Test af olivenolier og tapenade

For et par uger siden blev jeg kontaktet af Gaea, der spurgte, om jeg ville prøve deres olivenolier, og da det lod til at være ganske lødige produkter, så takkede jeg ja.

De nøjedes dog ikke med det – jeg fik tilsendt tre forskellige slags olivenolier, to slags oliven, et glas oliventapenade og et glas tomat bruchetta.

To flasker olivenolie blev åbnet et par dage senere, da vi havde besøg af vores venner, der pt. bor i Italien, for de er trods alt udsat for god olivenolie i det daglige, så det kunne være sjovt at høre deres mening om olierne.

De syntes dog, at olierne var lige lovlig milde – faktisk kunne de bedst lide den olivenolie, som jeg købte, da jeg var til Kulinarisk Sydfyn – men jeg syntes, at Kalamata D.O.P. havde en god, kraftig smag med tydelige toner af peber. Sitia, Crete D.O.P. var til gengæld lige lovlig vag til min smag – jeg havde forventet mere power – men som en mere neutral og mild olivenolie er den udmærket. Den sidste flaske, Kritsa, mangler jeg som sagt at smage, men jeg nænner simpelthen ikke at have gang i mere end tre flasker olivenolie på én gang, for ellers når jeg ikke at bruge dem, mens de stadig smager af noget.

Oliventapenaden overraskede positivt. Tapenade er jo ret let at lave selv, bare man har en håndfuld gode oliven – jeg har for eksempel lavet denne tapenade på et tidspunkt – men denne her havde en dejlig grov struktur og med tydelig olivensmag. Jeg brugte den til at blande med lidt creme fraiche 18%, da vi for nylig var i sommerhus – der hvor vi også holdt portvinsmiddag – og det var en perfekt creme at putte oven på de finske rugskorper, som jeg havde medbragt. I det hele taget er tapenade rigtig godt at bruge til dipper og dressinger, og den fra Gaea er ganske glimrende, hvis du ikke har lyst til selv at lave tapenade.

… og ellers har jeg pt. mest brugt olierne til salater – enten alene eller i dressinger – men jeg har nu også planer om at lave et par ting mere af dem, når jeg får lidt mere tid. Selvom Sitia ikke er så kraftig, så er der et par ting, jeg overvejer at lave, hvor en mild olivenolie vil passe fint ind. Mere om dette i nærmeste fremtid.

8 tanker om "Test af olivenolier og tapenade"

    • Dem har jeg købt som spotvare for et par måneder siden, og dem skal jeg helt sikkert have fat i igen, hvis jeg får muligheden, for de er helt perfekte til appetizers eller blot en lille hapser 🙂

  1. Det var spændende at læse – jeg har aldrig hørt om mærket Gaea. Tapenade og pesto er noget, vi er meget glade for her – vi køber Løgismose.

    • Jeg tror ikke, jeg har prøvet Løgismoses udgaver – til gengæld har jeg prøvet en del andre Løgismoseprodukter (og er ofte godt tilfreds), så måske jeg skulle forsøge mig med dem ved lejlighed?

  2. Der findes ikke noget bedre end olivenolie og tapande er god kvalitet. Min forældre bor i Sydfrankrig og de har mange oliventræer, så det bliver både til hjemmelavet økologisk olivenolie og tapande.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *