Squashsalat med ribs

squashsalat, salat, squash, avokado, ribs, nødder, peanutsSom jeg skrev tidligere på ugen, så har vi en del squash på lager for tiden, så det var oplagt at lave en squashsalat. Jeg fik lyst til at pynte den med nogle smukke ribs, jeg havde købt på det lokale torvemarked. Jeg har aldrig rigtig forstået pointen med at putte melon og ananas i salater (min mor gjorde det altid i min barndom, så det kan være derfra, at min skepsis er opstået), men syrlige bær kan jeg godt lide i salaterne.

Målene i denne squashsalat er cirkaangivelser.

Squashsalat med ribs
tilbehør til 2 personer

400 g squash, skåret i meget små tern
2 avokadoer, skåret i tern
1½-2 dl friske ribs
1 dl saltede peanuts
3-4 spsk avokadoolie (alternativt en mild olivenolie)
2 spsk finthakkede friske mynteblade
lidt citronsaft
lidt salt

Vend squashtern, avokadotern og peanuts i en skål sammen med olie. Drys mynteblade og ribs over og smag til med citronsaft og evt. lidt salt.

Servér din squashsalat til… hvad du nu har lyst til 🙂

Note: En frisk og sommerlig squashsalat, hvor de milde avokadoer går godt sammen med de knasende salte peanuts og de syrlige ribs. Nåja – og så pynter den jo også på bordet!

Stegte auberginer med myntecreme

myntecreme, myntedressing, myntedip, aubergine, mynte, creme fraiche, citronerJeg elsker at købe ind på de bugnende madmarkeder i Sydfrankrig, og på et af dem fandt jeg nogle lækre auberginer, som jeg besluttede mig for at købe. De skulle nemlig steges og serveres med myntecreme senere samme aften. Den ene af auberginerne var hvid, og det havde jeg ikke set før. Der var ikke den store smagsforskel – måske var den hvide lidt mildere end den lilla aubergine, men forskellen var minimal.

De stegte auberginer med myntecreme blev serveret som forret, men du kan også sagtens servere dem som en del af en række småretter.

Stege auberginer med myntecreme
4 personer

8 skiver aubergine, 1½-2 cm tykke
groft salt
olie til stegning

Myntecreme:
1½ dl creme fraiche 18%
ca. 40 mynteblade, finthakkede
citronsaft
salt og peber

Start med myntecremen. Rør de hakkede mynteblade sammen med creme fraiche og lidt citronsaft. Lad det trække i køleskabet en times tid.

Drys groft salt på en tallerken og læg aubergineskiver på. Drys salt oven på skiverne og læg de resterende aubergineskiver oven på. Drys også dem med salt. Lad dem trække en halv times tid, inden du børster saltet af og dupper skiverne tørre. Hæld en gavmild sjat olie på en pande og steg auberginerne, indtil de er bløde og møre.

Smag myntecremen til med salt og peber og servér de stegte auberginer med cremen.

Note: En enkel og dejlig servering, som du sagtens kan variere, hvis du ikke er så vild med mynte. Så udskifter du blot mynten med en anden krydderurt.

auberginer

Squashfrikadeller

squashfrikadeller, vegetar, vegetardeller, vegetarfrikadeller, squash, æg, sesamfrøJeg har for alvor skruet op for grøntsagerne i madlavningen, hvilket heldigvis bliver taget godt imod hos gemalen. En af de nye påfund har blandt andet været disse squashfrikadeller, som man både kan bruge i en ren vegetar-servering eller som tilbehør til kødretter.

Disse squashfrikadeller var i øvrigt et sandt Stop-Spild-af-Mad-projekt, for jeg havde både en halvdoven squash, der trængte til at blive brugt, samt en del blendede sesamfrø på lager. Sidstnævnte fik jeg fremstillet ved et uheld for nogle uger siden, da jeg skulle bruge et par spsk blendede sesamfrø til mine asparges med sesamdressing og på en eller anden måde fik overbevist mig selv om, at jeg skulle blende 2½ dl… ahem…

Squashfrikadeller

1 mediumstor squash, groft revet
2 æg
1-1½ dl sesamfrø, blendet fint
salt og peber
olie eller smør til stegning

Rør den revne squash sammen med æg, fintblendede sesamfrø, salt og peber. Varm olie eller smør på en pande og læg ca. en spsk squashfars på panden for hver vegetarfrikadelle. Steg dem et par minutter på hver side.

Squashfrikadeller kan spises som vegetarfrikadeller, men du kan også bruge dem som fyld i vegetarburgere og sandwiches eller som tilbehør til kødretter.

Note: Milde, saftige squashfrikadeller. Æggene gør dem ret luftige, og squashen i sig selv gør vegetarfrikadellerne ret saftige. Hvis du gerne vil have dem mere krydrede, tilføjer du blot lidt krydderi til squashfarsen.

Sommerlig kikærtesalat

kikærtesalat, salat, kikærter, vegetar, koriander, mynte, tomater, rødløg, squash, avokadoJeg nævnte i går, at jeg har savnet sommergrøntsagerne, og vi havde da også dårligt rundet 1. maj, før jeg shoppede en god bunke sommergrøntsager og friske krydderurter. I vinterhalvåret (hvilket jeg har defineret til at være fra 1. november og frem til 1. maj) undgår jeg nemlig så vidt muligt at købe friske sommergrøntsager, for de smager nu bedst, når de er i sæson.

Jeg tilberedte denne sommerlige kikærtesalat, som egner sig fortrinlig som en let frokostret – evt. kombineret med et madbrød a la olivenbrød, madmuffins eller løgbrød.

Sommerlig kikærtesalat
let frokost til to personer

200 g kogte kikærter
3 tomater, skåret i små tern
1 avokado, skåret i små tern
1 medium rødløg, skåret i små tern
1 dl squash skåret i små tern
et bundt frisk koriander, finthakket
2 spsk friskhakket mynte
en gavmild sjat olivenolie
salt og peber
lidt citronsaft

Hæld kikærterne i en skål og vend dem sammen med tomater, rødløg, squash, koriander, mynte og olivenolie. Vend forsigtigt avokadoternene i og smag din kikærtesalat til med salt, peber og citronsaft.

Du kan som sagt spise denne kikærtesalat, som den er, eller du kan bruge den som tilbehør til en kødret.

Note: Frisk og let salat trods kikærterne. De friske krydderurter giver et dejligt pift til salaten.

Persille-kartoffelsalat

persille-kartoffelsalat, salat, vegetar, tilbehør, kartofler, creme fraiche, sennep, persille, ærterJeg bestilte for nylig en kasse danske grøntsager fra Aarstiderne, og her fandt jeg blandt andet en pose små faste kartofler samt et bundt frisk persille. Jeg fik straks den fikse idé at eksperimentere med persille-kartoffelsalat, for lad mig bare indrømme med det samme – jeg har virkelig savnet forårs- og sommermaden her på det sidste. Og kartoffelsalat er i mine øjne en sommerklassiker, der dog – hvis man kan finde gode, faste kartofler – også kan serveres på andre tider af året.

Persille-kartoffelsalat minder om almindelig kartoffelsalat, der hjemme hos os er kogte kartofler, der er skåret i mundrette stykker og vendt i en creme bestående af creme fraiche, sød sennep, purløg, salt og peber. I denne persille-version er der tilsat ærter, og den søde sennep er udskiftet med stærk sennep, mens purløg er udskiftet med persille.

Jeg serverede i øvrigt min persille-kartoffelsalat med stegte brunchpølser fra Løgismose, som jeg er blevet ret vild med på det seneste.

Persille-kartoffelsalat
3 personer

500 g kartofler
2-2½ dl creme fraiche 18%
2 tsk stærk sennep
2-2½ dl skyllet og friskhakket persille
3 dl frosne ærter
salt og peber

Skrub kartoflerne skær dem i mundrette stykker. Kog dem møre i letsaltet vand – vær opmærksom på, at kartoflerne stadig skal være faste og kun lige akkurat møre. Hæld vandet fra og lad dem køle af. Jeg dog skindet sidde på kartoflerne, da de dels var ret faste, og dels fordi der sidder mange gode vitaminer og mineraler i skrællen.

Kog ærterne i et par minutter, indtil de er møre. Hæld vandet fra og lad ærterne køle af.

Når kartoflerne er kølet af, rører du du cremen til din persille-kartoffelsalat sammen – tag creme fraiche og stærk sennep og rør det sammen med persille og ærter. Smag til med salt og peber, inden du vender kartoflerne i cremen.

Servér din persille-kartoffelsalat til lige, hvad du lyster – for eksempel stegte pølser eller grillet kylling.

Note: Frisk og forårsagtig kartoffelsalat med en fin smag af persille. Glimrende version af sommerklassikeren.