Grøn aspargessuppe

grøn aspargessuppe, suppe, vegetarsuppe, forret, vegetar, asparges, fløde, løg, limeblade, timian, citronerJeg forbinder egentlig mest aspargessuppe med suppe lavet på hvide asparges, men man kan jo sagtens lave aspargessuppe på grønne asparges, så det gjorde jeg i dag. Jeg kombinerede nogle fine små grønne asparges, jeg købte i Torvehallerne i går, med nogle mediumstore asparges, jeg købte i supermarkedet i weekenden. Jeg har lidt svært ved at finde grønne danske asparges i år – gad vide, om sæsonen er dårlig pga. vejret?

Grøn aspargessuppe kan laves på mange måder. Jeg har set en del, som laver det på hønsebouillon, men da jeg ville lave en vegetarvenlig udgave, brugte jeg i stedet vand og krydderier. Samtidig valgte jeg at blende mine asparges og beholde grøntsagsfibrene i suppen. Det gør den lidt mere grov og rustik, men til gengæld går intet af aspargesene til spilde.

Vær obs på, at den vægt, der er noteret under asparges i opskriften, er vægten af asparges, når foden ER knækket af – dvs. du skal bruge mere end 150 g grønne asparges til denne aspargessuppe, da du skal knække den nederste, grove del af, inden du begynder på madlavningen.

Grøn aspargessuppe
forret til 2 personer

150 g grønne asparges (uden fod)
et lille løg, hakket
en god klat smør
2 dl vand
tre små friske timiankviste
2-3 limeblade
ca. ½ dl fløde
citronsaft
salt og peber

Skær aspargeshovederne af og læg dem i en lille skål. Overhæld dem med kogende vand og lad dem trække, mens du laver suppen. Svits løgternene i små i en gryde ved mediumvarme et minuts tid. Skær imens dine asparges i mindre stykker og hæld dem i gryden. Lad det simre i nogle minutter og rør jævnligt i det. Tilsæt vand, timian og limeblade og lad det simre i nogle minutter, indtil aspargesene er møre. Tag limeblade og timian op af gryden (medmindre du gerne vil blende dem i suppen – det vil jeg dog fraråde mht. limebladene) og blend indholdet til en jævn aspargessuppe. Smag til med fløde, citronsaft, salt og peber. Hæld din aspargessuppe i to skåle. Lad aspargestoppene dryppe af, inden du fordeler dem i de to skåle med aspargessuppe. Dryp gerne lidt olivenolie over – jeg brugte en dejlig citron-olivenolie, som mine svigerforældre havde med hjem fra ferie for nylig.

Servér med det samme.

Note: Mild og dejlig aspargessuppe, der får et frisk touch af limebladene og citronsaften. Selv suppeskeptikeren, jeg er gift med, så ud til at nyde den.

asparges

Waterzooi – belgisk kyllingestuvning

waterzooi, kyllingestuvning, stuvet kylling, belgisk, kylling, æg, gulerødder, pastinakker, porrer, løg, smør, fløde, timian, laurbærbladeI lørdags havde vi gæster, og her var temaet belgisk mad i anledning af månedens benspænd. Til forret fik vi gratinerede muslinger, og til hovedret fik vi waterzooi, der er en rigtig belgisk klassiker. Waterzooi blev oprindeligt lavet med fisk, men i dag laver mange belgiere den på kylling i stedet. Jeg skelede til en opskrift, jeg havde fundet på Visitflanders, men jeg justerede på en række målene, droppede selleribladene og udskiftede persillerod med pastinakker. Jeg havde ikke kyllingefond på lager, så jeg brugte i stedet flere krydderier under kogningen.

Waterzooi – belgisk kyllingestuvning
5-6 personer

1 stor kylling
2 løg, skåret i tynde både
3 porrer, skåret i skiver
4 gulerødder, skrællet og skåret i skiver
3 pastinakker, skrællet og skåret i skiver
50 g smør
4 laurbærblade
2 spsk timian
2 tsk sorte peberkorn
8 dl vand
3 æggeblommer
1 dl fløde
saften fra ½-1 citron
2-3 spsk persille
salt og peber

Smelt halvdelen af smørret i en dyb pande eller bred gryde og svits grøntsagerne i det. Del kyllingen i 8 stykker og hæld grøntsagerne over i en skål. Brun kyllingestykkerne på skift på panden i resten af smørret og hæld derefter grøntsagerne over. Tilsæt vand, laurbærblade, timian og peberkorn. Læg låg på og lad det simre i 45-60 minutter, indtil kyllingestykkerne er møre. Pisk æggeblommer og fløde sammen.

Tag kyllingestykkerne op af suppen og læg kødet i et ildfast fad med høje sider. Fordel grøntsagerne i fadet. Tag en spiseskefuld af den resterende suppe og pisk det i æggeblandingen. Tilsæt et par spsk mere, pisk godt og fortsæt sådan, indtil du har tilsat al suppen. Smag til med persille, salt, peber og citronsaft, inden du hælder suppen ud over fadet med kylling og grøntsager.

Du kan spise denne waterzooi, som den er, men du kan også spise den sammen med kogte kartofler eller brød.

Note: Waterzooi er en blanding mellem stuvning og suppe. Det er en dejlig mild ret, hvor du samtidig kan få brugt en masse rodfrugter.

Vi drak naturligvis nogle belgiske øl til – vi prøvede blandt andet Hoegaarden, som overraskede mig positivt, en god og fyldig Gulden Draak (en ret heftig sag på 10.5%) og Blond Ename, som gæsterne havde medbragt. Sidstnævnte havde en fin balance og blev – trods en vis sødme – ikke lige så sød som de mere almindelige belgiske øl.

waterzooi, kyllingestuvning, stuvet kylling, belgisk, kylling, æg, gulerødder, pastinakker, porrer, løg, smør, fløde, timian, laurbærblade

Fyldig Mulligatawny suppe

Mulligatawny suppe, suppe, karrysuppe, chili, løg, kartofler, gulerødder, æbler, hønsebouillon, buillon, karry, gurkemeje, hvidløg, ingefær, kardemommekapsler, korianderfrø, røde linser, kokosmælkDa jeg annoncerede mit karry-benspænd for denne måned, foreslog Ostesnak, at jeg skulle lave Mulligatawny suppe – en klassisk suppe, der indeholder karry. Mulligatawny suppe kan laves på mange måder – både med eller uden kød og med ret stor variation i krydderisammensætningen. Én ting er dog sikker – der er karry i.

Jeg kiggede på en række Mulligatawny opskrifter på forskellige udenlandske blogs, inden jeg gik i køkkenet og legede mig frem til denne version. Jeg bør i øvrigt nævne, at jeg ikke er så vild med ‘vandede’ supper, så jeg brugte lidt mindre væske og lidt større mængder grøntsager i denne version. En Mulligatawny suppe er som regel lidt mere ‘vandet’.

Jeg brugte i øvrigt en skøn madras karry, som jeg købte hos ASA i Torvehallerne i efteråret. Den overraskede positivt, så den glæder jeg mig til at lege videre med ved lejlighed.

Fyldig Mulligatawny suppe
2-3 personer

lidt rapsolie
1 løg, hakket
3 fed hvidløg
1 tsk finthakket frisk ingefær
2 tsk madras karry
1 tsk chiliflager
en knivspids stødte nelliker
1 tsk gurkemeje
3 kardemommekapsler
1 tsk korianderfrø
1 gulerod, revet
1 kartoffel, revet
½ æble, skåret i små tern
7 dl hønsebouillon
2 dl kokosmælk
1½ dl røde linser
salt, rørsukker og citronsaft

Hæld olie på en pande og svits løg sammen med hvidløg, ingefær og krydderier. Tilsæt grøntsager og æbletern, hønsebouillon, kokosmælk og røde linser og lad det simre i en halv time. Blend suppen og smag til med salt, citronsaft og evt. lidt rørsukker.

Jeg serverede den med lidt chiliflager på, men om sommeren vil jeg anbefale, at du bruger frisk koriander.

Note: Dejlig fyldig suppe med masser af smag. Nu havde jeg – vanen tro – skruet godt op for flere af krydderierne (herunder karryen – selvfølgelig) og det gav en god, cremet og krydret suppe, som gav varmen.

Fyldig pastinaksuppe med linser

pastinaksuppe, suppe, vegetar, vegetarsuppe, pastinakker, røde linser, linser, fløde, korianderNu hvor vinteren for alvor er kommet, så er der ikke noget så godt som en fyldig, brandvarm grøntsagssuppe! Jeg lavede denne simple men fyldige pastinaksuppe, som selv suppeskeptikeren i huset var ret tilfreds med.

