Roskilde rykker på madfronten

Roskilde DomkirkeRoskilde er på mange måder en dejlig by, men på ét punkt har det haltet en del gennem årene, og det er på madfronten. Bevares – der er skam dejlige restauranter som Restaurant Mumm og Restaurant Vigen, men der er manglet et bredere (og bedre) udvalg af restauranter i mellemprisklassen. Og udvalget af råvarer kunne også være bedre. Jojo, vi har skam torvedag onsdag og lørdag, hvor der især i sommerhalvåret er et ganske pænt udvalg af lokale råvarer, men så har man som fuldtidsarbejdende reelt set kun lørdag formiddag til at handle ind i.

Men det er heldigvis ved at ændre sig. I løbet af de sidste par år – og især det seneste års tid – er der dukket adskillelige nye butikker og spisesteder op i byen. Her er en lille rundtur til de nye steder. Vi starter med butikkerne.

Landmad RoskildeLandmad
Sidste år åbnede Landmad – en hyggelig delikatesseforretning, der også har et caféområde samt lokaler oven på, man også kan benytte. Jeg har besøgt stedet flere gange, og de har et fint udvalg af varer – især lokalt producerede – der blandt andet omfatter øl, økologisk kød og syltede sager. Selve butikken kommer jeg nok ikke til at benytte så meget, da jeg foretrækker at lave mange af tingene selv, men jeg overvejer at prøve caféen på et tidspunkt. Uanset hvad så er det en hyggelig butik, hvor der er god mulighed for at finde en skøn værtsgave eller lidt lækkert til weekenden. Landmad ligger i Skomagergade.

fiskehandler Roskilde, Kuberts FiskKuberts Fisk
Området omkring Støden – der hvor Slagter Frimann i forvejen ligger – er ved at udvikle sig til et lille eldorado af madbutikker. Den 1. april fik Roskilde ENDELIG en fiskehandler igen, og det var heldigvis ikke en aprilsnar men måske den butiksåbning, jeg har glædet mig mest til i år. For sævan hvor har vi manglet en fiskehandler. Der plejer ganske vist at være 2-3 habile fiskeboder til torvedag, men som sagt – hvis man ikke lige har tid om lørdagen… Gemalen og jeg kiggede forbi Kuberts Fisk på åbningsdagen og købte lidt gode sager – blandt andet en aldeles glimrende fiskefars. Den skal jeg købe mere af på et andet tidspunkt.

Conditoriet RoskildeConditoriet
Tæt på Kuberts Fisk – på den anden side af slagterbutikken – er der også åbnet en bager/konditori/café ved navn Conditoriet. Jeg har ikke besøgt stedet endnu, men det lyder lovende. Du kan læse mere om stedet i den lokale avis.

Lauras Bakery og Emmery’s
Conditoriet er ikke eneste bager, der er åbnet i Roskilde i løbet af det sidste års tid. Sidste sommer åbnede Lauras Bakery over for ostebutikken Caseus, og i starten af året åbnede Emmery’s en butik ved siden af Domapoteket. Jeg læste i går i den lokale avis, at Emmery’s har fået den bedste butiksåbning nogensinde i kædens historie i Roskilde, så der har åbenbart været et udækket behov for spændende brød i byen.

Flere butikker på vej
Der kommer efter sigende flere butikker i området omkring Støden, men det ser pt. ud til, at der går noget tid, før flere åbner.

DisOtto, restaurant, pizzeria, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Roskilde, pizzeria i RoskildeDisOtto
Take away-scenen i Roskilde har været virkelig skuffende i mange år. Udvalget har indtil nu primært bestået af masser af grillmad og middelmådige pizzaer, enkelte glimrende sushisteder samt nogle få thairestauranter og indiske spisesteder af blandet kvalitet. Det har så også betydet, at jeg i mange år kun spiste take away én dag om året (ja, 1. januar ligesom alle andre), da jeg kunne lave maden billigere, bedre og hurtigere selv. Hvem gider at bestille take away, når det alligevel tager en time, før det bliver leveret?

