Harry Potter og museerne

Harry Potter, udstilling, museum, Warner Bros, film, Studio Tour, magi, magiskVi lavede også andet end at spise i London – ja jeg vil ligefrem hævde, at vi var ret kulturelle! Vi nåede kun en enkelt teaterforestilling denne gang, men til gengæld var vi på en del museer og udstillinger.

Den mest nørdede udflugt var til Harry Potter Studio Tour, som du skal booke hjemmefra. Det er bestemt ikke billigt, og det kræver også noget tid at finde ud til stedet, eftersom det ikke ligefrem ligger centralt i London. Skal du dertil i nærmeste fremtid, så vær opmærksom på, at der pt. bygges om på den station, hvor du skal med bussen, så beskrivelsen af bussens holdeplads passer ikke med hjemmesiden.

Lad mig bare sige, at er du fan af Harry Potter, så er dette helt sikkert noget, du skal opleve! Der var masser – med vægt på masser – af dimser og dingenoter fra filmene, og det hele var krydret med plancher og små film med skuespillerne, som afslørede nogle af tricksene bag optagelserne.

Harry Potter, udstilling, museum, Warner Bros, film, Studio Tour, magi, magisk, butterbeerSouvenirs og madvarer var ret dyre, men vi måtte da lige smage et par butterbeers, som var ret milde, cremede og med vaniljetouch. Ok smag som dog blev noget vammel efter et par mundfulde.

Billeder siger mere end ord, så jeg vil overlade resten af rundturen til dette store billedgalleri, som jeg har sat sammen – og så er det endda kun et lille udpluk af alle de billeder, jeg tog på rundvisningen.

 

… vil du ikke kigge alle billederne igennem, så fortsæt blot til resten af museerne herunder.

Natural History Museum, London. naturhistorisk, udstilling, rejseVi skulle selvfølgelig også på Natural History Museum – mit absolut yndlingsmuseum i London, og så er der endda gratis entré! De burde altså tage penge for det, for det er et fantastisk sted. Vi var der også for fire år siden, da vi sidst besøgte London, og på det tidspunkt var de i gang med at lave en udbygning, der skulle rumme en udstilling med Darwin. Den ville vi gerne se, men vi blev dog noget skuffede. Arkitektonisk var den smuk, men den handlede primært om, hvor sejt naturvidenskab er (og det vidste vi jo godt), og hvor svært og omfattende forskning er. Jeg savnede mere kød på udstillingen – der var for lidt materiale, og det handlede for meget om de nuværende forskere og for lidt om det, de forskede i.

Natural History Museum, London. naturhistorisk, udstilling, rejseVi brugte derfor mere tid på andre dele af museet. Der var blandt andet en afdeling dedikeret til vulkaner og undergrundsaktivitet, som jeg mener er rimelig ny, og det var ret spændende at læse om de forskellige lavatyper og udbrud. Der var også indrettet en minimodel af et japansk supermarked, så man kunne opleve, hvordan det er at befinde sig sådan et sted under et jordskælv.

Natural History Museum, London. naturhistorisk, udstilling, rejse, sten, ædelsten, mineralerJeg var lidt imponeret over, at gemalen selv foreslog, at vi skulle på Natural History Museum, for sidste gang blev han noget traumatiseret over, hvor længe jeg kunne stå og stirre på museets sten- og mineralsamling! Men de har altså en imponerende samling, som de nu har valgt at udstille på en smuk og mere indbydende måde end i de triste montre, som de lå i tidligere.

Natural History Museum, London. naturhistorisk, udstilling, rejse, dinosaur, dinoEnhver, der kender mig rigtig godt, ved dog, at mit yndlingssted på sådan et museum naturligvis er hos dinosaurerne! Ruaaargh! Der var dog ret proppet af mennesker på det tidspunkt, så det blev et kort visit denne gang.

British Museum, London, historisk, Egypten, egyptisk, udstilling, rejseGemalen havde foreslået, at vi tog på British Museum denne gang, og det er også et ret stort museum, hvor du kan bruge mange timer. Vi brugte lang tid på den egyptiske samling, og selvom vi nåede at være der et par timer, så kom vi slet ikke igennem hele museet. Stedet har den helt rigtige balance mellem information og mængden af udstillede genstande, og jeg nød at gå omkring og studere de forskellige ting. En ret lærerig oplevelse som jeg kan anbefale.

Kunst, museum, London, rejsePå en eller anden måde fik gemalen også lokket mig med på Tate Modern. Jeg er ellers ikke så vild med moderne kunst, men vi fik da set et par af udstillingerne. Vi kunne også konstatere, at minimalisme kan irritere mig temmelig meget, så det kom der et par gode kunstdiskussioner ud af.

Tate Modern, kunst, kunstudstilling, kunstmuseum, London, rejseEn ret brugbar vægillustration over de forskellige kunstretninger og hvilke kunstnere, der knytter sig til de forskellige skoler…

HMS Belfast, krigsskib, krigsmuseum, skib, London,historisk, udstilling, rejseDen sidste dag, hvor regnen stod ned, tog vi ned til HMS Belfast for at gå på opdagelse på det store krigsskib. Jeg vil ikke anbefale skibet, hvis du er gangbesværet eller har det svært med stejle trapper, for man skulle være rimelig smidig og let til bens for at komme omkring. Vi var der heldigvis en dag, hvor der var meget få besøgende, så vi havde god tid til at nærstudere de enkelte områder.

Jeg skulle selvfølgelig lige have et billede af et af køkkenområderne på skibet…

Hyde Park, London, rejse, efterår… og så må jeg hellere lige slutte af med et par billeder fra Hyde Park, som er meget smuk i solskinsvejr – noget, vi nød meget af under ferien. Jeg forbinder ellers mest London med gråvejr og regnvejr, så det var dejligt at opleve byen i solskin, og mange mennesker søgte da også straks mod parkerne.

Hyde Park, London, rejse, efterårDe grå egern i Hyde Park er kendt for at komme ret tæt på mennesker, og vi oplevede flere gange, at egern kom helt hen til os for at tjekke, om ikke vi havde noget spiseligt. Vi så også en pige, hvor egernet bogstaveligt talt klatrede op af hendes ben og satte sig på skødet af hende for at blive fodret!

Hyde Park, London, rejse, efterårVi forbarmede os til sidst og fandt en enkelt nød frem, men den var åbenbart ikke interessant nok, for egernet smuttede væk igen – uden nød.

Hyde Park, London, rejse, efterår

Økologisk bager og området ved den botaniske have

Om lørdagen ville vi på et par museer, der ligger i samme område som den botaniske have, og vi fandt derfor en økologisk bager 50-100 meter fra indgangen til haven, så vi kunne supplere morgenmadsfrugten. Der var mange lokale, hvilket jo plejer at være et godt tegn, og bagværket var også helt i orden.

Normalt er jeg ikke så meget til croissanter, men franskmændene forstår at lave dem, så fuglene synger, og disse var fnuglette, sprøde og superdelikate.

Jeg kunne ikke stå for disse mini beignets, som var ca. på størrelse med en æbleskive. Smagen minder lidt om en berliner.

Og så fik vi hver et lille brød på størrelse med en buttet gulerod. Mit var med rosiner og hasselnødder, mens gemalens brød var med figner.

Området ved den botaniske have er ret stort og oplagt til at gå eller løbe lange ture, og vi mødte da også flere friske morgenjoggere. Der ligger blandt andet en zoologisk have, men det var nu et par museer, der trak i os.

Jeg holder meget af naturhistoriske museer, og da vi sin tid var i London, kunne gemalen dårligt hive mig væk fra dinosaur- og mineraludstillingerne. Derfor tror jeg også, at han i sit stille sind var lettet over, at mineraludstillingen i Paris pt. er under ombygning, så den del var lukket.

Vi gik i stedet over til evolutionsudstillingen, men her må jeg desværre sige, at jeg blev skuffet. Museet i sig selv var smukt opbygget, men fornøjelsen var ret begrænset, eftersom 95% af skiltene kun var på fransk! Franskmændene har godt i mange år været beskyldt for ikke at være særlig åbne og servicemindede over for turister, men jeg havde nu indtryk af, at det havde forbedret sig en del. Åbenbart gjaldt det ikke museumsverdenen. Så jeg var ikke særlig tilfreds, da vi kort tid efter gik derfra. Museet skal dog have ros for, at deres særudstilling om edderkopper lå afsides og ikke i direkte forlængelse af den faste udstilling – så kunne jeg pænt gå uden om den.

