Opskrifter med jordbær

jordbær, bær, jordbærdessert, jordbærbakker, VentegodtgårdDe danske jordbær vælter frem, så jeg har samlet en liste over de opskrifter med jordbær, jeg holder mest af. For selvom jeg nyder at spise jordbær direkte fra bakken (altså… de bliver som regel skyllet først, men du ved, hvad jeg mener), så er det meget godt at have en liste over opskrifter med jordbær i baghånden, så du kan få inspiration til, hvad man kan bruge jordbær til i det salte og i det søde køkken.

Let’s go!

jordbærsirup, jordbærgele, jordbæergelé, jordbær, sirup, gelé, gele, jordbærmarmelade, marmelade, syltning, bærLad os starte med noget helt basalt – nemlig jordbærsirup, jordbærgelé og jordbærmarmelade. Skønne skønne sager der kan bruges på morgenmaden, desserten, kagen, i salatdressingen eller hvad du nu har lyst til. Jordbærsirup kan i øvrigt også bruges til at blande en jordbærsodavand.

Når jeg nævner jordbærmarmelade, bør jeg også nævne jordbær curd – det er en lemoncurd lavet med jordbær i stedet for citroner.

jordbærmilkshake, milkshake, jordbær, jordbæris, is, drik, sødmælkJordbær kan selvfølgelig bruges til lækre jordbærdrinks. Hvad med en jordbærmilkshake, en jordbær-smoothie, en jordbær-martini eller en jordbærdrink med peber? Du kan selvfølgelig også lave en Frozen Strawberry Daiquiri.

jordbær, balsamico, snack, appetizer, vanilje, basilikumFor nylig bloggede jeg om jordbær med vaniljebalsamico og basilikum

Jordbærtzatziki og pesto med røgede mandler… men har du overvejet, at du faktisk kan lave mange forskellige retter med jordbær i det salte køkken? Prøv for eksempel en jordbærtzatziki, quinoa tabbouleh med jordbær, blomkålssalat med jordbær og jordbærsalat med koriander og kokos.

jordbærkageJeg kan jo ikke have en liste over opskrifter med jordbær uden også at have en masse søde sager. Lad os starte med jordbærkagerne.

Herover er et billede af en jordbærkage med hvid chokoladecreme, men du kan også finde opskrifter på jordbær-rabarbertærte, en lagkage med jordbær-rabarbermousse og hvid chokolademousse samt en meget børnevenlig fødselsdagslagkage med jordbærmousse og chokolademousse.

jordbær-cheesecake, jordbærkage, cheesecake, kage, dessert, jordbær, husblas, kiks, chokoladesmåkager, chokolade, mørk chokolade, hvedemel, flormelis, kakaopulver, mandler, bagepulver, flødeost, fløde, rørsukker, vanilje, vaniljesukkerJordbær er også gode til cheesecakes, og her har jeg lavet to rigtig dejlige versioner – en jordbær-cheesecake med flødeostecreme og jordbærgelélag samt en bagt jordbær-cheesecake i New York-stil.

jordbæris, is, jordbær, fløde, jordbærdessertJordbærkager behøver ikke at være bagt – du kan også lave en islagkage med jordbær og hvid chokolade. Og apropos is så er her opskriften på en lækker jordbæris. Den er lavet på fløde, men du kan selvfølgelig også lave en jordbærsorbet.

jordbærkoldskål, koldskål, dessert, jordbær, kærnemælk, græsk yoghurt, rørsukkerIngen sommer uden koldskål! Jeg kan anbefale en jordbærkoldskål med kokosjammerjunkere. Vil du gerne skære ned på sukkeret, så får du her en LCHF-udgave af koldskål med jordbær. Og nu vi er i gang med LCHF, så får du her opskriften på en fuldfed dessert med jordbær og mascarponecreme – også uden sukker.

