Opskrifter med rabarber

rabarber, opskrifter med rabarberHar du haven fuld af rabarber? Eller har du planer om at købe et par bundter rabarber, som du kan lege med i køkkenet? Jeg har samlet en række af mine bedste opskrifter med rabarber. Der er både opskrifter fra det salte og det søde køkken.

Rabarber er en af de bedste tegn på, at sommeren nærmer sig. I maj og juni måned kigger jeg altid i arkivet for at finde opskrifter med rabarber, for det gælder om at bruge de gode sager, mens de er der. Omkring Sct. Hans slutter sæsonen nemlig – eller dvs. du kan godt plukke rabarber efter dette tidspunkt, men så er der så meget oxal-syre i, at du skal putte et neutraliserende middel i for at modvirke syren, og det er jeg ikke fan af. Så hellere nyde rabarberne, mens de er unge og friske – og huske at fryse nogle ned, som kan bruge i vinterens mulm og mørke! Der er nemlig ikke noget så godt som at tage en ’sommermundfuld’ ud af fryseren midt i den kolde tid og drømme sig tilbage til sommerens sol og varme.

Enkelte supermarkeder fører også rabarber på frost. Jeg ved, at en del Irma-butikker plejer at have det – og så er det tilmed økologisk.

barbiedrink, rabarberdrink, drink, rabarbersaft, hvid romMen tilbage til mine opskrifter med rabarber!

Et absolut must have i rabarbersæsonen er hjemmelavet rabarbersaft! Det er SÅ godt! saften kan fortyndes med lidt vand og nydes som en herlig sommerdrik, men du kan også bruge rabarbersaften til lækre sommerdrinks – prøv for eksempel den Barbiedrink, jeg har indsat billede af, eller hvad med en Rabarberballade, Rabarber-Cosmopolitian eller en Rabarbermojito?

rabarberkage, kage, dessert, rabarber, æg, hvedemel, vanilje, citroner, rørsukker, smør, hvid chokoladeMan kan jo heller ikke komme uden om rabarberkager. For nylig lavede jeg ovenstående lækre og guffelicious (!) rabarberkage med hvid chokolade, men jeg kan også anbefale:

rabarberis, is, rabarber, rørsukker, citroner, flødeVil du gerne lave en rabarberdessert, men gerne vil prøve noget andet end kage, så er rabarberis og rabarbergrød også ret oplagt.

rabarbersirupDu kan selvfølgelig også kaste dig ud i at bruge rabarber i syltningen. Denne smukke rabarbersirup kan du putte på yoghurt om morgenen, vaniljeis om aftenen eller blande i en salatdressing. Mulighederne er mange.

Ved juletid plejer jeg at lave en julemarmelade på jordbær og rabarber, men den kan selvfølgelig laves året rundt.  Du kan også lave rabarberpickles og servere den som tilbehør til sommerens kødretter.

Rabarberkylling med løg, mandler og krydderierI det salte køkken er kylling en oplagt følgesvend til rabarberne. Jeg har tidligere lavet rabarberkylling med hvidvin og rabarberkylling med løg og mandler (billedet).

Mulighederne er mange. Jeg overvejer, om ikke jeg skal eksperimentere lidt mere med rabarber den kommende tid, så jeg kan udvide min samling af opskrifter med rabarber. Hvis du har forslag til noget, jeg skal prøve, så sig endelig til :)

Sådan laver du en vandmelonskål

vandmelonskål, vandmelon, frugt, dessertHvis du ligesom jeg spiser en masse frugt i løbet af sommeren – og måske også bruger det som dessert eller snack, når du har gæster – så kan det være, at du også har lyst til at anrette på en ny og spændende måde.

Lige siden jeg så Klidmoster fremvise sin første vandmelonskål på bloggen, har jeg haft lyst til at eksperimentere med denne sjove måde at anrette på, og da vi skulle mødes med en stor flok venner sidste weekend, var det en glimrende anledning til at tage frugt og hjemmelavet is med (sidstnævnte kommer selvfølgelig også på bloggen de kommende dage).

vandmelonskål, vandmelon, frugt, dessertNår du skal lave en vandmelonskål, har du brug for følgende ting:

  • en vandmelon (!) – gerne en med en pæn, jævn og ensfarvet skal
  • et stort spækbræt
  • en skarp kniv, mediumstørrelse
  • en ske til at udhule vandmelonen med
  • god tid
  • tålmodighed

OBS – især den første samt de to sidste ting er yderst vigtige!

redskaberHvis du vil lave mere komplicerede former for udsmykning på din vandmelonskål, har du brug for flere redskaber. Du kan for eksempel bruge en udstikkerform til at tegne mønstre på vandmelonen, som du kan skære efter, eller du dekorere vandmelonskallen indvendig med et melonjern (der også kan bruges, hvis du – under udhulningen af vandmelonen – gerne vil have nogle pæne, runde melonstykker).

vandmelonskål, vandmelon, frugt, dessertStart med at skære toppen af melonen. Sørg for at lave snittet højt oppe, så du kan få en dyb vandmelonskål. Udhul derefter vandmelonen med en ske og gem frugtkødet – det skal du bruge senere.

Lav otte små markeringer i kanten af vandmelonen, som du kan bruge som pejlemærker, når du skal snitte takkerne i skålens kant. Hvis du vil være meget nøjagtig, bruger du en lineal. Forestil dig, at vandmelonen er et ur og lav en markering ud for kl. 3, 6, 9 og 12. Brug derefter linealen – og kniven – til at lave en forsigtig markering mellem hver af de fire markeringer, du lige har lavet.

Mellem hver af markeringerne snitter du nu et V. Det her kræver lidt forsigtighed, hvis du gerne vil have et pænt resultat. Vil du have spidserne meget præcise, bruger du atter linealen, men jeg advarer – det bliver lige lovlig stræberagtigt!

vandmelonskål, vandmelon, frugt, dessertNu har du en fin vandmelonskål med takkede kanter. Har du ikke så megen tid – eller tålmodighed – kan du stoppe her. Er du i legehumør, fortsætter du med at dekorere!

Jeg valgte at lave en bred kant, der fulgte den takkede kant. Her tog jeg den skarpe kniv og snittede to parallelle linjer og fjernede dernæst den grønne skræl mellem de to linjer.

vandmelonskål, vandmelon, frugt, dessertHer er jeg i gang med dekoreringen. Jeg brugte et parisiennejern. Det krævede lidt fingerfærdighed, men jeg fandt hurtigt ud af, at det var lettest at trykke kanten af parisiennejernet ned langs kanten af den øverste snittede linje og derefter skrabe skrællen fri med små, forsigtige bevægelser.

Ok, det er lidt svært at beskrive, men pointen er, at du skal have god tid og være tålmodig, når du gør dette her – ellers løber du sur i det.

vandmelonskål, vandmelon, frugt, dessertNår du har færdigdekoreret din vandmelonskål, skyller du den (så eventuelle rester af den grønne skræl forsvinder) og fylder derefter melonen med frugt. I dette tilfælde blev min vandmelonskål fyldt med stykker af vandmelon, netmelon og honningmelon.

Tips til at smøre gode sandwiches

sandwichMangler du inspiration til, hvordan du smører gode og varierede sandwiches? Jeg har lavet en lille guide til, hvad du bør være opmærksom på, når du vil smøre en god sandwich. Principperne kan selvfølgelig også bruges til boller, flutes, tortillas og pandekager.

havregryns-sandwichboller, sandwichboller, boller, sandwich, hvedemel, gær, majsmel, havregryn, rapsolie, æg, æggehvider, frokostVælg et godt, saftigt brød

Bag gerne brødet selv. Personligt foretrækker jeg at bage boller – gerne med fuldkorn, krydderier eller nødder i – og du kan hente inspiration i min liste over bolleopskrifter. Alternativt kan du købe noget godt brød hos bageren eller evt. noget sandwichbrød i supermarkedet. Vælg ikke det billigste – men gerne en fuldkornsudgave, da de smager af mere – og giver lidt bedre mæthedsfornemmelse.

sandwich, sandwiches, tipVælg en fed og ikke alt for vandig dressing

Smør altid brødet – også selvom det er nybagt – med en form for dressing. Det giver smag til sandwichen, gør den saftig og får de forskellige elementer i sandwichen til at ‘binde sammen’. Jeg bruger ofte en god mayonnaise – f.eks. Hellmann’s – stærk eller sød sennep eller pesto (gerne hjemmelavet basilikumspesto eller ramsløgspesto). Jeg kan dog også være mere kreativ og for eksempel blende artiskokker på glas til en glat puré, som kan smøres på brødet.

Hvis du husker at bruge en fed dressing, kan den være med til at ‘isolere’ brødet, så det ikke opsuger fugt fra for eksempel tomater lige så let.

Masser af tomaterBrug grøntsager eller frugt

Brug forskellige grøntsager i sandwichen. De mest klassiske er selvfølgelig forskellige former for salat samt tomater, agurker og løg, men vær gerne mere kreativ – for eksempel fintsnittet kål, revne gulerødder eller dampede asparges. Grøntsagerne giver friskhed og sprødhed. Husk at du også kan bruge frugt til at give noget sødme eller syre til sandwichen – prøv for eksempel at putte ananas i en sandwich sammen med kylling og karrycreme eller æbler en sandwich med flæskesteg og kål.

sandwich, sandwiches, tipVælg noget ordentligt kød

Med mindre du skal lave en vegetarsandwich, så er det vigtigt at bruge noget ordentligt kød og ikke en eller anden suspekt, sammenpresset skinke fra de bagerste hylder i supermarkedet. Sandwiches er jo oplagt til at udrydde rester, så de sidste frikadeller, bøffer, kyllingelår m.m. fra aftenen før kan snildt bruges i din sandwich. I ovenstående eksempel havde vi en bøf til overs fra grillaftenen dagen før, og den blev skåret i skiver og lagt i en sandwich. Husk også at bruge fisk i sandwiches – eller hvad med lidt vildtkød?

sandwich, sandwiches, tipHusk noget sødt, syrligt, fedt og sprødt

En god sandwich består af flere elementer – og helst alle de ovenstående. Der skal være en fin balance mellem sødme og syrlighed, hvor førstnævnte kan du få fra en dressing eller frugter/grøntsager, mens sidstnævnte typisk kan være syltede agurker eller pickles. Det fede element kommer tit fra dressing, ost eller kød, mens sprødheden får du via grøntsagerne (og de syltede agurker…). En sandwich er ofte ret blød, men hvis du har det ligesom jeg og gerne vil have noget at bide i, der ikke er alt for bløbbet, så husk endelig at bruge fiberrigt brød og masser af grøntsager.

sandwich, sandwiches, tipHusk at eksperimentere

Mennesker er vanedyr, men vil du gerne være god til at lave spændende sandwiches, så skal du huske at eksperimentere – ikke nødvendigvis hver gang, men prøv ind imellem at bruge nye ting i dine sandwiches. Her er det helt okay at lege med maden :)

Hvor mange retter kan du lave ud af én kylling?

kyllingØkologisk kød og kød fra frilandsdyr er ofte noget dyrere end kød fra konventionelle dyr. Samtidig er supermarkedernes udvalg af øko- og frilandskød temmelig ringe, så det kan godt være lidt af en udfordring, hvis du gerne vil købe kød fra dyr, der har haft ordentlige leveforhold – og samtidig spise billigt.

