Gulerodspandekager med rødbedefyld

gulerodspandekager, pandekager, madpandekager, hvedemel, æg, rugmel, rapsolie, timian, gulerødder, rødbeder, røde bønner, røde linser, korianderI weekenden havde jeg inviteret gæster – herunder Vegetarvennen, som desværre ikke tåler mælkeprodukter. Derfor skeler jeg ofte til det veganske køkken, når jeg laver maden, så der er kun én ingrediens, du skal ændre i opskriften på gulerodspandekager for at gøre dem veganske – nemlig æggene (her bruger veganere som regel hørfrøslim). Ellers burde både gulerodspandekager og rødbedefyld kunne spises af både vegetarer, veganere – og såmænd også kødspisere, for det er nu skønt med sådan et skud grøntsager, især her i juletiden.

Jeg brugte min opskrift på grønkålspandekager som udgangspunkt, da jeg kreerede disse gulerodspandekager.

Gulerodspandekager
ca. 8 tykke pandekager

300 g revne gulerødder
2 dl rugmel
4 dl hvedemel
6 dl vand
4 æg
2 spsk rapsolie
1 tsk salt
2-3 tsk timian

rapsolie til at stege pandekagerne i

Rør alle ingredienserne sammen til en ensartet dej. Steg pandekagerne på en mediumstor pande – de må gerne være lidt tykke.

Rødbedefyld med bønner og linser
nok til 4-5 pandekager

300 g kogte rødbeder, skåret i tern
200 g kogte røde bønner
3 dl røde linser
2-3 spsk rapsolie
lidt vand
2-3 tsk stødt koriander
salt og peber

Rødbederne kogte jeg møre tidligt på dagen og lod dem afkøle, inden jeg fjernede skindet på dem. De røde bønner var lagt i blød dagen inden og blev kogt møre et par timer inden, at jeg skulle bruge dem.

Kog de røde linser så møre, at de splatter ud. Hæld vandet fra og blend linserne til en jævn masse. Rør rapsolie i og smag til med koriander og salt. Vend rødbedetern og røde bønner i linsecremen. Smag til en gang mere med peber samt evt. koriander og salt.

Servér disse gulerodspandekager lune med rødbedefyld på. Pynt evt. anretningen med lidt fintsnittet kål – sådan for at give det et grønt pift.

gulerodspandekager, pandekager, madpandekager, hvedemel, æg, rugmel, rapsolie, timian, gulerødder

Grønkålssalat med sennepsdressing

grønkålssalat, salat, grønkål, feta, rødløg, olivenolie, sennep, citroner, rørsukkerNu spiser vi selvfølgelig andet end småkager i denne måned, selvom julesmåkage-benspændet fylder en del i madlavningen disse uger. Den anden dag lavede jeg for eksempel denne grønkålssalat som tilbehør til et stykke kylling. Inspirationen til denne grønkålssalat fik jeg fra en af mine yndlingssalater, som jeg sært nok ikke har blogget om, men som jeg har lavet en version af her – med ekstra bønner.

Grønkålssalat
2 personer

2 grønkålsblade
et lille rødløg
100 g god feta
½ dl god olivenolie
1 tsk dijonsennep
citronsaft
rørsukker
salt

Skyl grønkålsbladene og hak dem fint. Put dem i en skål og overhæld dem med kogende vand. Lad grønkålen trække i fem minutter, inden du hælder vandet fra. Hak løget fint og vend det i grønkålssalaten. Smuldr fetaen ud over den. Hæld olivenolie i en lille beholder, du kan lukke, sammen med dijonsennep, saften fra ½ citron samt 1 tsk sukker og lidt salt. Ryst det godt sammen og smag den til. Hæld dressingen ud over salaten.

Note: Det viste sig heldigvis, at bønnesalaten sagtens kunne forvandles til en grønkålssalat – og jeg kunne atter en gang bruge noget af vores elskede grønkålsstok :) Fetaen og sennepsdressingen er også med til at gøre salaten lidt mere frisk og sommerlig, hvilket er et dejligt alternativ til den tunge vintermad, når nu jeg ved, hvor længe der er til, at foråret og sommeren banker på.

Vegetarpålæg – gulerods-peanutcreme

vegetarpålæg, gulerodscreme, gulerødder, vegetar, peanuts, peanutbutterDenne gulerods-peanutcreme fik jeg ideen til, da jeg faldt over en opskrift på cashew-gulerodspålæg på bloggen Det smager altid lidt af fugl. Jeg faldt pladask for denne form for vegetarpålæg – som i øvrigt sagtens kan nydes af kødspisere, mælkeallergikere og folk, der lever efter LCHF-principperne. Den måtte jeg simpelthen nå at prøve i denne måned, mens jeg stadig har nødde-benspænd.

Jeg brugte en god peanutbutter fra Urtekram, som jeg købte for et stykke tid siden. Den består kun af peanuts og salt – ikke alle mulige mærkelige tilsætningsstoffer – så det er min nye yndlings-peanutbutter.

peanutbutter, peanuts, gulerødderVegetarpålæg – gulerods-peanutcreme

2 gulerødder, skrællede
2 spsk peanutbutter
1-2 spsk jordnøddeolie eller rapsolie
evt. lidt salt
en kvart tsk stødt koriander

Skær gulerødderne i mindre stykker og put dem i en blender sammen med peanutbutter og olie. Blend det til en ensartet masse og smag til med salt og koriander.

Note: Smuk gul-orange creme, der har sødmen fra gulerødderne og den salte, fede smag fra peanuts. Det lille strejf af koriander giver et lækkert lille twist til smagen. Jeg testede vegetarpålægget på gemalens kolleger, og den faldt i god jord, så det er bestemt ikke sidste gang, jeg vil lege med denne form for pålæg.

Vegetarburger med portobellosvampe

vegetarburger, svampeburger, burger, linseburger, pesto, gedeost, belugalinser, linser, linsebøffer, vegetarbøffer, gulerødder, æg, hvedemelJeg har længe overvejet at lave en vegetarburger, hvor selve burgerbollen er udskiftet med store portobellosvampe, og da jeg stødte på en pakke hvide, danske portobellosvampe i supermarkedet den anden dag, så købte jeg straks en pakke.

Jeg havde egentlig tænkt mig at lave quinoadunser som fyld, men da vi ikke havde quinoa på lager, improviserede jeg i stedet en portion vegetardunser lavet på belugalinser.

portobellosvampe, svampeTag de store portobellosvampe og vask dem forsigtigt. Skær stokken af hver svamp og læg dem til side – dem kan du lige så godt bruge til vegetarbøfferne.

Steg svampene ved middelvarme på begge sider, indtil de er møre men stadig er forholdsvis faste.

belugalinser, linser, linsebøffer, vegetarbøffer, gulerødder, æg, hvedemelLinsebøffer
6 stk.

1 dl belugalinser
2 æg
1 medium løg, skåret i mindre tern
2 revne gulerødder
ca. 2 spsk hvedemel
evt. resten af stokkene fra svampene
salt

smør til stegning

Skyl linserne og kog dem i letsaltet vand i ca. 20 minutter. Hæld vandet fra. Blend linserne sammen med æg og løg samt evt. svamperester. Rør gulerødder og mel i og smag til med salt. Steg linsebøfferne på panden.

Derefter kan du lave to burgere. Læg en portobellosvamp på en tallerken, så undersiden af svampen vender opad. Fordel et par tsk pesto i svampens hulning – gerne verdens bedste pesto – og læg et par tynde skiver blød gedeost oven på. Placér derefter en linsebøf oven på gedeost og fordel lidt mere pesto ud over den. Slut af med en portobellosvamp mere.

Note: En saftig burger med masser af smag! Gemalen kommenterede endda, at der ikke var behov for kød i den burger. Det er i øvrigt let at lave en mere LCHF-venlig udgave af burgeren. Hvedemelet skal blot udskiftes med et par spsk fintblendede sesamfrø (og evt. en lille smule fiberHUSK).

Karl Johan remoulade

Karl Johan remoulade, remoulade, svamperemoulade, Karl Johan svampe, svampe, æg, æggeblommer, rapsolie, sennep, hvidvinseddike, drueagurker, estragon, æbler, kapersSvampeturen for nylig bød ikke kun på tragtkantareller og rørhatte – vi fandt søreme også et par Karl Johan svampe. Sammen med de gule kantareller er Karl Johan svampene blandt de mest eftertragtede spisesvampe i de danske skove, så vi var glade for, at det lykkedes at finde et par stykker. Det var dog også en så beskeden mængde – især fordi et par orme allerede havde spist lidt af den ene – at jeg måtte tænke småt men godt, og her kom jeg til at tænke på Karl Johan remoulade, som jeg har smagt i flere forskellige udgaver de senere år.

Jeg fandt en opskrift på DR’s hjemmeside, som jeg tog udgangspunkt i, men jeg udelod et par ting og skruede til gengæld mere op for smagen på andre ingredienser.

Karl Johan remoulade

80 g Karl Johan svampe – enten friske eller tørrede svampe i udblødt tilstand
1 æggeblomme
2 dl mild rapsolie
1 tsk bornholmsk sennep
1 spsk hvidvinseddike
2 spsk finthakkede svampe fra dagen før
½ dl syrligt skåret i bittesmå tern
2 spsk finthakkede syltede drueagurker
1 spsk hakkede kapers
½ spsk friskhakket estragon
salt, peber og citronsaft

mayonnaise, æg, æggeblommer, rapsolie, sennep, sød sennep, bornholmsk sennepHusk at starte på dette projekt dagen før, at du skal bruge remouladen!

Put svampene i en lille kasserolle sammen med rapsolie. Varm det op, dog uden at bringe det i kog, og hold olien varm i ca. 25 minutter. Tag derefter kasserollen af varmen og lad den køle af, inden du sætter den i køleskabet til næste dag.

Si svampene fra olien – og gem dem. Pisk æggeblommen med sennep og hvidvinseddike og tilsæt derefter lidt olie. Pisk olien godt ind i æggemassen, inden du tilsætter mere olie, og fortsæt sådan, indtil al olien er optaget. Nu har du en mild svampemayonnaise.

Karl Johan remoulade, remoulade, svamperemoulade, Karl Johan svampe, svampe, æg, æggeblommer, rapsolie, sennep, hvidvinseddike, drueagurker, estragon, æbler, kapersTilsæt nogle af svampene fra før sammen med æbletern, drueagurker, kapers og estragon. Smag til med salt, peber og citronsaft.

Og hvad kan sådan en mild, farverig svamperemoulade så bruges til? Ja, jeg nåede både at teste den på fiskefrikadeller, en kartoffelmad og såmænd også i en burger, og den passede fint til alle tre dele. En dejlig og lidt anderledes form for remoulade.

Karl Johan remoulade, remoulade, svamperemoulade, Karl Johan svampe, svampe, æg, æggeblommer, rapsolie, sennep, hvidvinseddike, drueagurker, estragon, æbler, kapers

Hjemmelavet pappardelle med timian og Indigo-Rørhatte

pappardelle, timianpasta, pasta, hjemmelavet pasta, hvedemel, durummel, æg, olivenolie, timian, Indigo-Rørhatte, svampe, svampestuvning, fløde, smør, timianVi har spist masser af svampe de sidste dage, eftersom vi fandt over 2 kg spisesvampe, da vi var på svampetur i weekenden. Det blev blandt andet til denne pastaret med hjemmelavet timianpasta, der blev kombineret med en dejlig svampestuvning.

pappardelle, timianpasta, pasta, hjemmelavet pasta, hvedemel, durummel, æg, olivenolie, timianPappardelle er let at lave. Følg min opskrift på hjemmelavet pasta og tilsæt blot en spsk frisk timian, når du går i gang med at blande dejen (du kan selvfølgelig også lave pappardelle uden timian, men timianen går rigtig godt sammen med svampene). Læg mærke til, at den pastaopskrift er til tre personer – jeg gemte det sidste pasta til dagen efter, hvor det blev brugt til en resteret.

Du kan enten bruge en pastamaskine eller en kagerulle til at rulle pastadejen ud. Selvom vi har førstnævnte, så brugte jeg faktisk en kagerulle denne gang, og det var ikke så besværligt, som jeg troede – men det kræver selvfølgelig lidt armkræfter :)

pappardelle, timianpasta, pasta, hjemmelavet pasta, hvedemel, durummel, æg, olivenolie, timianPastaen skal – når den er udrullet – skæres i strimler, der har en bredde på 2-3 cm, og derefter koges i letsaltet vand i ca. 3 minutter. Skyl pastaen i håndvarmt vand, så kogningen stopper med det samme, og pastaen ikke bliver for blød.

Svampestuvningen laver du af følgende ingredienser:

  • 300 g Indigo-Rørhatte (Karl Johan svampe eller evt. portobellosvampe kan også bruges)
  • en god klat smør
  • 1½ dl fløde
  • salt og peber
  • timian

Rens svampene og skær dem i mundrette stykker. Smelt smørret på en pande og steg svampene ved mediumvarme, indtil de er møre. Tilsæt fløde og lidt timian og lad det koge ind til halv mængde. Smag til med salt og peber og fordel svampestuvningen ud over den friske pasta. Drys med lidt frisk timian og servér med det samme.

Note: Hjemmelavet pasta smager skønt – prøv det prøv det! Gerne sammen med en svampestuvning. Vær dog opmærksom på, at det er en temmelig mættende ret – især hvis du som jeg ikke er så vant til at spise pasta. Men godt smager det :)

Græskar-gnocchi med kejserhatte og salvie

græskar-gnocchi, gnocchi, græskar, hokkaidogræskar, hokkaido græskar, hvedemel, æg, kejserhatte, svampe, salvie, hvidvin, smørEfteråret byder på mange dejlige grøntsager, frugter og bær, og to af mine yndlingsafgrøder på denne årstid er græskar og svampe. Det er bare om at spise løs af dem, mens det er muligt at købe de danske udgaver.

Jeg faldt for nylig over en opskrift i mine gemmer på en italiensk klassiker – gnocchi - lavet på hokkaido græskar! Jeg tænkte straks, at det måtte jeg prøve, og det skulle naturligvis kombineres med svampe. Da jeg fandt friske danske kejserhatte i Torvehallerne i sidste uge, var det tid til at lege i køkkenet.

græskar-gnocchi, gnocchi, græskar, hokkaidogræskar, hokkaido græskar, hvedemel, ægGræskar-gnocchi
3 personer

500 g hokkaido græskar uden kerner
4½ dl hvedemel
1 æg
salt
krydderier – f.eks. salvie eller timian

ekstra mel til udrulningen af gnocchierne

Skyl græskarret og skær det ud i tern. Vej 500 g græskartern af (og gem resten af græskarret – frys det evt. ned). Græskarret skal IKKE skrælles. Kog græskarternene, indtil de er møre, og hæld vandet fra. Blend græskarternene og tilsæt ægget. Rør ægget ud i mosen sammen med lidt salt samt krydderier (vælg selv et). Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt. Stil skålen med dej i køleskabet en times tid.

græskar-gnocchi, gnocchi, græskar, hokkaidogræskar, hokkaido græskar, hvedemel, ægRul dejen ud til lange tynde pølser og skær den i 2 cm lange stykker. Kog dejkuglerne i en stor gryde med vand i 2-3 minutter, indtil de stiger op til overfladen, hvor du kan fiske dem op med en hulsi.

salvieMens gnocchien koger, hælder du rapsolie på en lille pande – det skal være ca. ½ cm dyb. Varm olien godt op. Tag 15-20 friske salvieblade (de skal være helt tørre) og giv dem ca. 10 sekunder i den brandvarme olie, inden du fisker dem op og lægger dem på et stykke køkkenrulle.

kejserhatte, svampeSå er det svampenes tid. Følgende er til to personer. Tag 2-3 store kejserhatte, rens dem og skær dem i skiver.

kejserhatte, smør, hvidvin, svampeSmelt en god klat smør på en pande og steg svampene ved mediumvarme. Når de begynder at tage farve, hælder du ½ dl hvidvin i og lader det koge ind til ca. halv mængde. Tilsæt derefter 25 g smør og lad det smelte, inden du smager til med salt og peber.

Servér dine græskar-gnocchi med kejserhattene oven på og top retten med sprøde salvieblade.

Note: En smuk og lidt anderledes ret. Gnocchierne drillede mig lidt undervejs, men jeg tror, du kan afhjælpe det ved at putte dejen i køleskabet undervejs, så det har jeg tilføjet i selve opskriften. Gnocchierne har en meget mild smag, så det er vigtigt, at du enten sørger for at tilføje krydderier til dejen eller laver en godt krydret sauce til retten.