Vaniljekranse med citrontwist

Vaniljekranse med citrontwist

Månedens første opskrift i mit julesmåkage-benspænd er en sand juleklassiker. Det er den julesmåkage, som flest danskere bager op til jul – i hvert fald ifølge en undersøgelse, som jeg læste på Politikens hjemmeside. Jeg taler naturligvis om vaniljekranse!

Jeg kan huske, at jeg var ret fascineret af disse julesmåkager, da jeg var barn. Det var da ret pudsigt, at der fandtes småkager, der skulle have et hul i midten! Og de voksne lovede altid, at man nok skulle få alle de overskydende vaniljekransehuller bagefter… (hvor var de voksne dog vittige ;)).

Vaniljekranse er også en af de få julesmåkager, jeg har spist som voksen. Den milde vaniljesmag er skøn, men hemmeligheden bag de bedste vaniljekranse er faktisk mandlerne på grund af den fede nøddesmag. Mange vaniljekranse-opskrifter er baseret på, at du har en kødhakker med stjerne-forsats, når du skal sprøjte dejen, for vaniljekranse-dejen kan godt være ret hård. Jeg har dog baseret mine vaniljekranse på en opskrift af Mette Blomsterberg, og den dej er så blød, at man godt kan bruge en sprøjtepose med tylle i stedet. Men – det betyder dog også, at dine vaniljekranse bliver lidt bredere og lidt blødere at se på. Mine blev lige en ekstra tand brede, da jeg kom til at vælge en ret bred tylle, så en anden gang bruger jeg nok nummeret mindre.

Nåja – og så kunne jeg selvfølgelig ikke lade være med at pille ved opskriften – også selvom vaniljekranse er en klassiker. Men jeg blev altså nødt til at finde ud af, om de blev ekstra gode ved at tilsætte citronskal og salt samt øge mængden af vanilje…

Vaniljekranse med citrontwist

ca. 35 stk.

1½-2 tsk vaniljeekstrakt
175 g rørsukker
200 g meget blødt smør
1 æg
75 g mandler, blendet til fint mandelmel
250 g hvedemel
et lille knips salt
fintrevet skal fra ½ øko-citron

Pisk vaniljeekstrakt, sukker og det bløde smør sammen. Tilsæt ægget med og derefter mandelmel, hvedemel, salt og citronskal. Rør det til en jævn masse. Hæld dejen i en sprøjtepose med en stjernetylle. Jeg brugte tyllestørrelse 12, men så bliver vaniljekransene rimelig brede, så det er nok bedre at bruge tyllestørrelse 10. Sprøjt vaniljekransene på tre bagepapirbeklædte bageplader. Stil eventuelt to af pladerne i køleskabet, mens den første plade vaniljekranse bager (så tror jeg, de bedre holder formen, når de kommer i ovnen). Bag dine vaniljekranse ved 200 grader i 10- 14 minutter, indtil de er letgyldne. Lad småkagerne køle helt af, inden du putter dem i en tætsluttende dåse.

Note: Vaniljekranse er nok min yndlings-julesmåkage, hvis jeg skulle vælge én. Her har jeg piftet de klassiske vaniljekranse op med lidt citron, og det giver småkagerne et dejligt lille frisk pift af citron. Den lille smule salt gør også underværker, da den giver lidt kant og samtidig ‘knækker’ den fede smørsmag, så den ikke bliver for voldsom.



7 thoughts on “Vaniljekranse med citrontwist”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *