Græskarpizza med bacon og feta

græskarpizza, pizza, græskar, butternut squash, bacon, svinekød, timian, feta, forretDa jeg så en opskrift på græskarpizza hos Madbanditten, var jeg helt solgt. Det var små nuttede pizzaer lavet på butternut squash, rosmarin og feta og dermed oplagt at prøve til mit græskar- og majs-benspænd. Hendes udgave var en vegetarudgave, men jeg havde lyst til at lave en græskarpizza med bacon, timian og feta, så det var, hvad der kom på bordet.

Denne græskarpizza gør sig godt som en kæk lille forret, men egner sig også fortrinlig som tilbehør.

Græskarpizza med bacon og feta
forret til fire personer

4 skiver butternut squash – tykkelsen på skiverne skal være 1½-2 cm
lidt olivenolie
lidt salt
ca. 75 g god bacon – ikke den tynde flade udgave men den, du selv skærer i tern
40-50 g feta
lidt frisk timian

Læg græskarskiverne på en bagepapirbeklædt bageplade og pensl dem med lidt olivenolie. Drys salt på og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter. Steg imens baconen på en tør pande, indtil det har fået farve, men ikke så længe, at det er tørt og sprødt. Tag de bagte græskarskiver ud af ovnen og fordel baconternene ud over dem. Smuldr fetaen ud over græskarskiverne og sæt dem ind i ovnen igen. Grill dem ved lidt højere varme, indtil fetaen begynder at blive gylden. Tag dem ud og anret hver græskarpizza med lidt frisk timian over.

Note: Butternut squash har en dejlig sødme, der gør sig godt med den salte bacon og den milde feta. Sådan en græskarpizza er en rigtig lækkerbisken af en forret og også en glimrende form for tilbehør.

Stuvet majs med grøntsager

stuvet majs, majs, tomater, chili, peberfrugt, løg, cayennepeber, æg, bacon, svinekødHvis du synes, der er lidt stille på bloggen disse dage, så skyldes det to ting – dels at jeg ikke har været så meget hjemme, men har besøgt venner og været på Comic Con i Malmø, dels at vi har splittet vores køkken til atomer. Ok, det sidste er måske lidt overdrevet, men pt. har vi afmonteret køkkenbordpladen og køkkenvasken, da vi skal installere ny bordplade + vask i morgen, så det er ret begrænset, hvad der laves af mad disse dage.

Men jeg kan jo benytte lejligheden til at vise en hurtig Stop Spild af Mad-ret, som jeg lavede tidligere på ugen, da jeg legede med majs i anledning af månedens benspænd. Stuvet majs med grøntsager minder lidt om et par andre majsretter, jeg har lavet tidligere – nemlig mexicansk majssalat og mexicansk majsstuvning. Den stuvede majs er dog mere simpel og knapt så kalorieholdig.

Jeg kombinerede min stuvet majs med spejlæg og et par tykke skiver bacon (kan varmt anbefale Irmas tykke baconskiver fra frilandsgris eller Aalbæks økologiske hele bacon). Denne ret vil også egne sig fortrinlig som brunchret efter en særdeles festlig aften.

Stuvet majs med grøntsager
2 personer

2 majskolber
en god klat smør
1 stort løg, skåret i tynde både
3-4 tomater, skåret i tern
½-1 tsk chili (afhængig af hvor stærk din chili er)
1 tsk cayennepeber
1 mediumstor peberfrugt, skåret i tern
salt og peber

Skær majskernerne fri fra kolberne og svits dem på en pande i smør sammen med løg, chili og cayennepeber. Steg det i et par minutter ved mediumvarme, indtil løgbådene bliver bløde. Tilsæt tomater, peberfrugt og lidt salt. Det er vigtigt at tilsætte salt allerede på dette tidspunkt, da det skal få tomaterne til at væske noget mere. Skru ned for varmen og lad retten simre i 10-15 minutter. Tilsæt evt. lidt mere smør og rør i det med jævne mellemrum. Smag til med peber.

Du kan bruge stuvet majs som tilbehør til kødretter, men du kan også nøjes med at kombinere det med spejlæg og et stykke brød.

Note: Stuvet majs kan laves i milde og stærke versioner. Denne version er rimelig mild, selvom chilien nu godt kan mærkes, men styrken på retten afhænger først og fremmest af hvilken chili og cayennepeber, du bruger – og hvor meget du bruger af det. Hvis uheldet er ude, og din stuvet majs bliver lidt for stærk, så kan du tilsætte noget creme fraiche til stuvningen, da det vil dæmpe chiliens styrke.

Rønnebærgelé

rønnebærgelé, rønnebær, æbler, rørsukker, syltningJeg har altid været lidt fascineret af rønnebær, hvis knaldorange farve er et af de første tegn på, at nu nærmer efteråret sig. Rønnebær er ikke en bærtype, som bruges særlig hyppigt i madlavningen, for de har en ret speciel og ikke særlig behagelig smag, når de er friske. Til gengæld egner de sig fint til syltning, hvilket min svigermor også anbefalede, da hun en dag kiggede forbi med en pose rønnebær, en pose æbler og en opskrift på, hvordan man laver rønnebærgelé.

Jeg tog udgangspunkt i opskriften men brugte dog lidt mere vand og lidt mere sukker. Resultatet blev denne smukke rønnebærgelé, som jeg glæder mig til at bruge til efterårsretterne.

Rønnebærgelé
2 små glas

500 g rønnebær, uden stilk
500 g umodne, syrlige æbler
5 dl vand
1 dl rørsukker per 1 dl saft, du får ud af rønnebærkogningen

Hæld rønnebær i en stor gryde. Skær æblerne i både (fjern stilk men ikke kernehus) og hæld dem i gryden sammen med vand. Kog æblerne og rønnebærrene under låg, indtil rønnebærrene er helt møre. Mos bær og æbler grundigt i gryden og hæld det derefter i en saftsi. Lad den stå natten over (lad være med at prøve at fremskynde processen ved at presse saften gennem sien – så risikerer du, at din rønnebærgelé bliver grumset). Hæld saften i en gryde sammen med sukker. Lad det simre nogle minutter. Fjern skummet fra saften og hæld din kommende rønnebærgelé på skoldede glas. Stil dem i køleskabet.

Rønnebærgelé kan bruges som tilbehør til kødretter. Det er ikke nær så sødt som ribsgelé, men giver dog lidt sødme til retten.

Note: Jeg var ret spændt på, hvordan denne rønnebærgelé blev, men jeg blev heldigvis positivt overrasket. Rønnebærgelé er letbittert, men denne udgave har også en fin sødme fra æblerne, hvilket giver en rigtig god balance i geleen. Den har en forholdsvis kraftig smag.

Kleftiko – græsk simreret

kleftiko, græsk, simreret, simremad, lammekød, løg, tomater, kartofler, rødvin, oregano, hvidløg, gulerødderEfteråret er snart over os, så det er jo passende, at en af de sidste græske retter, jeg lavede i august måned, var kleftiko – en græsk simreret. Kleftiko er en skøn, fyldig ret med lam, og det er en ret, der passer sig selv det meste af tiden, så den er perfekt som gæstemad. Det er også en ret, der smager mindst lige så godt på andendagen.

Da jeg skulle lave kleftiko, surfede jeg lidt rundt på nettet for at hente inspiration. Jeg har ikke fulgt en bestemt opskrift men har kigget lidt på hvilke ingredienser, der ofte gik igen, og så valgte jeg at skrue godt op for grøntsagerne i denne udgave.

Kleftiko
5-7 personer

1½ lammekølle – kødet skåret i mundrette stykker
½ dl olivenolie
800 g kartofler, skrubbede og skåret i mundrette stykker
4 gulerødder, skrubbede og skåret i mundrette stykker
2 løg, skåret i både
4 tomater, skåret i tern
12 fed hvidløg
2 spsk frisk oregano, hakket
½ flaske rødvin
2-3 dl friskrevet parmesan
salt og peber

kleftiko, græsk, simreret, simremad, lammekød, løg, tomater, kartofler, rødvin, oregano, hvidløg, gulerødderBland alle ingredienser – undtagen salt, peber og parmesan – i en stor stegeso/römertopf. Har du ikke det, kan du også tilberede kleftiko i en gryde. Stil stegesoen i ovnen ved 140 grader i 4 timer. Tag derefter stegesoen ud og smag din kleftiko til med salt. Fordel den revne ost over retten og stil stegesoen tilbage i ovnen – denne gang uden låg. Giv den 10-15 minutter, indtil osten er smeltet.

kleftiko, græsk, simreret, simremad, lammekød, løg, tomater, kartofler, rødvin, oregano, hvidløg, gulerødderDu kan spise kleftiko, som den er – især når den er så grøntsagstung som denne udgave – men du kan også lave lidt tilbehør til. Jeg kogte nogle grønne bønner og lavede en mynteyoghurt til.

mynteyoghurt, yoghurt naturel, mynte, citronerGrækere er glade for både mynte og yoghurt, så jeg lavede en mynteyoghurt til lammeretten (mynte og lam er nemlig også en populær kombination). Jeg havde desværre ikke græsk yoghurt på lager – det havde ellers været oplagt til denne ret – så jeg brugte en yoghurt naturel i stedet.

Mynteyoghurt

4½-5 dl yoghurt naturel
2 spsk frisk mynte, finthakket
fintrevet skal fra økocitron
salt

Rør yoghurt, citronskal og mynte sammen. Smag til med salt og lad mynteyoghurten trække i køleskabet i mindst en time.

Note: Kleftiko er en dejlig fyldig og velsmagende simreret. I denne udgave er der som sagt skruet godt op for grøntsagerne, og så er kombinationen med mynteyoghurt heller ikke så tosset, da mynteyoghurten giver et frisk pift til simreretten.

Græsk fetadip – tirokafteri

fetadip, græsk, tilbehør, dip, dressing, feta, mælk, chili, hvidvinseddike, olivenolieOk, jeg må indrømme, at jeg bliver mere og mere vild med mit græske benspænd for denne måned. Der er bare så mange skønne græske retter, der emmer af sommer og solskin! Nu er feta jo en af de mest græske råvarer, man kan få fat på, så det indgår selvfølgelig i en række retter denne måned – blandt andet denne græske fetadip.

Jeg fulgte ikke en bestemt opskrift, da jeg tilberedte min fetadip men blandede ideer fra forskellige udgaver. Jeg valgte blandt andet at lave en ret stærk udgave – normalt ville man nok kun bruge en tredjedel af nedenstående chilimængde i en græsk fetadip, men da gemalen og jeg godt kan lide mad med spark i, så skruede jeg godt op for chilien, og det kom jeg bestemt ikke til at fortryde.

Græsk fetadip

150 g feta
1 frisk rød chili
½ dl letmælk
1 spsk hvidvinseddike
2 spsk olivenolie
salt

Smuldr fetaen i mindre stykker i en skål og overhæld den med iskoldt vand. Lad det trække i 15-30 minutter og hæld så vandet fra. Skær den grønne stilk af chilien og blend resten med feta, mælk, hvidvinseddike og olivenolie. Smag til med salt. Lad gerne din fetadip trække i en halv times tid, inden du serverer den.

Du kan bruge fetadip som tilbehør til kød- eller vegetaretter, men den vil også være god som dip til chips eller gulerodsstænger – eller som pålæg på et stykke flute.

Note: Denne fetadip var en dejlig positiv overraskelse – måske især fordi jeg lavede en god, stærk udgave, hvor chilien fik lov til at bide lidt. Husk i øvrigt, at den bliver stærkere, jo længere tid, den får lov til at trække.

chili

Imam Bayildi – fyldt aubergine

fyldt auberine, vegetar, aubergine, græsk, tomater, persille, mynte, løg, hvidløg, Jeg spurgte min græske ven, hvilke retter hun kunne anbefale i forbindelse med mit græske benspænd i denne måned, og her nævnte hun blandt andet fyldt aubergine, der er en enkel men lækker vegetarret. Du kan selvfølgelig også vælge at bruge fyldt aubergine som tilbehør til en kødret, men den kan som sagt sagtens serveres som ren vegetarret.

Hun gav mig et link til en opskrift på fyldt aubergine hos Food, og den legede jeg så lidt videre med. Resultatet blev ovenstående servering – som i øvrigt er til to personer.

Fyldt aubergine
2 personer

1 aubergine
2 løg, hakkede
½ dl olivenolie
2 fed hvidløg, pressede
2 tomater, skåret i mindre stykker
2 spsk bredbladet persille, hakket
1 spsk mynte, hakket
salt og peber
evt. lidt citronsaft

Fjern den alleryderste del af aubergine-enderne og halvér derefter auberginen på den lange led. Varm olien op på en pande og steg auberginedelene på den flade side først, indtil de bliver gyldne. Giv dem derefter et par minutter på den anden side. Læg aubergine-delene i et ildfast fad og lad dem hvile i et kvarters tid. Imens laver du fyldet.

Svits løg og hvidløg i en pande i lidt olie. Løgene må ikke tage farve. Tilsæt tomater, persille og lidt salt. Lad det simre, indtil tomaterne er bløde, og tilsæt så mynten. Smag til med peber og evt. lidt citronsaft. Fordel fyldet oven på de to aubergine-halvdele. Bag dem i ovnen ved 175 grader i ca. 40-45 minutter, indtil de er møre.

Fyldt aubergine kan serveres med kogte ris eller friskbagt brød.

Note: Som jeg har sagt før – man behøver ikke kød, når man kan lave så saftige, velsmagende vegetarretter på denne tid af året! Fyldt aubergine har masser af smag fra tomater, hvidløg og de friske krydderier, og det cremede auberginekød gjorde, at jeg heller ikke savnede en sauce til denne ret. Men du er selvfølgelig altid velkommen til at servere tzatziki til.

Linse-hummus og grøntsagstårn

linse-hummus, hummus, humus, linise-humus, sorte linser, olivenolie, tahin, hvidløg, citronerI går havde jeg besøg af en lille flok venner – herunder også Vegetarvennen, hvilket selvfølgelig betød, at jeg lavede en masse dejlige vegetarretter! Til frokost fik vi blandt andet denne linse-hummus lavet på sorte linser. Måske ikke den mest fotogene ret, men ikke desto mindre en dejlig variant af den klassiske hummus.

Jeg lavede min linse-hummus på sorte linser, men du kan selvfølgelig også lave den på røde eller grønne linser.

Linse-hummus

150 g sorte linser
1½ spsk tahin
1½ dl olivenolie
2 fed hvidløg
saften fra en citron
salt og peber

Kog de sorte linser, indtil de er møre. Gem et par tsk til at pynte din linse-hummus med, når den er færdig. Blend resten af de kogte linser med tahin, olivenolie og hvidløg. Smag til med citronsaft, salt og peber. Vil du gerne have en mere lind linse-hummus, kan du tilsætte lidt vand. Drys lidt kogte sorte linser over din linse-hummus lige inden servering (det kan udelades, hvis du har glemt at tage linser fra).

Note: En mild og cremet linse-hummus, der er god som tilbehør til grøntsager eller som fyld i et madbrød.Jeg foretrækker en ret lind hummus, men kan du bedre lide, når hummus er mere kompakt og ’smørbar’, så brug lidt mindre olivenolie i denne linse-hummus.

Jeg serverede min linse-hummus sammen med en række andre vegetarretter – blandt andet denne stabel stegte squash- og aubergineskiver, der var toppet med en rest kogte sorte linser samt friske basilikumblade.

squash, aubergine, basilikum