Middelaldertærte med tørrede frugter samt ostetallerken

Middelaldertærte med tørrede frugter samt ostetallerken

Så er vi næsten ved vejs ende i beskrivelsen af den fem retters middelaldermenu, som jeg serverede i onsdags. Se de foregående dages indlæg, hvis du vil se resten af menuen.

Til dessert fik vi denne enkle men kraftige middelaldertærte med tørrede frugter. Jeg havde skelet lidt til flere forskellige middelaldertærter med tørrede frugter, og jeg endte med at lave fire minitærter, så retten var lettere (og pænere) at portionsanrette.

Middelaldertærte med tørrede frugter

4 personer

Mørdej:
150 g hvedemel
100 g smør
0.25-0.5 dl vand

Fyld:
1 dl figner
1 dl dadler
1 dl korender
1 dl rosiner
2 dl dessertvin
et lille drys af hhv. muskatnød, nelliker, kanel og salt
2 spsk kraftigt farvet safranvand*

*drys ½ tsk safran i en lille kop og hæld 2 spsk kogende vand over. Lad det trække i en halv time

Smuldr smørret i melet og saml det med vand, så du får en kugle dej. Læg den i køleskabet et kvarter, inden du ruller den ud på et meldækket bord og fordeler dejen i fire små tærteforme – gerne den slags, hvor bunden let kan tages ud. Bag tærterne ved 180 grader i ca. 15 minutter. Lad dem køle lidt af, inden du pensler dem med safranvand.

Kog fyldet i en gryde i et kvarters tid og lad det køle af. Fordel fyldet oven på tærterne og servér dem.

Note: Denne middelaldertærte er en solid sag. Fyldet har en god, kraftig smag, som er perfekt her om vinteren. Prøv i øvrigt at lave dem dagen før. Middelaldertærte bliver kun bedre af at trække smag i en dags tid, inden den serveres.

 

fladbrød, pandebrød, brød, middelalderbrød, ølandshvedemel, rugmel, æg

I middelalderen sluttede man (et finere) måltid af med osten – og ikke med desserten som i dag. Faktisk er det ret smart, for osteelskere som jeg kan så guffe løs af ostedelikatesserne uden at skulle gemme plads til desserten.

Jeg har set flere middelalderbrød lavet som fladbrød, så det gjorde jeg også. Disse brød er kun interessante i kort tid efter, at de er bagt, så lad være med at bage dem flere dage før.

Middelalderbrød

7-8 stk.

2 dl ølandshvedemel
2 dl rugmel
1 æg
lidt salt
væde nok til at samle dejen
lidt smør til at stege brødene i

Rør melet sammen med lidt salt og rør derefter æg og lidt vand ud i melet. Ælt blandingen og tilsæt mere vand, indtil du har samlet blandingen til en dejkugle. Del dejen i 7-8 mindre kugler og tryk dem flade, inden du steger dem på en pande i lidt smør.

Note: Meget simple brød, som måske ikke er den store kulinariske oplevelse, men hvor kombinationen af smør og ølandshvede alligevel hiver flere points hjem.

Brødene skulle selvfølgelig også serveres sammen med ost og marmelade, så der kom gedeost, brie og Prima Donna på bordet (sidstnævnte er ikke just en middelalderost, men den er et sikker hit på et ostebord), og jeg fandt kvædemarmelade og hybenmarmelade (sidstnævnte købt på Kulinarisk Sydfyn i sommers).



12 thoughts on “Middelaldertærte med tørrede frugter samt ostetallerken”

  • Man kan vist konkludere, at maden i middelalderen for os i dag er mere kuriøs end noget, vi vil tage op og bruge i vores hverdag? Men det har været sjovt at se, hvad du viser!

    • Ikke nødvendigvis, men de helt simple retter (såsom stegt lammekølle) har jeg bevidst undgået, da det ligner nutidens mad for meget 🙂

  • Sjov idé du har taget op. Og middelalder eller ej, så er Prima Donna en skøn ost. Gedeost var nok de første oste man fremstillede – langt før Middelalderen. Sjovt at tænke på!

    • Lige præcis – gedeost var nemlig en af de oste, man kunne få dengang (der er til gengæld tvivl om, hvorvidt man spiste kødet i middelalderen, eller om man kun holdt geder pga. mælken).

  • Hold da op, en menu! Den må have været meget tidkrævende. Det ser lækkert ud, altsammen!
    Til vores sølvbryllup fik vi middelaldermad på grove trætallerkener og ved renskurede langborde. Musikken var på plads, Duo al Dente, og kædedansen efter middagen ligeså. Det hele foregik på Borgen i Legoland.
    God onsdag!

    • Det var såmænd ikke så galt – gik i gang kvart over fem, og gæsterne kom kl. 19. Der manglede jeg kun at lave hovedretten 🙂

      Det lyder spændende og hyggeligt med sådan et middelalderbryllup! Jeg overvejede også det tema, dengang gemalen og jeg blev gift, men vi endte med noget helt andet 🙂

    • Thank you very much! Om lidt vil jeg blogge om den lagkage, som jeg medbragte til en fødselsdag i søndags… med hvid chokolade – lige noget for dig 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *