Stoemp – belgisk kartoffelmos

stoemp, kartoffelmos, grøntsagsmos, belgisk, kartofler, gulerødder, smør, rødløg, fløde, muskatnødDer er ingen tvivl om, at belgiere er glade for kartofler, og det belgiske køkken indeholder da også en række kartoffelretter, som er næsten umulige at komme udenom, når nu jeg har belgisk mad-benspænd i denne måned. Jeg starter med den letteste kartoffelret, nemlig stoemp. Og hvad er stoemp så? Det er en fyldig, grøntsagsrig kartoffelmos, som kan laves i et utal af versioner. I visse udgaver af stoemp bruger man bacon og/eller friske krydderurter i mosen, men jeg har lavet en vegetarversion, da jeg var udgået af bacon efter det intensive bacon-benspænd

En af mine kolleger fortalte mig i øvrigt, at mange belgiere spiser stoemp på vej hjem fra en nat i byen – lidt i stil med danskernes craving efter hotdogs eller kebab oven på en bytur. Jeg prøvede at forestille mig, hvordan festligt overrislede belgiere står i deres bedste danseskrud med en kop grøntsagsmos i hånden, og det billede fik mig til at smile.

Stoemp
ca. 2 personer

5 kartofler, mediumstørrelse
2 store gulerødder
1 rødløg, skåret i tern
25 g smør
4-5 spsk fløde
muskatnød
salt og peber

Hvis du vil lave en version med kød i:
100-125 g bacon – steges, hakkes og blandes i, når du vender løgternene i mosen

Skræl kartofler og gulerødder og skær dem i mindre stykker. Kog dem i usaltet vand, indtil de er helt møre. Imens steger du løgternene møre i lidt af smørret. Hæld kogevandet fra grøntsagerne (du kan evt. gemme det og bruge det i en anden ret en af de følgende dage) og put grøntsagerne i et dybt fad eller en skål. Mos dem grundigt med en gaffel (ikke med elpisker – mosen skal helst have lidt konsistens). Skær det resterende smør i små stykker og vend dem i mosen, så smørret smelter. Rør mosen med rødløg og fløde og smag til med muskatnød, salt og peber. Pynt evt. din stoemp med lidt friske krydderier, inden du serverer den.

Stoemp kan serveres som hovedmåltid eller mellemmåltid (savner du kød, kan du evt. blande stegt bacon i), men kan også bruges som tilbehør til for eksempel pølser.

Note: Jeg var positivt overrasket over stoemp. Nu ligger retten ikke så fjernt fra de forskellige slags kartoffelmos, jeg har lavet gennem tiden, men der var alligevel lidt mere fylde i denne version, og farverig var den også. Stoemp mætter temmelig godt – ligesom enhver anden form for kartoffelmos – så jeg kan forestille mig, at det må ligge tungt i de festglade belgieres maver, når de er på vej hjem fra byen :)

Mangochutney med mynte

mangochutney, chutney, mango, tomater, mynte, citroner, chiliDa jeg serverede veganermad for mine gæster i lørdags, syntes jeg også, der skulle være en form for dip eller dressing til maden. Derfor lavede jeg mangochutney, som jeg baserede løseligt på en opskrift fra ‘Mit pakistanske køkken’, og den gik fint til den veganske linseret og den veganske curry med kartofler og ærter. Opskriften på denne mangochutney er i øvrigt særlig taknemmelig i forbindelse med, når du skal købe ind til retten – du skal nemlig bruge en umoden mango, og det er jo ofte noget lettere at skaffe end en perfekt modnet mango.

Mangochutney

1 umoden mango
1 tsk chilipulver
2-3 spsk flåede, hakkede tomater
½ bundt frisk mynte
saften fra en lille citron
salt
rørsukker

Skræl mangoen, fjern stenen og put frugtkødet i en blender sammen med chili, tomater, mynte og citronsaft. Blend det til en jævn masse og smag til med salt og rørsukker.

Note: Du får en en frisk og knapt så sød mangochutney, når du bruger umodne mangoer, og det passede godt til de øvrige veganske retter, men den vil også være fin som tilbehør til kødretter.

Vegansk linseret fra Pakistan

vegansk linseret, linseret, vegansk, pakistansk, Mellemøsten, grønne linser, hvidløg, rapsolie, ingefær, løg, tomater, chili, gurkemeje, garam masala, koriander, vegansk, vegetarDa jeg havde gæster i lørdags, serverede jeg forskellige veganske retter for dem – blandt andet en vegansk curry med kartofler og ærter samt en vegansk linseret, som begge stammer fra Pakistan. Jeg fandt inspirationen af ‘Mit pakistanske køkken’, men jeg valgte dog at skrue lidt op for krydderierne, bruge dåsetomater i stedet for friske tomater samt udelade tamarind-saft og i stedet bruge citronsaft.

Vegansk linseret fra Pakistan
4-5 personer

2 dl grønne linser
3 spsk rapsolie
3 fed hvidløg, hakkede
1 spsk friskhakket ingefær
2 løg, skåret i tern
½ dåse hakkede tomater
1 tsk chilipulver
½ tsk gurkemeje
ca. 8 dl vand

Topping:
citronsaft
1-2 tsk garam masala
friskhakket koriander

Skyl linserne og hæld dem i en gryde sammen med rapsolie, hvidløg, ingefær, løg, tomater og krydderier. Svits det kort, inden du tilsætter vand og lægger et låg på. Lad det simre, indtil linserne er bløde – husk at tjekke undervejs, om linserne er ved at koge tørre. I så fald tilsætter du blot mere vand.

Vegansk linseret skal serveres varm. Husk at presse citronsaft ud over retten og drysse med garam masala og koriander lige inden serveringen.

Note: En dejlig frisk og mættende ret. Jeg har før lavet vegansk linseret men i en noget anden version. Den nye version er lidt mere frisk og sommerlig i smagen, selvom det eneste rigtig sommerlige i retten er den friske koriander. Jeg undgår normalt friske krydderier i vintermånederne (bortset fra dem, der lever i bedste velgående udenfor), men jeg syntes, det ville være synd ikke at bruge det til denne ret.

Vegansk curry med kartofler og ærter

vegansk curry, curry, vegansk, kartofler, ærter, pakistansk, Mellemøsten, tomater, løg, gurkemeje, chili, spidskommen, koriander, vegetarI går havde jeg inviteret gæster til frokost, og da en af dem hverken spiser kød eller mælkeprodukter, så var det mest oplagt at lave veganermad. Når jeg laver vegansk mad, vender jeg ofte blikket mod enten Asien eller Mellemøsten, hvor der findes mange spændende grøntsagsretter uden mælkeprodukter i, og jeg faldt da også en dejlig vegansk curry i ‘Mit pakistanske køkken’, som jeg har lånt af min svigermor. Helt vegansk var retten dog ikke fra start – der var både en smule yoghurt samt hønsebouillon i den oprindelige opskrift, men det kom jeg let omkring ved at udelade begge dele og i stedet skrue op for krydderierne. Jeg kunne selvfølgelig også have erstattet hønsebouillonen med grøntsagsbouillon, men det andet var lettere. Det er heller ikke tomatsæson, så i denne udgave af vegansk curry med kartofler og ærter brugte jeg tomater på dåse i stedet samt frosne ærter i stedet for friske.

Vegansk curry med kartofler og ærter
4-5 personer

600 g små, faste kartofler
1 stort løg, skåret i tern
olie til stegning
1 tsk chilipulver
1 tsk gurkemeje
1 tsk stødt spidskommen
½ dåse hakkede tomater
3 dl vand
3 dl frosne ærter
salt

Topping: frisk koriander

Skræl kartoflerne og skær dem i mediumtykke skiver. Hæld olie i en gryde og svits løget i det ved mediumvarme. Tilsæt krydderierne, rør rundt og tilsæt så tomaterne og ½ dl vand. Lad retten simre et par minutter, inden du tilsætter kartoflerne og 1 dl vand. Lad curryen simre videre i 15 minutter, inden du tilsætter ærterne sammen med resten af vandet. Lad retten simre under låg i 10-15 minutter, indtil kartoflerne er møre. Smag til med salt og drys friskhakket koriander over retten lige inden servering.

Note: Vegansk curry kan både bruges som hovedret og som én af flere retter, du serverer på samme tid, ligesom du selvfølgelig kan bruge den som tilbehør til en kødret. Jeg syntes, der var godt med smag i denne pakistanske ret, selvom den ikke var så voldsomt krydret.

