Kartoffelsalat med grønkålscreme

kartoffelsalat, salat, grønkålscreme, vegetar, kartofler, grønkål, løg, olivenolie, mandlerKartoffelsalat hører mest sommeren til, men jeg kan nu godt lide at lave en vinterversion i ny og næ, så i dag fik vi denne kartoffelsalat med grønkålscreme. Du skal bruge faste kartofler, som du enten skræller, inden du koger dem, eller piller umiddelbart efter kogning.

Hvis du vil pimpe din grønkålscreme yderligere, kan du tilføje et par spsk friskrevet hård ost.

Kartoffelsalat med grønkålscreme
tilbehør til 2-3 personer

5 mediumstore kartofler, kogte
50 g frisk grønkål, hakket
½ løg, skåret i tern
2 dl vand
½-1 dl olivenolie
15 mandler
salt og peber
evt. citronsaft

Hæld lidt olivenolie i en kasserolle og svits løget i det i et minuts tid. Tilsæt grønkålen samt 2 dl vand. Læg låg på kasserollen og lad det koge i ca. 10 minutter. Hæld grønkål, løg og ½ dl kogevand over i en blender. Tilsæt ½ dl olivenolie sammen med mandlerne og blend det til en ensartet grønkålscreme. Tilsæt evt. lidt mere olivenolie eller vand, hvis du synes, at konsistensen er for tyk. Smag din grønkålscreme til med salt, peber og evt. citronsaft.

Skær kartoflerne i mundrette stykker og vend dem derefter i grønkålscremen.

Note: En velsmagende vinterudgave af kartoffelsalat. Du kan servere den som tilbehør til både kød- og vegetarretter.

Bønnesuppe med bacon

bønnesuppe, vegetarsuppe, suppe, røde bønner, løg, bouillon, chipotle, fløde, bacon, svinekødI weekenden serverede jeg denne bønnesuppe til frokost. Suppe-skeptikeren, som jeg er gift med, blev lidt urolig, da jeg annoncerede månedens blende-benspænd. Han kunne nemlig godt regne ud, at så ville der komme suppe på bordet. Jeg blev dog hurtigt tilgivet, da han smagte på min bønnesuppe, for den er både fyldig, krydret og er toppet med bacon.

Du kan sagtens lave denne bønnesuppe i vegetar-udgave – så udelader du blot baconen og bruger i stedet ristede hakkede nødder.

Bønnesuppe på røde bønner
2 personer

200 g kogte røde bønner
2 mediumstore kartofler, skåret i små tern
½ løg, skåret i både
4 dl grøntsagsbouillon
evt. ½ dl fløde
1 tsk chipotle
salt og peber

Topping:
Stegt bacon (jeg brugte 75-100 g)

Hvis du koger bønnerne selv, så husk at de skal lægges i blød i koldt vand dagen forinden, inden de koges i 40-45 minutter. Du kan dog også vælge den lette løsning og bruge røde bønner fra dåse.

Hæld bouillon i en kasserolle sammen med løg og kartofler. Kog dem, indtil de er møre – det tager 10-15 minutter. Hæld bønner og chipotle i og lad det koge i et par minutter, inden du tager kasserollen af varmen. Blend indholdet til en lind masse og sæt kasserollen tilbage på komfuret. Lad din bønnesuppe koge i nogle minutter mere, indtil den får den konsistens, du helst vil have – gerne fyldig. Tilsæt eventuelt lidt fløde og smag derefter til med salt og peber.

Top din bønnesuppe med stegt bacon (eller eventuelt ristede nødder, hvis du laver en vegetar-udgave) og servér den med det samme.

Note: Fyldig og velkrydret bønnesuppe, der både mætter og giver varmen! Portionen ser måske ikke så stor ud, når den bliver serveret, men både bønner og kartofler mætter godt, så det er en perfekt suppe til en kold efterårs- eller vinterdag.

Majssuppe med chili og rejer

majssuppe, suppe, vegetarisk, majs, kartofler, bouillon, chili, rejer, skaldyr, fløde, tomaterJeg trængte til et skud vegetarmad i weekenden, og da efterår som bekendt rimer på suppe (jo, det gør!), så fik jeg lyst til at lave en krydret majssuppe. Den var inspireret af en opskrift, jeg havde set i kogebogen ‘Med mere grønt’, men jeg skruede op og ned for nogle af ingredienserne, så den blev kraftigere og mere cremet.

Du kan servere denne majssuppe som vegetarret, hvis du udelader rejerne på toppen.

Majssuppe med chili og rejer
2 personer

1 løg, hakket
smør til stegning
2 små chilier, hakkede – eller 1 tsk chiliflager
3 dl frosne majs
1 stor bagekartoffel, skåret i små tern
4 dl grøntsagsbouillon
evt. ½ dl fløde
salt og peber

Topping:
1 dl grønlandske rejer
2 spsk soltørrede tomater eller syltede tomater

Smelt smørret i en gryde og svits løg og chilier ved mediumvarme, indtil løgene er bløde. Tilsæt kartoffeltern og majs og steg dem et par minutter, inden du tilsætter grøntsagsbouillon. Lad det simre i 10-15 minutter, indtil kartoflerne er møre. Blend det til en jævn majssuppe, rør fløde i og smag til med salt og peber.

Top din majssuppe med soltørrede tomater og rejer inden servering. Suppen kan spises, som den er, men du kan også supplere med lidt groft hvedebrød.

Note: Mmmm… spicy majssuppe! Suppeskeptikeren var ikke så begejstret, da jeg satte suppe på bordet, men det var lige indtil, at han havde smagt den. Så bredte smilet sig, og suppen fik mange pæne ord.

Pasta med græskar, chili og salvie

pasta med græskar, chili, salvie, løg, ostJeg har lavet alt for få retter med græskar dette efterår, så for nylig lavede jeg en omgang pasta med græskar, chili og salvie. Så kunne jeg dels bruge noget af den græskarpuré, jeg blendede i forbindelse med græskarbrødet, dels kunne jeg eksperimentere med endnu en vegetarret.

Min pasta med græskar fik et godt skud chili – her i form af små chilier fra urtebedet, som har forsynet os med en masse små lækre og halvstærke chilier denne sommer. Urtebedet donerede også nogle salvieblade, som jeg friterede, inden de både blev brugt som smagsgiver og pynt til vegetarretten.

Pasta med græskar, chili og salvie
2 personer

400-450 g hokkaido græskar
3 små semistærke chilier eller 1 tsk stærk chili
olie til stegning
1 løg, skåret i små tern
1 dl friskrevet hård ost – for eksempel Thybo eller Vesterhavsost
salt og peber
10-12 salvieblade

Desuden: friskkogt pasta til to personer (jeg brugt sort linguini, men du kan også bruge andre pastatyper)

Skyl græskarret og skær det i tern. Du skal bruge 400-450 g (og du behøver ikke at skrælle det). Kog græskarternene møre i vand og blend dem derefter til en lind puré (tilsæt lidt af kogevandet, indtil du får en cremet og lind puré). Finthak chilierne. Varm lidt olie op på en pande og svits chilier og løg ved mediumvarme, indtil løgternene er møre. Tilsæt græskarpureen og varm den op, indtil den bobler. Rør osten i og smag til med salt og peber. Hæld pandens indhold i den friskkogte pasta og vend det godt. Fordel din pasta med græskar i to skåle.

Hæld olie i en lille pande, indtil det ½ cm dybt. Varm det op og fritér derefter salviebladene i det i 5-10 sekunder, indtil de er sprøde. Lad dem dryppe af et kort øjeblik på køkkenrulle, inden du fordeler bladene over pastaskålene. Servér med det samme.

Note: Smuk og efterårsagtig vegetarret. Pasta med græskar har en del sødme på grund af græskarret, men chilien er tilpas kraftig til at holde sødmen i skak, og de sprøde salvieblade giver lige det sidste pift til smagen.

Græskarvafler med svampe og bacon

græskarvaflerI weekenden stod menuen på græskarvafler, for jeg havde et hokkaido græskar, jeg havde lyst til at lege lidt med – og så passer det jo fint til Halloween. Jeg serverede dem til frokost, men du kan sikkert godt lave en dessertversion af disse græskarvafler ved at tilføre mere sirup.

Græskarvafler

6 stk.

300 g hokkaido græskar, vasket og skåret i tern (ja, med skræl på!)
2 æg
5 spsk olivenolie eller rapsolie
2 spsk mørk sirup
1 dl fløde
1 tsk salt
½ tsk peber
1 dl hvedemel

Bag græskarternene i ovnen ved 200 grader i 35-45 minutter, indtil de er møre. Lad dem køle lidt af, inden du blender dem til en cremet masse. Lad den køle helt af. Rør derefter ingredienserne i en efter en. Varm et belgisk vaffeljern op og fordel derefter et par grydeskefulde af dejen i vaffeljernet. Luk det og lad dine græskarvafler bage i nogle minutter, indtil de er klar. Pil dem forsigtigt ud af vaffeljernet og sæt næste portion over.

Du kan selvfølgelig toppe græskarvafler med alskens lækkerier – både som vegetarret eller som kødret. Jeg valgte at lave en syndig sag med bacon, svampe og fløde.

Svampetopping
til fire græskarvafler

75-100 g god bacon
200-250 g champignons
lidt smør
1 tsk timian eller rosmarin
1 dl fløde
salt og peber
citronsaft

Skær baconen i tern og steg dem ved mediumvarme på en tør pande. Rens svampene og skær dem i skiver. På dem på panden sammen med lidt smør og steg dem møre. Tilsæt timian og rosmarin og lad det stege i et minuts tid. Tilsæt fløde og lad svampetoppingen simre videre, indtil fløden er reduceret til halv mængde. Smag til med salt, peber og citronsaft.

Note: Græskarvafler er en meget festlig og farvet anretning, som virkelig lyser op på tallerkenen. Det er bløde, lækre vafler, som du kan toppe med alskens gode ting, og sådan en svampe-bacon-stuvning er jo altid et hit.