Men så åbnede DisOtto på Køgevej for et par måneder siden… Det lille pizzeria ejes af to brødre, der havde pizzeriaet Da Marco É Paolo for nogle år tilbage. Desværre valgte de at lukke den for at tage på madeventyr i en anden by, men nu er de tilbage, og det er jeg meget glad for. De kan nemlig bage rigtig italienske pizzaer, og de udgør en reel trussel mod min aversion mod take away-mad. Damn it…

WHY Food and Cocktails, restaurant, restauranter i Roskilde, restaurantanmeldelse, madanmeldelseWHY Food & Cocktails
Sidste efterår fik Roskilde et nyt spisested, der både serverer cocktails og dansk-asiatisk fusionsmad. WHY Food & Cocktails ligger i de gamle Gimle-lokaler (som sidenhen blev til Bjergtrolden, og som nu er – ja – WHY Food & Cocktails). Stedet er rasende hyggeligt indrettet, og det er dejligt med en helt ny type spisested i byen, som tilmed er friske på at ryste nogle drinks. Mere af det, tak!

Skänk, vinbar, Roskilde, restauranter i RoskildeSkänk
Nu vi er ved drikkevarer, så kan jeg ikke undgå at nævne Skänk. Vinbaren har ganske vist eksisteret et par år nu og er lige på grænsen til at være ‘for gammel’ til denne liste, men det er byens første og eneste vinbar, og den er virkelig et besøg værd. Lækre vine og dejlig tapas.

Restaurant Upstairs, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeRestaurant Upstairs
Jeg efterlyste i starten af indlægget flere lødige restauranter i mellemprisklassen, og det er der også kommet gennem de sidste par år. Restaurant Upstairs åbnede for et par år siden i Skomagergade. Her kan du få et glimrende måltid mad til en ganske fornuftig pris. Vær dog lige opmærksom på, at det er provinsportioner, der er tale om – der er fyldt godt op på tallerkenen – så jeg vil anbefale, at du venter med at bestille dessert, indtil du ved, om du stadig er sulten på det tidspunkt :)

Pipers Hus, restaurant, restauranter i Roskilde, restaurantanmeldelse, madanmeldelsePipers Hus
Mange roskildensere har gennem årene undret sig over, hvorfor den lille hyggelige pavillon i Byparken ikke blev brugt som restaurant, men det ændrede sig heldigvis for et par år siden, da stedet blev forvandlet til Pipers Hus. Spisestedet ligger ikke blot i naturskønne omgivelser – de serverer også ganske lækker mad til en fornuftig pris, og så gør de en del ud af at afholde temaaftener, der passer til årstiden.

Sagafjord, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeSagafjord
Det er muligvis lidt snyd at tage bådrestauranten Sagafjord med, for den har eksisteret i mange år, men sidste forår fik den sig en virkelig tiltrængt fornyelse, da Cofocokæden overtog driften af restauranten. Jeg prøvede en af deres aftensejlture inkl. mad, og det var en klar forbedring i forhold til de tidligere forhold – både mht. kvaliteten samt udvalget af retter.

Restaurant Moehr, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeRestaurant Moehr
Restaurant Moehr åbnede ved siden af Landmad i slutningen af 2015. Restauranten fokuserer på lokale råvarer og laver enkel gourmetmad til en fornuftig pris. Da gemalen og jeg spiste der, var oplevelsen desværre noget blandet (fra det geniale til det kiksede), men jeg har kun hørt godt om restauranten fra venner og familie, så stedet får en chance mere på et andet tidspunkt.

Bone's, Bone's i Roskilde, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeFamilierestauranter
Der er også kommet et pænt udvalg af nye familierestauranter i Roskilde gennem de seneste år. Det er ikke en kategori, der interesserer mig synderlig meget, da jeg både synes, at der er nok af den type restauranter i forvejen, samt at man sjældent får en særlig interessant spiseoplevelse sådan et sted. Men jeg har både besøgt Bone’s (skønne spareribs, dårlig bøf) og Restaurant Flammen (glimrende oplevelse, men jeg er bare ikke til buffetrestauranter). Sidstnævnte har i øvrigt fået en lokal pendant, Restaurant Ilden, der lige akkurat nåede at åbne, inden kæderestauranten fra Jylland gjorde sit indtog.

