Sådan laver du en vandmelonskål

vandmelonskål, vandmelon, frugt, dessertHvis du ligesom jeg spiser en masse frugt i løbet af sommeren – og måske også bruger det som dessert eller snack, når du har gæster – så kan det være, at du også har lyst til at anrette på en ny og spændende måde.

Lige siden jeg så Klidmoster fremvise sin første melonskål på bloggen, har jeg haft lyst til at eksperimentere med denne sjove måde at anrette på, og da vi skulle mødes med en stor flok venner sidste weekend, var det en glimrende anledning til at tage frugt og hjemmelavet is med (sidstnævnte kommer selvfølgelig også på bloggen de kommende dage).

vandmelonskål, vandmelon, frugt, dessertNår du skal lave en skål af en vandmelon, har du brug for følgende ting:

  • en vandmelon (!) – gerne en med en pæn, jævn og ensfarvet skal
  • et stort spækbræt
  • en skarp kniv, mediumstørrelse
  • en ske til at udhule vandmelonen med
  • god tid
  • tålmodighed

OBS – især den første samt de to sidste ting er yderst vigtige!

redskaberHvis du vil lave mere komplicerede former for udsmykning, har du brug for flere redskaber. Du kan for eksempel bruge en udstikkerform til at tegne mønstre på vandmelonen, som du kan skære efter, eller du dekorere vandmelonskallen indvendig med et melonjern (der også kan bruges, hvis du – under udhulningen af vandmelonen – gerne vil have nogle pæne, runde melonstykker).

vandmelonskål, vandmelon, frugt, dessertStart med at skære toppen af melonen. Sørg for at lave snittet højt oppe, så du kan få en dyb vandmelonskål. Udhul derefter vandmelonen med en ske og gem frugtkødet – det skal du bruge senere.

Lav otte små markeringer i kanten af vandmelonen, som du kan bruge som pejlemærker, når du skal snitte takkerne i skålens kant. Hvis du vil være meget nøjagtig, bruger du en lineal. Forestil dig, at vandmelonen er et ur og lav en markering ud for kl. 3, 6, 9 og 12. Brug derefter linealen – og kniven – til at lave en forsigtig markering mellem hver af de fire markeringer, du lige har lavet.

Mellem hver af markeringerne snitter du nu et V. Det her kræver lidt forsigtighed, hvis du gerne vil have et pænt resultat. Vil du have spidserne meget præcise, bruger du atter linealen, men jeg advarer – det bliver lige lovlig stræberagtigt!

vandmelonskål, vandmelon, frugt, dessertNu har du en fin vandmelonskål med takkede kanter. Har du ikke så megen tid – eller tålmodighed – kan du stoppe her. Er du i legehumør, fortsætter du med at dekorere!

Jeg valgte at lave en bred kant, der fulgte den takkede kant. Her tog jeg den skarpe kniv og snittede to parallelle linjer og fjernede dernæst den grønne skræl mellem de to linjer.

vandmelonskål, vandmelon, frugt, dessertHer er jeg i gang med dekoreringen. Jeg brugte et parisiennejern. Det krævede lidt fingerfærdighed, men jeg fandt hurtigt ud af, at det var lettest at trykke kanten af parisiennejernet ned langs kanten af den øverste snittede linje og derefter skrabe skrællen fri med små, forsigtige bevægelser.

Ok, det er lidt svært at beskrive, men pointen er, at du skal have god tid og være tålmodig, når du gør dette her – ellers løber du sur i det.

vandmelonskål, vandmelon, frugt, dessertNår du har færdigdekoreret din melonskål, skyller du den (så eventuelle rester af den grønne skræl forsvinder) og fylder derefter melonen med frugt. I dette tilfælde blev vandmelonskålen fyldt med stykker af vandmelon, netmelon og honningmelon.

Tips til at smøre gode sandwiches

sandwichMangler du inspiration til, hvordan du smører gode og varierede sandwiches? Jeg har lavet en lille guide til, hvad du bør være opmærksom på, når du vil smøre en god sandwich. Principperne kan selvfølgelig også bruges til boller, flutes, tortillas og pandekager.

havregryns-sandwichboller, sandwichboller, boller, sandwich, hvedemel, gær, majsmel, havregryn, rapsolie, æg, æggehvider, frokostVælg et godt, saftigt brød

Bag gerne brødet selv. Personligt foretrækker jeg at bage boller – gerne med fuldkorn, krydderier eller nødder i – og du kan hente inspiration i min liste over bolleopskrifter. Alternativt kan du købe noget godt brød hos bageren eller evt. noget sandwichbrød i supermarkedet. Vælg ikke det billigste – men gerne en fuldkornsudgave, da de smager af mere – og giver lidt bedre mæthedsfornemmelse.

sandwich, sandwiches, tipVælg en fed og ikke alt for vandig dressing

Smør altid brødet – også selvom det er nybagt – med en form for dressing. Det giver smag til sandwichen, gør den saftig og får de forskellige elementer i sandwichen til at ‘binde sammen’. Jeg bruger ofte en god mayonnaise – f.eks. Hellmann’s – stærk eller sød sennep eller pesto (gerne hjemmelavet basilikumspesto eller ramsløgspesto). Jeg kan dog også være mere kreativ og for eksempel blende artiskokker på glas til en glat puré, som kan smøres på brødet.

Hvis du husker at bruge en fed dressing, kan den være med til at ‘isolere’ brødet, så det ikke opsuger fugt fra for eksempel tomater lige så let.

Masser af tomaterBrug grøntsager eller frugt

Brug forskellige grøntsager i sandwichen. De mest klassiske er selvfølgelig forskellige former for salat samt tomater, agurker og løg, men vær gerne mere kreativ – for eksempel fintsnittet kål, revne gulerødder eller dampede asparges. Grøntsagerne giver friskhed og sprødhed. Husk at du også kan bruge frugt til at give noget sødme eller syre til sandwichen – prøv for eksempel at putte ananas i en sandwich sammen med kylling og karrycreme eller æbler en sandwich med flæskesteg og kål.

sandwich, sandwiches, tipVælg noget ordentligt kød

Med mindre du skal lave en vegetarsandwich, så er det vigtigt at bruge noget ordentligt kød og ikke en eller anden suspekt, sammenpresset skinke fra de bagerste hylder i supermarkedet. Sandwiches er jo oplagt til at udrydde rester, så de sidste frikadeller, bøffer, kyllingelår m.m. fra aftenen før kan snildt bruges i din sandwich. I ovenstående eksempel havde vi en bøf til overs fra grillaftenen dagen før, og den blev skåret i skiver og lagt i en sandwich. Husk også at bruge fisk i sandwiches – eller hvad med lidt vildtkød?

sandwich, sandwiches, tipHusk noget sødt, syrligt, fedt og sprødt

En god sandwich består af flere elementer – og helst alle de ovenstående. Der skal være en fin balance mellem sødme og syrlighed, hvor førstnævnte kan du få fra en dressing eller frugter/grøntsager, mens sidstnævnte typisk kan være syltede agurker eller pickles. Det fede element kommer tit fra dressing, ost eller kød, mens sprødheden får du via grøntsagerne (og de syltede agurker…). En sandwich er ofte ret blød, men hvis du har det ligesom jeg og gerne vil have noget at bide i, der ikke er alt for bløbbet, så husk endelig at bruge fiberrigt brød og masser af grøntsager.

sandwich, sandwiches, tipHusk at eksperimentere

Mennesker er vanedyr, men vil du gerne være god til at lave spændende sandwiches, så skal du huske at eksperimentere – ikke nødvendigvis hver gang, men prøv ind imellem at bruge nye ting i dine sandwiches. Her er det helt okay at lege med maden :)

Hvor mange retter kan du lave ud af én kylling?

kyllingØkologisk kød og kød fra frilandsdyr er ofte noget dyrere end kød fra konventionelle dyr. Samtidig er supermarkedernes udvalg af øko- og frilandskød temmelig ringe, så det kan godt være lidt af en udfordring, hvis du gerne vil købe kød fra dyr, der har haft ordentlige leveforhold – og samtidig spise billigt.

