Ostefad med grøntsager

ostefad, mac 'n' cheese, svampe, porre, hvidløg, osteret, pasta, smør, hvedemel, mælk, ost, cheddar, raspDette ostefad med grøntsager er ikke bare en perfekt resteret – det er også den næste benspændsret, der er inspireret af musik. Hvis du er fast læser af bloggen, så ved du, at jeg elsker ost, og derfor er ‘Ostesangen’ fra Skatteøen selvfølgelig en af de sange, jeg gerne skråler med på :)

Ideen til dette ostefad opstod, da jeg havde skrevet indkøbsseddel til gemalen og havde fået skrevet en forkert ost på… !!! (Ja, jeg ved det – jeg havde feber, så jeg var lovlig undskyldt). Osten skulle naturligvis ikke gå til spilde, så jeg besluttede mig for at lave en videreudvikling af den opskrift på mac ‘n’ cheese, jeg tidligere har blogget om. Så kunne jeg samtidig også bruge lidt grøntsagsrester.

Ostefad med grøntsager
3-4 personer

175 g pasta – jeg brugte små tynde rør, der er skåret skråt (Mostaccioli)
200-250 g champignons
1 porre
smør til stegning
3 fed hvidløg
½-1 tsk mild paprika
salt og peber

Ostesauce:
25 g smør
1 spsk hvedemel
2½ dl mælk
200 g friskrevet, halvfast ost – gerne cheddar eller evt. Danbo
1-1½ dl fintrevet fast ost – for eksempel parmesan, PrimaDonna eller Vesterhavsost
½-1 dl rasp

Tag med at koge pastaen i letsaltet vand, indtil den er mør. Mens pastaen koger, renser du grøntsagerne og skærer dem i mindre stykker. Smelt smør på en pande og svits hvidløg i 30 sekunder, inden du tilsætter grøntsager og paprika. Svits det kort, inden du tilsætter en halv dl vand.Lad det simre nogle minutter, indtil grøntsagerne er møre.

Hæld vandet fra pastaen.

Ostesaucen laver du ved at smelte smørret i en lille gryde og rører melet i med et fladt piskeris. Tilsæt lidt mælk, rør det ud til en jævn masse, tilsæt lidt mere mælk, rør igen og fortsæt således, indtil al mælken er tilsat. Hæld den halvfaste, revne ost i gryden og lad det simre ved svag varme, indtil osten er smeltet, og saucen er tyknet. Hæld den kogte pasta i gryden sammen med grøntsagerne og vend den grundigt. Hæld grydens indhold i et ildfast fad og drys først den faste, revne ost og dernæst rasp  ud over dit ostefad. Stil fadet i ovnen ved 180 grader i 20 minutter.

Servér dit ostefad sammen med en salat.

Note: God, fyldig ret, som i den grad passer godt til en gråvejrsdag – og sikkert også som tømmermændsmad.

Soundtrack:
‘Ostesangen’ fra musicalen Skatteøen.

ostefad, mac 'n' cheese, svampe, porre, hvidløg, osteret, pasta, smør, hvedemel, mælk, ost, cheddar, rasp

Friterede mozzarellakugler

friterede mozzarellakugler, mozzarella, ost, rasp, rapsolie, æg, hvedemelHar du brug for en kæk lille appetizer, næste gang du får gæster, så vil jeg foreslå dig at lave disse små friterede mozzarellakugler. De er sprøde, bløde og lækre. Stik en af dem på en tandstik sammen med en oliven eller evt. en cherrytomat, hvis det er om sommeren.

Når du laver friterede mozzarellakugler, skal du være opmærksom på, at de skal serveres med det samme, da osten hurtigt stivner igen. Omvendt skal du også passe lidt på og give dem et øjeblik til at køle lidt af, da smeltet ost kan være ret varmt. Og nu til opskriften…

Friterede mozzarellakugler
10 stk

10 mini-mozzarellakugler
½-1 dl hvedemel
1 æg, pisket
1 dl rasp
½ l rapsolie

Derudover: udstenede oliven eller små tomater

Lad mozzarellakuglerne dryppe af, inden du vender dem i mel. Vend dem derefter først i æg og dernæst i rasp. Varm olien op i en lille kasserolle. Tjek om den er varm nok ved at stikke den ikke-svovlbeklædte ende af en tændstik ned i olien. Når det begynder at boble omkring træet, er olien klar. Put tre-fire mozzarellakugler i ad gangen og steg dem, indtil de er gyldne. Hold øje med, at der ikke går hul på dem, så den smeltede ost begynder at flyde ud. Fisk dem op af kasserollen med en hulske og sæt hver af dem på en tandstik/cocktailpind med lidt andre gode sager – for eksempel oliven. Servér med det samme.

Note: Lækker lille hapser, der vækker lykke – selskabets mindste på 2½ år var i hvert fald svært begejstret. Husk at du også sagtens kan erstatte oliven med andre ting – for eksempel en radise, et jordbær eller noget helt tredje.

Stor spinattærte

spinattærte, madtærte, tærte, spinat, hvedemel, bagepulver, olivenolie, æg, hvidløg, løg, mascarpone, fløde, fuldkornshvedemelDa jeg fejrede min fødselsdag i starten af måneden sammen med en lang række venner, serverede jeg blandt andet spinattærte som en del af tapasbuffeten. Dette er en ret stor spinattærte – faktisk en hel bradepandefuld, men du kan jo vælge at lave en mindre portion eller fryse noget af den ned – så er der også en hurtig omgang aftensmad til en travl hverdag.

Jeg fik lyst til at lege videre med samme type dej, som jeg brugte til min porregalette, mens fyldet til tærten blev freestylet undervejs.

Stor spinattærte
en bradepande

Dej:
3½-4 dl hvedemel
1 tsk bagepulver
1 tsk salt
½ dl olivenolie
1 dl vand
1 æg

Tærtefyld:
700 g frossen spinat
8-10 fed hvidløg, finthakkede
2 løg, hakkede
en klat smør til stegning
250 g mascarpone
2 dl fløde
½ dl fuldkornshvedemel
salt og peber

Rør de tørre ingredienser til dejen sammen – hold lidt igen med melet. Tilsæt derefter olie og rør det ud. Tilsæt æg og vand og ælt dejen. Tilsæt resten af hvedemelet, indtil du har en superblød og jævn dej. Put den i en frostpose og læg den i køleskabet i en halv time.

Mens dejen er i køleskabet, kan du forberede fyldet. Smelt en klat smør på en pande og steg løg og hvidløg i et par minutter ved mediumvarme. Tilsæt spinaten sammen med 2 dl vand og lad det simre. Rør i det med jævne mellemrum. Når spinaten er tøet op, lader du det simre i et par minutter mere, inden du rører mascarpone og fløde ud i det. Lad det koge op og rør derefter melet, så spinatfyldet tykner lidt. Lad det simre i yderligere nogle minutter, inden du smager til med salt og peber. Tag gryden af komfuret.

 

Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud på et meldrysset bord. Flyt forsigtigt dejen over på en bagepapirbeklædt bradepande – sørg for, at dejen ikke kun dækker bunden men også et stykke af kanterne af pladen. Fordel fyldet oven på dejen.

Bag din spinattærte ved 175 grader i 35-40 minutter. Lad den hvile i mindst 15 minutter, inden du serverer den. Jeg havde bagt min spinattærte dagen før og ladet den stå koldt natten over, inden den blev varmet godt igennem inden serveringen.

Note: Mild og dejlig spinattærte. Jeg har skruet lidt op for hvidløgsmængden i ovenstående opskrift or at gøre smagen lidt tydeligere end den version, jeg lavede.

Spansk kartoffelomelet

spansk kartoffelomelet, omelet, vegetar, kartofler, æg, ost, løg, paprikaI weekenden fejrede jeg min fødselsdag sammen med vennerne. I protest over det kolde vejr havde jeg inviteret til sommerfest – altså indendørs – og skruede derfor godt op for varmen, inden jeg serverede sangria og et udvalg af tapas. En af de tapasanretninger, jeg serverede, var spansk kartoffelomelet, som jeg lavede i to udgaver – en med ost og en uden. Jeg syntes dog ikke, at osten gjorde den store forskel.

Inspirationen fandt jeg hos Foodnetwork, der havde en simpel opskrift på spansk kartoffelomelet. Jeg tilføjede sød paprika og ændrede lidt på fremgangsmåden.

Spansk kartoffelomelet

5 mediumstore kartofler
Godt med vindruekerneolie
et mediumstort løg, finthakket
8 æg
(evt. 100 g friskrevet ost – jeg brugte cheddar)
1½ tsk sød paprika
salt og peber

Skræl kartoflerne og skær dem i meget tynde skiver – gerne på et mandolinjern. Hæld ca. en cm olie på en stor pande (gerne en, der kan tåle at komme i ovnen) og fordel kartoffelskiverne ud over, så de ligger i et jævnt lag. Læg låg på og lad det simre i ti minutter. Mens kartoflerne simrer i olien, hælder du lidt olie på en anden pande, inden du drysser paprika på. Tilsæt løgternene og vend dem grundigt på panden. Lad det simre, indtil de er møre.

Hæld olien fra kartoflerne men forsøg at holde kartoflerne på plads på panden. Pisk æg med salt, peber og løg og hæld dernæst æggeblandingen ud over kartoflerne, så det fordeler sig jævnt. Hvis du har valgt at bruge en pande, der kan komme i ovnen, så er det nu, du sætter den ind ved 180 grader i et kvarters tid (bagetiden kan variere afhængig af, hvor tyk din omelet er). Hold øje med den – den skal være gylden og fast uden at blive for kompakt. Har du ikke en pande, der kan komme i ovnen, så steger du blot omeletten på panden og vender den forsigtigt efter 8-10 minutter, så den også bliver stegt på den anden side.

Lad din omelet køle lidt af, inden den serveres.

Spansk kartoffelomelet er som sagt en tapasservering, men du kan også sagtens servere den til frokost sammen med en salat.

Note: En udmærket måde at servere vegetar-tapas på. Personligt er jeg ikke så god til æggekager og omeletter, men dette var en fin variant, hvor kartoflerne var med til at give lidt bid og fylde til den ellers ret bløde servering.

Porregalette

porregalette, porretærte, madtærte, tærte, vegetar, hvedemel, bagepulver, olivenolie, æg, porrer, svampe, champignons, hasselnødder, græsk yoghurt, sennep, ost, timian

Da jeg valgte mad med dej-benspændet til denne måned, var det blandt andet med den bagtanke at lave en galette i løbet af måneden. Det endte med at blive en porregalette, fordi vi tilfældigvis havde nogle porrer på lager. En galette er en form for tærte – men uden tærtefad… well i princippet ligner det mest en kombination af en tærte og en pizza.

Jeg er normalt ikke så meget til tærter, hvilket ofte skyldes, at en klassisk tærtedej på smør godt kan føles lidt tung. Jeg faldt dog over en tærtedej hos Hip Foodie Mom, hvor smørret var erstattet af olie, og det gjorde mig så nysgerrig, at jeg fik lyst til at prøve. Jeg skelede derfor lidt til hendes dejopskrift, da jeg lavede min porregalette, mens fyldet blev komponeret undervejs.

Porregalette
3-4 personer

Dej:
3½-4 dl hvedemel
1 tsk bagepulver
1 tsk salt
½ dl olivenolie
1 dl vand
1 æg

Fyld:
ca. 400 g porrer, rensede og skåret i skiver
ca. 200 g champignons, rensede og skåret i skiver
smør til stegning
1 håndfuld hasselnødder, hakkede
3 spsk græsk yoghurt
2 tsk stærk sennep
100 g revet ost – for eksempel cheddar
2-3 tsk timian
salt og peber

Derudover:
Lidt olie til pensling af din porregalette

Rør de tørre ingredienser til dejen sammen – hold lidt igen med melet. Tilsæt derefter olie og rør det ud. Tilsæt æg og vand og ælt dejen. Tilsæt resten af hvedemelet, indtil du har en superblød og jævn dej. Put den i en frostpose og læg den i køleskabet i 30-45 minutter.

Mens dejen er i køleskabet, kan du forberede fyldet. Smelt smør på en pande og steg porrerne i nogle minutter, indtil de er ved at være møre. Hæld dem over i en skål og smelt derefter en god klat smør på panden. Steg nu svampene i smørret, indtil de er næsten møre. Tilsæt timian og nødder og lad det stege med i et par minutter mere. Hæld det over i skålen med porrer. Tilsæt yoghurt, sennep og halvdelen af osten til skålens indhold og rør godt rundt. Smag til med salt og peber.

Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud på et meldrysset bord. Den må – udrullet – godt fylde mere end en bageplade, da kanterne skal foldes, men pas dog på, at du ikke får rullet den for meget ud. Flyt forsigtigt dejen over på et stykke bagepapir (du kan evt. – hvis du er bange for, at dejen vil gå i stykker på dette tidspunkt – i stedet udrulle dejen oven på bagepapiret sammen med lidt mel). Fordel fyldet oven på dejen, så det kommer næsten ud til kanten. Fold kanten ind over fyldet hele vejen rundt – se billedet øverst i indlægget. Drys resten af osten på midten af din porregalette og pensl dejkanten med lidt olivenolie.

Bag din porregalette ved 175 graderi 35-40 minutter. Lad den hvile i 10 minutter, inden du serverer den – evt. sammen med en salat.

Note: Jeg var ret positivt overrasket over denne porregalette – ikke mindst på grund af dejen, der både var let at arbejde med og smagte godt. Samtidig var den ikke nær så tung som en smørdej, og jeg syntes også, den smagte dejligt dagen efter.

porregalette, porretærte, madtærte, tærte, vegetar, hvedemel, bagepulver, olivenolie, æg, porrer, svampe, champignons, hasselnødder, græsk yoghurt, sennep, ost, timian