Svampepasta med squash og æble

svampepasta, pasta, vegetarret, vegetarmad, svampe, rørhatte, fløde, timian, æbleDet er jo fristende at lave en omgang svampepasta, når nu man har fundet en masse lækre svampe på skovturen, så det gjorde vi naturligvis i lørdags. Det er en simpel vegetarret, som er let og hurtig at lave, og så smager den skønt.

Svampepasta med squash og æble
2 personer

250 g rørhatte, rensede og hakkede
1 lille squash, skåret i meget tynde skiver
½ løg, hakket
Smør til stegning
1 dl fløde
1 tsk timian
Salt og peber
Kogt pasta til to personer
1 mediumstort æble, skåret i tern

Smelt smør på en pande og svits løget ved mediumvarme et minuts tid. Tilsæt squash og timian og steg det yderligere et minut, inden du tilsætter svampene samt salt og peber. Lad det stege videre, indtil svampene bliver bløde. Rør fløden i og lad det simre videre, indtil fløden tykner. Vend svampeblandingen i den kogte pasta.

Servér din svampepasta med det samme med æblestykker drysset over.

Note: Dette er en dejlig vegetarret her i efteråret – ikke mindst hvis man kan bruge svampe fra egen svampejagt. Du kan dog også sagtens bruge svampe, du har købt i supermarkedet. De sprøde saftige æblestykker er med til at give en frisk smag til den fyldige ret.

Braaibroodjie – sydafrikansk sandwich

Braaibroodjie, sydafrikansk sandwich, smør, tomater, løg, ost, frokostDet sydafrikanske benspænd fortsætter – denne gang med endnu en vegetarret, da jeg prøvede kræfter med sandwichen braaibroodjie. Den tilberedes egentlig over grill, men da jeg syntes, det var lidt overkill at tænde op i grillen blot for et par sandwiches til frokost, så blev de altså tilberedt i ovnen.

Braaibroodjie betyder ‘barbeque bread’ og ses ofte i denne version, hvor man kombinerer tomater, løg, ost og chutney mellem to stykker hvidt brød, der derefter grilles.

Braaibroodjie – sydafrikansk sandwich
1 stk.

2 stykker godt toastbrød
smør
ca. 2 spsk chutney – jeg brugte pærechutney
1 mediumstor tomat eller tre cocktailtomater, skåret i skiver
tynde løgringe
cheddar, skåret i skiver
salt og peber

Smør chutneyen ud over det ene stykke toastbrød og fordel tomatskiver, løgringe og cheddar over. Drys salt og peber over. Læg det andet stykke toastbrød ovenpå og smør det med smør. Hvis det er helt optimalt, steger du nu din sandwich på grillen, men du kan også smide den i ovnen i ca. 10 minutter ved 200 grader, indtil brødet er sprødt og gyldent (mere gylden end sandwichen på billedet – lyset snød lidt i køkkenet), og osten smelter.

Note: Braaibroodjie er en saftig og sprød sandwich, der får en fin sødme fra chutneyen og et frisk pift fra tomat- og løgskiverne. Sjov og lidt anderledes form for sandwich.

Chakalaka – sydafrikansk vegetarret

chakalaka, afrikansk, sydafrikansk, vegetarmad, vegetar, vegetarret, peberfrugt, cayennepeber, hvidløg, løg, karry, timian, paprika, kål, spidskål, hvidkål, tomater, bønnerMånedens første benspændsret er den sydafrikanske ret med det herlige navn chakalaka. Jeg bliver helt i godt humør af at sige det højt – måske fordi chakalaka får mig til at tænke på denne popsang.

Men altså – chakalaka er en vegetarret, som ofte spises, som den er – eventuelt med brød til. Du kan dog også bruge den som tilbehør til en kødret. Retten kan indeholde mange forskellige grøntsager men oftest tomater, løg, gulerødder og kål, ligesom der også indgår karry og bønner.

Jeg skelede til forskellige udgaver på nettet og valgte at lave en version, hvor der blandt andet indgik rød spidskål (da lige var det kål, jeg havde på lager) samt kidneybønner fra dåse.

Chakalaka
ca. 3 personer

1 løg, hakket
olie til stegning
2 tsk karry
3 fed hvidløg, presset
1 tsk timian
1 tsk røget paprika
½ tsk stærk cayennepeber
(evt. ½ tsk stødt ingefær)
500 g flåede tomater
ca. 3 dl hakket kål – jeg brugte rød spidskål
1 stor gulerod, groftrevet
1 rød peberfrugt, skåret i strimler
1 grøn peberfrugt, skåret i strimler
1 dåse bønner – jeg brugte kidneybønner
salt og peber

Hæld en sjat olie i en dyb pande og svits løg og hvidløg sammen med krydderierne ved mediumvarme. Efter et minuts tid tilsætter du tomaterne og lader det koge op. Derefter tilsætter du kål, gulerod, peberfrugter og bønner. Lad det simre i mindst fem minutter – evt. lidt mere afhængig af, hvor bløde du ønsker, at grøntsagerne er. Smag til med salt og peber.

