Rodfrugtssuppe med rødbeder

rodfrugtssuppe, vegetarsuppe, suppe, grøntsagssuppe, vegetar, rødbeder, pastinakker, kartofler, løg, bouillon, flødeRodfrugtssuppe er en rigtig stop-spild-af-mad-ret, for her kan du rigtig slå dig løs med alle rodfrugterne i grøntsagsskuffen. Ideen til denne version af rodfrugtssuppe opstod, da jeg havde nogle rødbeder, jeg ville bruge op. De kræver ofte længere kogetid end andre rodfrugter, så jeg kogte rødbederne og stod derefter og stirrede på de små runde størrelser (jeg kan generelt anbefale at købe de runde rødbeder – de har en mildere og knapt så ‘jordagtig’ smag som de billigste aflange rødbeder).

Hvis du vil lave denne rodfrugtssuppe til vegetarer, så brug en grøntsagsbouillon – jeg valgte dog at bruge en oksekødsbouillon, jeg havde på lager i fryseren.

Rodfrugtssuppe
3-4 personer

4 små, runde kogte rødbeder (uden skind)
2 pastinakker, skrællede og skåret i tern
2 store kartofler, skrællede og skåret i tern
1 stort løg, skåret i tern
smør til stegning
½ l bouillon – jeg brugte oksebouillon
2 dl fløde
salt og peber
evt. lidt citronsaft

Topping:
Knust knækbrød – jeg brugte en rest rosmarinknækbrød
lidt ristede fennikelfrø

Smelt smør i en stor gryde og svits derefter løg i et minuts tid. Tilsæt pastinakker og kartofler og lad dem stege med i et minuts tid. Hæld bouillon i gryden, læg låg på og lad det koge i en halv times tid. Tilsæt derefter fløde. Skær rødbederne i mindre stykker og blend derefter din rodfrugtssuppe til en ensartet masse. Stil gryden tilbage på komfuret og varm suppen op. Smag til med salt og peber og evt. lidt citronsaft.

Drys lidt topping oven på din smukke rodfrugtssuppe inden servering.

Note: Denne rodfrugtssuppe var en positiv overraskelse, for selvom rødbedefarven er ret dominerende, så kunne jeg sagtens smage både pastinakker og kartofler i suppen. Jeg var i øvrigt ret vild med den stærke pangfarve, som virkelig lyste op midt i gråvejret – herligt!

Lammesuppe med bønner

lammesuppe, suppe, lam, lammekød, løg, timian, hvide bønnerDa jeg annoncerede mit stop-spild-af-mad-benspænd, nævnte jeg blandt andet, at jeg havde nogle bønner og linser, der skulle udryddes. Dem nåede jeg til i weekenden, hvor jeg brugte hvide bønner i denne lammesuppe.

Jeg elsker at bruge bønner i madlavningen, men det kræver jo lidt planlægning, eftersom tørrede bønner ofte skal ligge i blød i vand i op mod et døgn, inden de skal koge 30-45 minutter. Ikke super smart til travle dage. Men hvis du har mod på lidt planlægning, så kan du bruge et lille trick – nemlig at hælde en hel pose tørrede bønner i en stor skål, hælde koldt vand over og lad dem trække i et døgn. Hæld så vandet fra og hæld de udblødte bønner over i en frostpose og læg dem i fryseren. Næste gang, du så vil bruge bønner i madlavningen, skal du blot tage den mængde op, du vil bruge, og derefter koge dem. Det gør det noget lettere at inkorporere bønner i madlavningen…

Nå, men bønner var ikke det eneste, jeg fandt frem fra gemmerne. Jeg fandt nemlig også en smule lammekød, der var tilbage fra sidste år, hvor vi købte et helt lam (dog parteret). Der var to stykker lammebryst tilbage, og de kunne jo meget passende bruges i en lammesuppe. Stykkerne var meget små – havde de været større, ville jeg have brugt dem til denne opskrift på røgede lammeribben – men i dette tilfælde, hvor knoglerne fyldte mere end kødet, egnede lammebrystet sig glimrende til en lammesuppe i stedet.

Lammesuppe med bønner
2 personer

500 g lammebryst
1 løg, skåret i tynde både
smør til stegning
1 tsk timian
7 dl vand
200 g udblødte men ukogte hvide bønner
salt og peber
2 fed hvidløg

samt evt. lidt frisk timian til at drysse på suppen til sidst

Fjern evt. fedt fra lammebrystet. Smelt smør i en gryde og steg løg og timian ved middelvarme, til løgene er bløde. Tag løgene op, smelt lidt mere smør i gryden og brun kødet. Hæld derefter løg og vand i, læg låg på og lad retten simre i 45 minutter. Tag kødet op og hæld i stedet bønnerne i. Lad det småkoge i yderligere 45 minutter – denne gang uden låg. Mens bønnerne koger, lader du lammebrystet køle lidt af, inden du piller kødet af benene og skære det i mundrette stykker.

Når bønnerne er kogt møre, blender du grydens indhold. Sæt gryden tilbage på komfuret og lad din lammesuppe simre videre ved lav varme. Steg kødstykkerne på en pande sammen med hvidløg. Smag din lammesuppe til med salt og peber og fordel derefter suppen i to skåle. Fordel kødet i skålene og top din lammesuppe med lidt frisk timian.

Note: God fyldig lammesuppe, hvor der er noget at tygge på. Det er en mættende og meget vinteragtig suppe, hvor bønnerne giver en god fylde til retten.

Grøn aspargessuppe

grøn aspargessuppe, suppe, vegetarsuppe, forret, vegetar, asparges, fløde, løg, limeblade, timian, citronerJeg forbinder egentlig mest aspargessuppe med suppe lavet på hvide asparges, men man kan jo sagtens lave aspargessuppe på grønne asparges, så det gjorde jeg i dag. Jeg kombinerede nogle fine små grønne asparges, jeg købte i Torvehallerne i går, med nogle mediumstore asparges, jeg købte i supermarkedet i weekenden. Jeg har lidt svært ved at finde grønne danske asparges i år – gad vide, om sæsonen er dårlig pga. vejret?

Grøn aspargessuppe kan laves på mange måder. Jeg har set en del, som laver det på hønsebouillon, men da jeg ville lave en vegetarvenlig udgave, brugte jeg i stedet vand og krydderier. Samtidig valgte jeg at blende mine asparges og beholde grøntsagsfibrene i suppen. Det gør den lidt mere grov og rustik, men til gengæld går intet af aspargesene til spilde.

Vær obs på, at den vægt, der er noteret under asparges i opskriften, er vægten af asparges, når foden ER knækket af – dvs. du skal bruge mere end 150 g grønne asparges til denne aspargessuppe, da du skal knække den nederste, grove del af, inden du begynder på madlavningen.

Grøn aspargessuppe
forret til 2 personer

150 g grønne asparges (uden fod)
et lille løg, hakket
en god klat smør
2 dl vand
tre små friske timiankviste
2-3 limeblade
ca. ½ dl fløde
citronsaft
salt og peber

Skær aspargeshovederne af og læg dem i en lille skål. Overhæld dem med kogende vand og lad dem trække, mens du laver suppen. Svits løgternene i små i en gryde ved mediumvarme et minuts tid. Skær imens dine asparges i mindre stykker og hæld dem i gryden. Lad det simre i nogle minutter og rør jævnligt i det. Tilsæt vand, timian og limeblade og lad det simre i nogle minutter, indtil aspargesene er møre. Tag limeblade og timian op af gryden (medmindre du gerne vil blende dem i suppen – det vil jeg dog fraråde mht. limebladene) og blend indholdet til en jævn aspargessuppe. Smag til med fløde, citronsaft, salt og peber. Hæld din aspargessuppe i to skåle. Lad aspargestoppene dryppe af, inden du fordeler dem i de to skåle med aspargessuppe. Dryp gerne lidt olivenolie over – jeg brugte en dejlig citron-olivenolie, som mine svigerforældre havde med hjem fra ferie for nylig.

Servér med det samme.

Note: Mild og dejlig aspargessuppe, der får et frisk touch af limebladene og citronsaften. Selv suppeskeptikeren, jeg er gift med, så ud til at nyde den.

asparges

Waterzooi – belgisk kyllingestuvning

waterzooi, kyllingestuvning, stuvet kylling, belgisk, kylling, æg, gulerødder, pastinakker, porrer, løg, smør, fløde, timian, laurbærbladeI lørdags havde vi gæster, og her var temaet belgisk mad i anledning af månedens benspænd. Til forret fik vi gratinerede muslinger, og til hovedret fik vi waterzooi, der er en rigtig belgisk klassiker. Waterzooi blev oprindeligt lavet med fisk, men i dag laver mange belgiere den på kylling i stedet. Jeg skelede til en opskrift, jeg havde fundet på Visitflanders, men jeg justerede på en række målene, droppede selleribladene og udskiftede persillerod med pastinakker. Jeg havde ikke kyllingefond på lager, så jeg brugte i stedet flere krydderier under kogningen.

Waterzooi – belgisk kyllingestuvning
5-6 personer

1 stor kylling
2 løg, skåret i tynde både
3 porrer, skåret i skiver
4 gulerødder, skrællet og skåret i skiver
3 pastinakker, skrællet og skåret i skiver
50 g smør
4 laurbærblade
2 spsk timian
2 tsk sorte peberkorn
8 dl vand
3 æggeblommer
1 dl fløde
saften fra ½-1 citron
2-3 spsk persille
salt og peber

Smelt halvdelen af smørret i en dyb pande eller bred gryde og svits grøntsagerne i det. Del kyllingen i 8 stykker og hæld grøntsagerne over i en skål. Brun kyllingestykkerne på skift på panden i resten af smørret og hæld derefter grøntsagerne over. Tilsæt vand, laurbærblade, timian og peberkorn. Læg låg på og lad det simre i 45-60 minutter, indtil kyllingestykkerne er møre. Pisk æggeblommer og fløde sammen.

Tag kyllingestykkerne op af suppen og læg kødet i et ildfast fad med høje sider. Fordel grøntsagerne i fadet. Tag en spiseskefuld af den resterende suppe og pisk det i æggeblandingen. Tilsæt et par spsk mere, pisk godt og fortsæt sådan, indtil du har tilsat al suppen. Smag til med persille, salt, peber og citronsaft, inden du hælder suppen ud over fadet med kylling og grøntsager.

Du kan spise denne waterzooi, som den er, men du kan også spise den sammen med kogte kartofler eller brød.

Note: Waterzooi er en blanding mellem stuvning og suppe. Det er en dejlig mild ret, hvor du samtidig kan få brugt en masse rodfrugter.

Vi drak naturligvis nogle belgiske øl til – vi prøvede blandt andet Hoegaarden, som overraskede mig positivt, en god og fyldig Gulden Draak (en ret heftig sag på 10.5%) og Blond Ename, som gæsterne havde medbragt. Sidstnævnte havde en fin balance og blev – trods en vis sødme – ikke lige så sød som de mere almindelige belgiske øl.

waterzooi, kyllingestuvning, stuvet kylling, belgisk, kylling, æg, gulerødder, pastinakker, porrer, løg, smør, fløde, timian, laurbærblade

Fyldig Mulligatawny suppe

Mulligatawny suppe, suppe, karrysuppe, chili, løg, kartofler, gulerødder, æbler, hønsebouillon, buillon, karry, gurkemeje, hvidløg, ingefær, kardemommekapsler, korianderfrø, røde linser, kokosmælkDa jeg annoncerede mit karry-benspænd for denne måned, foreslog Ostesnak, at jeg skulle lave Mulligatawny suppe – en klassisk suppe, der indeholder karry. Mulligatawny suppe kan laves på mange måder – både med eller uden kød og med ret stor variation i krydderisammensætningen. Én ting er dog sikker – der er karry i.

Jeg kiggede på en række Mulligatawny opskrifter på forskellige udenlandske blogs, inden jeg gik i køkkenet og legede mig frem til denne version. Jeg bør i øvrigt nævne, at jeg ikke er så vild med ‘vandede’ supper, så jeg brugte lidt mindre væske og lidt større mængder grøntsager i denne version. En Mulligatawny suppe er som regel lidt mere ‘vandet’.

Jeg brugte i øvrigt en skøn madras karry, som jeg købte hos ASA i Torvehallerne i efteråret. Den overraskede positivt, så den glæder jeg mig til at lege videre med ved lejlighed.

Fyldig Mulligatawny suppe
2-3 personer

lidt rapsolie
1 løg, hakket
3 fed hvidløg
1 tsk finthakket frisk ingefær
2 tsk madras karry
1 tsk chiliflager
en knivspids stødte nelliker
1 tsk gurkemeje
3 kardemommekapsler
1 tsk korianderfrø
1 gulerod, revet
1 kartoffel, revet
½ æble, skåret i små tern
7 dl hønsebouillon
2 dl kokosmælk
1½ dl røde linser
salt, rørsukker og citronsaft

Hæld olie på en pande og svits løg sammen med hvidløg, ingefær og krydderier. Tilsæt grøntsager og æbletern, hønsebouillon, kokosmælk og røde linser og lad det simre i en halv time. Blend suppen og smag til med salt, citronsaft og evt. lidt rørsukker.

Jeg serverede den med lidt chiliflager på, men om sommeren vil jeg anbefale, at du bruger frisk koriander.

Note: Dejlig fyldig suppe med masser af smag. Nu havde jeg – vanen tro – skruet godt op for flere af krydderierne (herunder karryen – selvfølgelig) og det gav en god, cremet og krydret suppe, som gav varmen.