Test af Magimix Foodprocessor

SPONSORERET INDLÆG

Vi har fået en ny logerende – en effektiv men også lidt støjende foodprocessor, som jeg har testet gennem den seneste tid. Denne Magimix CS 5200 XL Jubilæum foodprocessor købte jeg via et godt tilbud fra KitchenOne, som spurgte, om jeg havde lyst til at teste en af deres maskiner, og vi blev enige om, at det skulle være en foodprocessor.

Hvorfor købe en foodprocessor?
Som de fleste andre madnørder kan jeg godt lide køkken-gadgets, men jeg bryder mig ikke om at have en masse maskiner og dimser stående, som jeg ikke får brugt. Jeg har gennem flere år overvejet, om jeg havde brug for en foodprocessor, og jeg har været meget i tvivl, da vi kun er to personer i husstanden. Omvendt kunne det være rart at have sådan en i baghånden, når vi har gæster, for så skal der snittes og røres en del. Da jeg valgte at sige ja til at teste denne foodprocessor, var det derfor med øje for, at det er ikke en maskine, jeg får brugt hver dag – til gengæld sætter jeg så også virkelig pris på det, når jeg finder den frem til en større snitteopgave.

Hvad kan den?
Næsten alt. Denne foodprocessor kommer med en hel del ekstraudstyr. Der er to slags rivejern, tre slags snittejern, citruspresser, æltekniv, metalkniv samt piskejern. Derudover er der tre skåle i forskellige størrelser. Den har en ret kraftig motor, så det går tjept med at snitte og rive, når man først går i gang.

Selve jernene og knivene kommer i en opbevaringsboks, som vises herover, mens citruspressen kommer ved siden af. Det er lidt besværligt, når man opbevarer det, for maskinen i sig selv fylder også en del, så du skal både sørge for at have godt med bordplads samt en skabshylde, hvor du kan sætte ekstraudstyret. Til gengæld kan skålene sættes sammen, som du kan se på det øverste billede.

tofarvede flødekartofler, kartofler, søde kartofler, fløde, muskatnød, cayennepeber, mælk, ostEn sand mester i at snitte
Jeg håbede først og fremmest på, at foodprocessoren ville være god til at snitte, rive og hakke grøntsager, for jeg savnede et køkkenredskab, der kan bruges til at snitte tyndt og ensartet. Vi har et mandolinjern, jeg er ret uvenner med, så foodprocessoren havde virkelig mulighed for at indynde sig. Og det gjorde den. Det går fantastisk hurtigt, når man for eksempel vil snitte meget tynde kartoffelskiver til en omgang flødekartofler eller vil rive gulerødder og kål til en portion coleslaw. Eneste udfordring er, at den tragt, man ‘fodrer’ foodprocessoren igennem, er ret smal, så man kan risikere at skulle skære grøntsagerne lidt til, inden de ryger i maskinen. Det er ikke det store problem, men det betyder dog, at du for eksempel ikke kan skære (meget) store kartoffelchips til med denne foodprocessor. Nåja, og at man let kommer til at snitte for mange kartofler, fordi det er sjovt… 🙂

Visse udfordringer ved æltning
Jeg har brugt foodprocessoren til flere bageprojekter. Den er ganske effektiv, når du skal røre en hurtig dej til en kage, men jeg er lidt mere splittet, når det drejer sig om en brøddej. På den ene side er maskinen utrolig hurtig til at røre ingredienserne sammen, men på den anden side har jeg ikke helt føling med, hvornår dejen har fået nok mel (jeg bager nemlig ofte på slump). Jeg er ikke sikker på, at maskinen er specielt god til dej, der skal æltes grundigt, men det vil jeg eksperimentere videre med den kommende tid og derefter opdatere dette indlæg. Jeg vil dog fraråde at bruge foodprocessoren til rugbrødsdej – der er æltekniven simpelthen ikke stærk nok.

Den kan også presse og piske
Foodprocessoren har også en citruspresser, men den har jeg dog ikke haft mulighed for at prøve, da jeg primært køber appelsinerne i vintermånederne, hvor de er bedst. Jeg har heller ikke brugt piskejernet, da jeg ikke kan se nogen grund til at bruge maskinen til at piske æg og flødeskum i. De ingredienser bruger jeg nemlig altid i retter, hvor jeg skal tilføje andre ingredienser, og hvor det vil være besværligt at skulle skifte piskejernet undervejs.

Design og rengøring
Foodprocessoren er let at rengøre. Der er ikke alle mulige riller eller krinkelkroge, hvor snavset kan gemme sig. Det er dog lidt bøvlet, at man – når man bruger en af de mindre skåle – skal sætte den i den store skål. Jeg har flere gange oplevet, at der er røget små stykker revne gulerødder eller lignende ned i den store skål, når jeg har brugt en af de mindre skåle, og så skal jeg også pludselig til at rengøre den store røreskål. Det sker heldigvis ikke hver gang, men det sker dog tit nok til, at jeg ærgrer mig over, at maskinen er designet på den måde.

Samlet vurdering
Magimix foodprocessoren er en mester i at snitte, rive og hakke. Har du en stor familie, eller får du tit gæster, er den en god hjælp i køkkenet. Du kan dog også sagtens bruge den, hvis I ikke er så mange i hjemmet, for så kan du i stedet bruge den til at ‘bakke op’ med grøntsager til køleskabet.

Jeg er lidt mere lunken over for dejfunktionen, men som sagt vil jeg eksperimentere mere den kommende tid, og når det atter bliver appelsinsæson, skal jeg helt klart have presse appelsinsaft på den.

Jeg er ikke så vild med, at man skal vaske mange dele af, hver gang man bruger maskinen. Af samme grund vil jeg derfor også primært bruge foodprocessoren, når jeg  skal bruge flere funktioner i forberedelserne til en større middag, eller når jeg forbereder flere madprojekter på én gang.

Skønne opskrifter på julesmåkager

vaniljekranse, småkage, julesmåkager, kage, dessert, jul, vanilje, rørsukker, smør, æg, mandler, hvedemel, citroner, opskrifter på julesmåkagerDet er 1. advent, og dermed går julebagningen for alvor i gang! Jeg har samlet de skønne opskrifter på julesmåkager, som jeg har blogget om gennem årene, i dette indlæg, så det er let at få et overblik over herlighederne.

Jeg har delt dem op, så de danske julesmåkager kommer først og derefter de udenlandske julesmåkager.

Opskrifter på julesmåkager – danske
Der er mange skønne klassiske julesmåkager, og en af mine favoritter er vaniljekranse. En dejlig vaniljesmåkage, som er sprød og sød.

brunkager, jul, julesmåkager, småkage, kage, dessert, hvedemel, potaske, smør, kanel, nelliker, mørk farin, sirup, mandler, nødder, allehåndeEn anden klassiker, der er svær at komme uden om, er selvfølgelig brunkagen.

julesmåkager, småkage, jul, kage, dessert, hvedemel, hjortetaksalt, flormelis, rom, rørsukker, kokosmel, smørEller hvad med det lidt oversete fedtebrød?

honninghjerter, honningkagehjerter, honningkager, julesmåkager, julekager, jul, kage, dessert, hvedemel, honning, potaske, æg, hjortetaksalt, kanel, nelliker, ingefær, chokolade, mørk chokoladeDet er ved at være sidste chance, hvis du skal nå at bage gammeldags honninghjerter inden jul – der skal dejen nemlig hvile i 3-4 uger. Men du kan også prøve denne opskrift på honningkagehjerter, hvor dejen ikke skal ligge så længe.

kardemommeklumperJeg prøvede også at lave kardemommeklumper på et tidspunkt. Jeg kan ikke huske, om de er danske, men de er virkelig lækre.

