Krydrede flødekartofler med pastinakker

flødekartofler, kartofler, fløde, pastinakker, muskatnød, rosmarin, sellerisaltDa vi havde gæster sidste weekend, serverede vi disse krydrede flødekartofler, hvor jeg også havde blandet kartoflerne med pastinakker. I anledning af mit krydderi-benspænd havde jeg nemlig piftet disse flødekartofler op med lidt forskellige krydderier for at give lidt mere smag til retten.

De krydrede flødekartofler blev i øvrigt serveret sammen med grillede oksebøffer, en simpel kålsalat samt en lun svampecreme.

Flødekartofler med pastinakker
7-8 personer

1 kg kartofler
1 kg pastinakker
8 dl fløde
1½ tsk muskatnød
2 tsk tørret rosmarin
1 tsk sellerisalt
1 tsk friskkværnet peber
1 tsk salt
lidt olie til fadet/fadene
1 dl friskrevet parmesan

Skrub kartofler og pastinakker. Skær dem derefter i ultratynde skiver – gerne med et mandolinjern eller lignende. Smør det/de ildfaste fade, du vil tilberede dine flødekartofler i. Pisk fløden sammen med krydderierne og læg derefter skiftevis de tynde kartoffelskiver og pastinakskiverne i fadene og fordel så den krydrede fløde. Slut af med at drysse osten over. Stil dine flødekartofler i ovnen ved 200 grader i ca. 75 minutter. Stik i dem med en urtekniv for at tjekke, om de er møre – hvis ikke så giv dem 10-15 minutter mere. Tag derefter fadet/fadene ud af ovnen og lad dine flødekartofler trække et kvarters tid, inden du serverer dem.

Note: Flødekartofler er jo gudespise, og de bliver bestemt ikke ringere af en omgang krydderier og pastinakker. Klart en type tilbehør, jeg burde lave noget oftere!

Indbagt mørbrad med svampe og hasselback-kartofler

indbagt mørbrad, svinemørbrad, svinekød, butterdej, svampe, timian, fløde, ægI forbindelse med mit 80’er-benspænd kan jeg jo ikke komme udenom klassikeren indbagt mørbrad. Og så alligevel for denne udgave af indbagt mørbrad er lidt anderledes, da jeg ikke har brugt kødfars til at pakke omkring svinemørbraden. Da jeg surfede på nettet for at hente inspiration, så jeg, at en del vælger at udskifte farsen med champignons, og det lød så lækkert, at jeg tænkte, at jeg også ville freestyle over det tema.

OBS – serverer du hasselback-kartofler til indbagt mørbrad, så husk at sætte dem i ovnen, inden du går i gang med at tilberede mørbraden, da kartoflerne skal bages i lang tid.

Indbagt mørbrad med svampe
4 personer

1 svinemørbrad
smør til stegning
300 g champignons, rensede og skåret i mindre stykker
50 g flødeost
1-1½ tsk timian
1 tsk estragon
salt og peber
3 plader butterdej, optøede
lidt hvedemel
1 æg

Fjern evt. sener og fedtkanter på mørbraden. Smelt smør på en stor pande og brun mørbraden på alle sider. Tag den af panden og smelt nu en god klat smør på panden. Hæld 300 g svampe på panden sammen med timian og steg dem ved mediumvarme, indtil de er møre. Tilsæt flødeost og lad det koge op et øjeblik, inden du tager panden af varmen og smager det til med salt og peber.

Drys lidt mel ud på køkkenbordet og ‘lim’ de tre plader butterdej sammen med lidt vand. Rul dem ud, så de bliver 40-50% større og fordel så svampene i midten. Læg mørbraden oven på og fold butterdejen omkring den. Tryk dejen sammen om kødet – brug evt. lidt vand til at ‘lime’ dejen sammen. Læg mørbraden i et ildfast fad og pensl den med æg. Indbagt mørbrad skal have 30-40 minutter ved 200 grader.

Servér gerne mørbraden sammen med svampesauce, hasselback-kartofler samt kogte grønne bønner.

Svampesauce
2 personer

100 svampe
1-2 spsk smør
1 tsk estragon
2 dl fløde
salt og peber

Smelt smør i en gryde og steg svampene møre sammen med estragon. Tilsæt fløde og lad det simre i nogle minutter, indtil din svampesauce er kogt så meget ind, som du ønsker. Smag til med salt og peber.

Hasselback-kartofler
2 personer

400-500 g mediumstore kartofler
50 g smør, smeltet
salt og peber

Skræl kartoflerne og skær dybe riller i dem – så de næsten bliver skåret i skiver, men så der stadig er ca. ½ cm i bunden, der holder hver kartoffel sammen. Læg kartoflerne i et smurt, ildfast fad og pensl dem med smeltet smør. Hæld evt. overskydende smør i fadet og drys kartoflerne med salt og peber. Giv kartoflerne ca. 75 minutter ved 200 grader – måske lidt længere. Tjek om de er møre ved at stikke i dem med en urtekniv. Pensl dem med det smeltede smør igen inden servering.

Note: Indbagt mørbrad med svampe smager virkelig godt, og kombineret med hasselback-kartofler er der lagt op til god, solid gæstemad – eller bare skøn selvforkælelse en lørdag aften.

indbagt mørbrad, svinemørbrad, svinekød, butterdej, svampe, timian, fløde, æg

Blomkålsgratin med bacon

blomkålsgratin, gratin, bacon, svinekød, blomkål, æg, smør, hvedemel, raspBlomkålsgratin – og en lang række andre udgaver af gratin – kom ofte på bordet i mit barndomshjem i 80’erne. Jeg var ikke så vild med det, og det skyldtes først og fremmest konsistensen, som var lidt for blød til mig. Heldigvis er det jo noget, jeg selv kan styre i dag, når jeg laver mad, og derfor blev blomkålen i denne blomkålsgratin kun lige akkurat kogt mør, inden den skulle i ovnen.

