Pho med kylling – vietnamesisk kyllingesuppe

pho med kylling, suppe, kyllingesuppe, kyllingebouillon, koriander, mynte, chili, fiskesauce, ingefær, rørsukker, nudler, bønnespirer, basilikum, limeI denne måned skal jeg som sagt lave vietnamesisk mad, og den første ret, der kom på bordet, var pho med kylling. Pho er en vietnamesisk suppe, som kan laves på mange forskellige måder. Den laves typisk med oksekød, men jeg har også set en del udgaver med kylling.

Jeg så en opskrift på pho med kylling hos The Woks of Life, som jeg hentede inspiration i. Jeg skruede lidt op og ned for nogle af ingredienserne. Læg i øvrigt mærke til, at denne opskrift på pho med kylling er hurtig og let at lave, hvis du har (hjemmelavet) kyllingebouillon på lager. I mange opskrifter på pho står der, at det tager flere timer at tilberede, men det skyldes, at i disse opskrifter starter man med at koge kyllingen. Jeg fandt dog blot et par portioner fra fryseren, for jeg koger altid boullion på skroget, når vi har spist kylling.

Pho med kylling
forret til fire personer

1 l kyllingebouillon
et stykke frisk ingefær på størrelse med en hel valnød
en frisk mediumstærk chili, hakket – eller 1 tsk chiliflager
2 spsk fiskesauce
½-1 spsk rørsukker
2 kyllingefileter med skind
salt og peber
lidt rapsolie
200 g pho nudler
80-100 g friske bønnespirer
½ dl friske mynteblade
½ dl friske korianderblade
½ dl friske thai-basilikumblade (en almindelig basilikum kan nok også bruges)
evt. lidt snackpeber skåret i små tern (til pynt)

Hæld kyllingebouillon, ingegæfr, chili, fiskesauce og sukker i en lille gryde. Lad det småsimre i et kvarters tid. Mens det simrer, krydrer du kyllingefileterne med salt og peber og steger dem møre i olie på en pande. Lad kødet afkøle lidt og skær det så i skiver – eller flå det i mindre stykker. Kog nudlerne møre. Hæld vandet fra nudlerne og fordel dem i fire skåle. Smag din pho med kylling til med salt og peber og evt. fiskesauce og fordel den så i skålene. Fordel derefter kyllingekød, bønnespirer og de friske krydderurter. Slut af med at presse lidt limesaft ud over hver skål.

Servér din pho med kylling med det samme.

Note: Mmm! Dejlig frisk kyllingesuppe! Pho med kylling serveres ofte som hovedret, men den kan også sagtens serveres som forret, som jeg gjorde her. De friske krydderurter giver virkelig et godt pift til smagen, og det er en helt perfekt servering til en lun sommerdag.

Flamberet tomatsuppe

flamberet tomatsuppe, forret, suppe, vegetar, vegetarsuppe, tomater, løg, hvidløg, cayennepeber, chili, pernod, pastis, rørsukkerJeg har flamberet en tomatsuppe – sådan i anledning af månedens ild-benspænd. Suppe er ikke lige det oplagte valg, når man taler om flambering, og derfor skulle jeg naturligvis prøve det.

Suppen er lavet på gode, friske tomater. Det lykkedes mig at finde nogle gode marzano-tomater i Irma, men ellers vil jeg normalt anbefale, at du først laver denne tomatsuppe i løbet af sommermånederne, hvor tomaterne er bedst.

OBS – dette er en rimelig intens tomatsuppe, så den skal serveres som forret.

Flamberet tomatsuppe
forret til to personer

400 g gode, friske tomater – gerne marzano-tomater eller cherrytomater – hakkede
½ løg, finthakket
1 fed hvidløg, presset
olie til stegning
½ dl Pastis
1 tsk tørret basilikum
½ tsk tørret timian
en smule cayennepeber eller chili
lidt rørsukker
salt og peber

Hæld olie på en jernpande og varm den op. Svits løg og hvidløg i olien, uden at det tager farve. Hæld Pastis over. Når alkoholen begynder at dampe, tager du panden væk fra komfuret (sæt den gerne på en bordskåner på køkkenbordet, hvor der ikke er køkkenskabe lige oven over) og sæt ild til dampene. Lad det brænde nogle få sekunder, inden du slukker flammerne med et stort grydelåg. Sæt panden tilbage på komfuret og tilsæt nu tomaterne. Drys lidt salt over – det vil hjælpe til at gøre tomaterne møre lidt hurtigere samt basilikum, timian og cayennepeber/chili. Lad tomaterne simre ved mediumvarme, indtil de er bløde. Blend din tomatsuppe kort og smag så til med peber samt lidt sukker – og evt. lidt mere cayennepeber, hvis du ikke synes, at suppen er kraftig nok.

Note: En dejlig kraftig tomatsuppe, der får et snert af lakridsagtig sødme på grund af Pastis. Og ja, jeg indrømmer gerne – det er mest gak og løjer at sætte ild til denne tomatsuppe, men det giver nu en fin smag med det lille strejf af Pastis.

Hvis du gerne vil servere en tomatsuppe med ild i, så skal du vente med at tilsætte Pastis, indtil du skal servere retten. Her skal du varme alkoholen op i en kasserolle, indtil det damper, og så skal du hælde det ud over den varme suppe. Sæt derefter ild til dampene med det samme. Jeg har ikke selv prøvet denne metode, så jeg ved ikke, hvor godt det virker, men sådan ville jeg gribe det an.

Ramsløgssuppe med ristet rugbrød

ramsløgssuppe, suppe, forret, vegetar, ramsløg, rugbrød, fløde, kartofler, løg, hvidvin, bouillonVi havde familien til påskefrokost i søndags, og her startede vi med en lille forårs-forret – nemlig en ramsløgssuppe. Vi har stadig ramsløg i haven, men der er ikke længe til, at sæsonen slutter, så det er bare om at få dem brugt.

Jeg hentede inspiration til retten fra en opskrift på ramsløgssuppe fra et gammelt Spis Bedre-blad. Jeg simplificerede dog retten og udelod nogle ingredienser, men skruede til gengæld op for ramsløg og fløde.

Ramsløgssuppe
forret til 8-10 personer

1 stor bagekartoffel, skrællet og skåret i tern
½ løg, skåret i tern
lidt smør til stegning
1½ dl hvidvin
4 dl vand
4 dl fløde
50 g ramsløg
evt. lidt citronsaft
salt og peber

Tilbehør:
3-4 skiver mørkt rugbrød, ristet og hakket

Smelt lidt smør i en gryde og steg løg og kartoffeltern i det i et par minutter. Tilsæt derefter vin og lad det simre et par minutter. Hæld vand og fløde i gryden og læg låg på. Lad det derefter koge i et kvarters tid. Tag gryden af varmen. Skyl ramsløgene og put dem i gryden. Blend derefter suppen med en stavblender (eller hæld det hele i en blender), og lad så din ramsløgssuppe køle lidt af. Smag suppen til med salt, peber og evt. lidt citronsaft, inden du serverer den sammen med ristede rugbrødstern.

Note: En dejlig frisk ramsløgssuppe, som har en mild hvidløgssmag. Det ristede rugbrød passer rigtig godt til, men servér det eventuelt ved siden af, så du ikke risikerer, at rugbrødet når at blive blødt i suppen, inden gæsterne går i gang med at spise den.

Boller i karrysuppe

boller i karrysuppe, suppe, ris, karry, bouillon, honning, svinekød, æg, hvedemel, pankorasp, ingefær, æble, kokosmælkMånedens første benspændsret er denne fortolkning af boller i karry – nemlig friterede boller i karrysuppe! Jeg har taget den klassiske ret og lavet den om til en forret samt givet den et asiatisk twist. Du kan selvfølgelig også servere den som hovedret, men boller i karrysuppe er mest tænkt som en forret.

OBS – jeg bruger pankorasp i opskriften, hvilket er en asiatisk udgave af rasp. Du kan købe den i asiatiske specialforretninger, men kan du ikke skaffe det, så prøv eventuelt med almindelig rasp i stedet.

Boller i karrysuppe
forret til 3-4 personer

Karrysuppe:
½ dl ris
2½ dl bouillon
3-4 tsk karry
1½-2 dl æbler i tern
1½ spsk kokosmælk-creme
lidt honning
evt. lidt æblecidereddike
salt og peber

Kødboller:
200 g svinekød
½-1 tsk stødt ingefær
salt og peber
½-1 spsk hvedemel
salt og peber

Fritering:
1 æg, pisket
1-1½ dl pankorasp
1 dl hvedemel
½ l rapsolie

Start med at koge risene. De skal koges helt møre. Mens de koger, tager du kødet ud af køleskabet og ordner derefter æblerne. Når risen er kogt færdig, hælder du eventuelt overskydende vand fra og rører karry i risene. Lad det svitse et minuts tid, inden du tilsætter bouillon. Når det kommer i kog, tilsætter du æblerne og lader det simre videre ved lav varme.

Rør nu svinekødet med de øvrige ingredienser og form det til kødboller. De skal være mindre end en hel valnød. Vend først kødbollerne i mel, dernæst i æg og til sidst i pankorasp. Varm olien op i en lille kasserolle. OBS – olien skal være varm, men den må heller ikke blive for varm, så lad være med at have den på den allerhøjeste temperatur. Når olien er så varm, at det bobler omkring træenden af en tandstik, hvis man stikker den ned i olien, så er den klar. Put forsigtigt tre kødboller i olien og lad dem stege i et par minutter, til de er dejligt gyldne på alle sider. Fisk dem op med en hulsi og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle. Læg de næste kødboller ned i olien og fortsæt sådan, indtil alle kødbollerne er stegt.

Blend din karrysuppe sammen med noget af cremen fra en dåse kokosmælk. Tilsæt evt. mere vand eller boullion, hvis du synes, at din karrysuppe er for tyktflydende, og smag så til med honning, æblecidereddike, salt og peber.

Fordel din karrysuppe i mindre skåle og put nogle kødboller i hver lige inden servering.

Note: Nu holder jeg meget af den klassiske boller i karry, men boller i karrysuppe er en stærk konkurrent. Jeg skejede ikke så meget ud mht. det asiatiske twist, da jeg godt ville have, at man stadig kunne genkende den originale ret i denne nyfortolkning, men du er meget velkommen til at skrue op for ingefæren (evt. udskifte den med frisk ingefær) eller bruge mere kokosmælk.

Grønkålssuppe med æbler, spelt og bacon

grønkålssuppe, suppe, vegetarsuppe, vegetar, æbler, grønkål, bouillon, svinekød, bacon, citroner, speltDenne grønkålssuppe er lavet på vinterens sidste rester, for lad os se det i øjnene – foråret er over os, og snart skal vi nyde danske asparges og andet godt! Min grønkålssuppe er lavet på de sidste blade fra grønkålsstokken, et par af de sidste æbler fra vinterlageret, lidt spelt samt en portion bouillon og en rest bacon – begge fra fryseren.

OBS – hvis du holder dig til grøntsagsbouillon og undlader bacon, så kan du sagtens servere denne grønkålssuppe for vegetarer. Så skal du blot huske at smage til med salt til sidst.


Grønkålssuppe med æbler, spelt og bacon

4 personer

200 g grønkål
8 dl bouillon – lavet på enten kød eller grøntsager
2 dl spelt
1 stort madæble, skåret i tern (jeg brugte Belle de Boskoop)
citronsaft
peber

Topping:
1 lille rødt æble, skåret i små tern
3-4 tykke skiver bacon, stegt og hakket

Start med at koge spelten mør – kogetiden står på pakken. Hæld derefter bouillonen i en gryde og varm det op. Når det koger, hælder du grønkålen i. Lad det koge i fem minutter under låg, inden du tilsætter æblet. Lad det koge i fem minutter og hæld så halvdelen af spelten i. Tag gryden af varmen og blend indholdet med en stavblender (eller i en blender). Sæt gryden tilbage på komfuret, hæld resten af spelten i og lad det koge uden låg i ca. fem minutter. Smag til med citronsaft og peber. Hvis du bruger bacon som topping, behøver du ikke at smage din grønkålssuppe til med salt, da baconen er salt nok.

Note: God og mættende grønkålssuppe, som har godt med fylde på grund af kålen og spelten men også en fin sødme fra æblerne, lidt syre fra citronen og salt sprødhed fra baconen. Dejlig vintermad!