt både fasan og rødvin fra fryseren på samme tid. I øvrigt et lille tip – hvis du har rødvin til overs (som du ikke får drukket i løbet af de følgende 1-2 dage), så sørg for at hælde det i en lille plastbøtte eller isterningepose og frys rødvinen ned. Så kan du altid tage en lille sjat op, når du skal bruge rødvin i saucer og sammenkogte retter.

Nå, tilbage til min vildtret. Jeg havde som sagt tænkt mig at lave fasan i rødvin, og den blev serveret sammen med en spidskålssalat. Salaten var lavet på rød spidskål og ikke rødkål, som det ligner.

Fasan i rødvin
2-3 personer

en fasan, delt i fire stykker
smør til stegning
½ løg, skåret i tynde både
1 tsk rosmarin
2 dl kraftig rødvin
1 dl vand

Smelt smør i en gryde og brun fasanstykkerne på alle sider. Tag fasanstykkerne op, smelt lidt mere smør og hæld så løg og rosmarin i gryden. Svits det i et par minutter, inden du putter fasanstykkerne ned i gryden igen sammen med rødvin og vand. Lad det simre under låg i en 1½ time ved lav varme. Vupti – så er der fasan i rødvin!

Væden kan du bruge til sauce, men gør du som jeg og serverer en kålsalat til fasanen, så gem gerne væden. Den kan bruges som base til en sauce en anden dag.

Rød spidskålssalat
2-3 håndfulde rød spidskål, skåret i tynde strimler
3 spsk rapsolie
2 spsk balsamico-eddike
1 håndfuld tørrede blåbær (kan erstattes af tranebær)
1-2 håndfulde valnødder, hakkede
salt

Hæld spidskålen i en stor skål og hæld rapsolie og balsamico-eddike over. Kram kålen godt, så væden trænger ind i den. Vend blåbær og valnødder i salaten og smag til med salt.

Note: Fasan i rødvin er en smuk og dejlig ret, når den serveres sammen med salaten – i sig selv er fasanen jo noget anonym at se på, så det er godt med en farverig salat til. Retten som egner sig godt som efterårs- eller vintermad. Jeg hældte lidt af væden fra fasangryden over kødet, da det blev anrettet på tallerkenen.

Biksemad med krondyrkød

krondyr-biksemad, biksemad, vildt, vildtkød, krondyr, krondyrkød, æg, kartofler, smør, løgDa jeg lavede krondyr nakkefilet for nylig, var der kød til overs, da vi havde spist aftensmad. Det blev selvfølgelig gemt i køleskabet og indgik derefter i to restemåltider – krondyr-sandwich samt biksemad med krondyr.

Krondyr-biksemad er sådan set bare en klassisk omgang biksemad, hvor kødet (der normalt er svinekød eller oksekød) er erstattet med krondyr. Ikke så meget pjat – bare simpelt og ligetil.

Biksemad var nok den form for restemad, jeg fik oftest som barn, og som jeg holdt meget af. Det er en fremragende klassiker, som let kan varieres afhængig af, hvad du har i køleskabet. I den helt klassiske udgave er det kød, kogte kartofler og løg stegt på en pande, krydret med salt og peber og derefter toppet med et spejlæg. Som tilbehør er der som regel enten syltede rødbeder eller syltede drueagurker, og saucen kan både være hp-sauce, worchestersauce eller ketchup.

Biksemad med krondyr

2 personer

ca. 200 g nænsomt stegt krondyrkød – f.eks. en rest krondyr nakkefilet
ca. 5 kartofler, kogt og skåret i tern
et løg, skåret i små tern
smør til stegning
salt og peber

Tilbehør:
Spejlæg
Ketchup

Skær kødet i tern. Smelt en god klat smør på panden og steg løgternene bløde ved mediumvarme. Tag løgene af og smelt endnu en god klat smør på panden. Steg kartoffelternene på panden i nogle minutter, indtil de begynder at tage lidt farve. Tilsæt kødet og steg videre i et par minutter. Tilsæt derefter løgene og smag til med salt og peber.

Servér din biksemad sammen med et spejlæg og et skud ketchup.

Note: Simpel velsmagende restemad – intet mindre. Som sagt kan du sagtens lave biksemad med andre typer af kød, og har du en rest grøntsager – for eksempel lidt champignons – kan du også snige dem med i retten.

Krondyr-sandwich

krondyr-sandwich, sandwich, krondyrkød, vildtkød, krondyr, brød, pesto, løg, mayonnaise, frokostFørste ret i månedens stop-spild-af-mad-benspænd var krondyr nakkefilet, som jeg fandt i fryseren. Den var for stor til to personer, men det gør jo ikke noget, for så er der rester, og dem kan man spise de følgende dage. Jeg brugte resterne af nakkefileten til to forskellige aftenmåltider, og det første var krondyr-sandwich!