Jeg fandt en basisopskrift på blomkålsgratin hos Alletiders Kogebog. Jeg opgraderede den dog ved at bruge røget bacon i, ligesom jeg skruede lidt op for saucen samt krydrede den noget mere. Og så brugte jeg heller ikke revet ost, som opskriften foreslog.

Blomkålsgratin med bacon
2 personer

400 g blomkål
lidt smør eller olie til at smøre fadene
1 spsk smør
2 spsk hvedemel
½ tsk muskatnød
2 æg
salt og peber
100 g røget bacon, skåret i små tern
2 spsk rasp

Del blomkålen i mindre buketter og kog dem møre i letsaltet vand. Det tager kun få minutter, så hold godt øje – blomkålen skal lige akkurat være mør (og må godt have lidt bid). Gem lidt af kogevandet. Fordel blomkålsbuketterne i to små smurte fade (ca. 8 x 18 cm) og drys baconen over. Smelt smør i en kasserolle ved mediumvarme og pisk melet ud i det sammen med muskatnød. Pisk ½ dl af kogevandet i og lad så saucen simre ved lav varme et par minutter. Smag til med salt og peber. Tag derefter kasserollen af komfuret, så saucen kan køle af. Del æggene, så du har æggehvider i én skål og æggeblommerne i en kop. Pisk æggehviderne stive. Når saucen er håndvarm, pisker du æggeblommer i, inden du vender æggehviderne i saucen.

Hæld saucen over blomkålen og slut af med at drysse rasp oven på. Bag gratinen ved 200 grader i ca. 25 minutter, indtil den er gylden og sprød.

Servér din blomkålsgratin sammen med en salat og/eller brød.

Note: En fin og rimelig mild blomkålsgratin, hvor smagen som får lidt kant fra den røgede bacon. Jeg pønser lidt på at lave en udgave med flere krydderier i, for jeg synes bestemt, at gratin kan være godt, så længe den har lidt bid og smag.

Bagt grøntsagsfad med feta

grøntsagsfad, gulerødder, rødbeder, kartofler, rødløg, feta, vegetar, fennikelfrø, spidskommenDa jeg havde gæster i weekenden, serverede jeg vegetarmad til frokost. Det blev til bagt grøntsagsfad med feta, der blev serveret sammen med det krydrede fladbrød og en stor portion hummus.

Du kan også bruge dette grøntsagsfad som tilbehør til en kødret, hvis du ikke har lyst til et rent vegetarisk måltid.

Bagt grøntsagsfad med feta
ca. 4 personer

4 mellemstore gulerødder, skrællede og skåret i tern
4 mellemstore kartofler, skrællede og skåret i tern
2 store rødbeder, skrællede og skåret i tern
1 rødløg, skåret i både
3-4 spsk olivenolie
1 spsk fennikelfrø
½ tsk sorte peberkorn
½ tsk salt
200 g feta

Smør lidt olie i bunden af et ildfast fad og vend grøntsagerne i det sammen med 3-4 spsk olie, så grøntsagerne er godt blandede. Knus fennikelfrø og peberkorn i en morter og drys det over grøntsagerne sammen med salt. Stil fadet i ovnen ved 200 grader i en times tid. Når der er ti minutter tilbage, tager du fadet ud og smuldrer fetaen ud over. Stil dit grøntsagsfad tilbage i ovnen og lad det få de sidste ti minutter.

Note: Dette grøntsagsfad er et glimrende bud på vinter-vegetarmad. Jeg spiser mest vegetarisk om sommeren, da udvalget af friske grøntsager er ret stort på det tidspunkt, men sådan en omgang rodfrugter er nu også skønt. Rodfrugter mætter godt, så selvom dette ikke lyder som en stor portion, så mætter det fint, når det også bliver suppleret af hummus og brød.

Libanesisk majssalat og agurke-yoghurtsalat

libanesisk majssalat, majs, rødløg, mynte, fetaI går bloggede jeg om en dejlig libanesisk risret, som vi serverede for vores gæster for nylig, og i dag følger så opskrifterne på tilbehøret, som bestod af libanesisk majssalat samt agurke-yoghurtsalat.

Jeg fandt en opskrift på majssalat hos Rose Water & Orange Blossoms, som jeg lod mig inspirere af, og så eksperimenterede jeg mig frem til en passende agurke-yoghurtsalat.

Libanesisk majssalat
tilbehør til 3 personer

4 dl frosne majs
olivenolie
100 g feta
1 rødløg, skåret i små tern
ca. 1 dl mynteblade
salt og peber

Hæld olie i en gryde. Når den er varmet op, tilsætter du majskernerne. Steg dem ved mediumvarme i 10-15 minutter, indtil de er møre. Hæld dem i en skål og smuldr fetaen ud over den. Finthak mynten og vend mynte og rødløg i majssalaten sammen med ½ dl olivenolie. Smag til med salt og peber.

agurke-yoghurtsalat, agurk, yoghurt, mynteAgurke-yoghurtsalat
3-4 personer

1 agurk
½ dl friske mynteblade, hakkede
½ l græsk yoghurt
salt og peber

Vask agurken og skær den i tynde skiver. Vend den i græsk yoghurt sammen med mynte og smag til med salt og peber. Lad din agurke-yoghurt salat trække i køleskabet i mindst en halv time, inden du serverer den.

Note: Både majssalat og agurke-yoghurtsalat fungerer godt til den libanesiske risret men vil også gøre sig godt til grillmad på terrassen. Når den tid altså kommer igen 🙂