Jeg har derfor besluttet mig for at vise, hvor mange retter du rent faktisk kan få ud af én kylling. Ovenstående billeder viser en fersk frilandskylling, som du kan købe i Netto til 89,95 kr (Løgismose) eller i Føtex til 99,95 kr (deres eget Princip-mærke). Den er opvokset i Frankrig, har fået Dyrenes Beskyttelses velsignelse og vejer som regel mellem 1350 og 1600 g. Jeg fandt en på ca. 1500 g.

Du skal bruge en lille skarp kniv, en fjerkræsaks, et par frostposer og nogle plastbokse.

kylling uden brystskindLæg først kyllingen på ryggen på et spækbræt og fjern evt. fedtlommer ved åbningen. Brug derefter kniven til at løsne skindet forsigtigt ved kanten af åbningen. Skindet er som regel lidt løst, så lad fingrene glide ind under skindet og begynd stille og roligt at krænge det væk fra brystkødet. Skær kyllingeskindet fri helt inde ved indersiden af låret og langs kanten af brystet på hver sin side af kyllingen, så du kan få ét stort stykke skind fri. Hvis det går galt, og du kommer til at skære skindet i mindre stykker, gør det ikke så meget – men forsøg så vidt muligt at pille det af i ét stykke.

Nu er kyllingebrysterne helt blottede. Find midten af brystet og skær langs siden af brystbenet – sørg for at komme så tæt på knoglen som muligt, så du får al kødet med. Brug fingrene – og derefter kniven – til at løsne kødet fra kyllingen og skær siderne af kyllingebrysterne fri. Sørg igen for at være omhyggelig, så du får så meget som muligt af kødet med.

kyllingebrysterDe to kyllingebryster kan du enten gemme i køleskabet for at bruge dem til madlavningen samme dag eller evt. putte dem i en af fryseposerne og lægge dem i fryseren.

halv kyllingVend kyllingen ‘på maven’ og træk i et af lårene. Vrid det inderste led (det helt inde ved kyllingekroppen) opad, så knoglen brækker løs. Nu er det let at klippe kyllingelåret fri. Gør det ved begge lår.

kyllingelårVupti – to stk. kyllingelår – klar til madlavningen eller fryseren.

kyllingeskrogFjern skindet fra kyllingens ryg på samme måde, som du gjorde ved kyllingebrystet. Jeg har ofte oplevet, at kyllingeskindet sidder lidt bedre fast her, men med lidt tålmodighed og en skarp kniv går det nok.

kyllingeskindEn god håndfuld kyllingeskind. Kan bruges til flere spændende ting (jeg skal nok komme med eksempler). Sørg for at fryse det ned med det samme, hvis du ikke skal bruge det samme dag.

kyllingeskrogetDu kan evt. også skære vingerne af og bruge dem til en ret, men jeg valgte at lade dem sidde på, da jeg kogte hønsebouillon på skroget. Jeg hakkede et løg og svitsede i olie i en dyb gryde, inden jeg brunede kyllingeskroget i gryden. To porrer og tre gulerødder blev skåret i skiver og hældt i gryden sammen med et par laurbærblade og så meget vand, at det dækkede kyllingen. Derefter fik det lov til at koge en times tid under låg.

kyllingekødKyllingeskroget blev fisket op af gryden og afkølet lidt, inden al kødet blev pillet af. Det gav mig denne portion kød, som kom i køleskabet, da det skal indgå i aftensmaden i dag og i morgen.

hønsebouillonGrøntsagerne blev pillet op af gryden (dem kan du blende og bruge i en lun creme til maden) og bouillonen blev hældt i to plastbokse. Den ene blev sat i køleskabet, mens den anden røg i fryseren.

Jeg kan røbe, at jeg har planer om at lave 8-10 måltider ud af ovenstående den kommende uges tid, så der er mad til gemalen og jeg 4-5 dage i træk.

Jeg endte med at lave disse retter:
Kyllingenuggets med chilimayo
Friske forårsruller med kylling, æbler og fennikel
Kyllingelår med pastasalat vendt i porrecreme og revne gulerødder
Kyllingesuppe med nudler, fennikel og grøn karry
Jordskokkesuppe med kyllingebacon

Hvad ville du lave, hvis du skulle bruge en hel kylling?