Og lad os nu kigge os om i Norden…

norske klejner, klejner, småkager, julesmåkager, kage, dessert, gær, æg, hvedemel, citroner, kardemomme, smør, rørsukker, flormelis, glasurOpskrifter på julesmåkager – skandinaviske

Hvad siger du til at prøve de syndigt gode norske klejner? (der vist nok ikke er fra Norge, men det er nu en gang navnet på dem).

smultringeEller norske smultringe?

lusikkaleivat, finske julekager, julesmåkager, småkager, jul, kage, dessert, hvedemel, smør, bagepulver, hindbærmarmelade, hindbær, æg, flormelis, vaniljeDe finske lusikkaleivat er fyldt med syltetøj.

lingongrottor, hindbærgrotter, svenske julekager, julesmåkager, småkager, kage, dessert, jul, hindbærmarmelade, hindbær, safran, rørsukker, hvedemel, bagepulver, vanilje, smør… og det er de svenske lingongrottor også!

gaffelkager, rørsukker, jul, småkage, småkager, julesmåkager, ingefær, citroner, hvedemel, kokosmelDisse friske gaffelkager med ingefær og citron er efter sigende også svenske.

Nu breder vi os til resten af Europa…

spekulatius, kageform, julekager, julesmåkager, småkager, jul, dessert, kage, hvedemel, smør, æg, kanel, muskatnød, mørk farin, nelliker, ingefærOpskrifter på julesmåkager – Europa

Disse tyske Spekulatius kræver en særlig bageform (som heldigvis kan købes hos en række europæiske netbutikker). Denne julesmåkage findes i øvrigt i lignende versioner i Holland og Belgien.

zimtstern, julesmåkager, småkager, kage, dessert, jul, mandler, nødder, æg, flormelis, kanel, citroner, bagepulverTyskerne har også de superlækre og nærmest marcipanagtige Zimtstern.

polvorones, julesmåkager, småkager, jul, mandelkager, mandler, svinefedt, hvedemel, rørsukker, dessert, kage, kanel, æg, citroner, flormelisI Spanien bager man disse sneboldslignende polvorones.

hermits, julesmåkager, småkager, jul, kage, dessert, hvedemel, rsiner, mørk farin, ingefær, kanel, bagepulver, salt, sirup, smør, vanilje, æg, valnødder, nødderSkæver vi til England, har de disse saftige og krydrede hermits.

gingerbread men, julesmåkager, småkager, kage, dessert, jul, smør, mørk farin, sirup, rørsukker, æg, hvedemel, ingefær, kanel, nellikerEnglænderne står også bag de klassiske gingerbread men.

gingerbread cave, ingefærbrød-grotte, jul, smør, mørk farin, sirup, rørsukker, æg, hvedemel, kanel, ingefær, nelliker, flormelisOg apropos gingerbread så er det en dej, der er god at bygge grotter med. Se bare denne gingerbread cave, som jeg ofte bager i december!

Nåja… nu hvor vi alligevel bevæger os over i den småskøre afdeling. De sidste kager stammer sandsynligvis fra det engelske eller amerikanske køkken, men de har været sværere at definere.

snemands-småkage, vintersmåkage, vaniljesmåkager, småkager, julesmåkager, kage, dessert, vanilje, hvedemel, smør, æg, rørsukker, mandler, citronerDenne snemands-småkage vil helt sikkert vække lykke hos børn og barnlige sjæle.

julesmåkage med chokolade, chokolade, mørk chokolade, smør, mørk farin, æg, bagepulver, hvedemel, polkagris, pebermynte, kakaopulver, jul, småkage, kageEller hvad med en småkage med chokolade og polkagris? (det er den stribede bolsjestok)

ingefærkager, småkager, julesmåkager, kage, dessert, jul, ingefær, rørsukker, kanel, hvid chokolade, chokolade, rapsolie, æg, hvedemel, kanel, ingefær, bagepulver, sirupDisse ingefærkager med hvid chokolade er nok mest til de voksne.

tranebær-kokoskager, småkager, småkage, jul, kage, julesmåkager, kokosmel, tranebær, vanilje, smør, bagepulver, appelsiner, rørsukker,… mens disse tranebær-kokoskager kan spises af de fleste. Og så er de tilmed sunde – der er jo bær i! 😀

Opskrifter på varme drikke

varm chokolade, varm drik, chokolade, mørk chokolade, Amaretto, whisky, mælk, skumfiduser, varme drikkeKulden bider, og det er tid til at få varmen med varme drikke! Jeg har samlet en række af mine favoritter blandt opskrifterne på varme drikke, men du kan også altid gå på opdagelse i varme drikke-kategorien.

Jeg starter med de chokolade-inspirerede. Ovenstående billede er fra min opskrift på varm chokolade med Amaretto, men jeg kan også anbefale varm chokolade med kokosflødeskum og varm mækechokolade med kaffelikør.

kaneldrik, kanelmælk, mælk, kanel, sirup, vanilje, mørk romDer findes dog også varme drikke med mælk i – men uden chokolade. Prøv for eksempel denne kaneldrik eller en simpel mælketoddy. Men jeg bliver også nødt til at fremhæve den amerikanske juleklassiker, eggnog, samt chai med kardemomme.

hjemmelavet gløggekstrakt, gløggekstrakt, gløgg, varm drik, rødvin, limonade, citroner, citronsaft, appelsiner, appelsinsaft, kanl, kardemommekapsler, stjerneanis, laurbærblade, røde peberkorn, nelliker, enebær, anisfrø, korianderfrø, pomeransskalOg apropos juleklassikere. I Danmark er gløgg jo en af de bedste varme drikke, man kan få i december måned (og resten af vinteren – hold dig endelig ikke tilbage!). Jeg har både en opskrift på hjemmelavet rød gløgg, hvid gløgg samt gløggekstrakt.

Det er dog ikke kun i Danmark, hvor varme rødvinsdrikke er populære. Prøv gerne den tyske glühwein eller tag tidsmaskinen tilbage til middelalderen, hvor man drak lutendrank.

rp_punch3.jpgJeg har også lavet en del varme drikke, der er baseret på æblesaft. Prøv for eksempel:

Æbletoddy med kanel, chili og whisky

Æblepunch

Varm æblemost med rom i

 

appelsintoddy, appelsindrik, appelsinjuice, kanel, kanelstang, varm drik. honningEr du ikke til æbler, kan du naturligvis også lave en appelsintoddy.

varm smoothie, varm drik, smoothie, tranebærjuice, ribs, blåbær, brombær, rørsukkerTrænger du til en ordentlig vitaminindsprøjtning, så prøv en varm bærsmoothie.

grog, varm drik, piratdrik, pirater, mørk rom, mørk farin, citroner, kanelOg så er der også de varme drikke, der falder uden for de ovennævnte kategorier. Det gælder for eksempel for piratdrikken grog, der – selvfølgelig – indeholder en god sjat rom. Og når vi taler om rom, så kan jeg heller ikke komme uden om hot buttered rum. Er du mere til portvin, så er denne varme portvinsdrik helt sikkert noget, jeg vil lave i løbet af vinteren, og har du mod på en rigtig funky og anderledes varm drik – uden alkohol – så lav en lille kop indonesisk bajigur.

 

Opskrifter med jordbær

jordbær, bær, jordbærdessert, jordbærbakker, VentegodtgårdDe danske jordbær vælter frem, så jeg har samlet en liste over de opskrifter med jordbær, jeg holder mest af. For selvom jeg nyder at spise jordbær direkte fra bakken (altså… de bliver som regel skyllet først, men du ved, hvad jeg mener), så er det meget godt at have en liste over opskrifter med jordbær i baghånden, så du kan få inspiration til, hvad man kan bruge jordbær til i det salte og i det søde køkken.

Let’s go!

jordbærsirup, jordbærgele, jordbæergelé, jordbær, sirup, gelé, gele, jordbærmarmelade, marmelade, syltning, bærLad os starte med noget helt basalt – nemlig jordbærsirup, jordbærgelé og jordbærmarmelade. Skønne skønne sager der kan bruges på morgenmaden, desserten, kagen, i salatdressingen eller hvad du nu har lyst til. Jordbærsirup kan i øvrigt også bruges til at blande en jordbærsodavand.

Når jeg nævner jordbærmarmelade, bør jeg også nævne jordbær curd – det er en lemoncurd lavet med jordbær i stedet for citroner.

jordbærmilkshake, milkshake, jordbær, jordbæris, is, drik, sødmælkJordbær kan selvfølgelig bruges til lækre jordbærdrinks. Hvad med en jordbærmilkshake, en jordbær-smoothie, en jordbær-martini eller en jordbærdrink med peber? Du kan selvfølgelig også lave en Frozen Strawberry Daiquiri.

jordbær, balsamico, snack, appetizer, vanilje, basilikumFor nylig bloggede jeg om jordbær med vaniljebalsamico og basilikum

Jordbærtzatziki og pesto med røgede mandler… men har du overvejet, at du faktisk kan lave mange forskellige retter med jordbær i det salte køkken? Prøv for eksempel en jordbærtzatziki, quinoa tabbouleh med jordbær, blomkålssalat med jordbær og jordbærsalat med koriander og kokos.

jordbærkageJeg kan jo ikke have en liste over opskrifter med jordbær uden også at have en masse søde sager. Lad os starte med jordbærkagerne.

Herover er et billede af en jordbærkage med hvid chokoladecreme, men du kan også finde opskrifter på jordbær-rabarbertærte, en lagkage med jordbær-rabarbermousse og hvid chokolademousse samt en meget børnevenlig fødselsdagslagkage med jordbærmousse og chokolademousse.

jordbær-cheesecake, jordbærkage, cheesecake, kage, dessert, jordbær, husblas, kiks, chokoladesmåkager, chokolade, mørk chokolade, hvedemel, flormelis, kakaopulver, mandler, bagepulver, flødeost, fløde, rørsukker, vanilje, vaniljesukkerJordbær er også gode til cheesecakes, og her har jeg lavet to rigtig dejlige versioner – en jordbær-cheesecake med flødeostecreme og jordbærgelélag samt en bagt jordbær-cheesecake i New York-stil.

jordbæris, is, jordbær, fløde, jordbærdessertJordbærkager behøver ikke at være bagt – du kan også lave en islagkage med jordbær og hvid chokolade. Og apropos is så er her opskriften på en lækker jordbæris. Den er lavet på fløde, men du kan selvfølgelig også lave en jordbærsorbet.

jordbærkoldskål, koldskål, dessert, jordbær, kærnemælk, græsk yoghurt, rørsukkerIngen sommer uden koldskål! Jeg kan anbefale en jordbærkoldskål med kokosjammerjunkere. Vil du gerne skære ned på sukkeret, så får du her en LCHF-udgave af koldskål med jordbær. Og nu vi er i gang med LCHF, så får du her opskriften på en fuldfed dessert med jordbær og mascarponecreme – også uden sukker.

Rom-kylling, kartoffelsalat med radiser og rygeost, salat med grillede artiskokker og kornblomster, jordbærsuppe med kokos-lime isOg så er der selvfølgelig de mere klassiske desserter såsom jordbærgrød og jordbærsuppe… ok sidstnævnte er måske ikke så klassisk, men den er SÅ lækker!

dessertlasagneOg så skal du selvfølgelig ikke snydes for et par småskøre opskrifter med jordbær. Hvad siger du for eksempel til en dessertlasagne med jordbær og hvid chokolade, en rispapirrulle med jordbær samt en hyldeblomstgelé med jordbær?

 

Jeg håber, du kan bruge min liste over opskrifter med jordbær til nye, dejlige jordbær-eksperimenter i køkkenet!

 

Opskrifter med asparges

aspargesSavner du opskrifter med asparges? Bare rolig – hjælpen er nær, for her har jeg samlet et udvalg af de opskrifter med asparges, jeg har blogget om gennem årene.

Jeg elsker asparges – både de hvide asparges og de grønne asparges. De hvide bliver – sært nok – ikke brugt så ofte i madlavningen i de danske hjem, hvilket er synd, for de er virkelig saftige og lækre. Men de tynde sprøde grønne asparges skal man nu heller ikke glemme, for de kan også bruge i mange dejlige retter.

Lad os kigge på, hvad jeg kan friste med mht. opskrifter på asparges. Først de hvide.

hvide aspargesLess is more, og sådan er det også med hvide asparges. Du kan principielt bare skrælle dem, koge dem og derefter dryppe dem med lidt smeltet smør. Haps!

Men du kan selvfølgelig også servere de hvide asparges med en cremet ostesauce eller med baconfløde. En god frokostret kan også være hvide asparges med røget makrel og mayonnaisecreme eller hvad med hvide asparges med jomfruhummer og avokado?

vaffel, vafler, høns i asparges, kylling, majsstivelse, asparges, champignons, svampe, porre, fløde, hvedemel, speltmel, bagepulver, æg,Du kan også lave en kæk udgave af høns i asparges, hvor den er serveret på en vaffel!

aspargessalat, salat, vegetar, asparges, gedeost, ost, honning, olivenolie, citroner, sennep, knækbrødAsparges er oplagte at bruge i salater. Hvad med en asparges-rabarbersalat, speltsalat med asparges, mynte og koriander eller en kartoffel-aspargessalat?

aspargestærte, madtærte, tærte, asparges, hvedemel, rugmel, æg, smør, creme fraiche, ost, sennep, vegetarDu kan selvfølgelig også putte dem i tærter. Ovenstående er en aspargestærte i miniudgave, men vil du have en lidt mere fyldig sag, så prøv denne aspargestærte med gedeost og bacon.

asparges-hotdog, hotdog, vegetar-hotdog, vegetar, asparges, champignons, svampekompot, fløde, hvedemel, æg, bagepulver, estragonAsparges kan også bruges i fastfood… jo, de kan! Prøv for eksempel en surdejspizza med asparges og gedeost, eller hvad med en kæk lille asparges-hotdog?

friterede asparges, asparges, tempuradej, æg, hvedemel, forret, vegetarOg nu vi er ved de hurtige løsninger. Har du prøvet friterede asparges med æg til? Kan varmt anbefales! Er du bange for, at det bliver for olieret eller sprødt til dig, så prøv i stedet asparges med sesamdressing eller denne aspargesforret med æggestand.

aspargesretDu har sikkert prøvet at lave asparges i baconsvøb, men hvad med asparges i skinkesvøb? Eller kyllingesvøbte asparges?

grøn aspargessuppe, suppe, vegetarsuppe, forret, vegetar, asparges, fløde, løg, limeblade, timian, citronerAsparges behøves dog ikke at serveres hverken hele eller skåret i mundrette stykker. De kan også bruges i blendede retter – for eksempel en grøn aspargessuppe eller en aspargescreme, du kan bruge som tilbehør til andre retter.

veganerrisottoOg sidst men ikke mindst – hvad med en vegansk risotto med asparges og blomkål? Den kan sagtens serveres for kødædere 🙂

Sig til, hvis der er opskrifter med asparges, du savner. Jeg overvejer at eksperimentere lidt mere med hvide asparges inden længe. Nu hvor de danske asparges er i sæson er det bare om at nyde dem, mens det varer!