Café 48 RoskildeHvad har jeg glemt?
Ovenstående liste er ikke en fyldestgørende liste over alle de spisesteder og butikker, der er åbnet i løbet af de sidste to år i Roskilde. Der er helt sikkert steder, jeg har overset eller bare ikke ved noget om – for eksempel Café 48, som jeg stødte på i forgårs i Algade tæt på Domapoteket. Jeg tror, den åbnede i sidste måned, men jeg aner intet om stedet. Der er også åbnet en italiensk restaurant, That’s Amore, der ligger ved siden af Kuberts Fisk i Støden. Den restaurant har jeg heller ikke besøgt og har indtil videre hørt blandet om, så den står ikke øverst på ‘to-do-listen’. Til gengæld har jeg flere gange overvejet at smutte forbi Hédins Mad og Smil, der ligger i Hersegade. Det virker som et hyggeligt lille sted med enkel og uprætentiøs mad.

Opskrifter med rabarber

rabarber, opskrifter med rabarberHar du haven fuld af rabarber? Eller har du planer om at købe et par bundter rabarber, som du kan lege med i køkkenet? Jeg har samlet en række af mine bedste opskrifter med rabarber. Der er både opskrifter fra det salte og det søde køkken.

Rabarber er en af de bedste tegn på, at sommeren nærmer sig. I maj og juni måned kigger jeg altid i arkivet for at finde opskrifter med rabarber, for det gælder om at bruge de gode sager, mens de er der. Omkring Sct. Hans slutter sæsonen nemlig – eller dvs. du kan godt plukke rabarber efter dette tidspunkt, men så er der så meget oxal-syre i, at du skal putte et neutraliserende middel i for at modvirke syren, og det er jeg ikke fan af. Så hellere nyde rabarberne, mens de er unge og friske – og huske at fryse nogle ned, som kan bruge i vinterens mulm og mørke! Der er nemlig ikke noget så godt som at tage en ’sommermundfuld’ ud af fryseren midt i den kolde tid og drømme sig tilbage til sommerens sol og varme.

Enkelte supermarkeder fører også rabarber på frost. Jeg ved, at en del Irma-butikker plejer at have det – og så er det tilmed økologisk.

barbiedrink, rabarberdrink, drink, rabarbersaft, hvid romMen tilbage til mine opskrifter med rabarber!

Et absolut must have i rabarbersæsonen er hjemmelavet rabarbersaft! Det er SÅ godt! saften kan fortyndes med lidt vand og nydes som en herlig sommerdrik, men du kan også bruge rabarbersaften til lækre sommerdrinks – prøv for eksempel den Barbiedrink, jeg har indsat billede af, eller hvad med en Rabarberballade, Rabarber-Cosmopolitian eller en Rabarbermojito? Du kan også prøve min seneste favorit – Rabarber Gin & Tonic.

rabarberkage, kage, dessert, rabarber, æg, hvedemel, vanilje, citroner, rørsukker, smør, hvid chokoladeMan kan jo heller ikke komme uden om rabarberkager. For nylig lavede jeg ovenstående lækre og guffelicious (!) rabarberkage med hvid chokolade, men jeg kan også anbefale:

rabarberis, is, rabarber, rørsukker, citroner, flødeVil du gerne lave en rabarberdessert, men gerne vil prøve noget andet end kage, så er rabarberis og rabarbergrød også ret oplagt. Eller måske en skrigpink rabarbersuppe med vaniljeis?

rabarbersirupDu kan selvfølgelig også kaste dig ud i at bruge rabarber i syltningen. Denne smukke rabarbersirup kan du putte på yoghurt om morgenen, vaniljeis om aftenen eller blande i en salatdressing. Mulighederne er mange.

Ved juletid plejer jeg at lave en julemarmelade på jordbær og rabarber, men den kan selvfølgelig laves året rundt.  Du kan også lave rabarberpickles og servere den som tilbehør til sommerens kødretter eller en omgang rabarberkompot med ingefær til grillet lyst kød.

Rabarberkylling med løg, mandler og krydderierI det salte køkken er kylling en oplagt følgesvend til rabarberne. Jeg har tidligere lavet rabarberkylling med hvidvin og rabarberkylling med løg og mandler (billedet). Rabarber kan dog også bruges i salater – for eksempel en rabarber-blomkålssalat.

Sidst men ikke mindst kan du prøve at lave rabarbersnack aka tørret rabarber. De smukke lyserøde strimler kan også bruges som pynt i salater, desserter eller i drinks.

Jeg overvejer, om ikke jeg skal eksperimentere lidt mere med rabarber den kommende tid, så jeg kan udvide min samling af opskrifter med rabarber. Hvis du har forslag til noget, jeg skal prøve, så sig endelig til :)

Sådan laver du en vandmelonskål

vandmelonskål, vandmelon, frugt, dessertHvis du ligesom jeg spiser en masse frugt i løbet af sommeren – og måske også bruger det som dessert eller snack, når du har gæster – så kan det være, at du også har lyst til at anrette på en ny og spændende måde.

Lige siden jeg så Klidmoster fremvise sin første vandmelonskål på bloggen, har jeg haft lyst til at eksperimentere med denne sjove måde at anrette på, og da vi skulle mødes med en stor flok venner sidste weekend, var det en glimrende anledning til at tage frugt og hjemmelavet is med (sidstnævnte kommer selvfølgelig også på bloggen de kommende dage).

vandmelonskål, vandmelon, frugt, dessertNår du skal lave en vandmelonskål, har du brug for følgende ting:

  • en vandmelon (!) – gerne en med en pæn, jævn og ensfarvet skal
  • et stort spækbræt
  • en skarp kniv, mediumstørrelse
  • en ske til at udhule vandmelonen med
  • god tid
  • tålmodighed

OBS – især den første samt de to sidste ting er yderst vigtige!

redskaberHvis du vil lave mere komplicerede former for udsmykning på din vandmelonskål, har du brug for flere redskaber. Du kan for eksempel bruge en udstikkerform til at tegne mønstre på vandmelonen, som du kan skære efter, eller du dekorere vandmelonskallen indvendig med et melonjern (der også kan bruges, hvis du – under udhulningen af vandmelonen – gerne vil have nogle pæne, runde melonstykker).

vandmelonskål, vandmelon, frugt, dessertStart med at skære toppen af melonen. Sørg for at lave snittet højt oppe, så du kan få en dyb vandmelonskål. Udhul derefter vandmelonen med en ske og gem frugtkødet – det skal du bruge senere.

Lav otte små markeringer i kanten af vandmelonen, som du kan bruge som pejlemærker, når du skal snitte takkerne i skålens kant. Hvis du vil være meget nøjagtig, bruger du en lineal. Forestil dig, at vandmelonen er et ur og lav en markering ud for kl. 3, 6, 9 og 12. Brug derefter linealen – og kniven – til at lave en forsigtig markering mellem hver af de fire markeringer, du lige har lavet.

Mellem hver af markeringerne snitter du nu et V. Det her kræver lidt forsigtighed, hvis du gerne vil have et pænt resultat. Vil du have spidserne meget præcise, bruger du atter linealen, men jeg advarer – det bliver lige lovlig stræberagtigt!

vandmelonskål, vandmelon, frugt, dessertNu har du en fin vandmelonskål med takkede kanter. Har du ikke så megen tid – eller tålmodighed – kan du stoppe her. Er du i legehumør, fortsætter du med at dekorere!

Jeg valgte at lave en bred kant, der fulgte den takkede kant. Her tog jeg den skarpe kniv og snittede to parallelle linjer og fjernede dernæst den grønne skræl mellem de to linjer.

vandmelonskål, vandmelon, frugt, dessertHer er jeg i gang med dekoreringen. Jeg brugte et parisiennejern. Det krævede lidt fingerfærdighed, men jeg fandt hurtigt ud af, at det var lettest at trykke kanten af parisiennejernet ned langs kanten af den øverste snittede linje og derefter skrabe skrællen fri med små, forsigtige bevægelser.

Ok, det er lidt svært at beskrive, men pointen er, at du skal have god tid og være tålmodig, når du gør dette her – ellers løber du sur i det.

vandmelonskål, vandmelon, frugt, dessertNår du har færdigdekoreret din vandmelonskål, skyller du den (så eventuelle rester af den grønne skræl forsvinder) og fylder derefter melonen med frugt. I dette tilfælde blev min vandmelonskål fyldt med stykker af vandmelon, netmelon og honningmelon.

