Friteret feta

friteret feta, feta, ost, forret, græsk, vegetar, æg, hvedemel, oreganoJeg lavede en lille syndig forret den anden dag, jeg syntes, at gemalen og jeg skulle prøve en græsk forret i anledning af det græske benspænd. Og hvad er mere græsk end feta og olivenolie? Og kunne det ikke være sjovt at lave friteret feta? Jo!

Friteret feta er yderst let at lave og kræver kun en god græsk feta, æg, hvedemel, olivenolie og evt. lidt friske krydderier. Nåja, og et par tomater som tilbehør.

Friteret feta
forret til 2 personer

100 g feta
1 æg
1 spsk frisk oregano
ca. 1 dl hvedemel
olivenolie til stegning

Del fetaen i to lige store stykker. Slå ægget ud på en lille tallerken og pisk det med en gaffel. Hak den friske oregano fint og hæld derefter hvedemelet ud på en anden lille tallerken. Vend fetastykkerne i det piskede æg, inden du drysser oregano over dem. Vend derefter fetaen i hvedemelet. Hæld olivenolie på en lille pande, så olielaget er ca. 1 cm. Varm det op og steg derefter fetaen på alle sider.

Husk at friteret feta skal serveres med det samme – gerne med tomater, der er dryppet med lidt olivenolie og krydret med salt og frisk oregano.

Note: Friteret feta er absolut en god og anderledes måde at få feta på! Jeg var ret vild med, hvor blød og saftig fetaen blev af friteringen. Vær i øvrigt opmærksom på, at det er en syndig sag, så jeg vil anbefale, at du ikke laver portionen større end ovennævnte.

Tomatfrikadeller – tomatokeftedes

tomatfrikadeller, vegetarfrikadeller, vegetar, tomatokeftedes, tomater, rødløg, feta, hvedemel, persille, mynteDet græske benspænd griber om sig – den anden dag var det nemlig gemalen, der stod for madlavningen, og han lavede disse tomatfrikadeller – eller tomatokeftedes, som det hedder på græsk – til aftensmaden. Nu er jeg generelt fan af vegetarfrikadeller, men jeg mindes ikke at have fået nogen, der var så gode som disse tomatfrikadeller! Saftige, lækre og med masser af smag.

Vi spiste dem sammen med lidt pasta, men du kan også sagtens kombinere dem med en salat eller med ris.

Tomatfrikadeller
til ca. 3 personer

350-400 g meget modne cocktailtomater
75 g feta, smuldret
1 stort rødløg, hakket
1 spsk persille, finthakket
1 spsk mynte, finthakket
ca. 1 dl hvedemel
salt og peber
olivenolie til stegning

Skær tomaterne i mindre stykker, læg dem i en skål og drys lidt salt over. Lad dem trække en halv times tid. Rør derefter tomaterne sammen med hakket løg, krydderier og feta. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, indtil tomatdejen er så fast, at den kan formes som frikadeller. Put dejen i køleskabet en halv times tid, så dejen bliver mere fast. Varm en god sjat olie på den store pande og form derefter tomatfrikadeller med en spiseske og den ene hånd. Det hjælper at dyppe spiseskeen i vand mellem hver frikadelle. Steg dine tomatfrikadeller på hver side i et par minutter, indtil de tager farve. Læg dem på en tallerken beklædt med køkkenrulle.

Note: Som sagt – saftige og velsmagende tomatfrikadeller, som er et fint alternativ, hvis du vil have en kødfri dag. Du kan evt. overveje at tilsætte lidt chili eller cayennepeber, hvis du gerne vil have, at dine tomatfrikadeller ‘bider lidt’, men ovenstående udgave fungerer dog også fint uden.

tomatfrikadeller, vegetarfrikadeller, vegetar, tomatokeftedes, tomater, rødløg, feta, hvedemel, persille, mynte

Imam Bayildi – fyldt aubergine

fyldt auberine, vegetar, aubergine, græsk, tomater, persille, mynte, løg, hvidløg, Jeg spurgte min græske ven, hvilke retter hun kunne anbefale i forbindelse med mit græske benspænd i denne måned, og her nævnte hun blandt andet fyldt aubergine, der er en enkel men lækker vegetarret. Du kan selvfølgelig også vælge at bruge fyldt aubergine som tilbehør til en kødret, men den kan som sagt sagtens serveres som ren vegetarret.