Rom-kylling, kartoffelsalat med radiser og rygeost, salat med grillede artiskokker og kornblomster, jordbærsuppe med kokos-lime isOg så er der selvfølgelig de mere klassiske desserter såsom jordbærgrød og jordbærsuppe… ok sidstnævnte er måske ikke så klassisk, men den er SÅ lækker!

dessertlasagneOg så skal du selvfølgelig ikke snydes for et par småskøre opskrifter med jordbær. Hvad siger du for eksempel til en dessertlasagne med jordbær og hvid chokolade, en rispapirrulle med jordbær samt en hyldeblomstgelé med jordbær?

 

Jeg håber, du kan bruge min liste over opskrifter med jordbær til nye, dejlige jordbær-eksperimenter i køkkenet!

 

Opskrifter med asparges

aspargesSavner du opskrifter med asparges? Bare rolig – hjælpen er nær, for her har jeg samlet et udvalg af de opskrifter med asparges, jeg har blogget om gennem årene.

Jeg elsker asparges – både de hvide asparges og de grønne asparges. De hvide bliver – sært nok – ikke brugt så ofte i madlavningen i de danske hjem, hvilket er synd, for de er virkelig saftige og lækre. Men de tynde sprøde grønne asparges skal man nu heller ikke glemme, for de kan også bruge i mange dejlige retter.

Lad os kigge på, hvad jeg kan friste med mht. opskrifter på asparges. Først de hvide.

hvide aspargesLess is more, og sådan er det også med hvide asparges. Du kan principielt bare skrælle dem, koge dem og derefter dryppe dem med lidt smeltet smør. Haps!

Men du kan selvfølgelig også servere de hvide asparges med en cremet ostesauce eller med baconfløde. En god frokostret kan også være hvide asparges med røget makrel og mayonnaisecreme eller hvad med hvide asparges med jomfruhummer og avokado?

aspargessalat, salat, vegetar, asparges, gedeost, ost, honning, olivenolie, citroner, sennep, knækbrødAsparges er oplagte at bruge i salater. Hvad med en asparges-rabarbersalat, speltsalat med asparges, mynte og koriander eller en kartoffel-aspargessalat?

aspargestærte, madtærte, tærte, asparges, hvedemel, rugmel, æg, smør, creme fraiche, ost, sennep, vegetarDu kan selvfølgelig også putte dem i tærter. Ovenstående er en aspargestærte i miniudgave, men vil du have en lidt mere fyldig sag, så prøv denne aspargestærte med gedeost og bacon.

asparges-hotdog, hotdog, vegetar-hotdog, vegetar, asparges, champignons, svampekompot, fløde, hvedemel, æg, bagepulver, estragonAsparges kan også bruges i fastfood… jo, de kan! Prøv for eksempel en surdejspizza med asparges og gedeost, eller hvad med en kæk lille asparges-hotdog?

friterede asparges, asparges, tempuradej, æg, hvedemel, forret, vegetarOg nu vi er ved de hurtige løsninger. Har du prøvet friterede asparges med æg til? Kan varmt anbefales! Er du bange for, at det bliver for olieret eller sprødt til dig, så prøv i stedet asparges med sesamdressing eller denne aspargesforret med æggestand.

aspargesretDu har sikkert prøvet at lave asparges i baconsvøb, men hvad med asparges i skinkesvøb? Eller kyllingesvøbte asparges?

grøn aspargessuppe, suppe, vegetarsuppe, forret, vegetar, asparges, fløde, løg, limeblade, timian, citronerAsparges behøves dog ikke at serveres hverken hele eller skåret i mundrette stykker. De kan også bruges i blendede retter – for eksempel en grøn aspargessuppe eller en aspargescreme, du kan bruge som tilbehør til andre retter.

veganerrisottoOg sidst men ikke mindst – hvad med en vegansk risotto med asparges og blomkål? Den kan sagtens serveres for kødædere 🙂

Sig til, hvis der er opskrifter med asparges, du savner. Jeg overvejer at eksperimentere lidt mere med hvide asparges inden længe. Nu hvor de danske asparges er i sæson er det bare om at nyde dem, mens det varer!

Guide til en god ølfestival

ølfestival, event, ølevent, festival, ølarrangementI weekenden deltog jeg i Ølfestival for tredje år i træk, og det var vanen tro både sjovt og spændende. Nu hvor jeg efterhånden har samlet lidt erfaring mht. at deltage, så har jeg samlet en række råd og tips til, hvordan du får en god oplevelse.

Hvilken dag og tidspunkt?
Ølfestivalen plejer at vare fra torsdag til lørdag i en af de sidste weekender i maj måned. Jeg har aldrig prøvet at være der om torsdagen, men jeg formoder, at arrangementet ikke er overrendt af mennesker denne dag, da der som bekendt er en arbejdsdag dagen efter. Så har du ikke planer om at drikke dig (meget) fuld, eller har du ligefrem fri dagen efter, så kunne det være en idé at dukke op om torsdagen. Hvis du skal være helt sikker, så kom tidligt på dagen – dvs. gerne inden kl. 17, da mange godt kan finde på at komme direkte fra arbejde.

Fredag er til gengæld en hektisk dag. Hvis du vil til ølfestival om fredagen, så kom tidligt og allerhelst inden kl. 17, hvis du vil være nogenlunde sikker på at kunne komme ind. Der er nemlig deltagerbegrænsning på grund af reglerne for brandsikkerhed, så du kan risikere at skulle stå længe i kø, hvis du kommer efter arbejde om fredagen.

Lørdag kan der også være mange. Vi havde dog ikke problemer med at komme ind, da vi dukkede op lidt over middag om lørdagen sidste år. Igen gælder reglen – kom gerne tidligt.

Amager BryghusTag afsted sammen med andre
Man skal ikke drikke alene, og ølfestival er da helt klart også noget, du skal opleve i godt selskab. Tag afsted sammen med venner og/eller kæreste eller ægtefælle. Ikke bare er det hyggeligt at gå på opdagelse hos de enkelte bryghuse sammen – du opdager måske også nye spændende øl, fordi dine venner gerne vil prøve dem. Og her kommer et bonusråd – tag gerne afsted sammen med folk, du gerne deler glas med. Så kan I prøve flere øl ved at deles om smagsprøverne.

ølfestival, event, ølevent, festival, ølarrangementAt planlægge eller ikke at planlægge
Folk, der kender mig, ved at jeg er planlægningsautist, men lige præcis ved ølfestival synes jeg, at der skal være plads til spontanitet. Arrangørerne offentliggør dog hele programmet – inkl. hvilke øl de enkelte bryghuse deltager med – på hjemmesiden et stykke tid i forvejen, så der er rig mulighed for at forberede sig.

Det første år planlagde vi intet udover at ville forbi Hornbeers stand, og generelt vil jeg anbefale dig enten at udvælge 3-4 bryghuse, du meget gerne vil besøge under festivalen eller 4-5 øl, du gerne vil smage. Så er der også plads til spontanitet. Jeg kan røbe, at min plan i år bestod i at besøge Amager Bryghus, Hornbeer, Syndikatet og Munkebo samt at smage en dessertøl fra Holbæk Bryghus.

ølfestival, event, ølevent, festival, ølarrangementPrøv noget du kan lide
Det lyder muligvis som et overflødigt råd, men hvis du for eksempel er til lyse bitre øl eller tunge sødmefulde øl, så prøv denne type øl hos flere forskellige bryghuse og oplev, hvor forskelligt din yndlingstype kan brygges. Der er stor forskel på øl inden for de forskellige øltyper, så du kan virkelig få nogle interessante smagsoplevelser.

ølfestival, event, ølevent, festival, ølarrangementPrøv noget du hader
Ok, had er måske et lidt voldsomt ord – det er trods alt kun øl, vi taler om – men hvis du ved, at du ikke plejer at bryde dig om hvedeøl, så er ølfestival den perfekte mulighed for at teste, om det stadig gælder. Spørg gerne udskænkerne til råds hos de enkelte bryghuse – de elsker at ‘omvende’ folk og vil gerne hjælpe dig med at finde frem til nye gode smagsoplevelser.

ølfestival, event, ølevent, festival, ølarrangementPrøv noget der er virkelig pløk
På en ølfestival kan du som regel også opspore nogle sjove, skøre og virkelig sære eksperimenter. Hvad siger du for eksempel til øl med smag af havtorn eller blåbær? Her er rig mulighed for at prøve noget spændende og anderledes, så gør det endelig – måske finder du frem til en ny yndlingsøl.

ølfestival, event, ølevent, festival, ølarrangementDet er okay at levne
Medmindre du er kommet for at drikke dig meget fuld, så kan det godt betale sig at hælde de ølsmagsprøver ud, som du ikke er så begejstret for. Der står dunke ved næsten alle vandposter, hvor det er muligt at hælde sjatter ud. Du sparer dig selv for en (lidt for) hurtig brandert, og du sørger samtidig for at koncentrere dig om at nyde de øl, du bedst kan lide.

ølfestival, event, ølevent, festival, ølarrangementMedbring selv snacks og evt. en sandwich
Uden mad og drikke duer helten ikke, og det gælder naturligvis også til en ølfestival, hvor man selvfølgelig også skal huske at spise, så man ikke drikker på tom mave. Udvalget er dog ikke vanvittigt stort til arrangementet, hvilket godt kan undre. Man kan få udmærkede – men dog lidt dyre – hotdogs, og så er der også et caféområde, hvor man kan få lune retter. Sidstnævnte prøvede vi i år, og jeg var ærlig talt ikke særligt imponeret – det var ret små portioner til en alt for høj pris. Så jeg overvejer at medbringe en sandwich næste gang, og så kan man altid gøre, som vi gjorde sidste år og slutte dagen af med at gå op til Fisketorvet og spise på en af centrets restauranter.

ølfestival, event, ølevent, festival, ølarrangementGiv dig god tid
Sæt god tid af til ølfestival – du kommer let til at bruge lang tid med at gå rundt og opdage nye øl, du gerne vil smage. Husk også at holde pause undervejs. Her kan du meget passende trække udenfor og få lidt frisk luft, mens du og vennerne taler om de øl, I allerede har smagt og de øl, I gerne vil nå at smage i løbet af resten af arrangementet.

Roskilde rykker på madfronten

Roskilde DomkirkeRoskilde er på mange måder en dejlig by, men på ét punkt har det haltet en del gennem årene, og det er på madfronten. Bevares – der er skam dejlige restauranter som Restaurant Mumm og Restaurant Vigen, men der er manglet et bredere (og bedre) udvalg af restauranter i mellemprisklassen. Og udvalget af råvarer kunne også være bedre. Jojo, vi har skam torvedag onsdag og lørdag, hvor der især i sommerhalvåret er et ganske pænt udvalg af lokale råvarer, men så har man som fuldtidsarbejdende reelt set kun lørdag formiddag til at handle ind i.

Men det er heldigvis ved at ændre sig. I løbet af de sidste par år – og især det seneste års tid – er der dukket adskillelige nye butikker og spisesteder op i byen. Her er en lille rundtur til de nye steder. Vi starter med butikkerne.

Landmad RoskildeLandmad
Sidste år åbnede Landmad – en hyggelig delikatesseforretning, der også har et caféområde samt lokaler oven på, man også kan benytte. Jeg har besøgt stedet flere gange, og de har et fint udvalg af varer – især lokalt producerede – der blandt andet omfatter øl, økologisk kød og syltede sager. Selve butikken kommer jeg nok ikke til at benytte så meget, da jeg foretrækker at lave mange af tingene selv, men jeg overvejer at prøve caféen på et tidspunkt. Uanset hvad så er det en hyggelig butik, hvor der er god mulighed for at finde en skøn værtsgave eller lidt lækkert til weekenden. Landmad ligger i Skomagergade.

fiskehandler Roskilde, Kuberts FiskKuberts Fisk
Området omkring Støden – der hvor Slagter Frimann i forvejen ligger – er ved at udvikle sig til et lille eldorado af madbutikker. Den 1. april fik Roskilde ENDELIG en fiskehandler igen, og det var heldigvis ikke en aprilsnar men måske den butiksåbning, jeg har glædet mig mest til i år. For sævan hvor har vi manglet en fiskehandler. Der plejer ganske vist at være 2-3 habile fiskeboder til torvedag, men som sagt – hvis man ikke lige har tid om lørdagen… Gemalen og jeg kiggede forbi Kuberts Fisk på åbningsdagen og købte lidt gode sager – blandt andet en aldeles glimrende fiskefars. Den skal jeg købe mere af på et andet tidspunkt.

Conditoriet RoskildeConditoriet
Tæt på Kuberts Fisk – på den anden side af slagterbutikken – er der også åbnet en bager/konditori/café ved navn Conditoriet. Jeg har ikke besøgt stedet endnu, men det lyder lovende. Du kan læse mere om stedet i den lokale avis.

Lauras Bakery og Emmery’s
Conditoriet er ikke eneste bager, der er åbnet i Roskilde i løbet af det sidste års tid. Sidste sommer åbnede Lauras Bakery over for ostebutikken Caseus, og i starten af året åbnede Emmery’s en butik ved siden af Domapoteket. Jeg læste i går i den lokale avis, at Emmery’s har fået den bedste butiksåbning nogensinde i kædens historie i Roskilde, så der har åbenbart været et udækket behov for spændende brød i byen.

Flere butikker på vej
Der kommer efter sigende flere butikker i området omkring Støden, men det ser pt. ud til, at der går noget tid, før flere åbner.

DisOtto, restaurant, pizzeria, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Roskilde, pizzeria i RoskildeDisOtto
Take away-scenen i Roskilde har været virkelig skuffende i mange år. Udvalget har indtil nu primært bestået af masser af grillmad og middelmådige pizzaer, enkelte glimrende sushisteder samt nogle få thairestauranter og indiske spisesteder af blandet kvalitet. Det har så også betydet, at jeg i mange år kun spiste take away én dag om året (ja, 1. januar ligesom alle andre), da jeg kunne lave maden billigere, bedre og hurtigere selv. Hvem gider at bestille take away, når det alligevel tager en time, før det bliver leveret?

Men så åbnede DisOtto på Køgevej for et par måneder siden… Det lille pizzeria ejes af to brødre, der havde pizzeriaet Da Marco É Paolo for nogle år tilbage. Desværre valgte de at lukke den for at tage på madeventyr i en anden by, men nu er de tilbage, og det er jeg meget glad for. De kan nemlig bage rigtig italienske pizzaer, og de udgør en reel trussel mod min aversion mod take away-mad. Damn it…

WHY Food and Cocktails, restaurant, restauranter i Roskilde, restaurantanmeldelse, madanmeldelseWHY Food & Cocktails
Sidste efterår fik Roskilde et nyt spisested, der både serverer cocktails og dansk-asiatisk fusionsmad. WHY Food & Cocktails ligger i de gamle Gimle-lokaler (som sidenhen blev til Bjergtrolden, og som nu er – ja – WHY Food & Cocktails). Stedet er rasende hyggeligt indrettet, og det er dejligt med en helt ny type spisested i byen, som tilmed er friske på at ryste nogle drinks. Mere af det, tak!

Skänk, vinbar, Roskilde, restauranter i RoskildeSkänk
Nu vi er ved drikkevarer, så kan jeg ikke undgå at nævne Skänk. Vinbaren har ganske vist eksisteret et par år nu og er lige på grænsen til at være ‘for gammel’ til denne liste, men det er byens første og eneste vinbar, og den er virkelig et besøg værd. Lækre vine og dejlig tapas.

Restaurant Upstairs, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeRestaurant Upstairs
Jeg efterlyste i starten af indlægget flere lødige restauranter i mellemprisklassen, og det er der også kommet gennem de sidste par år. Restaurant Upstairs åbnede for et par år siden i Skomagergade. Her kan du få et glimrende måltid mad til en ganske fornuftig pris. Vær dog lige opmærksom på, at det er provinsportioner, der er tale om – der er fyldt godt op på tallerkenen – så jeg vil anbefale, at du venter med at bestille dessert, indtil du ved, om du stadig er sulten på det tidspunkt 🙂

Pipers Hus, restaurant, restauranter i Roskilde, restaurantanmeldelse, madanmeldelsePipers Hus
Mange roskildensere har gennem årene undret sig over, hvorfor den lille hyggelige pavillon i Byparken ikke blev brugt som restaurant, men det ændrede sig heldigvis for et par år siden, da stedet blev forvandlet til Pipers Hus. Spisestedet ligger ikke blot i naturskønne omgivelser – de serverer også ganske lækker mad til en fornuftig pris, og så gør de en del ud af at afholde temaaftener, der passer til årstiden.

Sagafjord, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeSagafjord
Det er muligvis lidt snyd at tage bådrestauranten Sagafjord med, for den har eksisteret i mange år, men sidste forår fik den sig en virkelig tiltrængt fornyelse, da Cofocokæden overtog driften af restauranten. Jeg prøvede en af deres aftensejlture inkl. mad, og det var en klar forbedring i forhold til de tidligere forhold – både mht. kvaliteten samt udvalget af retter.

Restaurant Moehr, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeRestaurant Moehr
Restaurant Moehr åbnede ved siden af Landmad i slutningen af 2015. Restauranten fokuserer på lokale råvarer og laver enkel gourmetmad til en fornuftig pris. Da gemalen og jeg spiste der, var oplevelsen desværre noget blandet (fra det geniale til det kiksede), men jeg har kun hørt godt om restauranten fra venner og familie, så stedet får en chance mere på et andet tidspunkt.

Bone's, Bone's i Roskilde, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeFamilierestauranter
Der er også kommet et pænt udvalg af nye familierestauranter i Roskilde gennem de seneste år. Det er ikke en kategori, der interesserer mig synderlig meget, da jeg både synes, at der er nok af den type restauranter i forvejen, samt at man sjældent får en særlig interessant spiseoplevelse sådan et sted. Men jeg har både besøgt Bone’s (skønne spareribs, dårlig bøf) og Restaurant Flammen (glimrende oplevelse, men jeg er bare ikke til buffetrestauranter). Sidstnævnte har i øvrigt fået en lokal pendant, Restaurant Ilden, der lige akkurat nåede at åbne, inden kæderestauranten fra Jylland gjorde sit indtog.

Café 48 RoskildeHvad har jeg glemt?
Ovenstående liste er ikke en fyldestgørende liste over alle de spisesteder og butikker, der er åbnet i løbet af de sidste to år i Roskilde. Der er helt sikkert steder, jeg har overset eller bare ikke ved noget om – for eksempel Café 48, som jeg stødte på i forgårs i Algade tæt på Domapoteket. Jeg tror, den åbnede i sidste måned, men jeg aner intet om stedet. Der er også åbnet en italiensk restaurant, That’s Amore, der ligger ved siden af Kuberts Fisk i Støden. Den restaurant har jeg heller ikke besøgt og har indtil videre hørt blandet om, så den står ikke øverst på ‘to-do-listen’. Til gengæld har jeg flere gange overvejet at smutte forbi Hédins Mad og Smil, der ligger i Hersegade. Det virker som et hyggeligt lille sted med enkel og uprætentiøs mad.

Opskrifter med rabarber

rabarber, opskrifter med rabarberHar du haven fuld af rabarber? Eller har du planer om at købe et par bundter rabarber, som du kan lege med i køkkenet? Jeg har samlet en række af mine bedste opskrifter med rabarber. Der er både opskrifter fra det salte og det søde køkken.

Rabarber er en af de bedste tegn på, at sommeren nærmer sig. I maj og juni måned kigger jeg altid i arkivet for at finde opskrifter med rabarber, for det gælder om at bruge de gode sager, mens de er der. Omkring Sct. Hans slutter sæsonen nemlig – eller dvs. du kan godt plukke rabarber efter dette tidspunkt, men så er der så meget oxal-syre i, at du skal putte et neutraliserende middel i for at modvirke syren, og det er jeg ikke fan af. Så hellere nyde rabarberne, mens de er unge og friske – og huske at fryse nogle ned, som kan bruge i vinterens mulm og mørke! Der er nemlig ikke noget så godt som at tage en ’sommermundfuld’ ud af fryseren midt i den kolde tid og drømme sig tilbage til sommerens sol og varme.

Enkelte supermarkeder fører også rabarber på frost. Jeg ved, at en del Irma-butikker plejer at have det – og så er det tilmed økologisk.

barbiedrink, rabarberdrink, drink, rabarbersaft, hvid romMen tilbage til mine opskrifter med rabarber!

Et absolut must have i rabarbersæsonen er hjemmelavet rabarbersaft! Det er SÅ godt! saften kan fortyndes med lidt vand og nydes som en herlig sommerdrik, men du kan også bruge rabarbersaften til lækre sommerdrinks – prøv for eksempel den Barbiedrink, jeg har indsat billede af, eller hvad med en Rabarberballade, Rabarber-Cosmopolitian eller en Rabarbermojito? Du kan også prøve min seneste favorit – Rabarber Gin & Tonic.

rabarberkage, kage, dessert, rabarber, æg, hvedemel, vanilje, citroner, rørsukker, smør, hvid chokoladeMan kan jo heller ikke komme uden om rabarberkager. For nylig lavede jeg ovenstående lækre og guffelicious (!) rabarberkage med hvid chokolade, men jeg kan også anbefale:

rabarberis, is, rabarber, rørsukker, citroner, flødeVil du gerne lave en rabarberdessert, men gerne vil prøve noget andet end kage, så er rabarberis og rabarbergrød også ret oplagt. Eller måske en skrigpink rabarbersuppe med vaniljeis?

rabarbersirupDu kan selvfølgelig også kaste dig ud i at bruge rabarber i syltningen. Denne smukke rabarbersirup kan du putte på yoghurt om morgenen, vaniljeis om aftenen eller blande i en salatdressing. Mulighederne er mange.

Ved juletid plejer jeg at lave en julemarmelade på jordbær og rabarber, men den kan selvfølgelig laves året rundt.  Du kan også lave rabarberpickles og servere den som tilbehør til sommerens kødretter eller en omgang rabarberkompot med ingefær til grillet lyst kød.

Rabarberkylling med løg, mandler og krydderierI det salte køkken er kylling en oplagt følgesvend til rabarberne. Jeg har tidligere lavet rabarberkylling med hvidvin og rabarberkylling med løg og mandler (billedet). Rabarber kan dog også bruges i salater – for eksempel en rabarber-blomkålssalat.

Sidst men ikke mindst kan du prøve at lave rabarbersnack aka tørret rabarber. De smukke lyserøde strimler kan også bruges som pynt i salater, desserter eller i drinks.

Jeg overvejer, om ikke jeg skal eksperimentere lidt mere med rabarber den kommende tid, så jeg kan udvide min samling af opskrifter med rabarber. Hvis du har forslag til noget, jeg skal prøve, så sig endelig til 🙂