Ezme – krydret tyrkisk salat

ezme tyrkisk salat, tomater, rødløg, peberfrugt, persille, mynte, hvidløg, chili, sirup, olivenolie, mellemøstenGemalen og jeg nød denne lækre ezme til frokost en af de varme sommerdage i starten af måneden, hvor den blev nydt sammen med fladbrød og hummus.

Jeg hentede inspiration fra en opskrift på ezme fra bloggen Dejligt, som fuldt ud lever op til navnet – det er en virkelig dejlig blog med masser af inspiration til tyrkiske retter! Den kan jeg godt anbefale. Jeg justerede på nogle af mængdeforholdene, og så erstattede jeg granatæblesirup med almindelig sirup. Jeg opdagede desuden, at jeg var løbet tør for sumak, så jeg brugte lidt citronsaft i stedet til at give lidt syrlighed.

Ezme – krydret tyrkisk salat
2 personer

125 g små tomater, skåret i tern
et lille rødløg, finthakket
1 grøn peberfrugt, skåret i meget små tern
½ dl bredbladet persille, finthakket
1 spsk mynte, finthakket
1 fed hvidløg, presset
1 tsk chiliflager
1 tsk sumak eller lidt citronsaft
2 spsk olivenolie
salt

Bland alle ingredienser undtagen salt og citronsaft, som du bruger til sidst, når du smager til. Lad salaten trække et kvarters tid, så smagen ‘samler sig’, og servér så din ezme.

Note: Ezme er en lækker salat med masser af smag. Den skal helst være ret stærk, men jeg holdt mig til den mediumstærke udgave, så vær forberedt på, at denne salat bider lidt! Du kan evt. servere en mild yoghurtdressing ved siden af.

Patatas köftesi – friterede kartoffelkugler

friterede kartoffelkugler, kartofler, hvedemel, æg, rapsolie, spidskommenDa vi havde besøg i søndags – og udsatte vores gæst for en funky Pastis Pop – serverede vi også friterede kartoffelkugler som forret. Jeg overvejede faktisk at lave det i forbindelse med mit friterings-benspænd i sin tid, men nåede det ikke, så det er jo godt, jeg i stedet kan gøre det i løbet af det tyrkiske benspænd.

Inspirationen har jeg fra en gammel kogebog ved navn ‘The art of Turkish cookery’, og selvom billederne er noget bedagede, så er der et fint udvalg af spændende opskrifter. Jeg justerede lidt i forhold til originalen og tilføjede blandt andet lidt spidskommen.

Patatas köftesi- friterede kartoffelkugler
ca. 12 små kugler

200 g friskkogte kartofler
2 æg, piskede
ca. 1½ dl hvedemel
salt og peber
½ tsk spidskommen
½ l rapsolie

Mos de kogte kartofler og rør dem sammen med en fjerdedel af æggemassen samt spidskommen, salt og peber. Form kartoffelkugler af massen og vend dem først i æg og derefter i mel. Varm en lille kasserolle op med olie. Når olien er varm (test ved at stikke ikke-svovldelen af en tændstik i olien – bobler det omkring den, er olien varm), putter du tre kartoffelkugler i olien og steger dem, indtil de er gyldne. Læg dem på et stykke køkkenrulle og fortsæt stegningen af de øvrige kugler.

Servér dine kartoffelkugler med en letkrydret dressing – for eksempel en lavet på yoghurt, mynte og lidt salt.

Note: Fine små hapsere – kan snildt bruges som snack eller forret.

Agurke-gazpacho med koriander og peanuts

agurke-gazpacho, agurkesuppe, agurk, koriander, lime, peanutsDenne agurke-gazpacho opstod, da vi trængte til noget let og frisk til aftensmad men ikke orkede at bruge lang tid i køkkenet. Gazpacho er nemlig en dejlig kølig servering her i varmen, og jeg fik lyst til at lave en udgave baseret på agurk og koriander.

OBS – det er en lille let forret, så vi spiste også andet den aften, men det var nu lækkert med en lille kold agurkesuppe til at starte med.

Agurke-gazpacho med koriander og peanuts
forret til 2-3 personer

1 agurk
saften fra 1 lime
ca. en tredjedel af et bundt koriander
salt og peber
ca. 1 spsk saltede peanuts, finthakkede

Skræl agurken og blend den derefter sammen med koriander og limesaft. Smag til med salt og peber – hold lidt igen med saltet, da der kommer peanuts på til sidst. Stil din agurke-gazpacho i køleskabet en ½-1 times tid, så den er helt kold. Anret den i skåle og drys hakkede peanuts på lige inden servering.

Note: En frisk servering, der gør sig godt i varmen. Denne kolde agurkesuppe kan også bruges som mellemret/mundrenser.

Grønkålssalat med soltørrede tomater og gedeost

grønkålssalat, salat, grønkål, gedeost, soltørrede tomater, cashewnødder, nødder, olivenolie, honning, gedeostDenne grønkålssalat er et godt eksempel på, at en salat sagtens kan udgøre et måltid i sig selv – meeen nu er der jo også brugt kål i den, og det mætter langt mere end romaine salat og iceberg salat 😉

Salaten var samtidig også en fin anledning til at rydde godt op i køleskabet, for nu skal jeg til at købe flere sommergrøntsager, så det er sidste opskrift med grønkål på denne side af sommerferien!

Grønkålssalat med soltørrede tomater og gedeost
2 personer

2 store grønkålsblade
2-3 spsk olivenolie
lidt honning
ca. 10 soltørrede tomater (der har ligget i olie)
½ lille rødløg, finthakket
en kugle blød gedeost, skåret i mindre stykker
1 dl cashewnødder, grofthakkede
salt

Vask grønkålen, hak den og put den i en skål. Hæld kogende vand over og lad kålen trække i to minutter. Hæld vandet fra og kram kålen godt et øjeblik, inden du putter kålen i en anden skål. Hæld olie og honning over og ælt/kram det ind i kålen. Hak tomaterne og vend dem i kålen sammen med rødløg, gedeost og cashewnødder. Smag til med salat.

Servér din grønkålssalat som den er – evt. med lidt brød til – eller brug den som tilbehør til en kødret.

Note: Fyldig og mættende salat, som også faldt i god jord hos gemalen. De saftige soltørrede tomater gik særdeles godt sammen med rødløg og gedeost, så retten nærmest fik et græsk islæt.

Asiatisk vegetarret med kokosmælk

asiatisk vegetarret, peberfrugt, kokosmælk, grønkål, ingefær, karry, peanutbutter, savoykål, kokosmælk, vegetarJeg har selvfølgelig lavet en række retter med kokosmælk på det sidste (hint: på grund af kokos-benspændet), og forleden blev det til en asiatisk vegetarret, som er løseligt baseret på en ret, jeg så hos Cookie + kate. Jeg lavede dog en række ændringer, hvor jeg blandt andet brugte grøn karry i stedet for rød, undlod gulerødder og tamarisauce, tilsatte lidt peanutbutter og erstattede grønkål med savoykål.

Asiatisk vegetarret med kokosmælk
2 personer

1 løg, hakket
1 spsk friskhakket ingefær
2 tsk grøn karry
2 fed hvidløg, pressede
Sesamolie eller rapsolie til stegning
2 savoykålblade, skåret i strimler
1 rød peberfrugt, skåret i strimler
2 tsk peanutbutter
½ dåse kokosmælk
Evt. lidt sukker
Salt og peber

Hæld olie i en gryde og svits løg, hvidløg, grøn karry og ingefær ved mediumvarme et minuts tid. Sørg for at røre imens, så det ikke brænder på. Tilsæt kål og peberfrugt og lad det simre i nogle minutter, indtil grøntsagerne begynder at blive bløde. Tilsæt kokosmælk og peanutbutter og rør godt rundt. Lad det simre i fem minutter, inden du smager til med salt, peber og evt. lidt sukker.

Servér retten sammen med kogte ris – vi brugte brune ris, der var en rest fra mit ris-benspænd.

Note: De farverige og saftige grøntsager og den letcremede kokossauce var en skøn kombination, som faldt i god jord hos gemalen. Sådan en asiatisk vegetarret er et fint vegetarisk alternativ, som egner sig fortrinlig til en travl hverdagsaften.