Hun gav mig et link til en opskrift på fyldt aubergine hos Food, og den legede jeg så lidt videre med. Resultatet blev ovenstående servering – som i øvrigt er til to personer.

Fyldt aubergine
2 personer

1 aubergine
2 løg, hakkede
½ dl olivenolie
2 fed hvidløg, pressede
2 tomater, skåret i mindre stykker
2 spsk bredbladet persille, hakket
1 spsk mynte, hakket
salt og peber
evt. lidt citronsaft

Fjern den alleryderste del af aubergine-enderne og halvér derefter auberginen på den lange led. Varm olien op på en pande og steg auberginedelene på den flade side først, indtil de bliver gyldne. Giv dem derefter et par minutter på den anden side. Læg aubergine-delene i et ildfast fad og lad dem hvile i et kvarters tid. Imens laver du fyldet.

Svits løg og hvidløg i en pande i lidt olie. Løgene må ikke tage farve. Tilsæt tomater, persille og lidt salt. Lad det simre, indtil tomaterne er bløde, og tilsæt så mynten. Smag til med peber og evt. lidt citronsaft. Fordel fyldet oven på de to aubergine-halvdele. Bag dem i ovnen ved 175 grader i ca. 40-45 minutter, indtil de er møre.

Fyldt aubergine kan serveres med kogte ris eller friskbagt brød.

Note: Som jeg har sagt før – man behøver ikke kød, når man kan lave så saftige, velsmagende vegetarretter på denne tid af året! Fyldt aubergine har masser af smag fra tomater, hvidløg og de friske krydderier, og det cremede auberginekød gjorde, at jeg heller ikke savnede en sauce til denne ret. Men du er selvfølgelig altid velkommen til at servere tzatziki til.

Spanakorizo – græsk spinatret

græsk, spinat, spinatret, vegetar, spanakorizo, ris, olivenolie, dild, løg, forårsløgJeg er virkelig ved at få øjnene op for græsk mad. Mit græske benspænd har allerede fået mig til at afprøve flere meget lækre græske retter – blandt andet denne spinatret. En fyldig vegetarisk ret, som var en overordentlig positiv overraskelse.

Inspirationen til denne græske spinatret fik jeg fra My Little Expat Kitchen, hvor jeg i øvrigt også så kaninretten med tomatsauce. Spanakorizo kan sagtens spises, som den er – den er virkelig lækker og fuld af smag – men du kan selvfølgelig også servere den som tilbehør til en kødret. Jeg valgte at ændre på sammensætningen og brugte blandt andet mindre spinat end i den oprindelige opskrift, for jeg tænkte, at det måske ville blive for voldsomt. Jeg fandt dog ud af, at denne spinatret sagtens kan bære mere spinat, så det vil jeg muligvis tilsætte, næste gang jeg laver denne ret.

Spanakorizo – græsk spinatret
2 personer

350 g frossen spinat
0,75 dl olivenolie
1 løg, skåret i små tern
5 forårsløg, hakkede
1 bundt dild (ca. 20 g)
1½ dl risottoris
2-3 dl vand
salt og peber
citronsaft
evt. feta som topping

Svits løg og forårsløg i en gryde sammen med en halv dl olivenolie. Løgene skal være bløde men ikke tage farve. Tilsæt spinat, ris og vand. Rør godt rundt og læg derefter låg på gryden. Lad retten simre ved lav varme i 15-20 minutter, indtil risene er møre men har lidt bid, og din spinatret er cremet og lækker. Hak dilden og rør den i din spinatret sammen med 0,25 dl olivenolie og smag derefter til med salt, peber og citronsaft.