Jeg har før lavet pastinaksuppe – både en udgave med pastinakker og kartofler samt en udgave med pastinakker og blomkål – men i denne udgave er pastinakkerne blevet kombineret med røde linser, hvilket gør suppen mere fyldig og cremet. Suppen blev krydret med lidt stødt koriander, hvilket gav et frisk og kækt pift til smagen.

Fyldig pastinaksuppe med linser
ca. 3 personer

3-4 store pastinakker
2 dl røde linser
vand
1½-2 dl fløde
1½ tsk stødt koriander
salt og peber

Skræl pastinakkerne og skær dem i mindre tern. Skyl linserne i koldt vand. Put pastinakternene i en gryde sammen med linserne. Hæld vand over og lad det koge ved mediumvarme, indtil både pastinakker og linser er møre. Hæld vandet fra – men gem det!! Tag 1 dl af kogevandet og hæld det i gryden sammen med fløde. Blend det til en ensartet masse og tilsæt lidt mere vand, indtil du får den konsistens på suppen, som du ønsker (jeg foretrækker en tyk grøntsagssuppe, men du kan selvfølgelig blot tilsætte mere kogevand, hvis du ønsker en mere letflydende suppe). Smag til med koriander, salt og peber.

Servér din pastinaksuppe sammen med ristede græskarkerner eller evt. lidt dukkah.

Note: En enkel men dejlig pastinaksuppe, som både varmer og mætter godt.

Vegetable Pozole stew – majsstuvning med grøntsager

pozole stew, vegetable pozole stew, majsstuvning, grøntsagsstuvning, vegetar, maiz pozolero, hominy, løg, hvidløg, ancho chili, chili, arbol chili, squash, tomater, grøntsagsbouillon, bouillon, majs, oregano, timian, spidskommen, ølNu bevæger jeg mig atter over i Tex-Mex hjørnet, for denne ret stammer oprindeligt fra Mexico, men serveres også – i en lang række forskellige udgaver – i Texas. Pozole er en form for stuvning eller suppe, som blandt andet indeholder maiz pozolero – eller hominy, som det kaldes i USA. Og hvad er det så? Det er tørrede majskerner, som er tilberedt på en særlig måde (og som ikke kan sammenlignes med de majskerner, du bruger til at poppe popkorn :)). Jeg er aldrig stødt på denne form for majskerner her i Danmark, men jeg købte en pose, da jeg alligevel bestilte nye chiliforsyninger hos Cool Chile Co.

maiz pozolero

Jeg har lagt en teske ved siden af posen for at vise, hvor store majskernerne er…

Jeg kunne ikke rigtig bestemme mig for en bestemt pozole-opskrift, så jeg endte med at skele lidt til ‘Texas Food Bible’ og så ellers være kreativ ud fra de andre opskrifter, jeg havde skimmet igennem.

Vegetable Pozole stew
6-7 personer

100 g tørrede majskerner (maiz pozolero/hominy)
lidt rapsolie
1 stort løg
3 fed hvidløg, finthakkede
1½ spsk tørret ancho chili
½ spsk tørret arbol chili
300 g gul squash, skåret i små tern
300 g grøn squash, skåret i små tern
4 tomater, skåret i tern
8-10 dl kraftig grøntsagsbouillon
kornene fra 2 friske majskolber
½ spsk oregano
½ spsk timian
½ spsk spidskommen
2 dl øl
salt

Start med at lægge pozole i blød i koldt vand i et døgn. Hæld derefter vandet fra og kog dem i rigeligt vand i ca. 1½ time, til kernerne er møre. Hæld vandet fra.

Hæld en sjat olie i en gryde og svits løg, hvidløg, ancho chili og arbol chili ved mediumvarme. Tilsæt de to typer squash samt tomaterne og lad det stege i 4-5 minutter mere. Hæld pozole, friske majskorn, grøntsagsbouillon, oregano, timian og spidskommen i gryden. Lad det simre i en halv times tid, inden du tilsætter øl. Lad det simre videre en halv time mere. Hvis du ønsker at lave retten som en fyldig suppe, tilsætter du mere vand. Smag til med salt.

