Patatas bravas og empanadas med kylling

kartofler, paprika, rapsolie, patatas bravasUnder ferien i Spanien skulle vi naturligvis have tapas, og her lavede gemalen og jeg blandt andet patatas bravas samt empanadas med kylling. Patatas bravas har jeg eksperimenteret med før – dengang jeg havde tapas-benspænd – men dengang blev jeg ikke helt tilfreds med resultatet, så der fik jeg aldrig blogget om det. Nu gav jeg det et forsøg mere, og denne gang blev de lige, som de skulle være.

Patatas bravas

350 g kartofler, skrubbede og skåret i mundrette tern
2 dl rapsolie
1½ tsk sød paprika
evt. ½ tsk røget paprika
salt

Kog kartoflerne i ca. fem minutter og hæld derefter vandet fra. Lad kartoflerne tørre lidt (du kan evt. duppe dem med lidt køkkenrulle), inden du hælder olien på en stor, dyb pande. Hæld kartoflerne i og steg dem, indtil de bliver gyldne på alle sider. Jeg kan ikke huske præcis, hvor lang tid det tog, men jeg mener, at vi gav dem 20-30 minutter, inden vi syntes, at de var gyldne og sprøde nok. Hæld kartoflerne over i et fad og drys dem med krydderier. Servér dem sammen med aioli.

butterdej, flødeost, butterdej, peberfrugterEn anden let tapasservering er empanadas. De kan laves i alskens udgaver, men en af de letteste er denne udgave, hvor du bruger butterdej samt kogt kylling (som vi havde til overs fra et tidligere måltid).

Du skal bruge:
butterdejsplader
kogt kylling
flødeost
syltede peberfrugter (kan erstattes af andet – for eksempel syltede svampe)
pisket æg

Rul butterdejspladerne let ud og brug et stort vinglas til at stikke dejcirkler ud. Læg lidt kylling, flødeost og peberfrugt på den ene halvdel (pas på, at du ikke putter for meget fyld på, så du ikke kan lukke den lille dejpakke). Pres kanten af butterdejscirklen sammen, så det bliver en lille buttet halvmåne. Tryk kanten med en gaffel og læg dine empanadas på en bagepapirbeklædt bageplade. Pensl dem med æg og bag dem i ovnen ved 180 grader i 15-20 minutter, indtil de er gyldne.

Aubergine-tzatziki

aubergine-tzatziki, mellemøsten, aubergine, hvidløg, græsk yoghurtVi havde nogle auberginer, der skulle bruges, så jeg ledte efter aubergine-opskrifter på nettet og faldt over en opskrift på aubergine-tzatziki hos Dansk i Tyrkiet. Jeg skruede lidt ned for yoghurtmængden, op for hvidløgene samt udelod citron og olie.

Aubergine-tzatziki
3-4 personer

2 auberginer
1-1½ dl græsk yoghurt
3 fed hvidløg, pressede
Salt og peber

Prik auberginerne adskillelige gange med en gaffel. Læg dem på bagepapir i ovnen og bag dem i 25-30 minutter ved 240 grader – husk at vende dem et par gange undervejs.

Tag auberginerne ud og lad dem køle af, inden du forsigtigt piller skindet af. Hak auberginekødet grundigt og vend det med yoghurt og hvidløg. Lad det trække et kvarters tid, inden du smager til med salt og peber.

Note: Aubergine-tzatziki er en lækker cremet sag, som også er forholdsvis kraftig i denne udgave.

Mercimek corbasi – tyrkisk linsesuppe

tyrkisk linsesuppe, suppe, vegetarsuppe, vegetar, linser, chili, cayennepeber, kartoffel, løg, bouillonEn af de klassiske retter fra det tyrkiske køkken er denne cremede linsesuppe. Nu er min ægtefælle ikke så vild med suppe, men jeg tænkte, at denne her kunne han nok godt lide – især hvis der blev serveret lidt hjemmebagt brød til – så jeg tog chancen.

Tyrkisk linsesuppe
2 personer

1 løg, hakket
1 stor kartoffel, skåret i tern
½ tsk chili eller cayennepeber
lidt olie til stegning
4 cocktailtomater eller én stor tomat, skåret i tern
1 dl røde linser
½ dl bouillon – enten grøntsagsbouillon eller kyllingebouillon (hvis den ikke skal være vegetar)
salt og peber

Hæld olie i en gryde og svits løg, kartoffel og chili, indtil det har fået lidt farve. Tilsæt tomaterne, linserne og bouillonen og lad det simre i ca. 20 minutter ved lav varme. Blend din linsesuppe og smag den til med salt, peber og evt. lidt mere chili.

Drys lidt friskhakket bredbladet persille på suppen og evt. lidt paprika eller chili på kanten af skålen. Servér suppen sammen med brød – for eksempel fladbrød.

Note: Sådan en tyrkisk linsesuppe er en dejligt cremet sag, som selv en suppeskeptiker som gemalen nød at spise. Chilien giver lidt ekstra smag, men det er en rimelig mild og fredelig linsesuppe.

Tyrkisk auberginesalat med peberfrugt

tyrkisk auberginesalat, salat, mellemøsten, tilbehør, vegetar, aubergine, peberfrugt, chili, persille, tomaterDer er mange fordele ved at fortsætte det tyrkiske benspænd – blandt andet at jeg så har en god undskyldning for at lave endnu flere retter med aubergine! Af en eller anden grund er jeg blevet meget glad for denne råvare i løbet af de seneste 4-5 år, og der er søreme mange retter med aubergine i det tyrkiske køkken.

Jeg hentede inspiration hos Love Antalya, men skruede lidt op for krydderierne, undlod citronsaft samt tilføjede godt med rød peberfrugt.

Tyrkisk auberginesalat
2 personer

1 rød peberfrugt
1 aubergine
½ tsk chili eller cayennepeber
1 dl finthakket bredbladet persille
2 spsk olivenolie
5-6 cocktailtomater, hakkede
Salt og peber

Varm ovnen op til 240 grader. Prik auberginen 8-10 gange med en gaffel og læg den i ovnen sammen med den røde peber. Bag dem i 20-30 minutter, indtil peberfrugtens skind bliver sortsvedent og auberginen bliver blød. Husk at vende dem flere gange undervejs. Tag dem ud af ovnen og lad dem køle af et par minutter, inden du putter dem i frostpose og lader dem køle i yderligere 15-20 minutter. Pil derefter skindet af begge grøntsager, fjern kerner fra peberfrugten og hak begge grøntsager fint. Vend grøntsagerne i en skål sammen med persille, tomater og krydderier og vend til sidst lidt olivenolie i din auberginesalat.

Du kan servere auberginesalat som tilbehør til en hovedret eller som en let frokost kombineret med fladbrød.

Note: Cremet og lækker auberginesalat, som smager af sol og sommer. Perfekt til det varme vejr, vi har for tiden.

Börek med feta

börek med feta, mellemøsten, tyrkisk, vegetar, ost, feta, filodej, yufkadej, æg, græsk yoghurt, mælk, persille, nigellafrøBörek med feta var en af de første retter, jeg satte på listen, da jeg researchede til mit tyrkiske benspænd. Jeg har ofte set det som en vegetarret, men börek kan laves i alskens varianter – også med kød.

Jeg fandt en opskrift på hos Dejligt, som jeg før har anbefalet. Jeg skruede dog godt op for fyldet samt erstattede mælk med en blanding af vand og yoghurt.

Til börek bruger man yufkadej, som du ofte kan finde hos tyrkiske grønthandlere. Har du ikke det i nærheden, kan du bruge filodej i stedet – det kan købes i de fleste store supermarkeder.

Börek med feta
3-4 personer

200-300 g yufka eller filodej
1 æg
1 dl vand
1 dl græsk yoghurt
50 g smeltet smør
150 g feta, smulret
2 dl bredbladet persille, hakket
1 dl friskrevet ost
2 spsk nigellafrø

Rør vand, yoghurt, æg og smeltet smør sammen i en skål. Rør feta sammen med persille i en anden skål.

Smør et rundt tærtefad med lidt olie.

Tag din yufka/filodej og skær det ud i strimler på ca. 15 x 35 cm (for det passede med, at jeg så blot skulle dele hvert stykke yufkadej i fire dele). Pensl dejstykkerne med en gavmild portion æggemasse og læg dernæst en smal stribe ost i en stribe på midten af hver dejstykke. Rul det sammen til en pølse og læg den langs kanten af tærtefadet. Fortsæt sådan med de øvrige stykker, indtil du har brugt alt fyldet. Hæld den resterende æggemasse over din börek, frys ost på og slut af med at drysse nigellafrø over. Bag din börek i ovnen ved 220 grader i 20-25 grader.

Servér retten sammen med en salat – for eksempel ezme – og en myntedressing.

Note: Mmm! Börek er en god, sprød og saftig ret, som smager skønt – især sammen med friske grøntsager og en mild dressing eller creme.