Chakalaka kan spises, som den er, eller serveres som tilbehør til kødretter.

Note: Chakalaka er en god og fyldig vegetarret, som har masser af smag og giver et rigtigt vitaminboost på en grå dag.

Grøntsagslasagne i sommerversion

grøntsagslasagne, vegetarlasagne, lasagne, tomater, oregano, timian, hvidløg, løg, squash, aubergine, ost, mælk, fløde, muskatnød, hvedemel, smør, lasagnepladerJeg er muligvis i familie med Garfield, for jeg ELSKER lasagne, men af en eller anden grund har jeg aldrig lagt en sommerversion af grøntsagslasagne på bloggen. Jeg har tidligere blogget om en vinter-grøntsagslasagne, men der er jo også mange skønne sommergrøntsager, der kan ryge en lasagne, så det skulle vi naturligvis have forleden.

Grøntsagslasagne
ca. 5 personer

Tomatsauce:
1 løg, hakket
2-3 fed hvidløg, finthakkede
2 små gulerødder, fintrevne
1½-2 spsk oregano
½ spsk timian
olivenolie til stegning
2 dåser tomater af god kvalitet
1 dåse tomatkoncentrat af god kvalitet
salt og peber
evt. lidt rørsukker

Fyld:
2 auberginer
1 stor squash eller to små

Ostesauce:
2 spsk smør
2 spsk hvedemel
1 dl piskefløde
1½dl mælk
revet muskatnød
5-6 spsk friskrevet ost – gerne cheddar
salt og peber

Start med at lægge et par pastaplader i blød i koldt vand (medmindre du bruger frisk pasta – den kan du jo evt. lave selv).

Drys groft salt på en tallerken. Skær auberginerne i ca. 1 cm tykke skiver og læg dem på tallerkenen i flere lag med salt mellem hver. Lad dem trække en halv times tid. Skær squashen i ½ cm tykke skiver.

Hæld lidt olie i en gryde og svits løg, hvidløg, revne gulerødder samt oregano og timian i det. Efter et par minutter tilsætter du tomater og tomatkoncentrat – evt. også en sjat rødvin hvis du lige har. En tomatsauce bliver bedst af at simre et par timer, men har du ikke lige det, så sørg for, at den som minimum får en halv time.

Så er det tid til at lave ostesauce. Smelt smørret i en lille gryde og pisk melet i. Brug et lille handy piskeris og sørg for, at temperaturen er på middelvarme. Bland fløde og vand sammen i en skål og tilsæt en smule til melblandingen. Pisk grundigt, tilsæt mere væde og fortsæt således, indtil al væden er pisket ind i saucen. Varm saucen langsomt op, indtil det bobler. Tilsæt osten og pisk den ind i saucen og smag så til med muskatnød, salt og peber.

Når du skal lægge lasagnen sammen, starter du med at smøre lidt ostesauce ud i bunden af det ildfaste fad. Fordel halvdelen af auberginerne ud over det og dernæst et lag tomatsauce. Læg pastaplader oven på, dernæst ostesauce, squashskiverne samt mere tomatsauce. Læg så et lag pastaplader, anden halvdel af auberginerne samt resten af tomatsaucen. Læg til sidst de bløde pastaplader på toppen, hæld evt. rest af ostesauce over og drys så resten af den revne ost over.

Bag din grøntsagslasagne i ovnen ved 200 grader i en halv time. Tag den ud og lad den hvile et kvarters tid, inden du serverer lasagnen sammen med en sprød salat.

Note: Grøntsagslasagne er et hit hos mig – elsker lasagne, og den behøver ikke altid at være med kød. En grøntsagslasagne kan i øvrigt sagtens bruges som tilbehør til en kødret.

Piccadillo-salat til skaldyrsretter

agurk, tomater, salat, løg, peberfrugt, hvidvinseddikeDenne piccadillo-salat kom bordet, da vi var på ferie i Spanien. Her købte vi en masse skaldyr en af dagene og lavede en lang række tapasretter – du kan se nogle af dem i dette indlæg. Piccadillo-salat egner sig nemlig fortrinlig til skaldyrsretter, og da tapasretter ofte består af brød og/eller kød, så er det lækkert med en frisk grøntsagssalat til.

Piccadillo-salat

6-7 mellemstore tomater, skåret i små tern
2 peberfrugter, skåret i små tern
1 agurk, skåret i små tern
1-1½ mellemstort rødt løg, skåret i små tern
olivenolie
hvidvinseddike
salt og peber

Det er vigtigt, at alle grøntsagerne er skåret i små tern – og du kan sagtens justere op og ned på mængderne af de enkelte grøntsager. Bland alle grøntsagerne i en skål og rør olie og hvidvinseddike i. Smag til med salt og peber og lad salaten trække en halv time, inden du serverer den.

Note: Frisk, sprød og smagfuld salat, der strutter af sol og sommer – og vitaminer naturligvis. Du kan selvfølgelig servere denne piccadillo-salat som tilbehør til andre retter, men den er som sagt ekstra god til skaldyr.