Majsstuvningen blev serveret sammen med Texas Brisket – en ganske fin kombination i øvrigt.

Texas Brisket, brisket, oksespidsbryst, grill, røgning, oksekød, bbq, rub, chili, chilipulver, paprika, spidskommen, peber, ahornsukker, salt, sennepspulver, pozole, pozole stew, vegetable pozole stew, majsstuvning, grøntsagsstuvning, maiz pozolero, hominy, løg, hvidløg, ancho chili, arbol chili, squash, tomater, grøntsagsbouillon, bouillon, majs, oregano, timian, øl

Avokadosuppe

avokadosuppe, grøntsagssuppe, suppe, vegetar, avokado, løg, hvidløg, hvedemel, bouillon, grøntsagsbouillon, havremælk, citroner, kokosolieSidste weekend havde jeg besøg af en flok venner – herunder også Vegetarvennen – så vi fik selvfølgelig et par vegetarretter til frokost. Udover jordbærsalaten med koriander og kokos spiste vi også denne avokadosuppe, som jeg fandt inspirationen til hos La Cucina Nada. Jeg udskiftede dog nogle af ingredienserne (så det blev til en vegetarsuppe) samt skruede yderligere op for flere af smagsgiverne, og resultatet blev denne dejlige sommersuppe, som tilmed fint ros fra den mest suppeskeptiske i gruppen :)

Avokadosuppe
let frokostret for 4-5 personer

3 avokadoer
2 løg
2 fed hvidløg
1 spsk hvedemel
8 dl grøntsagsbouillon
saften af en ½ citron
salt og peber
2½ dl havremælk
kokosolie

græskarskud eller ærteskud til pynt

Skær løgene i små tern og steg dem sammen med de pressede hvidløgsfed i lidt kokosolie i et par minutter ved mediumvarme. Pas pas, at løgene ikke bliver brune. Tilsæt melet og rør grundigt, inden du rører bouillonen i. Bring det i kog og lad det simre et par minutter. Skær avocadoerne i tern og hæld dem ned i suppen. Rør citronsaften i og lad det simre videre i ca. 10 minutter. Tag gryden af varmen og blend indholdet – gerne med en stavblender, da det er lettest – inden du stiller gryden tilbage på komfuret. Rør havremælken i. Varm din avokadosuppe op og tilsæt eventuelt lidt vand, hvis du synes, at suppen er for tyk, og smag til med salt og peber samt evt. mere citronsaft.

Avokadosuppe kan serveres kold eller varm med lidt friske spirer eller skud oven på samt med en skive friskbagt brød.

Note: Avokadosuppe er en smuk og cremet suppe, som har et fint touch af avokado i smagen. Jeg havde egentlig planer om at servere min avokadosuppe kold, men det endte med en lun udgave, og det kom jeg ikke til at fortryde – det passede fint som frokostret på en varm sommerdag.

Melon-gazpacho

melon-gazpacho, gazpacho, suppe, forret, tapas, vegetar, netmelon, agurker, chilipulver, chili, rødløgDa jeg lavede gazpacho i sidste måned, overvejede jeg først at vente med at lave retten til denne måned, hvor jeg har tapas-benspænd, men den kolde suppe passede så fint ind i madpakke-benspændet, at jeg holdt fast i min beslutning. Til gengæld har jeg så valgt at lave en ny og anderledes gazpacho – nemlig en melon-gazpacho med agurk og mynte. En frisk lille tapasret, som du også kan bruge som forret eller som læskende mellemmåltid her i varmen.

Melon-gazpacho
1 portion

100 g meget moden netmelon, skrællet
100 g agurk, skrællet – gem skrællen og finthak den
5 friske mynteblade, hakkede
en smule chilipulver
1 tsk finthakket rødløg

Blend melonen, agurken og myntebladene til en ensartet masse. Hæld din melon-gazpacho i et drinksglas eller vinglas. Drys lidt chilipulver i midten og drys lidt af den hakkede agurkeskræl og lidt finthakket rødløg oven på.

Note: Melon-gazpacho er en frisk og dejlig lille ret. Du kan evt. smage den til med lidt salt eller citron. Jeg dryssede chilien på til sidst, så den ikke farvede suppen.

melon-gazpacho, gazpacho, suppe, forret, tapas, netmelon, vegetar, agurker, chilipulver, chili, rødløg