Minitærter med bacon

bacontærte, minitærte, minitærter, madtærte, tærte, butterdej, bacon, æg, løg, ricotta, pinjekernerDa vi fejrede gemalen i søndags, fik vi en appetizer med røget stenbiderrogn og bacon, men det var bestemt ikke den eneste ret denne dag, der indeholdt bacon. I anledning af månedens bacon-benspænd havde jeg naturligvis også puttet bacon i forretten – nemlig i disse minitærter. En lillebitte og kær servering, der kan spises i to mundfulde (én, hvis du insisterer!). Jeg kombinerede dem med hjemmelavet grønkålspesto, da det ikke ligefrem er salatsæson pt.

Disse minitærter vil i øvrigt også fungere fint som en del af madpakken eller som en del af picnickurven, når du tager på udflugt.

Minitærter med bacon
8 stk

2 stykker butterdej (fra frost)
½ bøtte ricotta
lidt smeltet smør
1 æg
75 g bacon i små tern
2 spsk finthakket rødløg
salt og peber
lidt pinjekerner

Grønkålspesto til anretning

Steg baconen sprød på en tør pande og lad det køle af. Tag en muffinform og pensl otte af hullerne med lidt smeltet smør. Udstik otte runde stykker butterdej, der alle er en lille smule større end bunden af hvert muffinhul. Jeg brugte en udstikker, der passede i størrelsen, men du kan også bruge et glas eller lignende. Stræk forsigtigt i kanten af hver butterdejsstykke, så de bliver en smule større og put butterdejsstykkerne i de smurte muffinhuller.

Rør bacon sammen med ricotta, æg, rødløg, lidt salt og lidt peber. Fordel forsigtigt blandingen i hver butterdejskål. Drys pinjekerner over alle minitærter og put dem i ovnen ved 180 grader i ca. 15 minutter.

Servér dine minitærter med lidt frisk salat eller grønkålspesto.

Note: Minimad er per definition nuttet, og disse minitærter er ingen undtagelse. Fyldet har en rimelig mild smag, som understøttes fint af den fyldige grønkålspesto, men du kan selvfølgelig justere fyldets sammensætning, så det passer til din smag og dine ønsker. Det er bestemt ikke sidste gang, jeg serverer minitærter!

Vi nød et glas hvidvin til forretten - Macon la Roche Vineuse 2007 – en mild og behagelig vin, som havde en fin balance i forhold til de milde og forholdsvis fede minitærter.

Hindbærtærte med marcipan

hindbærtærte, tærte, desserttærte, hindbær, bær, kage, hvedemel, marcipan, hvid chokolade, mandler, rørsukker, æg, vanilje, smørGemalen havde fødselsdag tidligere på ugen, og så skulle han selvfølgelig have kage med på arbejde – en opgave, jeg straks tilbød at stå for. Han kan godt lide kager med bær og hvid chokolade i, så jeg besluttede mig for at lave en hindbærtærte med marcipan og hvid chokolade. Jeg fiskede en pose hindbær – hjemmeplukkede fra sidste efterår – ud af fryseren og skelede derefter lidt til en opskrift fra Femina, men jeg justerede en del af målene og ændrede også på flere af ingredienserne.

Hindbærtærte med marcipan
5-6 personer

ca. 250 g frosne hindbær

Tærtedej:
50 g koldt smør, skåret i små tern
2 spsk rørsukker
en smule salt
1 æg
120 g hvedemel

Marcipanfyld:

120 g marcipan
2 spsk rørsukker
1 æg
1 tsk vaniljepulver
en håndfuld mandler
70 g hvid chokolade

Pynt: Mandler skåret i tynde flager

Tø hindbærrene op. Vær opmærksom på, at de taber en del væske, så sørg for at opbevare hindbærrene i en skål under optøningen.

Ælt ingredienserne til tærtedejen sammen. Rul dejen ud og beklæd et lille dybt og smørsmurt tærtefad med det. Stil fadet i fryseren i en halv time.

Riv marcipanen groft og rør den sammen med sukker, æg og vaniljepulver. Hak mandler og hvid chokolade fint. Tag tærtefadet ud af fryseren og fordel marcipanfyldet ud over bunden. Drys mandler og hvid chokolade oven på. Dryp 2-3 spsk hindbærsaft over det. Dræn hindbærrene og fordel dem ud over marcipanfyldet. Stil din hindbærtærte i ovnen ved 190 grader og bag den i ca. 30 minutter. Tag tærten ud af ovnen og pynt den med mandelflager. Lad den køle af.

Du kan servere denne hindbærtærte sammen med creme fraiche eller flødeskum, men den kan også sagtens spises, som den er.

Note: Denne hindbærtærte har en fin syrlighed fra hindbærrene, der samtidig får modspil fra den søde marcipan og den hvide chokolade. På grund af marcipanmængden er det også en hindbærtærte, der mætter godt :)

Pecan Pie – pekannøddetærte

pecan pie, pekannøddetærte, tærte, desserttærte, kage, dessert, pekannødder, smør, hvedemel, bagepulver, mørk farin, rørsukker, æg, nøddetærte, mørk sirup, vaniljeekstrakt, vaniljeVores søndagsgæster blev ikke kun udsat for 7 Layered Dip og sliders med pulled pork og peanutbutter-coleslaw – desserten skulle selvfølgelig også være texansk i anledning af månedens benspænd.

Pecan pie – eller pekannøddetærte på dansk – er i mine øjne en af de mest amerikanske desserter, der findes, og den er stærkt repræsenteret i Texas, hvor de har mange pekannødder. Nu er nødder generelt dyre i Danmark, og pekannødder er desværre ingen undtagelse. De fleste supermarkeder har dem, men har du en grønthandler i nærheden, så tjek om du ikke kan gøre et godt køb der.

Jeg fandt inspirationen til denne tærte ved at kigge hos Food & Wine. Amerikanere har jo en lidt sødere tand, end hvad vi er vant til i Danmark, så jeg skruede ned for sukkermængderne i tærten. Men det er generelt en sød tærte, så den bliver nærmest konfektagtig, når den er afkølet. Jeg lavede en lidt mindre portion dej, da jeg ikke ville have en nær så bred kant på tærten, og så droppede jeg forbagningen af tærtebunden.

Pecan pie
8-12 personer

Tærtedej:

3½ dl hvedemel
½ tsk bagepulver
1 spsk rørsukker
½ tsk salt
125 g koldt smør
lidt vand

Tærtefyld:
150-160 g pekannødder
175 g smør
200 g mørk farin
100 g rørsukker
1 dl lys eller mørk sirup
2 spsk hvedemel
1 tsk vaniljeekstrakt eller kornene fra en vaniljestang
½ tsk salt
4 æg

Rør mel, sukker og salt sammen i en skål sammen med bagepulveret. Skær det kolde smør i små tern og gnid smørret ind i melblandingen, indtil det er jævnt fordelt. Tilsæt lidt vand – kun lige akkurat nok til, at du kan samle melblandingen til en dej. Rul dejen ud og læg den i et ildfast tærtefad, der er ca. 26-28 cm i diameter. Prik dejen gentagne gange med en gaffel og stil derefter fadet i fryseren i en halv times tid.

Mens dejen er i fryseren, laver du tærtefyldet. Rist pekannødderne på en tør pande, indtil de får farve. Lad dem køle af. Hæld smør, mørk farin, sukker, sirup, hvedemel, vanilje og salt i en gryde og varm det op. Lad det simre et par minutter og tag derefter gryden af varmen. Lad det køle af i 5-10 minutter.

Pisk æggene luftige og tilsæt lidt efter lidt den lune sukkermasse. Tag tærtefadet ud af fryseren og fordel pekannødderne ud over bunden. Hæld sukkermassen ud over og stil derefter fadet i ovnen ved 175 grader. Lad tærten bage i ca. 45 minutter.

Lad tærten køle helt af, inden du serverer den med en klat flødeskum – eller evt. creme fraiche, for kagen er ret sød.

pecan pie, pekannøddetærte, tærte, desserttærte, kage, dessert, pekannødder, smør, hvedemel, bagepulver, mørk farin, rørsukker, æg, nøddetærte, mørk sirup, vaniljeekstrakt, vanilje

Tomattærte med basilikum-hvidløgscreme

tomattærte, madtærte, tærte, tomater, hvedemel, ost, cheddar, æg, smør, flødeost, creme fraiche, basilikum, hvidløgJeg har lige været på forlænget weekend i sommerhus med svigerfamilien, og kunne man ønske sig bedre vejr til det, end det skønne sommervejr vi har lige nu?

Til frokosten den første dag medbragte vi en række retter – blandt andet denne tærte med friske tomater og basilikum-hvidløgscreme. Det er nærmest en krydsning mellem en tærte og en pizza, for bunden er helt flad og lægges ikke i et tærtefad men blot på en bradepande, når den steges. I modsætning til traditionelle madtærter bages fyldet ikke, men lægges oven på tærtebunden, når den er bagt og afkølet. Det gør tærten ekstra frisk og lækker her i sommervarmen.

Jeg fik inspirationen til tærten fra en opskrift i et gammelt nummer af Spis Bedre. Jeg ændrede dog lidt på dejen, ligesom jeg lavede en helt anden creme til tærten.

Tomattærte med basilikum-hvidløgstærte

6-8 personer

Tærtedej:
5 dl hvedemel
150 g koldt smør
100 g friskrevet ost – gerne cheddar
½ tsk salt
2 æg

Basilikum-hvidløgscreme:
200 g flødeost naturel
1 dl creme fraiche
2 fed hvidløg, pressede
2 spsk friskhakkede basilikumblade

Topping:
500-600 g friske tomater – gerne i forskellige farver
friske basilikumblade
lidt salt

Rør mel, salt og revet ost sammen i en skål. Skær det kolde smør i tern og vend det i melet, inden du gnider smørret ind i melet, indtil du har en grynet masse. Tilsæt æggene og saml hurtigt dejen. Sæt den i køleskabet en halv times tid. Drys mel på et bord og rul dejen ud. Læg den på en bagepapirbeklædt bageplade og bag den midt i ovnen ved 175 grade ri ca. 25 minutter. Lad tærtebunden afkøle helt.

Rør cremen sammen og fordel den ud over tærtebunden. Skær tomaterne i skiver og pynt tærten med dem. Drys friske basilikumblade over og evt. lidt salt.

Note: En frisk og dejlig madtærte, hvor du rigtig kan smage de saftige, skønne tomater, som kan købes netop nu (eller fanges i haven/drivhuset, hvis du selv dyrker tomater).

tomattærte, madtærte, tærte, tomater, hvedemel, ost, cheddar, æg, smør, flødeost, creme fraiche, basilikum, hvidløg

Upside down tomattærte

tomattærte, upside down tomattærte, upside down tomato pie, tomater, tærte, madtærte, vegetar,ost, parmesan, manchego, cheddar, æg, hvedemel, bagepulver, dijonsennep, smør, For et par måneder siden stødte jeg på konceptet ‘upside down tomato pie’, da jeg surfede på nettet, og jeg forelskede mig straks i den smukke tærte. Nu hvor tomatsæsonen er startet, tænkte jeg, at det var en god måde at bruge de friske tomater på. Jeg skelede til en opskrift hos Belinda Jeffery, men erstattede dåsetomater med friske tomater, sennepspulver med dijonsennep samt skar lidt ned på dejmængden.

Upside down tomattærte
3-4 personer

500 g friske tomater
200 g hvedemel
1 tsk bagepulver
½ tsk salt
100 g fast ost, fintrevet – for eksempel parmesan eller manchego
50 g friskrevet god lys cheddar
100 g koldt smør i tern
2 æg
1½ dl mælk
3 tsk dijonsennep

Pynt: Friske basilikumblade

Smør en springform på 24-26 cm i diameter med smør og læg et stykke bagepapir i bunden. Skær tomaterne i tynde skiver – max ½ cm i tykkelsen – og læg dem i et jævnt lag i bunden af springformen, så bunden bliver helt dækket.

Rør mel, bagepulver og salt sammen. Vend de revne oste i og put derefter smørternene i. Gnid smørret ind i melblandingen, indtil det er smuldrer helt. Rør æg og mælk i dejen sammen med dijonsennep, indtil det bliver en jævn masse. Fordel dejen ud over tomaterne i springformen.

Sæt tærten i midten af ovnen ved 180 grader og bag den i 30-35 minutter. Dejen skal være hævet og gylden, inden du tager tærten ud. Lad tærten hvile 5 minutter, inden du tager springformskanten af. Læg et fad forsigtigt oven på tærten og vend den rundt. OBS – pas på – der kan være væde fra tomaterne, så sørg for at gøre dette inde over køkkenbordet! Fjern bunden af springformen samt bagepapiret og pynt tærten med friske basilikumblade. Serveres som den er eller som tilbehør til en salat og/eller kød.

Note: Virkelig lækker, luftig og saftig tærte. Jeg skar lidt ned på dejmængden, og du kan såmænd godt skære lidt mere ned på den, men jeg blev positivt overrasket over, hvor luftig bunden faktisk var. Tærten passer til tre personer, hvis du har en enkelt salat til, men serverer du tomattærten sammen med flere andre salater eller kød, kan den nok række til fire personer.

tomattærte, upside down tomattærte, upside down tomato pie, tomater, tærte, madtærte, vegetar,ost, parmesan, manchego, cheddar, æg, hvedemel, bagepulver, dijonsennep, smør,

Minitærter med skinke og soltørrede tomater

tærte, minitærter, madtærte, tomattærte, hvedemel, æg, skinke, fuldkornshvedemel, smør, soltørrede tomater, tomater, parmesan, flødeostDet er ikke så tit, jeg bager tærter, men de er nu praktiske at have med som madpakke – især i mini-udgave! Jeg bagte en lille håndfuld minitærter, hvor jeg brugte nogle tærteforme, der havde en diameter på ca. 13 cm, som jeg har købt i Ikea. Har du ikke små tærteforme, kan du bage nedenstående i en almindelig tærteform og blot skære tærten i mindre stykker bagefter.

Minitærter med soltørrede tomater
4 små tærter eller én almindelig størrelse tærte

Tærtedej:
100 g hvedemel
100 g fuldkornshvedemel
100 g koldt smør
1 æg
1 tsk salt

Fyld:

200 g flødeost
4 æg
2 tsk oregano
lidt salt
1½-2 dl friskrevet parmesan
4 skiver lufttørret skinke
1½-2 dl soltørrede tomater i olie

smør til at smøre tærtefadene

Rør de to typer mel sammen med saltet. Skær smørret i små tern og vend dem i melet, inden du bruger fingrene til at gnide smørret ind i melet. Tilsæt derefter ægget og saml det hurtigt til en kugle dej. Dæk dejen med husholdningsfilm og læg den i køleskabet en halv times tid.

Drys bordet med mel og tag dejen ud efter en halv time. Del dejen i fire lige store stykker og rul dem ud. Smør fire små tærtefade på 13 cm i diameter og beklæd hver tærteform med den udrullede tærtedej. Pisk æg, flødeost, oregano og salt sammen til en ensartet masse og fordel den i tærteformene. Fordel halvdelen af den revne ost i de fire forme og fordel derefter skinke og soltørrede tomater. Drys til sidst hver tærte med den resterende parmesan.

Bag tærterne i ovnen ved 200 grader i ca. 25 minutter. Spis dem, som de er – eller med en god salat til.

Note: Saftige og lækre. Du kan evt. lade tærten blive i formen, så den er lettere at transportere.

Kan den spises med én hånd?
– Ja.
Skal den opbevares på køl? – Helst – men frys den evt. ned og tag den først op om morgenen samme dag, som du skal spise den.
Kan den laves dagen før? – Ja.

tærte, minitærter, madtærte, tomattærte, hvedemel, æg, fuldkornshvedemel, smør, soltørrede tomater, tomater, parmesan, flødeost

Abrikostærte samt blommetærte med mandelflager

abrikostærte, tærte, dessert, kage, abrikoser, hvedemel, mandler, mandelmel, æg, smør, fløde, rørsukker, æggeblommer, vaniljesukker, vaniljeI dag var vi til min svigermors fødselsdag, og jeg havde medbragt to tærter – en med abrikoser og kandiserede violer og en blommetærte med mandelflager. Jeg brugte den søde tærtebund, jeg tidligere har brugt i blandt andet blomme-blåbærtærten med mascarpone, og så kombinerede jeg den med en kagecreme, som jeg havde fundet inspiration til i en opskrift, jeg fandt i et supermarked for adskillelige år siden. Jeg valgte dog at simplificere kagecremen, så den passede bedre til resten af ingredienserne.

Abrikostærte
ca. 8 personer

Tærtebund:
200 g hvedemel
50 g blendede mandler eller mandelmel
100 g koldt smør
1 spsk rørsukker
1-1½ æg

Kagecreme:
2½ dl fløde
5 æggeblommer
5 spsk rørsukker
½-1 spsk vaniljesukker
1 spsk majsstivelse

Derudover:
1 dåse abrikoser
3 spsk abrikosmarmelade
kandiserede violer

Hæld ingredienserne til dejen i en skål og ælt det til en jævn dej. Stil den i køleskabet en halv times tid. Drys dernæst hvedemel på køkkenbordet og rul dejen ud. Pres forsigtigt dejen ned i et ca. 26 cm bredt tærtefad. Prik tærtebunden med en gaffel og bag tærtebunden ved 190 grader i ca. 25 minutter.

Mens tærtebunden bager, hælder du ingredienserne til kagecremen i en gryde og pisker det grundigt sammen. Varm langsomt gryden op og rør i kagecremen. Når konsistensen bliver mere fast, tager du kagecremen af komfuret og lader den afkøle.

Når tærtebunden er bagt og afkølet, smører du den med abrikosmarmelade. Derefter fordeler du den afkølede creme ud over bunden. Hæld væden fra abrikoserne og fordel dem ovenpå tærten og pynt den evt. med kandiserede violer.

Kan serveres, som den er – eller evt. med lidt creme fraiche eller vaniljeflødeskum.

blommetærte, blommer, Amaretto, tærte, dessert, kage, hvedemel, mandler, mandelmel, æg, smør, fløde, rørsukker, æggeblommer, vaniljesukker, vaniljeBlommetærten blev lavet efter næsten samme principper som abrikostærten.

Blommetærte med mandelflager
7-8 personer

Tærtebund:
– se opskrift under abrikostærte

Kagecreme:
– se opskrift under abrikostærte, men tilsæt 1 spsk Amaretto til sidst

Derudover:
ca. 350 g blommer (disse var fra froost)
3-4 spsk rørsukker
mandelflager

Når du har bagt og afkølet tærtebunden, fordeler du den afkølede creme ud over den. Rør blommerne sammen med sukkeret og lad det stå lidt. Bruger du friske blommer, kan du evt. skære dem i mindre stykker og koge dem i kort tid sammen med sukkeret, inden du fordeler det ud over tærten. Pynt med mandelflager.