Og hvad er der så i en krondyr-sandwich? I dette tilfælde en masse rester:

– Skiver af ølbrød (som jeg bagte i december – det, vi ikke spiste med det samme, blev smidt i fryseren)
– Skiver af krondyr nakkefilet (rester fra et par dage før)
– Et lille bæger basilikumpesto (fra fryseren – mine basilikumplanter bliver altid ‘ofret’ om efteråret til en stor portion pesto, som fryses ned i små portioner)
– Mayonnaise – vi har altid et glas Hellmanns stående i køleskabet
– Syltede løg (gave fra svigermor i december måned – du kan også bruge rødvinsstegte rødløg)

Tip til brød, der har været i fryseren: Smider du brød eller boller i fryseren, kan de godt risikere at være lidt tørre, når du tør dem op igen. Hvis du skal bruge brød til sandwiches (som ovenstående), kan du evt. skære brødet i skiver og stege dem i en god klat smør på den ene side – det gør dem mere saftige og sprøde (og så smager smør jo bare godt). Du kan dog også give brødet eller bollerne en kort tur i mikroovnen for at lune bagværket. Det gør det samtidig også mere saftigt og blødt – men dog kun i kort tid, så det er kun noget, du skal gøre, hvis du skal spise brødet umiddelbart efter.

Krondyr nakkefilet i ovn

krondyr nakkefilet, krondyr, vildt, vildtkød, enebær, rosmarin, øl, champignons, creme fraiche, svampestuvning, svampesauceFørste projekt i mit stop-spild-af-mad-benspænd blev denne krondyr nakkefilet, som jeg fandt i fryseren og egentlig havde glemt alt om. Den trængte til at blive brugt, men den var lige lovlig stor til to personer… altså medmindre man er vild med at bruge rester, og det er jeg heldigvis! Derfor blev det kød, vi ikke fik spist den første aften, brugt i flere andre retter de følgende dage, og disse resteretter kommer selvfølgelig her på bloggen i løbet af de kommende dage.

Jeg har tidligere lavet krondyrfilet, der er tyndere og mindre fedtholdigt end krondyr nakkefilet. Nu er det ikke fordi, at en krondyr nakkefilet indeholder særlig meget fedt (i modsætning til en nakkefilet fra svin), men der er alligevel lidt. Jeg blev lidt overrasket, da jeg åbnede pakken, for i første omgang så nakkefileten lidt tyk ud, men det viste sig at være to tynde stykker nakkefilet, der var lagt oven på hinanden! Det gjorde dog samtidig tilberedningen lidt lettere, da kødet så ikke skulle have nær så lang tid i ovnen.

Krondyr nakkefilet i ovn

800 g krondyr nakkefilet
5 enebær
1 spsk salt
1 spsk rosmarin

Tag kødet ud af køleskabet ½-1 time før, at det skal tilberedes.

Knus enebærrene i en morter sammen med salt og rosmarin. Gnid din krondyr nakkefilet grundigt med krydderiblandingen og smelt derefter en god klat smør på en stegepande. Steg kødet et par minutter på hver side, så det bliver brunt. Læg kødet i et ildfast fad og hæld 2-3 dl mørk øl i fadet, inden du dækker det med stanniol. Stil fadet i ovnen ved 150 grader. Jeg gav det ca. en time, men jeg vil som udgangspunkt foreslå, at du bruger et stegetermometer, da tykkelsen på nakkefileter kan variere. Kødet skal have en kernetemperatur på 59-60 grader.

krondyr nakkefilet, krondyr, vildt, vildtkød, enebær, rosmarin, ølSådan så det ud inden stegning i ovn…

krondyr nakkefilet, krondyr, vildt, vildtkød, enebær, rosmarin, øl… og sådan så det ud, da det var stegt og skåret i skiver…

Når du har taget kød ud af ovnen, lader du det hvile i fadet (overdækket) i 10-15 minutter, inden du skærer det ud. Skær kun de skiver, du skal spise samme aften, hvis du ikke bruger den hele – så kan det resterende kød bedre holde på saft og smag til dagen efter, når du skal spise rester.

Note: Krondyr nakkefilet har en forholdsvis mild smag – i betragtning af, at det er vildtkød. Jeg er ret vild med kombinationen af vildtkød og enebær, og her passer rosmarin også godt ind. Man kan ikke smage den mørke øl, men den giver alligevel lidt saftighed til kødet.

Jeg serverede min krondyr nakkefilet med en hurtig svampestuvning:

250 g champignons
en klat smør til stegning
1 tsk rosmarin
ca. ½ dl væde fra krondyrsfadet
1½ dl creme fraiche 18%
salt og peber
evt. citronsaft

Rens svampene og del dem i 2-4 stykker (afhængig af størrelsen på svampene). Steg dem bløde i smør på en pande og tilsæt derefter rosmarin. Rør lidt væde fra krondyrsfadet i sammen med creme fraiche – pas på du ikke bruger for megen væde, da creme fraichen så begynder at gryne. Smag til med salt, peber og evt. lidt citronsaft.

Note: Jeg bruger ind imellem creme fraiche, hvis jeg skal lave en hurtig lun sauce og ikke har fløde (eller bare vil lave en mere kalorielet ret). Du skal minimum bruge 18%, så saucen ikke begynder at gryne helt vildt, men det er et godt lille trick til at få en panderet til at hænge bedre sammen. En af bloggens læsere, Elsebeth, anbefaler at blande lidt mel i creme fraichen, inden den røres i retten – så er der endnu mindre risiko for, at saucen gryner.

Det sidste på tallerkenen er lidt kogte spelt (lavet på en rest speltkorn, der har stået og hygget sig i skabet i en rum tid) samt et par vaniljesyltede grønne tomater, som en af mine venner var så sød at give mig for nogle måneder siden, og hvor vi havde et par stykker tilbage. Mmmm!