Hjemmelavet gløggekstrakt

hjemmelavet gløggekstrakt, gløggekstrakt, gløgg, varm drik, rødvin, limonade, citroner, citronsaft, appelsiner, appelsinsaft, kanl, kardemommekapsler, stjerneanis, laurbærblade, røde peberkorn, nelliker, enebær, anisfrø, korianderfrø, pomeransskalHjemmelavet gløggekstrakt? Er det ikke lige lovlig tidligt til det? Nej, juleforberedelserne starter skam nu – ja måske allerede for 1-2 uger siden! I anledning af mit varme drikke-benspænd har jeg set lidt fremad, og der er jo ikke længe til, at julemåneden starter. Jul og gløgg går – i min verden – hånd i hånd, og derfor skal jeg naturligvis også eksperimentere med gløgg i denne måned. Da jeg allerede har lavet rødvinsgløgg, hvidvinsgløgg, Glühwein og Lutendrank, så måtte jeg prøve noget andet denne gang, og det blev så hjemmelavet gløggekstrakt.

Ekstrakten indeholder en del sukker og kan med fordel laves flere uger før, at du skal bruge den. På den måde kan den også nå at trække i lidt længere tid. Jeg fandt inspiration hos dejlige Klidmoster, som tidligere har eksperimenteret med hjemmelavet gløggekstrakt.

limonade, citronerI Klidmosters version bruger hun blandt andet saft fra citroner og appelsiner. Jeg kom dog i tanke om, at jeg havde et par flasker limonade stående, som jeg købte for lang tid siden for derefter at finde ud af, at de var alt for sure til mig! Men jeg hader at smide råvarer ud, så limonaden blev i stedet brugt som base til gløggekstrakten. Jeg skruede op og ned for en række af krydderierne, ligesom jeg udelod nogle og tilføjede pomeransskal.

Hjemmelavet gløggekstrakt

300 g rørsukker
3 dl sur citronlimonade (kan erstattes med 2 dl citronsaft og 1 dl appelsinsaft)
3 dl vand
skallen og saften fra en øko-appelsin
1 spsk pomeransskal
2 kanelstænger (ca. 5-6 cm lange)
1 laurbærblad
10 allehånde
15 nelliker
10 kardemommekapsler
5 stjerneanis
5 enebær
1 tsk røde peberkorn
1 tsk anisfrø
1 tsk korianderfrø

Hæld alle ingredienserne i en kasserolle og varm det op. Lad det simre i 20 minutter, og stil derefter kasserollen i køleskabet. Lad det trække i et par dage. Si krydderierne fra og kog derefter ekstrakten ind til det halve.

Note: Denne udgave af hjemmelavet gløggekstrakt er sød og krydret på samme tid. Jeg elsker krydret mad og drikke, så jeg kunne godt finde på at bruge endnu flere krydderier næste gang, men jeg synes nu, den har en fin balance. Prøv i øvrigt at bruge gløggekstrakten til andre ting – for eksempel i en dressing til kålsalat.

Blandingsforhold?

Jeg vil foreslå, at du bruger ½ dl hjemmelavet gløggekstrakt sammen med 2 dl god, kraftig og tør rødvin. Er du til meget sød gløgg, så brug en mere sødmefuld vin. Tilsæt evt. et skvæt portvin til sidst. Husk i øvrigt at gløgg lavet på rødvin har en helt anden alkoholprocent end den milde søde gløgg fra supermarkedet ;)

hjemmelavet gløggekstrakt, gløggekstrakt, gløgg, varm drik, rødvin, limonade, citroner, citronsaft, appelsiner, appelsinsaft, kanl, kardemommekapsler, stjerneanis, laurbærblade, røde peberkorn, nelliker, enebær, anisfrø, korianderfrø, pomeransskal

Varm mælkechokolade med kaffelikør

varm mælkechokolade, varm chokolade, varm drik, chokolade, mælkechokolade, mælk, kaffelikørVarm mælkechokolade med sprut er en herlig opfindelse! Så har jeg sagt det!

Gemalen er ikke specielt begejstret for månedens varme drikke-benspænd, for han er ikke så meget til varme drikke, men jeg vidste godt, hvad jeg kunne charmere ham med – nemlig en varm chokoladedrik med lidt sprut i! Han var i hvert fald meget begejstret for en chokoladedrink, han fik, da vi besøgte Fassbender & Rausch i Berlin for nogle år siden.

