Varm whiskytoddy

whiskytoddy, whisky, varm drink, mørk rom, vanilje, honning, citroner, vintercocktailJeg går en del ture, selvom vejret ikke just indbyder til det i øjeblikket, men så er det jo godt, man kan varme sig med en varm whiskytoddy bagefter!

Denne whiskytoddy indeholder en del alkohol, men til gengæld giver den varmen. Den er derfor perfekt til en hyggestund i sofaen med tændte stearinlys i baggrunden, mens blæsten hyler og regnen rusker udenfor.

Whiskytoddy
1 drink

2 spsk honning
lidt vaniljepulver
1½ dl kogende vand
4 cl mørk rom
4 cl whisky (ikke røget)
2 cl citronsaft
nogle dråber Angustura bitter
en skive appelsin eller citron
en vaniljestang

Hæld honningen i et solidt glas, der kan tåle høje temperaturer. Rør vaniljen ud i honningen og hæld så vandet over. Rør godt rundt, så honningen opløses, og og rør så alkohol, citron og bitter i. Smag til med lidt honning eller bitter. Pynt med en skive appelsin eller citron samt en vaniljestang og servér din whiskytoddy med det samme.

Note: En varm og letkrydret drink med en tilpas sødme. Du kan sagtens skrue op for sødmen ved at tilføre mere honning, men jeg kunne godt lide, at den stadig havde lidt friskhed over sig.

Varm tranebærdrik med kanel

varm drik, tranebærdrik, tranebærjuice, appelsiner, kanel, nelliker, stjerneanis, rørsukkerDa vi havde familien på besøg til adventshygge, hvor de blandt andet blev trakteret med honningsnitter, kom denne varme tranebærdrik også på bordet. Vi skulle have forskellige vine til aftensmaden, så jeg tænkte, det var meget godt at starte med en alkoholfri drik, og det blev så til en tranebærdrik i stedet for hjemmelavet gløgg.

Denne drik er mediumsød, men du kan altid justere sødmen med sukker.

Varm tranebærdrik med kanel
6-7 personer

1½ l tranebærjuice
3 dl appelsinjuice
10 nelliker
2 stjerneanis
6 stykker kanel, der hver er ca. 6 cm lange
evt. ½ dl rørsukker
1 appelsin

Hæld tranebærjuice og appelsinjuice i en gryde sammen med nelliker, stjerneanis og kanel. Varm det op, indtil det er lige ved at nå kogepunktet. Tag gryden af varmen og lad det trække en halv times tid. Varm atter din tranebærdrik op, indtil den er lige ved at nå kogepunktet. Tag gryden af komfuret. Smag forsigtigt på den varme drik. Hvis du vil have en sødere udgave, rører du sukker i. Fordel din varme drik i tykke glas. Skær appelsinen i skiver, som du derefter skærer i trekanter, og fordel appelsinstykker i glassene.

Note: En dejlig varm tranebærdrik med et strejf af jul. Hvis du vil variere den lidt, kan du eventuelt overveje at putte lidt frisk ingefær ned i gryden, mens du varmer drikken op første gang – så får du en friskere udgave.

Pumpkin latte – kaffe med græskarsirup

pumpkin latte, kaffe, kaffedrik, kaffepulver, græskar, hokkaido græskar, rørsukker, mørk farin, muskatnød, kanel, vanilje, flødePumpkin latte er ret populært i USA, og jeg må indrømme, at jeg har undret mig lidt over det, da varm kaffe med græskarsmag lyder lidt specielt i mine ører. Men nu hvor jeg har kaffe-benspænd, er det jo oplagt at prøve, så det kastede jeg mig ud i sidste weekend.

Jeg skelede til en opskrift på pumpkin latte hos Maden i mit liv, men justerede på målene, så jeg brugte mere græskar, mindre vanilje og ingen nelliker.

Pumpkin latte – kaffe med græskarsirup
1 person

2 dl kaffe
2-3 spsk græskarsirup (se herunder)
½ dl fløde, pisket til blød creme
lidt kanel til pynt

Græskarsirup

4 dl vand
1 dl mørk farin
200 g rørsukker
2 dl græskarpuré*
2 tsk kanel
1 tsk ingefær
1 tsk muskatnød
2 tsk vaniljepulver

Hæld ingredienserne i en gryde og varm det langsomt op. Lad det småsimre i et kvarters tid, inden du hælder den varme sirup gennem en sigte. Hæld siruppen på små flasker og stil dem i køleskabet, indtil du skal bruge dem.

*det laver du ved at vaske et hokkaido græskar, skære det i mindre stykker og koge dem møre, inden du blender dem. Jeg lavede en større portion græskarpuré i forbindelse med mit græskarbrød samt vegetarretten med pasta, græskar og salvie.

Anretning af pumpkin latte:
Hæld kaffe i et højt, tykt glas og rør et par spsk græskarsirup i. Top din pumpkin latte med meget blødt flødeskum og lidt kanel.

Note: Nu brugte jeg kun 2 spsk græskarsirup, så min pumpkin latte var rimelig mild (jeg forestiller mig, at den amerikanske udgave er noget sødere), men det fungerede fint. Du kan altid hælde lidt mere græskarsirup i, hvis du foretrækker en sødere udgave.

Ps. Græskarsirup kan selvfølgelig også bruges til andet end pumpkin latte – for eksempel til kager, is eller lidt oven på morgenyoghurten.

Klassisk Irish Coffee

irish coffee, kaffedrik, varm drik, kaffe, kaffepulver, whisky, fløde, mørk farin, muskatnødIrish Coffee er jo nærmest et must try, når nu jeg har kaffe-benspænd, så det lavede jeg i forgårs, inden jeg gik udenfor for at hænge tøj op. Perfekt med solskinsvejr på en fridag.

Nu er Irish Coffee en ret sød og fyldig kaffedrik, og den mætter godt. Det er en drik, som du sagtens kan servere i stedet for en dessert – hvis altså gæsterne godt kan lide en sød og kraftig kaffesmag. Det er helt klart den kaffedrik, jeg har prøvet denne måned, hvor kaffesmagen er mest tydelig.

Irish Coffee
1 person

2 dl stærk kaffe – jeg brugte 2 tsk kaffepulver til 2 dl kogende vand
½-1 spsk mørk farin
4 cl irsk whisky
½ dl fløde
1 tsk irsk whisky
lidt muskatnød eller kakaopulver

Hæld farin i et solidt glas sammen med whisky. Hæld kaffen over og rør rundt, indtil sukkeret er opløst. Pisk fløden til en blød creme – den må ikke blive til flødeskum. Vend lidt whisky i med en ske og hæld forsigtigt flødecremen oven på kaffen. Stik en ske i glasset med Irish Coffee og pynt flødecremen med lidt muskatnød eller kakaopulver.

Note: Irish Coffee er en sød og tung kaffedrik, hvor der ikke er sparet på kaffesmagen. Den holdes dog delvist i skak af både mørk farin og flødecreme, men det er altså en drik med smæk på. Jeg brugte 1 spsk mørk farin, men den kan også sagtens fungere med ½ spsk farin.

irish coffee, kaffedrik, varm drik, kaffe, kaffepulver, whisky, fløde, mørk farin, muskatnød

Mocha Latte – kaffe for begyndere

mocha latte, kaffedrik, kaffe, kaffepulver, chokolade, mørk chokolade, mælk, rørsukkerI sidste uge lokkede jeg HomemadeHeaven med på Espresso House, for i anledning af månedens kaffe-benspænd måtte jeg hellere prøve et eller andet kaffe-agtigt… (hvis du er kaffe-ekspert, vil du muligvis mene, at så er der et sted, der er bedre, men nu er jeg jo ikke kaffedrikker, så jeg går ret forsigtigt frem).

Nu er udvalget på kaffebarer jo lidt af en jungle for ikke-kaffedrikkere, for de forskellige kaffedrikke er sjældent forklaret på kortet. Jeg vovede mig ud i en Mocha Latte efter at ekspedienten havde overbevist mig om, at den ikke var for sød – eller for kaffe-bitter. Det sidste havde han ret i, meeen jeg synes nu stadig, den var til den søde side. Jeg kunne dog godt lide, at den ikke var for kraftig, og at den havde et snert mørk chokolade, så jeg besluttede, at en Mocha Latte er en udmærket begynderdrik, hvis du normalt ikke er til kaffe.

I går ville jeg så selv forsøge at lave Mocha Latte, men da jeg kiggede på opskrifter, blev jeg overrasket over, hvor forskelligt folk laver denne drik. Folk kan finde at lave det på friskbrygget kaffe eller instant kaffepulver, på mælk eller fløde, på chokolade eller på kakaopulver, på rørsukker eller kondenseret mælk. Ja, varianterne er utallige.

Min version kunne godt være sødere og federe, men jeg foretrækker altså en udgave med en tydelig kaffe- og chokoladesmag, der har fået lidt sukker i. Jeg brugte to tsk kaffepulver, fordi jeg var lidt overmodig (var dog alligevel tilfreds med resultatet, selvom kaffesmagen var tydeligere, end jeg havde forventet). Du kan dog også nøjes med én og så eventuelt tilføje lidt mere kaffepulver, hvis du vil have mere kaffesmag.

Og er du inkarneret kaffedrikker, så kan du selvfølgelig også sagtens lave Mocha Latte på stærk sort kaffe, der er brygget på kaffemaskine.

Mocha Latte
1 person

1½ dl kogende vand
1-2 tsk instant kaffepulver
½ dl letmælk
15 g mørk chokolade
1 tsk rørsukker

Hæld kaffepulver og chokolade i en kop og hæld derefter kogende vand over. Rør rundt, indtil kaffepulver og chokolade er opløst. Tilsæt mælk og smag til med sukker.

Note: En Mocha Latte er en rigtig dejlig kombination af den bitre kaffe, der bliver mildnet af mælk og sødet med chokolade og rørsukker. Jeg tror, det er en drik, hvor det svinger, hvor sød eller bitter, jeg vil have den, så ovenstående er blot en guideline – du kan sagtens skrue op eller ned for de enkelte ingredienser, hvis du foretrækker en mere bitter, mild eller sød udgave.