Et par tips og tricks til at lave en god sauce/sovs

sauce fraiche, sauce, smør, hvedemel, tomater, basilikum, persille, mælk, creme fraiche, æg, æggeblommerDet er ikke svært at lave en god sauce/sovs. Det kræver som regel bare lidt opmærksomhed under madlavningen, gode råvarer og – meget vigtigt – tilsmagning. Her er et par gode råd om køkkenredskaber og råvarer.

piskerisDu skal have udstyret i orden – og med det mener jeg et ordentligt udvalg af piskeris. Hvis du gerne vil undgå klumper i saucen, så investér i (mindst) tre forskellige slags piskeris. Ovenstående er et lille fladt piskeris, som er rigtig godt, når du skal lave en opbagt sauce fra bunden (såsom persillesovs) eller en bærsauce (for eksempel hindbærsauce). Eftersom det er fladt, kan det bedre få fat helt nede i kasserollens bund og smadre eventuelle klumper i saucen.

piskerisDet allerbedste nu-smadrer-jeg-lige-de-melklumper-piskeris er uden tvivl denne lille sag, hvor hovedet på piskeriset har en lille metalspiral. Dette fine piskeris fik jeg i værtindegave af Klidmoster allerførste gang, vi sås, og det har fulgt mig troligt lille siden. Det er rigtig fint til små, drøje saucer – men måske knapt så bevendt, hvis du skal lave en ordentlig skudefuld sauce.

piskerisSidst men ikke mindst er det vigtigt at have et piskeris med et stort hoved. Det er virkelig godt, når du skal lave saucer baseret på æg (for eksempel hollandaisesauce), hvor du tilbereder saucen i en skål over et vandbad.

lammekoelleHvis du vil lave sauce til en steg, kan du ofte bruge stegeskyen som base for din sauce. På den måde bruger du rub og stub i madlavningen (meget Stop Spild af Mad-agtigt), og det er væsentlig lettere at lave en sauce, der passer godt til stegen. Hæld gerne vin, øl eller juice i stegefadet, inden du sætter kødet ind i ovnen. Det er både med til at give smag til kødet, og det giver et ekstra pift i saucen.

Når kødet er stegt, tager du fadet ud, lægger kødet over på et spækbræt og hælder stegeskyen i en høj beholder. Forsøg af fjerne så meget som muligt af fedtet fra stegeskyen, inden du hælder den over i en kasserolle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABrug en smørbolle (forklaret her) eller evt. maizena til at jævne saucen med. Husk at bruge et godt piskeris til at røre smørbollen ud med.

lammesauce, lammefond, fond, smør, hvedemel, sauceHerefter skal saucen ‘blot’ smages til. Smag først på saucen. Den skal sandsynligvis have lidt salt og peber (put lidt i ad gangen – det er altid lettere at putte mere i, men den er noget sværere at redde, hvis du har puttet for meget krydderi i). Hvis du synes, at smagen stadig er for vag, kan du tilsætte noget syre i form af friskpresset citronsaft. Er det for eksempel en rødvinssauce, kan det også være en god idé at tilsætte lidt ekstra rødvin. Har saucen brug for en dybere (eller mere ‘mørk’) smag, kan du også eksperimentere og for eksempel drysse en lille smule rålakrids i saucen.

juleandEr det saucen til juleanden – eller en anden ret, som kræver noget sødme – kan du bruge appelsinsaft eller eventuelt ribsgelé til at søde saucen med.

God fornøjelse med saucerne!

Inspiration til julefrokosten

sildemad-med-jordskokkepure, inspiration til julefrokostenSavner du inspiration til julefrokosten? Det er ved at være julefrokosttid. Jeg skal til den første på lørdag – eller rettere: Jeg står for julefrokosten på lørdag, hvor vi får en venneflok på besøg.

Danskerne elsker juletraditioner, og julefrokosten er ingen undtagelse. Det er næsten altid det samme, der bliver serveret – og det synes jeg er røvsygt. Yes, jeg sagde det højt… og det kunne I så ikke høre, så jeg skrev det også her på bloggen.

Hvorfor er det lige, at maden altid skal være den samme? Well, det skal den heller ikke, så hvert år gør jeg en dyd ud af at føje et par knapt-så-klassiske retter til julebordet eller i det mindste fortolke et par af de gamle kendinge. Her er en række juleretter – både klassiske og knapt så klassiske – som er blevet serveret gennem de senere år.

Karrysild og stegte marinerede sild, inspiration til julefrokostenLad os starte med sildene. Der skal selvfølgelig være karrysild (sådan er det i hvert fald i vores vennekreds), men det kan også være sennepsgravad sild. I min barndom var der altid stegte, marinerede sild på julefrokostbordet, men det kan jo laves i flere varianter – for eksempel som denne udgave med rødløg eller denne udgave med jordskokke-puré.

fiskefileterEn anden klassiker er fiskefileter. Dem plejer jeg at vende i polentamel, for det giver en lækker, sprød overflade – kan anbefales!

Af andre lækre fiskeretter er der gravad laks med dildsauce, lakserilette, torskesalat og krebsehalesalat.

ribbenstegDerefter kommer alle kødretterne. Der er jo typisk en form for ribbenssteg eller flæskesteg på bordet – du kan for eksempel lave en steg med lakrids, en steg med røgsalt eller en steg med sød sennep.

Du kan dog også få inspiration til julefrokosten ved at skele til vores andre dele af Europa. Hvad med at lade dig inspirere af svenskerne og lave en juleskinke, prøve nordmændenes medisterkaker eller kaste dig ud i at lave denne italienske andepaté?

natmad

Mange ynder at sætte lun leverpostej på bordet – evt. sammen med syltede rødbeder. Jeg synes, det er en anelse hverdagsagtigt – også selvom den tit bliver pimpet op med bacon og stegte svampe – så prøv en ny variant. Det kan for eksempel være en kyllingeleverpostej, en andeleverpostej eller en – til de hardcore, der elsker meget kraftig mad – rådyrsleverpostej.

… og apropos indmad – hvorfor så ikke prøve sprængt kalvetunge?

fasanrilettePersonligt er jeg glad for rilette – selvom det er en rimelig fed spise. Udover den klassiske anderilette har jeg for eksempel også eksperimenteret med fasanrilette. Den fede spise skal helst serveres sammen med noget syrligt – for eksempel syltede drueagurker.

rødkålssalat, salat, rødkål, grønkål, hasselnødder, blommesirup, solbæreddikeJeg kan dog ikke nære mig og servere altid en salat til kødretterne, så det også er muligt at få lidt grøntsager undervejs. Det kan for eksempel være en frugtet rødkålssalat, rødkålssalat med sharonfrugter, rødbedesalat med peberrod og dild eller æble-fennikelsalat.

Bûche de NöelDesserten er jo ofte risalamande, risengrød eller eventuelt æbleskiver. Du kan dog sagtens udfordre risengrødstraditionen og servere den med ølsirup eller lave grøden på kokosmælk i stedet for sødmælk. Eller hvad med at lave en mexicansk risbudding eller en cremet risdessert?

Jeg har dog i højere grad dyrket julekage-konceptet. Det er blandt andet blevet til en engelsk portvinskage og en new zealandsk julekage, en julekage med glasur, julekage med tørrede frugter samt julemuffins og chokolade-kirsebærkage. Den italienske panforte er dog så småt blevet en juleklassiker hos os, og jeg fik såmænd også prøvet den franske juletræstamme – Bûche de Nöel – på et tidspunkt.

julekonfektEr du ikke allerede gået under bordet på dette tidspunkt, kan du evt. slutte af med hjemmelavet konfekt… bon appetit :)

Tre tips til dejlige madevents denne weekend

muffin, Lyserød Lørdag, Støt BrysterneEr du i Nordjylland i den kommende weekend, vil jeg anbefale dig at tage forbi Nytorv i Aalborg lørdag den 5. oktober, hvor der er en spændende Støt Brysterne-event. Her vil en flok madbloggere sælge hjemmebagte cupcakes og give pengene videre til Kræftens Bekæmpelse. Boden har åben i tidsrummet 10.00-15.00 (eller før, hvis salget går strygende).

Det er MissMuffin, CookieCrumble, Coco & Co, Mad med hjertet og the forbitten word, der står bag eventen, og jeg er ret sikker på, at de tøser nok skal få fremtryllet nogle dejlige kager.

grisetæer, svinekød, simremad, grisotto, grønne linser. løgEr du i hovedstadsområdet, så tag forbi Rådhuspladsen fredag den 4. oktober, hvor der afholdes en kæmpe Stop Spild af Mad-event. I tidsrummet 14.00-18.00 uddeler organisationen gratis overskudsmad, ligesom der vil være taler, der fokuserer på madspild og reduktion af dette. Læs mere om eventen på sammenmodmadspild.dk

Bondens Marked, Gisselfeld, madmarked, delikatesser, lokale varer, gourmet, fødevaremarkedEr du på Sjælland – nærmere bestemt Midt- eller Sydsjælland, så smut forbi Bondens Marked, der afholdes på Gisselfeld Kloster den 5. og 6. oktober i tidsrummet 10.00-16.00. Jeg var til efterårsmarkedet for et par år siden og sommermarkedet i år, og det er et rigtig hyggeligt marked med masser af gode og spændende råvarer – produceret af små, lokale bondemænd m.m. Kom tidligt til markedet, for det er – med rette – meget populært, så der kan godt blive lidt trangt midt på dagen.

Indkøb af chilier

chili, jalapenos, habaneroEn af de største udfordringer ved at forsøge at genskabe opskrifter fra andre madkulturer er adgangen til de rigtige ingredienser. Det gælder både mht. at finde råvaren i en ordentlig kvalitet, men mindst lige så ofte om det overhovedet er muligt at købe denne ingrediens her i Danmark. Selvom udbuddet er blevet langt større gennem de seneste 5-10 år, hvor der er kommet et væld af specialbutikker herhjemme, og det er blevet langt lettere at skaffe råvarerne via internettet, så kan det stadig være noget af en udfordring.

Til månedens mexicanske benspænd er det ikke så overraskende, at chilierne er en udfordring – både mht. styrken i retterne og ikke mindst adgangen til de rigtige chilier. Mexicanerne bruger ofte meget chili i maden og holder sig ikke til et par enkelte chilityper men bruger gerne en bred vifte af chilisorter, som vi dårligt har hørt om her i Danmark. Når jeg har set madprogrammer fra Mexico, har jeg ofte tænkt “hvad var det for en chili?!”, når kokken for 117. gang trækker en chilisort frem, jeg aldrig før har hørt om.

Udvalget af chilier i de almindelige supermarkeder er mildest talt elendigt. Ofte kan jeg kun finde én type, der så går under navnet ‘rød chili’, og der står intet om hvilken chilisort, det er. Mexicanere ville sikkert stirre vantro, hvis de oplevede det. For nylig tog jeg derfor i Torvehallerne for at købe lidt chili, og på ovenstående billede kan du se de friske chilier, jeg købte. Begge typer er chilier, som mange danskere er stødt på – eller i hvert fald har hørt om. De grønne er jalapenos, mens de røde er habanero. Kender du ikke sidstnævnte, kan jeg fortælle, at det er en af de stærkeste (hvis ikke den allerstærkeste) chili, du kan få herhjemme, og den skal du være yderst varsom med at bruge i madlavningen. Jeg kan anbefale, at du tager gummihandsker på, inden du begynder at skære i chilierne. Det ser sexet ud!

Du skal heller ikke få saften på hænderne, og du skal slet SLET ikke gnubbe det i øjnene. Har jeg hørt.

Hov se, en afledningsmanøvre! *peger*

chili, arbol, ancho, pasillaAndre chilisorter kan være svære at få i frisk udgave, hvis du da ikke dyrker dem selv, men så har du heldigvis mulighed for at købe både tørrede og stødte udgaver af en række chilier. Jeg købte også ovenstående i Torvehallerne (ja, der har sneget sig lidt røget paprika ind i billedet – dem kunne jeg nemlig ikke stå for) og glæder mig til at eksperimentere med dem, for ingen af disse chilityper har jeg brugt før. Til gengæld har jeg chipotle på lager, som du heller ikke rigtig kan komme udenom, når du vil lave mexicansk mad.

Hvad er dine erfaringer mht. chili – kan du lide det, og kan du anbefale bestemte sorter?