Baconkiks

baconkiks, kiks, bacon, brød, mandler, mandelmel, rosmarin, olivenolie, æg, hvedemelDa jeg serverede baconmarmelade sammen med osteanretningen til gemalens fødselsdag, kunne jeg ikke nære mig og satte også disse baconkiks på bordet! Det er alt for sjældent, jeg bager kiks og knækbrød, så det var rigtig hyggeligt at kaste sig over dette enkle projekt, for ja – de er meget lette at lave.

Jeg havde brug for en basisopskrift på kiks, så jeg fandt en opskrift på kiks hos The Nourishing Home. Den oprindelige opskrift var uden hvedemel (og bacon selvfølgelig), men jeg tilpassede målene til min fortolkning af baconkiks.

Baconkiks
ca. 16 små kiks

75 g bacon – jeg brugte den fra Aalbæk
2½ dl mandelmel*
1 tsk rosmarin
1 tsk salt
1 spsk olivenolie
1 æg
1-2 spsk hvedemel

*det kan du sagtens lave selv ved at blende mandler meget fint

Skær baconen i små stykker og steg dem helt sprøde på en pande. Gem baconfedtet og læg baconen på et stykke køkkenrulle. Når baconen er helt afkølet, finthakker du dem. Rør baconen sammen med mandelmel, rosmarin og salt. Rør derefter olivenolie og æg i. Ælt lidt hvedemel i – dejen skal stadig være fugtig.

Drys mel på et bord og rul dejen ud med en kagerulle – gerne så dejen er rektangulært – og skær forsigtigt dejen i små firkanter. Sæt dem på en bagepapirbeklædt bageplade og bag dem ved 175 grader i 10-12 minutter. Sluk ovnen og lad dine baconkiks hvile et par minutter i ovnen, inden du tager dem ud og lader dem køle af. Spis dem med det samme eller opbevar dem i en lufttæt boks.

Note: Disse baconkiks har en fin, diskret smag af bacon. Hvis du vil have en kraftigere baconsmag, så tilføjer du selvfølgelig blot lidt mere bacon til dejen.

Rødbede-risotto

rødbede-risotto, risotto, rødbeder, vegetar, bouillon, smør, grødris, hvidvin, løg, timian, rosmarin, gedeostDa gemalen holdt fødselsdag i weekenden, bestod hovedretten af rødbede-risotto, farseret kylling samt kålsalat. Min bedre halvdel har et ret anstrengt forhold til rødbeder, så jeg blev ret overrasket, da han var frisk på, at jeg lavede rødbede-risotto til hans fødselsdag. Måske fordi jeg før har lavet forskellige udgaver af risotto, som lige var noget for ham?

Hvis du vil lave en vegetarudgave af denne rødbede-risotto, skal du blot huske at bruge grøntsagsbouillon. Jeg valgte dog at bruge den hønsebouillon, som jeg kogte på skroget af den farserede kylling.

Læg i øvrigt mærke til, at dette er den eneste af retterne til hans fødselsdag, der ikke indeholdt bacon. Man kan dog let snige lidt bacon ind i den farserede kylling, hvis man ønsker det :)

Rødbede-risotto
tilbehør til 8 personer

400 g grødris
1 stort løg, finthakket
2-3 spsk smør
3-4 dl hvidvin
1 l grøntsags- eller hønsebouillon
600 g rødbeder, kogte og uden skræl
150 g fintrevet manchego
2 tsk timian
2 tsk rosmarin
salt og peber

Svits løget i lidt olie i en stor, dyb pande eller gryde – løget må ikke få farve – og tilsæt så risene. Giv dem et minut eller to på panden, inden du tilsætter hvidvinen. Lad det simre ved mediumvarme, indtil risene har optaget vinen og tilsæt så lidt af bouillonen. Lad det simre – husk at røre i det ind imellem – og tilsæt så lidt mere af bouillonen. Fortsæt sådan, indtil al bouillonen er optaget af risene. Risene er klar, når de er møre, men stadig har lidt bid. Løber du tør for bouillon inden da, tilsæt blot lidt vand og lad risene simre, indtil de er færdige. Skær rødbederne i små tern og vend dem i risottoen.

