Hjemmelavet agurkesirup

agurkesirup, agurk, rørsukkerI sommerferien kastede gemalen sig over et sjovt projekt, som jeg fulgte spændt med i – nemlig hjemmelavet agurkesirup. Han afprøvede to forskellige metoder, og begge resultater blev ganske vellykkede.

Agurkesirup – version 1

½ agurk, skrællet og skåret i mindre stykker
1½-2 spsk sukker – vi brugte rørsukker, men du får en pænere farve med hvidt sukker

Put agurkestykkerne i en pose sammen med sukker. Lad det trække i et par timer, indtil sukkeret er opløst og har trukket agurkesaft til sig. Hæld den færdige sirup på en skoldet flaske og opbevar det i køleskabet. Denne version kan nok holde sig i en uges tid.

Agurkesirup – version 2

½ agurk, skrællet og skåret i mindre stykker
1 dl vand
1 dl sukker – vi brugte rørsukker, men du får en pænere farve med hvidt sukker

Hæld agurk, vand og sukker i en kasserolle og varm det langsomt op. Når det begynder at koge, tager du kasserollen af varmen og lader væsken køle af. Si indholdet af kasserollen og pres det sidste saft ud af agurkestykkerne. Hæld siruppen på en skoldet flaske og sæt den i køleskabet. Kan sandsynligvis holde sig længere tid end den første agurkesirup.

Hvad bruger man agurkesirup til?
Vi har brugt de to versioner til nogle gin & tonics. Den første version er den sødeste, men man kan dog sagtens smage agurken. Den anden version har en lidt friskere og mere ‘grøn’ smag.

Til en gin & tonic brugte vi:

2 cl agurkesirup
4 cl gin
6 cl tonic

agurkesirup, agurk, rørsukker

Letbitter citrusmarmelade

citrusmarmelade, citronmarmelade, appelsinmarmelade, marmelade, citroner, appelsin, rørsukkerI går bloggede jeg om en lækker citrusdrik, og i dag fortæller jeg om, hvordan jeg bruger resterne fra den opskrift til at lave denne letbitre citrusmarmelade. Se, det er et rigtigt Stop-spild-af-mad-projekt!

Til denne citrusmarmelade skal du bruge de kogte skaller samt den blendede pulp fra citrusdrikken. Derudover skal du bruge 2½ dl rørsukker og 2 dl vand.

Hak de kogte citrusskaller fint og hæld dem i en gryde sammen med den blendede pulp, rørsukker og vand. Bring det i kog og lad det småsimre under låg i ca. 45 minutter. Husk at røre i det et par gange undervejs. Hvis det er ved at koge tør, tilsætter du blot lidt mere vand.

Hæld din citrusmarmelade på skoldede glas og vupti – så har du en dejlig marmelade til næste ostemad (eller hvad du nu vil bruge den til).

Note: En god og forholdsvis intens citrusmarmelade med letbitter smag. Bitterheden kan variere – det kommer an på hvor meget af den hvide hinde fra citrusfrugterne, som du vælger at bruge.

Hjemmelavet tyttebærgelé

tyttebærgelé, gelé, syltning, tyttebær, rørsukker, husblasTyttebærgelé er oplagt at lave i forbindelse med mit gelé-benspænd – også selvom det faktisk ikke var min førsteprioritet. Jeg havde oprindeligt planer om at lave ribsgelé, men da jeg var udgået for ribs og ikke kunne finde det i supermarkedet, købte jeg i stedet nogle frosne tyttebær, for ligesom ribs er de ikke specielt søde, og så har de samtidig en smuk rød farve. Perfekt til julebordet!

Tyttebærgelé
1 glas

100 g tyttebær
1½ dl rørsukker
2 dl vand
2 blade husblas

Læg husblassen i blød i koldt vand i ti minutter. Hæld de øvrige ingredienser i en kasserolle og varm det op. Lad det småsimre i ca. 10 minutter og husk at røre det flere gange undervejs. Hæld det gennem en si og smelt derefter husblassen i den røde tyttebærsaft. Rør grundigt rundt i det, inden du hælder det på et skoldet glas. Sæt det i køleskabet i nogle timer, og vupti – så har du et glas hjemmelavet tyttebærgelé.

Note: En mild og semisød tyttebærgelé med let syrlighed og en virkelig flot julerød farve. Servér den gerne som tilbehør til kødretter – især andesteg vil den være god til. 

Syltede kvæder

syltede kvæder, syltning, æbleeddike, æblemost, rørsukker, sennepskorn, kardemomme, citronerHvert efterår køber jeg kvæder for at bruge dem til kvædemarmelade eller kvædebrød. I år fik jeg dog lyst til at supplere det med et nyt eksperiment – nemlig syltede kvæder. Jeg fandt en opskrift hos FamilieJournal, men skruede dog op for både æblemost og krydderier.

Syltede kvæder
2 mediumstore glas

750 g kvæder – ca. 3 stk
1 dl æbleeddike
2½ dl æblemost
300 g rørsukker
1 tsk hele sennepskorn
4 kardemommekapsler
skallen af ½ økologisk citron

Vask kvæderne og del dem i 8 både. Pas på – kvæder er ofte meget hårde at skære i. Fjern kernerne. Hæld æbleeddike, æblemost, sukker og krydderier i en gryde og bring det i kog. Put kvæderne i væsken og lad dem småsimre i 35-45 minutter, indtil de er møre. Læg de syltede kvæder i skoldede glas og fordel væsken i glassene. Stil dem på køl, indtil du skal bruge dem.

De syltede kvæder kan bruges som tilbehør til vinterretterne og passer især godt til and, svinekød og vildt.

Hjemmelavet tomatrelish

tomatrelish, tomater, sennepskorn, rørsukker, eddike, korianderfrø, fennikelfrø, peberEn af mine madglade kolleger fortalte mig for nylig om en tomatrelish, hun havde lavet, og hun solgte den så godt, at jeg bad om opskriften. Her var gode råd dyre, for hun havde ikke en præcis opskrift men mere en løs vejledning. Jeg legede derfor lidt videre med mængderne og tilføjede også nogle peberkorn. Så kunne jeg nemlig også bruge de sidste tomater på vores tomatplanter.

Du kan spise tomatrelish som tilbehør til varme retter, men jeg forestiller mig, at det også vil være godt til et tapas- eller ostebord.

Tomatrelish
2 glas

500 g små gode tomater – gerne halverede
250 g lagereddike
150 g rørsukker
1 tsk sennepskorn
1 tsk korianderfrø
1 tsk fennikelfrø
1 tsk peberkorn

Hæld alt undtagen tomater i en gryde og bring det i kog, indtil sukkeret er opløst. Skru ned for varmen og hæld tomaterne i. Lad det simre i fem minutter. Fisk tomaterne op og hæld dem i skoldede sylteglas. Lad væden simre videre i fem minutter og hæld det så over tomaterne. Lad din tomatrelish køle helt af og opbevar den i køleskabet.

Note: En sødmefuld tomatrelish, der er tilpas krydret. Jeg tror, jeg vil prøve den til simreretter eller måske til næste gang, jeg laver osteanretning.