Tips til at smøre gode sandwiches

sandwich, tips til at smøre gode sandwichesJeg har samlet en række tips til at smøre gode sandwiches. Principperne kan selvfølgelig også bruges til boller, flutes, tortillas og pandekager.

havregryns-sandwichboller, sandwichboller, boller, sandwich, hvedemel, gær, majsmel, havregryn, rapsolie, æg, æggehvider, frokostVælg et godt, saftigt brød

Bag gerne brødet selv. Personligt foretrækker jeg at bage boller – gerne med fuldkorn, krydderier eller nødder i – og du kan hente inspiration i min liste over bolleopskrifter. Alternativt kan du købe noget godt brød hos bageren eller evt. noget sandwichbrød i supermarkedet. Vælg ikke det billigste – men gerne en fuldkornsudgave, da de smager af mere – og giver lidt bedre mæthedsfornemmelse.

sandwich, sandwiches, tipVælg en fed og ikke alt for vandig dressing

Smør altid brødet – også selvom det er nybagt – med en form for dressing. Det giver smag til sandwichen, gør den saftig og får de forskellige elementer i sandwichen til at ‘binde sammen’. Jeg bruger ofte en god mayonnaise – f.eks. Hellmann’s – stærk eller sød sennep eller pesto (gerne hjemmelavet basilikumspesto eller ramsløgspesto). Jeg kan dog også være mere kreativ og for eksempel blende artiskokker på glas til en glat puré, som kan smøres på brødet.

Hvis du husker at bruge en fed dressing, kan den være med til at ‘isolere’ brødet, så det ikke opsuger fugt fra for eksempel tomater lige så let.

Masser af tomaterBrug grøntsager eller frugt

Brug forskellige grøntsager i sandwichen. De mest klassiske er selvfølgelig forskellige former for salat samt tomater, agurker og løg, men vær gerne mere kreativ – for eksempel fintsnittet kål, revne gulerødder eller dampede asparges. Grøntsagerne giver friskhed og sprødhed. Husk at du også kan bruge frugt til at give noget sødme eller syre til sandwichen – prøv for eksempel at putte ananas i en sandwich sammen med kylling og karrycreme eller æbler en sandwich med flæskesteg og kål.

sandwich, sandwiches, tipVælg noget ordentligt kød

Med mindre du skal lave en vegetarsandwich, så er det vigtigt at bruge noget ordentligt kød og ikke en eller anden suspekt, sammenpresset skinke fra de bagerste hylder i supermarkedet. Sandwiches er jo oplagt til at udrydde rester, så de sidste frikadeller, bøffer, kyllingelår m.m. fra aftenen før kan snildt bruges i din sandwich. I ovenstående eksempel havde vi en bøf til overs fra grillaftenen dagen før, og den blev skåret i skiver og lagt i en sandwich. Husk også at bruge fisk i sandwiches – eller hvad med lidt vildtkød?

sandwich, sandwiches, tipHusk noget sødt, syrligt, fedt og sprødt

En god sandwich består af flere elementer – og helst alle de ovenstående. Der skal være en fin balance mellem sødme og syrlighed, hvor førstnævnte kan du få fra en dressing eller frugter/grøntsager, mens sidstnævnte typisk kan være syltede agurker eller pickles. Det fede element kommer tit fra dressing, ost eller kød, mens sprødheden får du via grøntsagerne (og de syltede agurker…). En sandwich er ofte ret blød, men hvis du har det ligesom jeg og gerne vil have noget at bide i, der ikke er alt for bløbbet, så husk endelig at bruge fiberrigt brød og masser af grøntsager.

sandwich, sandwiches, tipHusk at eksperimentere

Mennesker er vanedyr, men vil du gerne være god til at lave spændende sandwiches, så skal du huske at eksperimentere – ikke nødvendigvis hver gang, men prøv ind imellem at bruge nye ting i dine sandwiches. Her er det helt okay at lege med maden 🙂

Har du også nogle tips til at smøre gode sandwiches?

8 tanker om "Tips til at smøre gode sandwiches"

  1. Fint lige at få rusket lidt op i vanerne 🙂 Også ost kan i øvrigt give forskellig smag, der er jo stor forskel på en frisk mozzarella og fx blåskimmelost…

    • Ja, blåskimmel er for eksempel godt sammen med vildt. Personligt kan jeg godt lide at eksperimentere med blandt andet gedeost 🙂

  2. Jeg kan anbefale gulerodsstrimler i sandwich!

    Jeg er lettere kræsen med grøntsager, men elsker gulerødder, så for mig har det altid været naturligt at proppe i sandwich og burgere, sammen med tomat, agurk og salat. Nu har jeg snart fundet ud af at ingen andre gør det, men det er altså virkelig godt! Og gulerødder giver også ekstra knas. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *