Asparges med sesamdressing

sesamdressing, asiatisk, japansk, asparges, sesamfrø, sesamolie, rørsukker, soya, nudler, vegetarDet er sæson for dejlige, friske og saftige asparges, og det er heldigvis også en grøntsag, der indgår i det japanske køkken, som er mit benspænd denne måned. Jeg så en opskrift på asparges med sesamdressing i ‘EASY japansk kogebog’, men lavede lidt om undervejs. Jeg brugte lidt færre asparges og lidt flere nudler. Derudover skruede jeg op for smagsintensiteten i min sesamdressing ved også at tilføje en sjat sesamolie, for det smager rasende godt!

Grønne asparges med sesamdressing
Let aftensmad for to personer

10 grønne asparges
100-120 g risnudler

Sesamdressing:

2½ spsk sesamfrø
1 spsk soya
1 spsk rørsukker
1 spsk sesamolie
lidt salt

Kog risnudlerne, til de er møre. Hæld det varme vand fra og overhæld risnudlerne med håndvarmt vand.

Knæk den nederste del af de grønne asparges af og kog aspargesene møre i letsaltet vand – det tager 4-5 minutter.

Blend sesamfrøene og bland dem derefter med soya, rørsukker og sesamolie. Smag til med lidt salt.

Læg risnudler og asparges på en tallerken og dryp din sesamdressing ud over det. Servér retten som den er eller kombinér den med et lille stykke kød – for eksempel kylling eller oksekød.

Note: Superenkel og hurtig ret at lave. Den kraftige sesamdressing passer godt sammen med de saftige asparges og de milde risnudler. Du kan sagtens spise denne ret, som den er, men du er også velkommen til at kombinere den med lidt kød. Vil du lave den som ren vegetarret, kan du evt. overveje at gange ingredienslisten med 1½, da ovenstående portioner ikke er så store.

Sommerlig kikærtesalat

kikærtesalat, salat, kikærter, vegetar, koriander, mynte, tomater, rødløg, squash, avokadoJeg nævnte i går, at jeg har savnet sommergrøntsagerne, og vi havde da også dårligt rundet 1. maj, før jeg shoppede en god bunke sommergrøntsager og friske krydderurter. I vinterhalvåret (hvilket jeg har defineret til at være fra 1. november og frem til 1. maj) undgår jeg nemlig så vidt muligt at købe friske sommergrøntsager, for de smager nu bedst, når de er i sæson.

Jeg tilberedte denne sommerlige kikærtesalat, som egner sig fortrinlig som en let frokostret – evt. kombineret med et madbrød a la olivenbrød, madmuffins eller løgbrød.

Sommerlig kikærtesalat
let frokost til to personer

200 g kogte kikærter
3 tomater, skåret i små tern
1 avokado, skåret i små tern
1 medium rødløg, skåret i små tern
1 dl squash skåret i små tern
et bundt frisk koriander, finthakket
2 spsk friskhakket mynte
en gavmild sjat olivenolie
salt og peber
lidt citronsaft

Hæld kikærterne i en skål og vend dem sammen med tomater, rødløg, squash, koriander, mynte og olivenolie. Vend forsigtigt avokadoternene i og smag din kikærtesalat til med salt, peber og citronsaft.

Du kan som sagt spise denne kikærtesalat, som den er, eller du kan bruge den som tilbehør til en kødret.

Note: Frisk og let salat trods kikærterne. De friske krydderurter giver et dejligt pift til salaten.

Persille-kartoffelsalat

persille-kartoffelsalat, salat, vegetar, tilbehør, kartofler, creme fraiche, sennep, persille, ærterJeg bestilte for nylig en kasse danske grøntsager fra Aarstiderne, og her fandt jeg blandt andet en pose små faste kartofler samt et bundt frisk persille. Jeg fik straks den fikse idé at eksperimentere med persille-kartoffelsalat, for lad mig bare indrømme med det samme – jeg har virkelig savnet forårs- og sommermaden her på det sidste. Og kartoffelsalat er i mine øjne en sommerklassiker, der dog – hvis man kan finde gode, faste kartofler – også kan serveres på andre tider af året.

Persille-kartoffelsalat minder om almindelig kartoffelsalat, der hjemme hos os er kogte kartofler, der er skåret i mundrette stykker og vendt i en creme bestående af creme fraiche, sød sennep, purløg, salt og peber. I denne persille-version er der tilsat ærter, og den søde sennep er udskiftet med stærk sennep, mens purløg er udskiftet med persille.

Jeg serverede i øvrigt min persille-kartoffelsalat med stegte brunchpølser fra Løgismose, som jeg er blevet ret vild med på det seneste.

Persille-kartoffelsalat
3 personer

500 g kartofler
2-2½ dl creme fraiche 18%
2 tsk stærk sennep
2-2½ dl skyllet og friskhakket persille
3 dl frosne ærter
salt og peber

Skrub kartoflerne skær dem i mundrette stykker. Kog dem møre i letsaltet vand – vær opmærksom på, at kartoflerne stadig skal være faste og kun lige akkurat møre. Hæld vandet fra og lad dem køle af. Jeg dog skindet sidde på kartoflerne, da de dels var ret faste, og dels fordi der sidder mange gode vitaminer og mineraler i skrællen.

Kog ærterne i et par minutter, indtil de er møre. Hæld vandet fra og lad ærterne køle af.

Når kartoflerne er kølet af, rører du du cremen til din persille-kartoffelsalat sammen – tag creme fraiche og stærk sennep og rør det sammen med persille og ærter. Smag til med salt og peber, inden du vender kartoflerne i cremen.

Servér din persille-kartoffelsalat til lige, hvad du lyster – for eksempel stegte pølser eller grillet kylling.

Note: Frisk og forårsagtig kartoffelsalat med en fin smag af persille. Glimrende version af sommerklassikeren.

Ostefad med grøntsager

ostefad, mac 'n' cheese, svampe, porre, hvidløg, osteret, pasta, smør, hvedemel, mælk, ost, cheddar, raspDette ostefad med grøntsager er ikke bare en perfekt resteret – det er også den næste benspændsret, der er inspireret af musik. Hvis du er fast læser af bloggen, så ved du, at jeg elsker ost, og derfor er ‘Ostesangen’ fra Skatteøen selvfølgelig en af de sange, jeg gerne skråler med på 🙂

Ideen til dette ostefad opstod, da jeg havde skrevet indkøbsseddel til gemalen og havde fået skrevet en forkert ost på… !!! (Ja, jeg ved det – jeg havde feber, så jeg var lovlig undskyldt). Osten skulle naturligvis ikke gå til spilde, så jeg besluttede mig for at lave en videreudvikling af den opskrift på mac ‘n’ cheese, jeg tidligere har blogget om. Så kunne jeg samtidig også bruge lidt grøntsagsrester.

Ostefad med grøntsager
3-4 personer

175 g pasta – jeg brugte små tynde rør, der er skåret skråt (Mostaccioli)
200-250 g champignons
1 porre
smør til stegning
3 fed hvidløg
½-1 tsk mild paprika
salt og peber

Ostesauce:
25 g smør
1 spsk hvedemel
2½ dl mælk
200 g friskrevet, halvfast ost – gerne cheddar eller evt. Danbo
1-1½ dl fintrevet fast ost – for eksempel parmesan, PrimaDonna eller Vesterhavsost
½-1 dl rasp

Tag med at koge pastaen i letsaltet vand, indtil den er mør. Mens pastaen koger, renser du grøntsagerne og skærer dem i mindre stykker. Smelt smør på en pande og svits hvidløg i 30 sekunder, inden du tilsætter grøntsager og paprika. Svits det kort, inden du tilsætter en halv dl vand.Lad det simre nogle minutter, indtil grøntsagerne er møre.

Hæld vandet fra pastaen.

Ostesaucen laver du ved at smelte smørret i en lille gryde og rører melet i med et fladt piskeris. Tilsæt lidt mælk, rør det ud til en jævn masse, tilsæt lidt mere mælk, rør igen og fortsæt således, indtil al mælken er tilsat. Hæld den halvfaste, revne ost i gryden og lad det simre ved svag varme, indtil osten er smeltet, og saucen er tyknet. Hæld den kogte pasta i gryden sammen med grøntsagerne og vend den grundigt. Hæld grydens indhold i et ildfast fad og drys først den faste, revne ost og dernæst rasp  ud over dit ostefad. Stil fadet i ovnen ved 180 grader i 20 minutter.

Servér dit ostefad sammen med en salat.

Note: God, fyldig ret, som i den grad passer godt til en gråvejrsdag – og sikkert også som tømmermændsmad.

Soundtrack:
‘Ostesangen’ fra musicalen Skatteøen.

ostefad, mac 'n' cheese, svampe, porre, hvidløg, osteret, pasta, smør, hvedemel, mælk, ost, cheddar, rasp

Friterede mozzarellakugler

friterede mozzarellakugler, mozzarella, ost, rasp, rapsolie, æg, hvedemelHar du brug for en kæk lille appetizer, næste gang du får gæster, så vil jeg foreslå dig at lave disse små friterede mozzarellakugler. De er sprøde, bløde og lækre. Stik en af dem på en tandstik sammen med en oliven eller evt. en cherrytomat, hvis det er om sommeren.

Når du laver friterede mozzarellakugler, skal du være opmærksom på, at de skal serveres med det samme, da osten hurtigt stivner igen. Omvendt skal du også passe lidt på og give dem et øjeblik til at køle lidt af, da smeltet ost kan være ret varmt. Og nu til opskriften…

Friterede mozzarellakugler
10 stk

10 mini-mozzarellakugler
½-1 dl hvedemel
1 æg, pisket
1 dl rasp
½ l rapsolie

Derudover: udstenede oliven eller små tomater

Lad mozzarellakuglerne dryppe af, inden du vender dem i mel. Vend dem derefter først i æg og dernæst i rasp. Varm olien op i en lille kasserolle. Tjek om den er varm nok ved at stikke den ikke-svovlbeklædte ende af en tændstik ned i olien. Når det begynder at boble omkring træet, er olien klar. Put tre-fire mozzarellakugler i ad gangen og steg dem, indtil de er gyldne. Hold øje med, at der ikke går hul på dem, så den smeltede ost begynder at flyde ud. Fisk dem op af kasserollen med en hulske og sæt hver af dem på en tandstik/cocktailpind med lidt andre gode sager – for eksempel oliven. Servér med det samme.

Note: Lækker lille hapser, der vækker lykke – selskabets mindste på 2½ år var i hvert fald svært begejstret. Husk at du også sagtens kan erstatte oliven med andre ting – for eksempel en radise, et jordbær eller noget helt tredje.