Tips til at smøre gode sandwiches

sandwichMangler du inspiration til, hvordan du smører gode og varierede sandwiches? Jeg har lavet en lille guide til, hvad du bør være opmærksom på, når du vil smøre en god sandwich. Principperne kan selvfølgelig også bruges til boller, flutes, tortillas og pandekager.

havregryns-sandwichboller, sandwichboller, boller, sandwich, hvedemel, gær, majsmel, havregryn, rapsolie, æg, æggehvider, frokostVælg et godt, saftigt brød

Bag gerne brødet selv. Personligt foretrækker jeg at bage boller – gerne med fuldkorn, krydderier eller nødder i – og du kan hente inspiration i min liste over bolleopskrifter. Alternativt kan du købe noget godt brød hos bageren eller evt. noget sandwichbrød i supermarkedet. Vælg ikke det billigste – men gerne en fuldkornsudgave, da de smager af mere – og giver lidt bedre mæthedsfornemmelse.

sandwich, sandwiches, tipVælg en fed og ikke alt for vandig dressing

Smør altid brødet – også selvom det er nybagt – med en form for dressing. Det giver smag til sandwichen, gør den saftig og får de forskellige elementer i sandwichen til at ‘binde sammen’. Jeg bruger ofte en god mayonnaise – f.eks. Hellmann’s – stærk eller sød sennep eller pesto (gerne hjemmelavet basilikumspesto eller ramsløgspesto). Jeg kan dog også være mere kreativ og for eksempel blende artiskokker på glas til en glat puré, som kan smøres på brødet.

Hvis du husker at bruge en fed dressing, kan den være med til at ‘isolere’ brødet, så det ikke opsuger fugt fra for eksempel tomater lige så let.

Masser af tomaterBrug grøntsager eller frugt

Brug forskellige grøntsager i sandwichen. De mest klassiske er selvfølgelig forskellige former for salat samt tomater, agurker og løg, men vær gerne mere kreativ – for eksempel fintsnittet kål, revne gulerødder eller dampede asparges. Grøntsagerne giver friskhed og sprødhed. Husk at du også kan bruge frugt til at give noget sødme eller syre til sandwichen – prøv for eksempel at putte ananas i en sandwich sammen med kylling og karrycreme eller æbler en sandwich med flæskesteg og kål.

sandwich, sandwiches, tipVælg noget ordentligt kød

Med mindre du skal lave en vegetarsandwich, så er det vigtigt at bruge noget ordentligt kød og ikke en eller anden suspekt, sammenpresset skinke fra de bagerste hylder i supermarkedet. Sandwiches er jo oplagt til at udrydde rester, så de sidste frikadeller, bøffer, kyllingelår m.m. fra aftenen før kan snildt bruges i din sandwich. I ovenstående eksempel havde vi en bøf til overs fra grillaftenen dagen før, og den blev skåret i skiver og lagt i en sandwich. Husk også at bruge fisk i sandwiches – eller hvad med lidt vildtkød?

sandwich, sandwiches, tipHusk noget sødt, syrligt, fedt og sprødt

En god sandwich består af flere elementer – og helst alle de ovenstående. Der skal være en fin balance mellem sødme og syrlighed, hvor førstnævnte kan du få fra en dressing eller frugter/grøntsager, mens sidstnævnte typisk kan være syltede agurker eller pickles. Det fede element kommer tit fra dressing, ost eller kød, mens sprødheden får du via grøntsagerne (og de syltede agurker…). En sandwich er ofte ret blød, men hvis du har det ligesom jeg og gerne vil have noget at bide i, der ikke er alt for bløbbet, så husk endelig at bruge fiberrigt brød og masser af grøntsager.

sandwich, sandwiches, tipHusk at eksperimentere

Mennesker er vanedyr, men vil du gerne være god til at lave spændende sandwiches, så skal du huske at eksperimentere – ikke nødvendigvis hver gang, men prøv ind imellem at bruge nye ting i dine sandwiches. Her er det helt okay at lege med maden :)

Hvor mange retter kan du lave ud af én kylling?

kyllingØkologisk kød og kød fra frilandsdyr er ofte noget dyrere end kød fra konventionelle dyr. Samtidig er supermarkedernes udvalg af øko- og frilandskød temmelig ringe, så det kan godt være lidt af en udfordring, hvis du gerne vil købe kød fra dyr, der har haft ordentlige leveforhold – og samtidig spise billigt.