Nu bliver varm chokolade oftest lavet på mørk chokolade, men jeg havde lyst til at en mild og let sødmefuld udgave, så jeg fandt mælkechokoladen frem. Her er det vigtigt, at du bruger en god kvalitetschokolade, så drikken ikke bliver alt for sød. Personligt valgte jeg at eksperimentere med Jivara 40% fra Valrhona. Det vigtigste er dog, at du bruger en mælkechokolade, som du godt kan lide, for chokoladesmagen dominerer selvfølgelig i denne drik.

Varm mælkechokolade med kaffelikør
2 dl – passer til to personer

70-80 g Jivara Valrhona mælkechokolade
2 dl letmælk
4 cl god kaffelikør – jeg brugte Toussaint Coffee Liqueur

Hak chokoladen og hæld den i en kasserolle sammen med letmælken. Varm det langsomt op, mens du rører rundt i kasserollen med en ske. Når chokoladedrikken nærmer sig kogepunktet, tager du kasserollen af komfuret. Rør kaffelikøren i og servér den varme chokoladedrik med det samme.

Note: Varm mælkechokolade er en mild og sødmefuld drik, som får et snert af kaffesmag fra kaffelikøren. Det er en drik, der mætter meget, så husk at servere chokoladedrikken i små portioner – ellers bliver den lidt for voldsom.

varm mælkechokolade, varm chokolade, varm drik, chokolade, mælkechokolade, mælk, kaffelikør

Varm smoothie med masser af bær

varm smoothie, varm drik, smoothie, tranebærjuice, ribs, blåbær, brombær, rørsukkerDa jeg brainstormede ideer til denne måneds varme drikke-benspænd, kom jeg pludselig i tanke om, at jeg stødte på en varm smoothie, da jeg surfede på amerikanske madblogs for et par år siden. Jeg kan huske, at jeg studsede lidt over det – i min verden er smoothies per definition kolde, men har jeg ikke netop opfundet mine benspænd for at udfordre mig selv? Jo! Derfor skulle jeg selvfølgelig prøve at lave en varm smoothie, og det gjorde jeg i dag, da jeg alligevel skulle bruge noget tid på havearbejde og godt kunne bruge en varm drik, jeg kunne nippe af undervejs.

Varm smoothie med bær

1 stort glas

2 dl tranebærjuice
1 dl frosne blåbær
1 dl frosne ribs
½ dl frosne brombær
½ tsk vaniljesukker
1-2 spsk rørsukker

Varm juice, bær og vaniljesukker langsomt op i en kasserolle og lad det simre i ca. 10 minutter. Blend det med en stavblender og smag på smoothien. Tilsæt 1-2 spsk rørsukker (afhængig af hvor sød, du vil have smoothien) og lad den simre i ca. fem minutter mere, inden du hælder den i et tykt glas.

Note: Jeg må indrømme, at en varm smoothie er en dejlig måde at få varmen på her i de kolde måneder. En sødmefuld drik med masser af bær, som samtidig mætter temmelig meget. Måske vil en varm smoothie være god at servere om morgenen som en del af morgenmaden? Du kan selvfølgelig udskifte flere af bærtyperne, hvis der er andre, du hellere vil have med i en varm smoothie.

varm smoothie, varm drik, smoothie, tranebærjuice, ribs, blåbær, brombær, rørsukker

Varm appelsintoddy

appelsintoddy, appelsindrik, appelsinjuice, kanel, kanelstang, varm drik. honningJeg starter månedens benspænd med varme drikke med denne appelsintoddy, der – som navnet antyder – er baseret på appelsin! Jeg har lavet en varm appelsintoddy, og ideen fik jeg, da jeg surfede på emnet ‘varme drikke‘ på nettet. Pludselig slog det mig, at det var meget få opskrifter på varme appelsindrikke, jeg kunne finde. Hvorfor? Måske skyldes det, at appelsinjuicen er mere følsom mht. opvarmning, men jeg ved det reelt ikke. Jeg synes blot, det er interessant, at der findes så mange gode varme æbledrikke i forhold til appelsindrikke. Derfor blev jeg selvfølgelig nødt til at eksperimentere med appelsinjuice som det første i månedens benspænd.