Jeg har derfor besluttet mig for at vise, hvor mange retter du rent faktisk kan få ud af én kylling. Ovenstående billeder viser en fersk frilandskylling, som du kan købe i Netto til 89,95 kr (Løgismose) eller i Føtex til 99,95 kr (deres eget Princip-mærke). Den er opvokset i Frankrig, har fået Dyrenes Beskyttelses velsignelse og vejer som regel mellem 1350 og 1600 g. Jeg fandt en på ca. 1500 g.

Du skal bruge en lille skarp kniv, en fjerkræsaks, et par frostposer og nogle plastbokse.

kylling uden brystskindLæg først kyllingen på ryggen på et spækbræt og fjern evt. fedtlommer ved åbningen. Brug derefter kniven til at løsne skindet forsigtigt ved kanten af åbningen. Skindet er som regel lidt løst, så lad fingrene glide ind under skindet og begynd stille og roligt at krænge det væk fra brystkødet. Skær kyllingeskindet fri helt inde ved indersiden af låret og langs kanten af brystet på hver sin side af kyllingen, så du kan få ét stort stykke skind fri. Hvis det går galt, og du kommer til at skære skindet i mindre stykker, gør det ikke så meget – men forsøg så vidt muligt at pille det af i ét stykke.

Nu er kyllingebrysterne helt blottede. Find midten af brystet og skær langs siden af brystbenet – sørg for at komme så tæt på knoglen som muligt, så du får al kødet med. Brug fingrene – og derefter kniven – til at løsne kødet fra kyllingen og skær siderne af kyllingebrysterne fri. Sørg igen for at være omhyggelig, så du får så meget som muligt af kødet med.

kyllingebrysterDe to kyllingebryster kan du enten gemme i køleskabet for at bruge dem til madlavningen samme dag eller evt. putte dem i en af fryseposerne og lægge dem i fryseren.

halv kyllingVend kyllingen ‘på maven’ og træk i et af lårene. Vrid det inderste led (det helt inde ved kyllingekroppen) opad, så knoglen brækker løs. Nu er det let at klippe kyllingelåret fri. Gør det ved begge lår.

kyllingelårVupti – to stk. kyllingelår – klar til madlavningen eller fryseren.

kyllingeskrogFjern skindet fra kyllingens ryg på samme måde, som du gjorde ved kyllingebrystet. Jeg har ofte oplevet, at kyllingeskindet sidder lidt bedre fast her, men med lidt tålmodighed og en skarp kniv går det nok.

kyllingeskindEn god håndfuld kyllingeskind. Kan bruges til flere spændende ting (jeg skal nok komme med eksempler). Sørg for at fryse det ned med det samme, hvis du ikke skal bruge det samme dag.

kyllingeskrogetDu kan evt. også skære vingerne af og bruge dem til en ret, men jeg valgte at lade dem sidde på, da jeg kogte hønsebouillon på skroget. Jeg hakkede et løg og svitsede i olie i en dyb gryde, inden jeg brunede kyllingeskroget i gryden. To porrer og tre gulerødder blev skåret i skiver og hældt i gryden sammen med et par laurbærblade og så meget vand, at det dækkede kyllingen. Derefter fik det lov til at koge en times tid under låg.

kyllingekødKyllingeskroget blev fisket op af gryden og afkølet lidt, inden al kødet blev pillet af. Det gav mig denne portion kød, som kom i køleskabet, da det skal indgå i aftensmaden i dag og i morgen.

hønsebouillonGrøntsagerne blev pillet op af gryden (dem kan du blende og bruge i en lun creme til maden) og bouillonen blev hældt i to plastbokse. Den ene blev sat i køleskabet, mens den anden røg i fryseren.

Jeg kan røbe, at jeg har planer om at lave 8-10 måltider ud af ovenstående den kommende uges tid, så der er mad til gemalen og jeg 4-5 dage i træk.