Tag nu panden af varmen og vend ost, timian og rosmarin i din rødbede-risotto. Smag med salt og peber og servér med det samme.

farseret kylling, kylling, hakket kyllingekød, kyllingefars, æble, rødløg, flødeHvad skal man så servere til rødbede-risotto? Vi serverede den sammen med farseret kylling (læg mærke til ordet ‘vi’ – det var nemlig gemalen, der udbenede dyret). Vi har tidligere lavet farseret kylling, men denne gang gik vi all-in, så den blev 100% udbenet. Farsen var en version af den, vi lavede første gang, og bestod af:

400 g hakket kyllingekød
1 løg, finthakket
1 håndfuld hakkede valnødder
1 spsk rosmarin
½ dl fløde
salt og peber

Sidst men ikke mindst lavede jeg også en hurtig kålsalat på blancheret grønkål, rød spidskål, æbler, æblecidereddike, akaciehonning og salt.

Vi nød en dejlig rødvin til – Pinot Noir Reserva Especial fra Tierra Alta – som jeg (også) havde købt hos min lokale vinpusher. Det er faktisk pudsigt – alle vine, vi drak til denne middag, har jeg købt der i løbet af de seneste måneder. Men altså – en rigtig dejlig rødvin med en skøn, frisk bærduft og en spændende og forholdsvis kraftig eftersmag, der stod godt til rødbederne. Helt klart en rødvin, jeg kan finde på at købe igen.

rødbede-risotto, risotto, rødbeder, vegetar, bouillon, smør, grødris, hvidvin, løg, timian, rosmarin, gedeost, farseret kylling, kylling

Sådan laver du en bacon-skål

bacon, svinekød, bacon-skål, skål af baconDa jeg fortalte om månedens bacon-benspænd, ‘advarede’ jeg også mod, at der vil blive fjollet lidt på bloggen i denne måned – og det bliver der i dette indlæg! Jeg har nemlig eksperimenteret med at lave en bacon-skål!

… en hvad? En skål af bacon? Besnærende tanke ikke sandt? Jeg stødte på fænomenet for et par år siden hos Baconmoster Klidmoster og elskede straks ideen. Den er superlet at lave og kræver blot en smule tålmodighed, når du fletter baconen.

Jeg måtte desværre ty til en almindelig, konventionel bacon, da jeg skulle lave denne bacon-skål, men siden har jeg fundet økologisk bacon i skiver (nej, det er ikke Hanegal), og det vil jeg blogge om inden længe. Gå efter bacon, hvor der er mest muligt kød på (ja, det kan være svært at finde…)

bacon, svinekød, bacon-skål, skål af baconDu skal bruge:
1-2 pakker bacon i strimler – hvor meget afhænger af, hvor stor skålen skal blive. Jeg lavede en bacon-skål på fem strimler på den ene led og seks strimler på den anden led.

Læg den ene halvdel af baconen på et spækbræt – gerne meget tæt, da der ikke må komme for store huller i skålen (synes jeg). Flet de andre baconstrimler ind i dem, så det danner et tæt mønster. Forestil dig evt., at det er et julehjerte, du fletter.

bacon, svinekød, bacon-skål, skål af baconSkub gerne baconen lidt sammen, når du har flettet færdig.

Tag derefter en ildfast skål og læg stanniol over. Sæt den på en bageplade.

bacon, svinekød, bacon-skål, skål af baconRul forsigtigt din flettede baconmåtte (!) sammen og rul den ud over skålen. Ret lidt på baconen, så den danner en fin måtte over skålen. Sæt derefter din bacon-skål i ovnen ved 170 grader og vent til, at den er stegt færdig. Jeg mener, det tog 25-30 minutter i dette tilfælde. Tag den ud, når den er sprød men stadig saftig – ikke når den er så sprød, at den pulveriserer!

bacon, svinekød, bacon-skål, skål af baconLad den færdige bacon-skål køle af et par minutter, inden du forsigtigt lirker den fri af stanniolen. Fyld salat (eller hvad du nu har lyst til) i din bacon-skål og servér den med det samme – den er bedst, når den stadig er lidt lun!

Hvad kan du finde på at fylde i en bacon-skål? Jeg puttede hakket, kogt æg, avokado og paprika i min.