Varm kaneldrik til kolde aftener

kaneldrik, kanelmælk, mælk, kanel, sirup, vanilje, mørk romNu vender jeg lige tilbage til månedens kanel- og ingefærbenspænd. Forleden lavede jeg nemlig denne varme kaneldrik, da jeg havde sødmælk til overs fra risengrødskogningen lillejuleaften. Det er en drik, du kan lave med eller uden alkohol – det er helt op til dig.

Varm kaneldrik
1 person

2½ dl sødmælk
en kanelstang, 5 cm lang
en smule vaniljepulver
1 spsk sirup eller evt. honning
evt. 2-4 cl mørk rom
lidt stødt kanel som pynt

Hæld mælk, kanelstang og vanilje i en lille kasserolle og varm det langsomt op. Husk at røre det undervejs. Når mælken er på grænsen til at koge, tager du kasserollen af komfuret. Lad mælken trække smag i ti minutter, inden du tager kanelstangen op af kasserollen og varmer mælken op igen. Når mælken er lige ved at komme i kog, tager du kasserollen af. Rør ahornsirup i og evt. mørk rom, hvis du ønsker alkoholversionen af denne drik. Hæld din kaneldrik over i en kop og drys lidt kanel ovenpå.

Nyd din varme kaneldrik i sofaen og lad aftenfreden sænke sig.

Note: Denne kaneldrik er en rigtig godnatdrik – en hyggelig, krydret varm mælkedrik, der egner sig godt til en kold aften med tændte stearinlys og en god bog i hånden.

Bajigur

bajigur, varm drik, indonesisk, kokosmælk, ingefær, palmesukkerBajigur er nok den mest eksotiske drik, jeg har lavet i forbindelse med november måneds varme drikke-benspænd. Det er en varm drik, der stammer fra Indonesien, og jeg har set virkelig mange forskellige – og spøjse – udgaver på nettet. Den helt klassiske udgave af bajigur er dog ret enkel og består af kokosmælk, palmesukker, ingefær og et lille knips salt. Man bruger ofte pandanblade, men de er svære at skaffe her i Danmark, så her kan man i stedet tilføje et lille knips vaniljeekstrakt. Det udelod jeg dog, da jeg var bange for, at det ville blive for sødt til mine smagsløg, men det skal selvfølgelig ikke holde dig tilbage, hvis du vil prøve at lave bajigur.

Bajigur
2-2½ dl

2 dl kokosmælk
evt. ½ dl vand
2 tsk meget finthakket frisk ingefær
2-2½ spsk hakket palmesukker
et lille knips salt
(evt. et lille knips vaniljeekstrakt)

Hæld kokosmælk, ingefær og palmesukker i en lille kasserolle. Hvis kokosmælken er meget tykrflydende, kan du fortynde den med lidt vand. Varm det op, til det når kogepunktet. Smag til med salt og evt. lidt vaniljeekstrakt.

Note: Bajigur er en mild og sødmefuld drik med et dejligt twist af ingefær. Kokosmælk mætter meget – både mht. kalorier og smag – så personligt vil jeg foreslå, at du serverer den i små glas/kopper med ca. 1 dl i – større mængder end dette kan godt blive lige lovlig voldsomt.

Grog – en rigtig piratdrik

grog, varm drik, piratdrik, pirater, mørk rom, mørk farin, citroner, kanelSplitte mine bramsejl – nu er der kommet en rigtig piratdrik på bordet! Grog er egentlig en betegnelse for alkoholiske drikkevarer og findes i dag i en lang række udgaver, da betegnelsen bruges meget forskelligt verden over. Grog blev i sin tid udviklet i den engelske flåde, hvor den efter sigende blev indført for at forebygge skørbug. Drikken – i sin mest enkle form – bestod af vand, rom og citronsaft. Senere hen begyndte man at smage den til med sukker og kanel og i mere moderne versioner er citronen ind imellem udskiftet med lime, ligesom grog også findes i mere krydrede udgaver.

Jeg har lavet en simpel version – ikke helt så simpel som den originale, men en af de lidt mere moderne.

Grog
1 krus

2½ dl kogende vand
2 tsk mørk farin/muscovadosukker
en kanelstang (lige så lang, som kruset er dybt)
4 cl mørk rom
et solidt skvæt citronsaft

Note: Hæld sukker i et krus og stik en kanelstang i. Overhæld det med kogende vand og rør rundt, indtil sukkeret er opløst. Tilsæt rom og smag til med citronsaft.

Note: Grog er en dejlig enkel varm drik med et letkrydret strejf. Nu ville jeg ikke have en meget sød udgave, så jeg holdt lidt igen med sukkeret, men har du en sødere tand end jeg, tilsætter du selvfølgelig blot mere sukker.

grog, varm drik, piratdrik, pirater, mørk rom, mørk farin, citroner, kanel

Varm chokolade med Amaretto

varm chokolade, varm drik, chokolade, mørk chokolade, Amaretto, whisky, mælkNu hvor temperaturen falder, er jeg glad for, at jeg valgte varme drikke som benspænd i denne måned. Det er en god og velsmagende måde at få varmen på! Gemalen er – som tidligere nævnt – ikke så begejstret for benspændet, da han sjældent drikker varme ting, men han kunne nu godt lide den varme mælkechokolade med kaffelikør, som jeg serverede tidligere på måneden. Derfor tænkte jeg, at han nok også kunne lide en varm chokolade i kraftigere udgave baseret på mørk chokolade, og hvis nu jeg gav det et skud whisky og Amaretto…

Mange bruger flødeskum oven på varm chokolade, men jeg havde lyst til at bruge skumfiduser – en kombination, jeg tit har set på amerikanske madblogs. Jeg brugte mini-skumfiduser, da det så var lettere at styre mængden, ligesom de fordelte sig bedre.

Varm chokolade med Amaretto
3 kopper

3 dl mælk – jeg brugte minimælk
120-140 g god mørk chokolade – jeg brugte Jivara fra Valrhona
2-3 cl Amaretto
2 cl whisky
mini-skumfiduser

Hak chokoladen og hæld den i en kasserolle sammen med mælk. Varm det langsomt op under omrøring, indtil mælken når kogepunktet. Tag kasserollen af og rør spiritus i. Sørg for at smage til undervejs, så det passer til dine smagsløg.

Hæld varm chokolade i en kop og top den med mini-skumfiduser.

Note: En dejlig fyldig varm chokolade med et fint touch af spiritus, der tager lidt af den fede sødme og samtidig giver kanten et dejligt twist af mandel. Mængden af chokolade afhænger af, hvor kraftig chokoladen er i smagen – og selvfølgelig hvor fyldig du ønsker den varme chokolade. Brug evt. lidt mindre først og smag på den under opvarmningen. Så kan du altid tilsætte mere chokolade, hvis du ønsker en kraftigere udgave. Du kan også udskifte minimælken med sødmælk, hvis du vil have en rigtig tung og mættende kop varm chokolade.

varm chokolade, varm drik, chokolade, mørk chokolade, Amaretto, whisky, mælk, skumfiduser

Caudle – engelsk middelalderdrik

caudle, middelalderdrik, varm drik, rødvin, rørsukker, æggeblomme, æg, safran, ingefær, nelliker, hvedemelDa jeg researchede på månedens varme drikke-benspænd, faldt jeg blandt andet over caudle – en engelsk middelalderdrik, der lød ret interessant. Den kan laves på mange forskellige måder, og jeg er både stødt på versioner lavet på øl og på vin. Varm øl er jeg ikke meget for, men varm vin kan jo være ganske godt, og da december venter i næste uge, gør det jo ikke noget, at man ‘forbereder’ sig og drikker en gløgg-agtig varm drik.

For ja – caudle kan på nogle måder godt minde om gløgg. Den version, jeg lavede, var baseret på vin, sukker og krydderier. Jeg har også læst, at der kan indgå rosiner og mandler i fremstillingen af caudle, og så er det jo nærmest gløgg! Og visse opskrifter indeholder også brødkrummer…

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift, jeg fandt på Hubpages, men tilpassede den egne smagsløg, ligesom jeg også brugte et par elementer, jeg så i andre opskrifter. Jeg tror, caudle ofte laves på hvidvin, men jeg valgte at lave den på rødvin – det gav nemlig en ret flot farve.

Caudle
2 små glas

2½ dl god, fyldig rødvin
1 tsk hvedemel
1 stykke frisk ingefær på størrelse med hovedet på en teske, skåret i skiver
1 æggeblomme
0,75 dl rørsukker
en knivspids stødte nelliker

Pynt:
lidt stødt ingefær
et par safrantråde

Hæld en lille smule vin i en lille skål og rør melet ud i det. Hæld resten af vinen i en lille kasserolle og rør melblandingen ud i det. Tilsæt sukkeret og den friske ingefær og varm vinen op. Tag kasserollen af varmen, lige inden vinen begynder at koge. Lad det køle af, indtil det har samme temperatur som spidsen på din lillefinger. Rør æggeblommen i rødvinen og sæt kasserollen tilbage på komfuret. Varm det langsomt op, mens du rører det med jævne mellemrum. Tag det af, inden det begynder at koge. Smag til med nelliker.

Si drikken og hæld caudle på glas. Pynt evt. med lidt stødt ingefær og safran.

Note: En sødmefuld, letkrydret og ret cremet drik – meget spændende med den silkebløde konsistens. Farven er også ret funky – lyslilla og ‘mælket’ på samme tid.