Næ, så var der meget mere at komme efter i den palætologiske udstilling, som en dinosaur-elsker som jeg slet ikke kunne stå for! Her lå informationsniveauet også på et lille sted, men her betød det ikke særlig meget, for vi kunne sagtens bruge masser af tid på at gå og kigge på de mange montre.

… ok, I slipper for flere skeletbilleder. Jeg har ellers en ret stor bunke og var fristet til at lave et helt galleri, men jeg tror, en del af jer gerne vil slippe for at se resten – der er nogle horrible ting imellem. Men det er et spændende museum, hvis du interesserer dig for dyrenes udvikling.

Chokolademuseum, en tur i parken og en håndholdt is

Lørdag eftermiddag nåede vi også forbi Barcelonas chokolademuseum – Museu de la Xocolate – noget et madøre som jeg ikke kan stå for! Billetten var selvfølgelig en plade chokolade, hvilket var ret godt tænkt, og den gav adgang til en udstilling, hvor chokoladens historie – dvs. dens vej fra Amerika og frem til de europæiske ganer – blev fortalt på en række plancher og suppleret af alskens figurer lavet af det pureste chokolade. Her er et udvalg af skulpturerne.

Skulpturerne var imponerende, men selve udstillingen var noget flad – de kunne godt have gjort mere ud af, hvordan chokolade ellers kan bruges og bliver brugt i dag i alskens andre madvarer og retter, ligesom de godt kunne have gjort mere ud af at vise special-køkkenudstyr til brug ved chokoladefremstilling/behandling.

Det var dog ikke særlig dyrt at se stedet – mener en billet lå på omkring fem euro.

Vi skulle selvfølgelig også købe lidt i butikken, men det var noget af en udfordring. Servicen var næsten lig nul, og ekspedienten kunne ikke forstå særlig meget – ej heller kropssprog – hvilket så også afholdt os fra at købe vildt ind, og jeg opgav at guide hende hen til flere ting i montren, efter jeg havde fået hende til at tage to chokoladeforme samt en mælkechokolade og en chokolade med olivenolie og salt. Hvad? Selvfølgelig skulle jeg da vælge en chokolade med noget sjovt i!

Vi trissede videre og kom til en af parkerne, hvor der var masser af mennesker, der nød livet – enten ved at slænge sig på græsset eller ved at lave gøglerkunster, slås med latexsværd eller ved at nyde en bid brød eller lidt at drikke. Vi slog os ned og smagte på en af chokoladebilletterne, og det var en fin mørk chokolade på 73%.

Mens vi sad i parken og nød vejret, kom vi i tanke om, at vi ikke havde nået at få en is endnu, og det var ellers planen, at vi skulle gå på jagt efter en god is om lørdagen.

Den slags kan man jo ikke gå glip af på en ferie, så efter en gåtur rundt i parken, gik vi videre for at finde en isbutik.

Vi fandt en isbutik, La Campana, på Cannes de la Princesa, og de havde et stort og lækkert udvalg af is.

Vi havde noget svært ved at beslutte os, men jeg endte med en kokosis og en hasselnøddeis – begge ganske gode. Gemalen fik en pistacieis og… en mere, som jeg ikke husker. Pistacieisen var desværre noget kedelig.

Miró, Montjuïc slottet med mere

Efter torsdagens dejlige middag var det på tide at få brændt lidt kalorier af, og fredag morgen begav vi os derefter ud på en vandretur, hvor vi kom igennem et flot grønt parkområde med en del trapper. Solen skinnede fra en næsten skyfri himmel, og temperaturen rundede hurtigt tyve grader, så vi var glade for, at vi havde taget t-shirts på!

Formålet med udflugten var blandt andet at besøge Miró-museet. Ingen af os dyrker kunst på et højere plan, men vi kan nu godt lide at se en udstilling ind imellem, og Miró udmærker sig i den forbindelse ved at have en række dejlige glade og naive malerier.

Udstillingen fokuserede dog mest på hans tidlige år, og selvom det var interessant at se, da vi ikke kendte så meget til disse værker, så var vi ikke så begejstrede for den stil, han havde på det tidspunkt. Det blev derfor en blandet fornøjelse, og jeg håber, at jeg får en anden lejlighed til at se nogle af hans senere værker på en udstilling.

Her følger en kort gennemgang af, hvad vi ellers så denne dag – godt krydret med masser af billeder.

Efter udstillingen valgte vi at tage svævebanen op til Montjuic-slottet. Det var en flot tur i det vejr, og det gav samtidig et godt view ud over byen.
Montjuïc-slottet blev bygget i 1640 og har derfor oplevet lidt af hvert. Det var blandt andet her, at Franco holdt sine politiske fanger indespærrede.
Slottet ligger højt i terrænet og ud til vandet, så det har været ideelt at bruge som forsvarsværk.
Men naturen går sin gang, og nu er der også plads til blomster blandt de golde bygningsværker.
Der var en imponerende udsigt fra slottet – blandt andet ud over Barcelonas havn, hvor vi kunne se kranerne i gang med at laste fragtskibe med containere.

Herefter gik turen til det store marked, men mere om det i næste blogindlæg – her fortsætter jeg med resten af de ting, vi så om eftermiddagen.

Vi skulle selvfølgelig også se byens største turistattraktion – La Sagrada Família. Det er et bygningsværk, som blev påbegyndt i 1880’erne og som stadig ikke er færdigt. Man regner med, at arbejdet på bygningen slutter om 10-20 år, men der er allerede nu adgang til meget af kirken, hvor det blandt andet er muligt at komme højt op i tårnene.Det er ikke helt billigt at komme ind – det koster omkring 100 kr – men det skulle være alle pengene værd. Desværre var der en lang kø, da det var ud på eftermiddagen, så vi valgte at udskyde det til en anden gang, vi forhåbentlig kommer til byen, og i stedet gik vi hele vejen omkring og studerede den imponerende bygning.
Herefter sad vi bare og nød det gode vejr i det lille parkområde, som ligger lige ved bygningsvejret.
Glæder I jer også til, at træerne kommer til at se sådan ud herhjemme?

Mougins, kogte artiskokker og hjemmelavede pizzaer

Vi har været rigtig mange steder i området omkring sommerhuset de seneste år, så der var flere glædelige gensyn, men vi nåede også et par steder, hvor vi ikke har været før.

Om torsdagen var vi i Mougins, som er kendt for sine gode restauranter. Der var meget stille og roligt, næsten ingen turister, og byen var ved at gøre sig klar til et større kunstarrangement den følgende weekend, hvor mange kunstnere ville få mulighed for at vise deres værker frem i en lang række stande.

Vi var på et lille fotomuseum, André Villers, hvor man ikke måtte fotografere (!), så jeg tog i stedet et billede af udsigten fra den øverste del af museet. Selve museet var gratis at besøge, og er du i byen, så er det en glimrende måde at bruge lidt tid på. Mougins var Picassos sidste levested, og der er derfor mange fotos af den kendte maler.

Vi spiste ikke i byen, selvom det var fristende at udfordre byens gode ry på madfronten, men vi fik et par tips af svigerforældrene, så det kan være, vi når det en anden gang. Her ligger blandt andet den trestjernede Moulin de Mougins, som ejes af den kendte kok Roger Vergé.

På vej hjem til frokost handlede vi ind, og gemalen og jeg faldt over denne bakke macarons i supermarkedet, som blev nødt til at komme med os!

Nu har jeg hørt så meget fantastisk om disse små kager, så nu måtte vi prøve dem, og det var en ganske lovende oplevelse. De fleste var ret milde i smagen, men ellers ganske fine, og jeg kan godt forstå, at de fascinerer mange.
Vi fandt også et bundt små artiskokker i supermarkedet, som kom til at udgøre forretten til aftensmaden. De var på størrelse med en lille knytnæve og blev kogt i 20-30 minutter og serveret sammen med citronsmør, der blev saltet lidt ekstra.
Det er en meget smuk spise, og det smagte også fint, men da det er meget lidt af artiskokken, man reelt spiser, så er det også en frådseret, som jeg nok ikke har samvittighed til at spise så tit.