Varm appelsintoddy

2½ dl god appelsinjuice – jeg brugte den fra Valsølille
1 stykke kanel – ca. 6 cm
1 tsk tørret pomeransskal
½ spsk honning

Pynt: Strimmel af appelsinskal

Hæld appelsinjuice i en kasserolle sammen med kanel og pomeransskal. Lad trække i en time, inden du varmer det langsomt op på komfuret. Når drikken er blevet så varm, at du vil drikke den (den må IKKE bringes i kog), så tag kasserollen af komfuret. Smag appelsintoddyen til med honning (eller med citron, hvis du vil have en mere syrlig drik). Hæld den i et højt, tykt glas, stik en strimmel appelsinskal i glasset og servér det med det samme.

Note: En enkel men dejlig drik. En god og tydelig smag af appelsin, en fin sødme og et lille pift af kanel – uden at det bliver alt for julet (tilsæt mere kanel, hvis du gerne vil fremelske julesmagen). En skøn og lidt overset drik. Vil du kaste dig ud i at lave lidt anderledes varme drikke, så kan denne anbefales.

Hjemmelavet gløgg

gløgg, jul, rødvin, portvin, kanel, nelliker, stjerneanis, allehånde, rørsukkerI weekenden gik jeg og blev lidt småforarget over alt det julegejl, som supermarkederne allerede har fundet frem. Hallo – vi er ikke en gang i november endnu!

I ren protest gik jeg hjem og lavede en omgang hjemmelavet gløgg…! Gløgg er nemlig en af de få juleting, som jeg gerne vil udbrede til resten af vinteren… og lidt af efteråret for den sags skyld. Det er en dejlig varm og krydret drik, og de seneste år har jeg faktisk ofte gemt et par flasker/kartoner gløgg efter jul, så jeg kunne finde dem frem på de kolde januar- og februardage. For ja – det er sjældent, jeg laver hjemmelavet gløgg, selvom det er ret let. Jeg har tidligere lavet en hvid gløgg, glühwein samt lutendrank - men ikke en almindelig rødvinsgløgg. Det har jeg så nu! Nåja – og så passer det jo godt ind i rødvinstemaet for denne måned ;)

Hjemmelavet gløgg
to små glas eller ét stort

3½ dl kraftig rødvin
½ spsk tørret pomeransskal
3 nelliker
1 stjerneanis
et stykke kanel
10 allehånde
½ dl portvin
evt. 1 spsk rørsukker

Varm rødvinen op sammen med krydderierne – det må IKKE koge. Sluk for varmen og hæld det over i en skål eller bøtte, som du sætter i køleskabet i 24 timer, så krydderierne har god til at afgive smag til rødvinen.

Næste dag hælder du det i en lille kasserolle sammen med portvinen og varmer det op. Smag evt. til med lidt sukker. Tag kasserollen af komfuret, lige inden gløggen begynder at koge. Si krydderierne fra og hæld gløggen i to små glas – evt. sammen med rosiner og smuttede hakkede mandler.

Skål!

Note: Pas på – dette er en ret heftig gløgg, så er du vant til de milde, søde gløggtyper, du kan købe i karton i supermarkederne, så er denne noget anderledes. Den har masser af smag, varmer rigtig godt – og så skal man ikke have særlig meget af den, før man bliver ret festlig ;-)

Psst! Har du ikke mod på at lave hjemmelavet gløgg, så kan jeg varmt anbefale den rødvinsgløgg, som Irma sælger på flaske (mener den koster ca. 35 kr flasken). Den er dejlig krydret – men har også en ret høj procent, så pas på! Selleberg laver også en skøn kirsebærgløgg, der er alkoholfri. Så kan du selv smage den til med den spiritus, du bedst kan lide (og du kan servere gløgg for gravide og andre, der ikke drikker alkohol).

Lutendrank og sød korngrød med svesker

lutendrankI går havde vi Onkel Rejsende Mac og hendes kæreste på besøg, og det var jo en glimrende anledning til at lave en fem retters middelaldermenu! Velkomstdrinken, som også blev serveret sammen med første ret, var lutendrank, som både blev serveret i middelalderen og i renæssancen. Den minder en del om gløgg, men er dog knapt så sød og er krydret på en anden måde – og så er der heller ikke mandler og rosiner i.

Jeg hentede inspiration fra en opskrift fra historiskmad.dk, men tilpassede opskriften lidt undervejs.

Lutendrank
4 personer

6 dl rødvin – jeg brugte en sødmefuld, australsk vin
1 dl rørsukker
en kanelstang eller ½ tsk stødt kanel
et lille drys tørret ingefær eller 1 skive frisk ingefær
et lille drys revet muskatnød

1½ dl rødvin i en gryde sammen med sukkeret og krydderierne. Varm det langsomt op, indtil det er på nippet til at koge. Tag det af varmen og hæld resten af vinen i og si det gennem et tyndt klæde (det var jeg dog for doven til). Servér det med det samme.

Note: En mild form for gløgg, som fungerede fint som start på måltidet – især fordi det er så koldt for tiden.

korngrød med svesker

Korngrød med svesker
mini-forret til fire personer

½ dl knækkede rugkerner
½ dl knækkede hvedekerner
½ dl grovvalsede havregryn
3 dl letmælk
lidt salt
10 søde saftige svesker, hakkede

De to typer kerner samt havregrynene koges ved lav varme i mælk. Tilsæt sveskerne efter 10 minutter og lad det simre videre. Husk at røre i grøden med jævne mellemrum. Tag grøden af varmen, mens der stadig er lidt bid i kernerne – den skal ikke være kogt helt til smat. Smag til med salt og servér med det samme.

Note: Grøden har en fin sødme, selvom der ikke er tilsat sukker, og den vil egne sig fint som morgenmadsgrød.

Buttered beer og brietærte

buttered beerDa jeg havde gæst i lørdags, fik vi lidt at spise om eftermiddagen. Jeg havde fundet frem til en brietærte i ‘Middelaldermad’, og jeg fik lyst til at servere noget varmt at drikke til. Jeg er flere gange stødt på buttered beer, og vi fik da også en børnevenlig Harry Potter-udgave, da vi var i London, men en rigtig buttered beer har jeg ikke smagt før. Jeg er dog ikke sikker på, at man kunne få denne drik i middelalderen, for selve opskriften, som jeg har set hos Anarkisten, er fra slutningen af 1500-tallet. Jeg fulgte næsten opskriften – jeg måtte dog udelade stødte nelliker, da det sidste blev brugt i julen.

Buttered beer
3 mindre glas

½ l ale – jeg brugte Williemoes Ale
2 æggeblommer
50 gram rørsukker
1 tsk honning
½ tsk stødt kanel
½ tsk stødt ingefær
Friskreven muskat
2 spsk smør

Put æggeblommerne og sukkeret i en kasserolle og pisk det grundigt sammen med et piskeris. Tilsæt krydderier og hæld lidt af øllet i. Pisk det sammen med æggemassen og hæld så resten af øllet i, inden du sætter kasserollen over middel varme. Varm det forsigtigt op under konstant piskning, indtil det er meget varmt – det må ikke koge. Tag gryden af varmen og pisk smørret i og servér det med det samme.

Note: Krydret og meget sød drik – for sød til min smag desværre, men jeg er heller ikke særlig god til varm øl i det hele taget (øllebrød er en af de få retter, der kan få mig til at rynke på næsen), så det var måske ikke så overraskende. Meget anderledes drik.

taerteHer lavede jeg også en smule ændringer. Jeg brugt et helt æg mere (og undlod til gengæld at bruge 3 ekstra æggeblommer, da jeg ikke ville ende med æggehvide-rester), og så brugte jeg en creme fraiche på 18% i stedet for 38%.

Brietærte

Mørdej:
160 g hvedemel
130 g iskoldt smør
0.25-0.5 dl vand

Fyld:
500 g brie
4 æg
1 dl piskefløde
1 dl creme fraiche 18%
t sk stødt ingefær
½ tsk salt
½ tsk rørsukker
½ g safran

Smuldr smørret i melet og saml det med vand, så du får en kugle dej. Læg den i køleskabet et kvarter, inden du ruller den ud på et meldækket bord. Bred den ud i et smurt tærtefad – jeg brugte et på ca. 26 cm. Skær skimmel-laget af brien, og put osten i en blender sammen med resten af fyldet. Blend det til en ensartet masse og fordel det ud over tærtedejen. Bag tærten ved 200 grader i 15-20 minutter.

Note: Mild, behagelig tærte. Jeg savnede lidt mere kant – lidt mere krydring, men den er lettilgængelig og hurtig at lave.

brietaerte