Servér den, som den er – eller prøv at drysse lidt feta over din spinatret lige inden servering.

Note: Oh my – denne spinatret overraskede virkelig positivt! Spanakorizo har en skøn cremet konsistens og en god, fyldig smag. Den store mængde spinat bliver ikke for voldsom – retten kan sagtens bære mere spinat, hvis du har lyst til det – og jeg vil virkelig anbefale, at du gemmer lidt af olivenolien og vender den i retten til sidst. Det giver en rigtig god, frisk smag i retten.

Dakos – græsk tomatbrød

dakos, tomatbrød, vegetar, frokost, brød, tomater, fedta, basilikum, oregano, oliven, olivenolie, græskDenne måneds græske benspænd starter i den lette ende med en rigtig sommerservering. Dakos er en græsk appetizer, som ofte bruges som en del af en række mindre forretter. Jeg brugte dog dette tomatbrød som en del af frokosten i weekenden, og det fungerer også fint.

Dakos – græsk tomatbrød
2 stk

1 stor bolle eller to skiver brød – jeg brugte en cheddarbolle
olivenolie
2 mediumstore tomater
8-10 saftige oliven
½ dl god feta
frisk oregano
evt. lidt frisk basilikum
salt

Skær bollen over. Hæld en god sjat olivenolie på en pande og steg bollehalvdelene på den overskårne side i 1-2 minutter, indtil de tager farve. Læg dem på hver sin tallerken. Skær tomaterne i mindre stykker og fordel tomatstykkerne over brødene. Smuldr feta ud over. Udsten dine oliven (hvis de ikke allerede er det), og fordel dem over fetaen. Drys derefter friske krydderurter over sammen med lidt salt. Tilføj evt. lidt mere olivenolie, hvis du vil have et ekstra saftigt tomatbrød (det behøvede mine dog ikke).

Note: Dejlige, sommerlige tomatbrød. De friske krydderurter giver lige det sidste pift, så husk endelig at bruge dem!

Friteret pasta med sød chilisauce

friteret spaghetti, friteret pasta, vegetar, pasta, spaghetti, linguini, æg, rasp, vindruekerneolie, tomater, chili, rørsukker, æblecidereddike, chilisauce, forretJeg afslutter juli måneds pasta-benspænd med en lidt pjattet ret – nemlig friteret pasta! Jeg havde egentlig planlagt at servere det som snack, men da jeg tilberedte retten, fandt jeg ud af, at den egnede sig bedre som forret. Jeg brugte kogt linguini, men du kan også sagtens bruge kogt spaghetti.

Friteret pasta er en mild men rimelig mættende servering, så jeg foreslår, at du laver én friteret pastarede til hver person. Servér den sammen med en form for dip eller sauce. Jeg lavede en mild sød chilisauce til.

Friteret pasta
forret til 4 personer

50-60 g spaghetti eller linguini
1 æg
ca. 200 g rasp
½ l vindruekerneolie

Kog pastaen, så den er al dente, og overhæld den med koldt vand. Form små pastareder af pastaen – det er lettest med en gaffel – og læg dem på en tallerken, der er smurt med lidt olie. Lad dem tørre lidt. Imens kan du meget passende sætte den søde chilisauce over (se længere nede i indlægget).

Hæld vindruekerneolien i en lille kasserolle og varm det op. Pisk imens et æg i en lille skål og hæld rasp ud på en tallerken. Dyp forsigtigt en pastarede i æggemassen. Hvis den begynder at folde sig ud, drejer du den blot på plads med gaflen. Her må du have lidt tålmodig, hvis pastaen driller. Læg den æggevendte pasta over på tallerkenen med rasp og tryk raspen forsigtigt fast på pastareden.

pasta, æg, linguini, spaghetti

Tjek om olien er klar ved at stikke en lille træpind ned i olien. Bobler det omkring pinden, er olien klar til stegning. Læg din pastarede ned i olien og vend den, når den er blevet gylden på den ene side. Vær obs på, at det tager ret kort tid. Du kan dog godt nok at forberede den næste pastarede imens.

Læg den friterede pastarede på et stykke køkkenrulle og drys lidt salt på. Fortsæt med de andre pastareder.

Sød chilisauce

chilisauce
1 dåse tomater
2-3 tsk chiliflager
1½ dl rørsukker
½ dl æblecidereddike
lidt salt

Hæld alle ingredienserne – undtagen saltet – i en lille kasserolle og lad det småsimre en halv times tid. Husk at røre et par gange undervejs. Smag til med salt og lad chilisaucen køle lidt af, inden du serverer den sammen med friteret pasta og evt. lidt friske krydderier – jeg brugte timian.

Du kan selvfølgelig også bruge denne chilisauce til andet – for eksempel i en lækker burger eller sandwich.

Note: Friteret pasta er en ret sjov og anderledes forret. Pastaen i sig selv er ret mild, så du kan evt. overveje at blande raspen med lidt cayennepeber, hvis du vælger at servere den friterede pasta med en mild dressing. Ovenstående chilisauce var ret mild. Man kunne godt fornemme chilien (jeg brugte 2 tsk), men jeg kunne godt finde på at putte lidt mere chili i, næste gang jeg laver denne chilisauce.

friteret spaghetti, friteret pasta, vegetar, pasta, spaghetti, linguini, æg, rasp, vindruekerneolie, tomater, chili, rørsukker, æblecidereddike, chilisauce, forret

Spaghettiret i pande

spaghettiret, pastaret, pasta, vegetar, spaghetipande, tomater, æg, oregano, champignons, parmesanDenne spaghettiret er en fantastisk reste-ret, et oplagt Stop Spild af Mad-projekt og i øvrigt den aftensmad, jeg serverede sidste weekend, da jeg havde gæster!

Godt nok har jeg kaldt det for en spaghettiret, men du kan også sagtens lave den med linguini, tagliatelle eller andre former for lange pastatyper. Jeg har set mange forskellige udgaver af denne spaghettiret, og du kan sagtens lave udgaver, hvor der er endnu mere fyld i. Jeg ville dog gerne lave en udgave, der var enkel og ikke alt for kalorieholdige, og det blev så til denne her.

OBS – til denne ret skal du bruge en stegepande, der kan tåle at komme i ovnen. Har du ikke det, tilbereder du retten på en almindelige pande og hælder derefter retten i et ildfast fad, som du i stedet sætter i ovnen.

Spaghettiret i pande
4-5 personer

400 g kogt spaghetti
smør til stegning
4 æg
100 g friskrevet parmesan
1 stort løg, skåret i tern
3-4 fed hvidløg, hakkede
250 g champignons
1 dåse tomater, hakkede
1 spsk friske salvieblade, hakkede
salt og peber

Svits løg og hvidløg på en pande i smør. De skal ikke tage farve. Skær svampene i mindre stykker og hæld dem i panden. Steg dem møre. Pisk æg og 75 g parmesan sammen i en stor skål og rør derefter tomaterne i. Tilsæt løg, hvidløg og svampe og vend derefter den kogte spaghetti i blandingen. Tilsæt salt og peber og hæld derefter blandingen i den ovnfaste pande (eller ildfaste fad). Drys det sidste parmesan over din spaghettiret og sæt den ind i ovnen. Den skal have ca. 30 minutter ved 180 grader. Tag retten ud, strø salviebladene over og giv den 5 minutter mere i ovnen, inden du serverer din spaghettiret – gerne sammen med en grøn salat.

Note: Hvorfor har ikke før tænkt på at lave en ret som denne? Genial måde at bruge en rest pasta på! Og oplagt at bruge flere grøntsags- og/eller kødrester i fyldet! Så ja, jeg kan varmt anbefale denne spaghettiret, og du kan som sagt variere den lige så meget, du lyster.