Hovedretten blev hjemmelavede pizzaer, hvor den ene blev rimelig traditionel og den anden bestemt ikke! Dejen blev cirka dobbelt så stor, som jeg havde forventet, men om det var gæren eller det yderst lækre mel, jeg brugte, der gjorde udslaget – det ved jeg ikke. Faktum var dog, at dejen blev meget luftig og lækker, og kunne jeg bage med sådan noget skønt mel til den pris, så ville jeg gøre det hver uge!
Pizza med:

– lufttørret og røget skinke
– bløde, lækre sorte oliven
– store, saftige bøftomater
– salt, oregano og basilikum

Pizza med:
– stegte aubergineskiver
– stegte champignonskiver i hvidløg
– blød og mild gedeost
– salt og basilikum
– honning (blomster- eller akacie tror jeg)

De sidste julemarkeder

Lørdag var sidste hele dag i Berlin, men vi havde ikke så mange faste planer. Vi ville se DDR-museet, vi ikke havde nået dagen før, og så var dagen reserveret til julemarkeder. Nu havde vi sådan set allerede set tre og havde aftalt at gå tilbage til to af dem, så det var ikke nær så presserende, og dagen gik derfor meget afslappet. Vi gik forbi Berliner Dom, da vi skulle til museet, og her vrimlede det med professionelle tiggere. Suk.

Men museet var godt. Det er ikke så stort, men der er mange spændende ting at se på eller læse om, og det gav et interessant – og varieret – indblik i DDR-dagligdagen. Det kan jeg godt anbefale.

På vej til museet havde vi også passeret endnu et julemarked, som dog ikke havde åbent, da vi gik forbi første gang. På vej tilbage gik vi selvfølgelig igennem området og nød al juleriet (ok, jeg gjorde!).

Vi tog forbi Prenzlauer Berg, hvor der også var julemarked, og her var tingene lidt anderledes – det virkede mere økologisk og ‘hippieagtigt’ (på den gode måde), men det heller ikke så overraskende i det kvarter.

currywurstMen det var Gendarmenmarkt, vi ville vende tilbage til, for jeg havde udset mig et par ting, jeg ville købe, så der tog vi hen bagefter. Jeg shoppede ikke så vildt (som jeg havde lyst til), men fik købt nogle gode ting!

Efter indkøbene kastede vi os over en anden Berliner-specialitet – currywurst! Vi delte en portion pommes frites, og det viste sig at være meget heldigt, for portionen var stor – og smagte ikke af særlig meget. Til gengæld var den ikke så fedtet, som fritter ofte bliver her i Danmark.

Og derefter dimsede vi lidt rundt. På et tidspunkt kom vi tilbage til det allerførste julemarked, vi var på, og da jeg havde aftalt med mig selv, at jeg ville prøve Glühwein, så måtte jeg jo købe en kop – og da vi havde spist en lille frokost, så var der jo også plads til en berliner… for kan man have været i Berlin uden at spise en berliner?

(ja, det kan man nok godt – men den smagte fint og indeholdt 3-4 gange så meget syltetøj som herhjemme!)

Efter afslapning på hotellet, hvor jeg blandt andet fik læst ‘Spardame’ færdig (den er god og kan anbefales, hvis man er til historiske romaner med intriger og rænkespil), gik vi en tur for at finde et sted at spise. Vi havde ikke noget bestemt sted i udsigt, men gemalen havde set, at der var et kvarter, hvor der var en del spisesteder, og her fik jeg lokket ham ind på den asiatiske restaurant, Coa. Det kom vi bestemt ikke til at fortryde, for hvor var det dog godt! Vi bestilte en drink hver – begge Pina Colada, men min uden alkohol (så passede det bedre til maden), og de smagte begge to friske og delikate.

Jeg bestilte en lækker papaya-reje salat med alskens lækre grøntsager (og rejer!) samt tre dim sum med kylling og basilikum med en fristende sauce til. De to retter kostede tilsammen 8,5 euro, og det var helt horribelt billigt i forhold til kvaliteten!

Coa, Berlin, restauranter i Berlin, madanmeldelse, restaurantanmeldelse, restaurantCoa, Berlin, restauranter i Berlin, madanmeldelse, restaurantanmeldelse, restaurantRestauranten havde nogle få men tillokkende desserter. Vi valgte dog at springe over (jeg må tilbage til det sted, når jeg engang kommer til Berlin igen!) og trissede i stedet ud for at sige farvel til det første julemarked, der også blev det sidste i denne omgang. Som en lille afskedsgave til os selv købte vi hver en kæmpe flødebolle (gemalens med mint og min med mocca), og dem guffede vi i os, mens vi sugede de sidste indtryk til os.

Helt bestemt en fantastisk tur :-)

Museumsdag – og chokolade…

Fredag havde vi planlagt som museumsdagen, og det viste sig at være et godt valg, for vejret var temmelig trist og vådt den dag. Vi tog først forbi Check Point Charlie, som jeg havde fået anbefalet af flere. Udstillingen beskrev først og fremmest de første år efter delingen af Berlin, murens opbygning samt alle de flugtforsøg, som østberlinerne foretog. Det var interessant, men samlet set var udstillingen noget skuffende – i mine øjne var den ikke særlig afbalanceret (jeg savnede f.eks. mere om dagligdagen for de to dele af Berlin, om årene op til genforeningen og tiden lige efter), der var en del gentagelser undervejs, og den var meget rodet sat op.

Vi tog derefter forbi Det Jødiske Museum, og det var markant anderledes. Det ligger i en bygning tegnet af Daniel Libeskind, og alene bygningen er besøget værd. Meget spændende opbygget – men også en anelse voldsom og mastodontisk. Jeg troede egentlig, at museet primært fokuserede på jødernes historie i tiden op til og under krigen, men det viste sig at være et generelt center for den jødiske kultur og historie. Derfor savnede jeg også lidt mere om tiden under 2. Verdenskrig, men alt i alt en god oplevelse.

julemarked, marked, jul, Berlin, rejse, museumVi valgte at spise på det jødiske museum og tog en tallerken af salatbuffeten. Jeg tog en krydret pølse til, mens gemalen kastede sig over et par falafler, og så fik vi en meget frisk æble-citron sodavand til. Jo, rejser går også ud på at smage spændende drikkevarer :-)

Prisen var igen ganske rimelig – for to personers frokost samt drikkevarer til slap vi 20 euro – og det var endda velsmagende og rimelig sundt. Jamen altså…

Dernæst smuttede vi med undergrundsbanen og susede af sted til en anden del af byen, for en hvis person havde læst om en ganske imponerende chokoladebutik – Fassbender & Rausch Chocolatiers. Vi gik ind, kiggede os måbende omkring – og flygtede op i salonen på første sal, hvor vi ville prøve kageudvalget. Selvfølgelig kun for at skrive om der her på bloggen. Hvad gør man ikke for læserne? ;-)

Fassbender & Rausch, julemarked, marked, jul, Berlin, rejseJeg valgte en appelsin-krokant kage, mens gemalen bestilte en Schwarzwälder kirsebærtærte. De var ret kompakte, men yderst velsmagende, og selvom de mættede godt, så slog de ikke nær så hårdt som La Glaces voldsomme men lækre kager gør.

Ganske gode – og igen en god pris – omkring 28 kr. stykket.

Ingen af os turde give os i kast med en varm chokolade (af frygt for at det ville være alt for voldsomt sammen med kagerne), men gemalen kastede sig ud i en kold chokoladedrik med rom. Jeg drak også lidt af den, og selvom den smagte ganske godt, så var jeg glad for, at vi ikke havde bestilt en hver, for der var absolut ikke sparet på rommen! Den smagte ikke sprittet – men procenten var alligevel høj, og det virkede lidt overvældende sådan midt på eftermiddagen.

Nå – men jeg ved jo godt, hvad I venter på. I vil have billeder af selve chokoladebutikken, så det får I selvfølgelig. Det første viser Rigsdagen lavet i det pureste chokolade, og der var flere lignende overdådighedsværker – blandt andet af Titanic! Butikken har flere hundrede forskellige slags chokolader (alene glasmontrene giver total ubeslutsomhedspanik!), men der er også meget fabrikspakket. Eftersom vi havde købt en del specialchokolade dagen før, så købte vi faktisk ikke noget her, men når jeg engang skal til Berlin igen, så raider jeg de glasmontre!