Jeg endte med at lave disse retter:
Kyllingenuggets med chilimayo
Friske forårsruller med kylling, æbler og fennikel
Kyllingelår med pastasalat vendt i porrecreme og revne gulerødder
Kyllingesuppe med nudler, fennikel og grøn karry
Jordskokkesuppe med kyllingebacon

Hvad ville du lave, hvis du skulle bruge en hel kylling?

Et par tips og tricks til at lave en god sauce/sovs

sauce fraiche, sauce, smør, hvedemel, tomater, basilikum, persille, mælk, creme fraiche, æg, æggeblommerDet er ikke svært at lave en god sauce/sovs. Det kræver som regel bare lidt opmærksomhed under madlavningen, gode råvarer og – meget vigtigt – tilsmagning. Her er et par gode råd om køkkenredskaber og råvarer.

piskerisDu skal have udstyret i orden – og med det mener jeg et ordentligt udvalg af piskeris. Hvis du gerne vil undgå klumper i saucen, så investér i (mindst) tre forskellige slags piskeris. Ovenstående er et lille fladt piskeris, som er rigtig godt, når du skal lave en opbagt sauce fra bunden (såsom persillesovs) eller en bærsauce (for eksempel hindbærsauce). Eftersom det er fladt, kan det bedre få fat helt nede i kasserollens bund og smadre eventuelle klumper i saucen.

piskerisDet allerbedste nu-smadrer-jeg-lige-de-melklumper-piskeris er uden tvivl denne lille sag, hvor hovedet på piskeriset har en lille metalspiral. Dette fine piskeris fik jeg i værtindegave af Klidmoster allerførste gang, vi sås, og det har fulgt mig troligt lille siden. Det er rigtig fint til små, drøje saucer – men måske knapt så bevendt, hvis du skal lave en ordentlig skudefuld sauce.

piskerisSidst men ikke mindst er det vigtigt at have et piskeris med et stort hoved. Det er virkelig godt, når du skal lave saucer baseret på æg (for eksempel hollandaisesauce), hvor du tilbereder saucen i en skål over et vandbad.

lammekoelleHvis du vil lave sauce til en steg, kan du ofte bruge stegeskyen som base for din sauce. På den måde bruger du rub og stub i madlavningen (meget Stop Spild af Mad-agtigt), og det er væsentlig lettere at lave en sauce, der passer godt til stegen. Hæld gerne vin, øl eller juice i stegefadet, inden du sætter kødet ind i ovnen. Det er både med til at give smag til kødet, og det giver et ekstra pift i saucen.

Når kødet er stegt, tager du fadet ud, lægger kødet over på et spækbræt og hælder stegeskyen i en høj beholder. Forsøg af fjerne så meget som muligt af fedtet fra stegeskyen, inden du hælder den over i en kasserolle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABrug en smørbolle (forklaret her) eller evt. maizena til at jævne saucen med. Husk at bruge et godt piskeris til at røre smørbollen ud med.

lammesauce, lammefond, fond, smør, hvedemel, sauceHerefter skal saucen ‘blot’ smages til. Smag først på saucen. Den skal sandsynligvis have lidt salt og peber (put lidt i ad gangen – det er altid lettere at putte mere i, men den er noget sværere at redde, hvis du har puttet for meget krydderi i). Hvis du synes, at smagen stadig er for vag, kan du tilsætte noget syre i form af friskpresset citronsaft. Er det for eksempel en rødvinssauce, kan det også være en god idé at tilsætte lidt ekstra rødvin. Har saucen brug for en dybere (eller mere ‘mørk’) smag, kan du også eksperimentere og for eksempel drysse en lille smule rålakrids i saucen.

juleandEr det saucen til juleanden – eller en anden ret, som kræver noget sødme – kan du bruge appelsinsaft eller eventuelt ribsgelé til at søde saucen med.

God fornøjelse med saucerne!