Jeg har derfor besluttet mig for at vise, hvor mange retter du rent faktisk kan få ud af én kylling. Ovenstående billeder viser en fersk frilandskylling, som du kan købe i Netto til 89,95 kr (Løgismose) eller i Føtex til 99,95 kr (deres eget Princip-mærke). Den er opvokset i Frankrig, har fået Dyrenes Beskyttelses velsignelse og vejer som regel mellem 1350 og 1600 g. Jeg fandt en på ca. 1500 g.

Du skal bruge en lille skarp kniv, en fjerkræsaks, et par frostposer og nogle plastbokse.

kylling uden brystskindLæg først kyllingen på ryggen på et spækbræt og fjern evt. fedtlommer ved åbningen. Brug derefter kniven til at løsne skindet forsigtigt ved kanten af åbningen. Skindet er som regel lidt løst, så lad fingrene glide ind under skindet og begynd stille og roligt at krænge det væk fra brystkødet. Skær kyllingeskindet fri helt inde ved indersiden af låret og langs kanten af brystet på hver sin side af kyllingen, så du kan få ét stort stykke skind fri. Hvis det går galt, og du kommer til at skære skindet i mindre stykker, gør det ikke så meget – men forsøg så vidt muligt at pille det af i ét stykke.

Nu er kyllingebrysterne helt blottede. Find midten af brystet og skær langs siden af brystbenet – sørg for at komme så tæt på knoglen som muligt, så du får al kødet med. Brug fingrene – og derefter kniven – til at løsne kødet fra kyllingen og skær siderne af kyllingebrysterne fri. Sørg igen for at være omhyggelig, så du får så meget som muligt af kødet med.

kyllingebrysterDe to kyllingebryster kan du enten gemme i køleskabet for at bruge dem til madlavningen samme dag eller evt. putte dem i en af fryseposerne og lægge dem i fryseren.

halv kyllingVend kyllingen ‘på maven’ og træk i et af lårene. Vrid det inderste led (det helt inde ved kyllingekroppen) opad, så knoglen brækker løs. Nu er det let at klippe kyllingelåret fri. Gør det ved begge lår.

kyllingelårVupti – to stk. kyllingelår – klar til madlavningen eller fryseren.

kyllingeskrogFjern skindet fra kyllingens ryg på samme måde, som du gjorde ved kyllingebrystet. Jeg har ofte oplevet, at kyllingeskindet sidder lidt bedre fast her, men med lidt tålmodighed og en skarp kniv går det nok.

kyllingeskindEn god håndfuld kyllingeskind. Kan bruges til flere spændende ting (jeg skal nok komme med eksempler). Sørg for at fryse det ned med det samme, hvis du ikke skal bruge det samme dag.

kyllingeskrogetDu kan evt. også skære vingerne af og bruge dem til en ret, men jeg valgte at lade dem sidde på, da jeg kogte hønsebouillon på skroget. Jeg hakkede et løg og svitsede i olie i en dyb gryde, inden jeg brunede kyllingeskroget i gryden. To porrer og tre gulerødder blev skåret i skiver og hældt i gryden sammen med et par laurbærblade og så meget vand, at det dækkede kyllingen. Derefter fik det lov til at koge en times tid under låg.

kyllingekødKyllingeskroget blev fisket op af gryden og afkølet lidt, inden al kødet blev pillet af. Det gav mig denne portion kød, som kom i køleskabet, da det skal indgå i aftensmaden i dag og i morgen.

hønsebouillonGrøntsagerne blev pillet op af gryden (dem kan du blende og bruge i en lun creme til maden) og bouillonen blev hældt i to plastbokse. Den ene blev sat i køleskabet, mens den anden røg i fryseren.

Jeg kan røbe, at jeg har planer om at lave 8-10 måltider ud af ovenstående den kommende uges tid, så der er mad til gemalen og jeg 4-5 dage i træk.

Jeg endte med at lave disse retter:
Kyllingenuggets med chilimayo
Friske forårsruller med kylling, æbler og fennikel
Kyllingelår med pastasalat vendt i porrecreme og revne gulerødder
Kyllingesuppe med nudler, fennikel og grøn karry
Jordskokkesuppe med kyllingebacon

Hvad ville du lave, hvis du skulle bruge en hel kylling?