Syltede rødbeder

Syltede rødbeder

Jeg har fået hjemmesyltede rødbeder lige fra barnsben, men indtil for få dage siden har jeg aldrig prøvet at lave det selv. Nu syntes jeg dog, at det var på tide, for sådan et par skiver syltede rødbeder gør sig rigtig godt på en leverpostejmed – eller hvad med en andeleverpostejmad – og dem får man jo kværnet nogle stykker af om året, når man bor i Danmark.

Nedenstående er en sammenblanding af en håndfuld opskrifter, jeg har skimmet på nettet, kombineret med gode råd fra barndomshjemmet.

Syltede rødbeder

3 glas

1 kg rødbeder, samme tykkelse
2 tsk salt
½ l eddike
ca. 200 g sukker
2 stjerneanis
10 peberkorn
3 hele nelliker
3 skiver frisk peberrod

Skrub rødbederne godt (må ikke skæres i) og kog dem med et par tsk salt i ½-1 time afhængig af tykkelsen på rødbederne. Hæld vandet fra og hæld godt med iskoldt vand ud over rødbederne. Lad dem stå i vandet, til de er lune, og gnid derefter skrællen af rødbederne. Skær dem i skiver og læg dem i skoldede glas med en skive frisk peberrod i hver. Bring eddike og sukker i kog og tilsæt derefter resten af krydderierne. Hæld den kogende eddike ud over rødbederne og sørg for, at væsken dækker helt.

Stil glassene køligt.

Note: De syltede rødbeder er nu testet på et stykke brød med paté, og jeg må sige, at det faldt ganske heldigt ud. At tilsætte nelliker var et råd, jeg læste et sted, og jeg troede egentlig ikke, at de ville gøre så meget forskel, når der var så få af dem, men jeg syntes, de gav et godt pift til smagen og var med til at give lidt ‘kant’. Jeg tror bare, jeg holder mig til hjemmesyltede rødbeder fremover – de er superlette at lave og smager simpelthen så godt.



38 thoughts on “Syltede rødbeder”

  • Ja det ser jo nemt ud, og så er fordelen også at man kan bestemme smagen selv 🙂
    Jeg er også begyndt at sylte agurkeskiver med chili (til både leverpostejmaden, burger, hotdogs osv.), og det er jo så pærenemt at jeg aldrig kommer til at købe et glas igen – håber jeg…

  • Heidi – ganske rigtigt! Chili lyder også som en spændende variant – træder den meget igennem smagsmæssigt? Jeg burde også snart få syltet agurkeskiver – dem elsker jeg nemlig endnu højere end rødbeder! 😀

  • Den træder i hvert fald så meget igennem at de bliver pænt stærke, dem jeg laver – men det kan vi godt lide 🙂
    Og man kan jo selv justere, alt efter hvilken type chili, og hvor meget, man bruger.

  • Udover at man skal pakke køkkenet ind i film, da alting jo ellers bliver lilla, mener jeg også at rødbeder er det nemmeste at sylte – og resultatet er jo vildt meget bedre end alle industri-produkterne 🙂
    @Heidi: Godt tip med agurkeskiverne, det må prøves.

  • Heidi – super! Jeg tror faktisk, at jeg har prøvet at bruge det i en thailandsk agurkesalat, og det gav helt bestemt noget ekstra – så måske jeg bare skal overføre det generelt til agurkesalat, når jeg skal lave det fremover? Jeg kan nemlig godt lide, at smagen liiige får lidt ekstra bid og kraft 🙂

  • Signe – haha, ja man skal passe på, hvad man laver – især når rødbederne skal 'afklædes' efter kogningen – jeg var godt nok ved at smutte dem som mandler flere gange! 😀

  • Min svigermor plejer at sylte med peberrod og det er bare SÅ godt! Tænkte lige i går at jeg skulle have taget mig sammen til at lave nogen, for jeg har nogle rødbeder der skal bruges 🙂

    Mange hilsner
    Birthe

  • Vi syltede også rødbeder for et stykke tid siden, og det var overraksende nemt! Og resultatet var bare fantastisk! Vi havde også tilsat et lille stykke friskopgravet peberrod fra haven – Det gav et ekstra pift, og det skulle i øvrigt også være en gammel tradition at tilsætte peberrod. Vi er snart klar til en omgang nummer to, så vil jeg overveje chili 🙂

  • Uh, det ser altså bare RETTI godt ud, Piskeris 🙂 Glemmer helt at spise leverpostej, nu hvor det rent faktisk er muligt (indtil turen går tilbage til Istanbul efter nytår). Må lige få købt en pakke – og få syltet nogle rødbeder… eller få min søde svigermor til at hjælpe med syltningen!
    Ha' en dejlig søndag 🙂
    Kh. Eva

  • Uhm, hjemmesyltede rødbeder er bare det bedste 🙂

    Jeg kommer også altid nelliker i mine og det har 2 årsager – 1) Det smager godt og bekæmper den fade jordede smag rødbeder godt kan have. 2) Nelliker indeholder en olie der er antiseptisk og hjælper med til at forhindre mugdannelse. Det er at samme grund man tilsætter peberod – som jo så heldigvis også bidrager positivt til smagen 🙂

  • Det lyder vel nok godt, Piskeris – jeg kan huske, at min mor syltede rødbeder, men jeg har ikke prøvet selv, siden jeg gik på husholdningsskole – nu må jeg i gang og med nelliker 😉

  • NYBH – det er i hvert fald en hurtig og god måde at få brugt dem på, og jeg tror, at inden vinteren er ovre, har jeg spist så mange, at jeg er blevet helt lilla! 😀

  • Eva – mange tak! Ja, det er bare om at få det gjort, mens du har adgang til det! Meeen du har nu også mange spændende muligheder, når du er tilbage i Istanbul, så der glæder jeg mig rigtig til, at du slår dig løs 😉

    Det havde jeg bestemt (håber også det samme for dig), men nu er jeg så træt, at jeg trænger til weekend! 😀

  • Ja, hjemmesyltede rødbeder er guf.
    Det lyder spændende med stjerneanis. Her i huset laves rødbederne med peberrod, chili og hvidløg – det smager rigtigt godt.

  • Marianne Sa – jeg plejer at få et glas eller to fra mine forældre denne tid, men i år besluttede jeg mig for selv at prøve at lave dem, og det har jeg bestemt ikke fortrudt! Faktisk tror jeg, at jeg snart skal have lavet et par glas mere, for de svinder godt i glassende 😉

    Det lyder ret spændende med chilien – det må jeg prøve på et tidspunkt!

  • prøv at lave rødbeder med kommen også. lige dele eddike og sukker koges op og kommen koges med de skivede rødbeder og hældes på skoldede og atamonskýllede glas.og tak for nogle spændende sider. gitte marie

  • Hej Gitte Marie!
    Tak for inspirationen. Nu er jeg normalt slet ikke gode venner med kommen, men jeg er alligevel tilpas nysgerrig til at overveje det 🙂

  • Jeg har lige bikset en omgang rødbeder igennem også, men er det kun mig der har liiiidt svært ved at få væden til at række til 3 glas…? Jeg har godt nok brugt små glas og væden fik lov at stå og koge en 5min's tid efter krydderierne var tilsat – hvordan gjorde i andre ?

  • Hej ¤Louise¤!
    Jeg fik det lige akkurat til at række – tror måske jeg fjernede en eller to rødbedeskiver for at få det til at passe. Men der lå de også rødbederne også ret tæt og i forholdsvis smalle glas 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *