Giraffodring

giraffer, giraffodring, Odense ZooHar du prøvet at fodre giraffer? Tidligere på ugen havde gemalen og jeg bryllupsdag, og det fejrede vi ved at tage fri et par dage, så vi kunne suse til Fyn til et slotsophold, som jeg købte tidligere på året.

Først gjorde vi dog holdt ved Odense ZOO. Vi elsker at besøge zoologiske haver og akvarier, så det var et oplagt udflugtsmål, da vi kiggede på, hvad der var værd at lave på Fyn. Jeg så også straks, at man kan købe billetter til giraffodring i Odense Zoo, hvilket betyder, at du får mulighed for at håndfodre girafferne. Det måtte vi naturligvis prøve!

giraffer, giraffodring, Odense ZooJeg kender ikke maxgrænsen for, hvor mange der kan være med til at fodre giraffer, men den dag var vi fire voksne og ét barn, og det fungerede rigtig fint. Lige så snart vi trådte op på platformen, kom de nysgerrige giraffer hen for at se, hvad vi kunne byde på.

giraffer, giraffodring, Odense ZooVi afsprittede hænderne, inden vi fik en stor portion foderpiller, som vi håndfodrede girafferne med. Giraffer har ikke tænder i overmunden, så vi behøvede ikke at bekymre os om, hvorvidt vi risikerede at blive bidt i hånden.

giraffer, giraffodring, Odense ZooDet var dog lidt overvældende at have sådan en stor, ivrig mule til at æde direkte af ens hånd – og hvis man trak sig lidt tilbage, kom den lange tunge frem :)

En rigtig sjov oplevelse. Giraffer er fascinerende dyr, og det var lidt underligt pludselig at være i øjenhøjde med de 5-6 meter høje dyr. Men hvem kan stå for de smukke, elegante dyr med de bløde muler?

Odense ZOO er en hyggelig, lille zoologisk have, som vi nød at gå rundt i bagefter. Du kan se flere billeder fra vores besøg i galleriet herunder.

Svampetur til Bidstrup skovene

svampe, svampetur, svampeudflugt, Bidstrup, Bidstrup skoveneEfterår er lig med svampetur! De senere år har gemalen og jeg været på en række svampeudflugter – første og anden svampetur var med svampeeksperter, mens sidste års svampeudflugt til Gribskov var på egen hånd.

Gribskov er et glimrende udflugtsmål for svampejægere, men i år ville vi prøve en ny skov. Vi fik blandt andet anbefalet Bidstrup skovene, hvor der også arrangeres svampeture, men vi valgte at tage af sted på egen hånd – bevæbnet med flere års erfaringer samt en god svampebog.

Det er meget få svampetyper, vi tør tage med hjem. Man skal have stor respekt for de vilde svampe, og flere typer ligner hinanden meget. Hvis du aldrig har samlet svampe før, så tag på et par ture med (professionelle) svampeeksperter og anskaf dig en god svampebog. Start evt. med at læse Naturstyrelsens svampeguide for begyndere, hvor der er mange gode begynderråd.

tragt-kantareller, kantareller, svampe, svampetur, svampeudflugt, Bidstrup, Bidstrup skoveneVi var heldige og fandt en masse tragt-kantareller. Det er en glimrende spisesvamp, der er i familie med de eftertragtede gule kantareller. Tragt-kantarellerne kan være svære at finde – de leger ofte gemmeleg i nåleskov, hvor de trykker sig mod bunden, men når du først opdager dem, finder du dem som regel i større klynger. De smager glimrende – men er dog ikke lige så delikate som de gule kantareller.

Indigo Rørhat, rørhat, indigo-rørhat, svampe, svampetur, svampeudflugt, Bidstrup, Bidstrup skoveneDer var også mange smukke rørhatte, og vi var heldige at finde 1½ kg Indigo Rørhatte. De har brune/mørkebrune hat og røde rør (undersiden af hatten). Samtidig bliver svampekødet lynhurtigt blåt, når man skærer svampen over.

Sidst men ikke mindst lykkedes det os også at finde et par Karl Johan svampe! Sammen med de gule kantareller er det en af de bedste spisesvampe, du kan finde i den danske natur.

I løbet af den kommende uges tid skriver jeg en række blogindlæg om de retter, vi har lavet af svampene. Imens kan du nyde dette billedgalleri, hvor jeg har samlet en række fotos af de svampe, vi så på vores svampeudflugt. Mange af dem er enten giftige eller blot kedelige at spise – men smukke er de.

Braunstein mikro destilleri & bryggeri

Braunstein, ølsmagning, bryggeri, destilleri, Køge, Køge havnI sommerferien tog gemalen og jeg til Køge for at besøge Braunstein bryghuset. Stedet har åbent for besøgende første lørdag i måneden, og her kan du bestille en rundvisning, der inkluderer smagsprøver på øllene.

Braunstein, ølsmagning, bryggeri, destilleri, Køge, Køge havnVi besøgte stedet sammen med et vennepar, der bor i området, og det var interessant at opleve et lille bryggeri.

Braunstein, ølsmagning, bryggeri, destilleri, Køge, Køge havnBraunstein var blandt de første mikrobryggerier, der dukkede op her i Danmark for snart 15 år siden. Brødrene Braunstein, der ejer bryggeriet, havde oprindeligt tænkt sig at lave et destilleri, så de kunne lave whisky, men det ville myndighederne ikke give tilladelse til. I første omgang ventede de et par år, inden de atter forsøgte at få en tilladelse til at bygge et destilleri, og denne gang fik de besked om, at kunne de drive et mikrobryggeri i 18 måneder, så ville de få tilladelsen til at oprette et destilleri.

Braunstein, ølsmagning, bryggeri, destilleri, Køge, Køge havn Det er nok også meget godt at have et bryggeri ved siden af. Som bekendt kræver det flere års lagring at lave en god whisky, så ølbrygningen er med til at holde hjulene i gang og sørge for en løbende indtjening.

Braunstein, ølsmagning, bryggeri, destilleri, Køge, Køge havn, whisky Der er dog ingen tvivl om, at det er whiskyen, man tjener mest på – også selvom den tager længere tid at fremstille… Braunstein vandt i øvrigt en guldmedalje ved den internationale whiskykonkurrence IWCV i sommers – ganske godt klaret af et så ungt destilleri.

Braunstein, ølsmagning, bryggeri, destilleri, Køge, Køge havnBraunstein sælger både øl og whisky samt flere forskellige slags spiritus såsom snaps og bitter. Det var dog mest øllene, vi smagte, for whiskyen skulle du betale ekstra for at smage.

Det var ganske hyggeligt at besøge det lille bryggeri Braunstein og høre om produktionsmetoder og historien bag stedet. Prisen er en anelse pebret – det koster 100 kr for en minirundvisning med efterfølgende smagsprøver – men jeg har nu ikke noget imod at støtte ildsjæle, der i den grad er nået langt med deres drøm.

Besøger du Braunstein og trænger til lidt frokost bagefter, så kan jeg anbefale Lucky Sushi, der ligger lige rundt om hjørnet.

Harry Potter og museerne

Harry Potter, udstilling, museum, Warner Bros, film, Studio Tour, magi, magiskVi lavede også andet end at spise i London – ja jeg vil ligefrem hævde, at vi var ret kulturelle! Vi nåede kun en enkelt teaterforestilling denne gang, men til gengæld var vi på en del museer og udstillinger.

Den mest nørdede udflugt var til Harry Potter Studio Tour, som du skal booke hjemmefra. Det er bestemt ikke billigt, og det kræver også noget tid at finde ud til stedet, eftersom det ikke ligefrem ligger centralt i London. Skal du dertil i nærmeste fremtid, så vær opmærksom på, at der pt. bygges om på den station, hvor du skal med bussen, så beskrivelsen af bussens holdeplads passer ikke med hjemmesiden.

Lad mig bare sige, at er du fan af Harry Potter, så er dette helt sikkert noget, du skal opleve! Der var masser – med vægt på masser – af dimser og dingenoter fra filmene, og det hele var krydret med plancher og små film med skuespillerne, som afslørede nogle af tricksene bag optagelserne.

Harry Potter, udstilling, museum, Warner Bros, film, Studio Tour, magi, magisk, butterbeerSouvenirs og madvarer var ret dyre, men vi måtte da lige smage et par butterbeers, som var ret milde, cremede og med vaniljetouch. Ok smag som dog blev noget vammel efter et par mundfulde.

Billeder siger mere end ord, så jeg vil overlade resten af rundturen til dette store billedgalleri, som jeg har sat sammen – og så er det endda kun et lille udpluk af alle de billeder, jeg tog på rundvisningen.

 

… vil du ikke kigge alle billederne igennem, så fortsæt blot til resten af museerne herunder.

Natural History Museum, London. naturhistorisk, udstilling, rejseVi skulle selvfølgelig også på Natural History Museum – mit absolut yndlingsmuseum i London, og så er der endda gratis entré! De burde altså tage penge for det, for det er et fantastisk sted. Vi var der også for fire år siden, da vi sidst besøgte London, og på det tidspunkt var de i gang med at lave en udbygning, der skulle rumme en udstilling med Darwin. Den ville vi gerne se, men vi blev dog noget skuffede. Arkitektonisk var den smuk, men den handlede primært om, hvor sejt naturvidenskab er (og det vidste vi jo godt), og hvor svært og omfattende forskning er. Jeg savnede mere kød på udstillingen – der var for lidt materiale, og det handlede for meget om de nuværende forskere og for lidt om det, de forskede i.

Natural History Museum, London. naturhistorisk, udstilling, rejseVi brugte derfor mere tid på andre dele af museet. Der var blandt andet en afdeling dedikeret til vulkaner og undergrundsaktivitet, som jeg mener er rimelig ny, og det var ret spændende at læse om de forskellige lavatyper og udbrud. Der var også indrettet en minimodel af et japansk supermarked, så man kunne opleve, hvordan det er at befinde sig sådan et sted under et jordskælv.

Natural History Museum, London. naturhistorisk, udstilling, rejse, sten, ædelsten, mineralerJeg var lidt imponeret over, at gemalen selv foreslog, at vi skulle på Natural History Museum, for sidste gang blev han noget traumatiseret over, hvor længe jeg kunne stå og stirre på museets sten- og mineralsamling! Men de har altså en imponerende samling, som de nu har valgt at udstille på en smuk og mere indbydende måde end i de triste montre, som de lå i tidligere.

Natural History Museum, London. naturhistorisk, udstilling, rejse, dinosaur, dinoEnhver, der kender mig rigtig godt, ved dog, at mit yndlingssted på sådan et museum naturligvis er hos dinosaurerne! Ruaaargh! Der var dog ret proppet af mennesker på det tidspunkt, så det blev et kort visit denne gang.

British Museum, London, historisk, Egypten, egyptisk, udstilling, rejseGemalen havde foreslået, at vi tog på British Museum denne gang, og det er også et ret stort museum, hvor du kan bruge mange timer. Vi brugte lang tid på den egyptiske samling, og selvom vi nåede at være der et par timer, så kom vi slet ikke igennem hele museet. Stedet har den helt rigtige balance mellem information og mængden af udstillede genstande, og jeg nød at gå omkring og studere de forskellige ting. En ret lærerig oplevelse som jeg kan anbefale.

Kunst, museum, London, rejsePå en eller anden måde fik gemalen også lokket mig med på Tate Modern. Jeg er ellers ikke så vild med moderne kunst, men vi fik da set et par af udstillingerne. Vi kunne også konstatere, at minimalisme kan irritere mig temmelig meget, så det kom der et par gode kunstdiskussioner ud af.

Tate Modern, kunst, kunstudstilling, kunstmuseum, London, rejseEn ret brugbar vægillustration over de forskellige kunstretninger og hvilke kunstnere, der knytter sig til de forskellige skoler…

HMS Belfast, krigsskib, krigsmuseum, skib, London,historisk, udstilling, rejseDen sidste dag, hvor regnen stod ned, tog vi ned til HMS Belfast for at gå på opdagelse på det store krigsskib. Jeg vil ikke anbefale skibet, hvis du er gangbesværet eller har det svært med stejle trapper, for man skulle være rimelig smidig og let til bens for at komme omkring. Vi var der heldigvis en dag, hvor der var meget få besøgende, så vi havde god tid til at nærstudere de enkelte områder.

Jeg skulle selvfølgelig lige have et billede af et af køkkenområderne på skibet…

Hyde Park, London, rejse, efterår… og så må jeg hellere lige slutte af med et par billeder fra Hyde Park, som er meget smuk i solskinsvejr – noget, vi nød meget af under ferien. Jeg forbinder ellers mest London med gråvejr og regnvejr, så det var dejligt at opleve byen i solskin, og mange mennesker søgte da også straks mod parkerne.

Hyde Park, London, rejse, efterårDe grå egern i Hyde Park er kendt for at komme ret tæt på mennesker, og vi oplevede flere gange, at egern kom helt hen til os for at tjekke, om ikke vi havde noget spiseligt. Vi så også en pige, hvor egernet bogstaveligt talt klatrede op af hendes ben og satte sig på skødet af hende for at blive fodret!

Hyde Park, London, rejse, efterårVi forbarmede os til sidst og fandt en enkelt nød frem, men den var åbenbart ikke interessant nok, for egernet smuttede væk igen – uden nød.

Hyde Park, London, rejse, efterår

Svampetur og cornish pasty

svampe, svampeturI går var vi på svampetur med gemalens kolleger, og i modsætning til sidste år var der ganske pænt vejr – til gengæld var der ikke særlig mange (spiselige) svampe! Men efter ca. fire timers ihærdig søgen endte vi da alligevel med at kunne lave tre forskellige stuvninger – en med trækantareller (og et par mikro-kantareller samt sorte trompethatte), en med forskellige rørhatte og en med diverse svampe (blandt andet en del rødmende fluesvampe – jojo, de kan spises!).

Turen startede om formiddagen, så da vi nåede frokosttid, hev vi madpakkerne frem. Jeg havde selvfølgelig benyttet chancen til at lave lidt engelsk mad, så gemalen og jeg spiste cornish pasty. Cornish pasty er dejpakker fyldt med kød og grøntsager, og det er en ret, der er perfekt til madpakker. Retten har da også en fortid som minearbejdernes frokostret.

Dejen til den klassiske cornish pasty indeholder vegetabilsk fedt, og fyldet skal bestå af oksekød, kålrabi og kartofler. Jeg kunne dog ikke dy mig og valgte at lave en nyfortolkning af retten – dels havde jeg hverken vegetabilsk fedt eller kålrabi, dels var der lige lovlig meget fyld i forhold til dej, så jeg undlod også kartoflerne, selvom jeg egentlig havde planlagt at tage dem med i første omgang. Jeg tog udgangspunkt i Foodfanatics opskrift og kombinerede den med ovenstående ændringer.

cornish pasty, engelsk, hvedemel, smør, hakket oksekød, oksekød, løg, spidskålCornish pasty
2 personer

Dej:
250 g hvedemel med et højt proteinindhold
75 g smør
en smule salt
0,75 dl vand
æg til pensling

Fyld:
200 g hakket oksekød
1 løg, finthakket
110 g finthakket spidskål
salt og peber
en smule smør

Gnid smørret ud i melet. Ælt resten af ingredienserne i, indtil du har en fast og ensartet dej. Sæt den i køleskabet i tre timer. Kort tid inden, at dejen skal ud af køleskabet igen, fintsnitter du både løg og spidskål og blander det godt med oksekødet samt salt og peber.

Del dejen i to lige store klumper. Rul dejen ud – gør det omhyggeligt og sørg for, at den udrullede dej er er rund som en tallerken. Alternativt kan du også rulle hele dejen ud og bruge en frokosttallerken som skabelon, når du skærer den overskydende dej væk. Læg fyldet på den ene side af dejcirklerne og vær obs på, at der er et par cm fri ud til kanten. Læg en lille smule smør oven på fyldet og vip så den anden halvdel af dejcirklen oven på fyldet. Pres forsigtigt kanterne mod hinanden og fold dejen hele kanten rundt. Pensl cornish pasty med æg og skær et lille hul i toppen, så dampen kan slippe ud under bagningen.

Bag din cornish pasty ved 180 grader i ca. 40 minutter.

Note: Ret god måde at få frokost på, og cornish pasty er helt perfekte til en skovtur! En anden gang vil jeg nok spice fyldet lidt op med lidt hp sauce eller flere krydderier.

Jeg tog selvfølgelig også en række billeder på skovturen – dog mest af de ikke-spiselige svampe, for de spiselige, som vi fandt, røg med det samme ned i kurven – haps!