Sukkertroldekage

sukkertroldekage, fondantkage, kage, dåbskage, dessert, lagkage, I dag er det Den Store Bagedag. Jeg havde egentlig planlagt at være med på spøgen og bage et eller andet i dag, men da jeg skal bage i weekenden, så bliver mel m.m. først hentet frem i morgen. Til gengæld vil jeg benytte lejligheden til at vise jer denne kage, som jeg lavede til mindstenevøens barnedåb i weekenden. Jeg havde aftalt fyldet (chokoladekage, lys chokolademousse og hindbærmousse) med svigerinden, mens pynten var helt op til mig.

Jeg har ikke lavet fondant-figurer før, så selvfølgelig blev jeg nødt til at prøve det. En del af farverne havde jeg i forvejen, så jeg kunne nøjes med at købe hvid og sort fondant, og så gik jeg ellers i gang.

sukkertroldekage, fondantkage, kage, dåbskage, dessert, lagkage, Jeg brugte en ret stor skål på 28 cm i diameter og med meget buet bund som form – det er en ret let måde at lave en rund kage på. Jeg har før eksperimenteret med det – se blot denne fodboldkage og denne monsterkage, som jeg tidligere har lavet.

Jeg bagte to chokolade-bradepandekager – den ene med spelt- og emmermel, da jeg var løbet tør for hvedemel. Du skal bruge en chokoladebradepandekage, som godt må være forholdsvis blød og fugtig. Jeg kunne desværre ikke finde min yndlingsopskrift og måtte freestyle, men det gik fint. Jeg lavede en chokolademousse af ½ liter piskefløde, som blev pisket til skum og vendt i 420 g smeltet og afkølet lys chokolade. 130 g hakket lys chokolade blev vendt i. Hindbærmoussen bestod af en kvart liter piskefløde, der blev pisket til skum og vendt i 200 g hindbær.

Når kagerne er kølet af, forer du skålen med husholdningsfilm og skærer derefter kagerne i stykker, som du forer skålens kant med – kagestykkerne skal støde tæt sammen, så du må godt mase lidt. Dryp med bærsaft eller alkohol, inden du smører en omgang chokolademousse på kagen. Læg derefter et lag chokoladekage mere, inden du igen smører med hindbær- eller chokolademousse og fortsæt, indtil du løber tør for chokolademousse og hindbærmousse. Brug det sidste chokoladekage til at lægge øverst som et låg på skålen. Mas det forsigtigt ned, så hele kagen bliver presset godt sammen, og dæk kagen med husholdningsfilm og sæt den i køleskabet til næste dag.

Jeg lavede en kakaosmørcreme af 200 g smør, 100 g rørsukker, ½ dl vand samt 1½-2 spsk kakao, hvor jeg kogte rørsukker og vand til en lage (sukkeret skulle kun lige opløses) og lod den afkøle til stuetemperatur. Smørret blev blødgjort og pisket med den afkølede lage, så det blev til en lys og luftig creme. Kakaoen blev pisket i til sidst.

Kagen blev forsigtigt vippet ud på et fad, og overfladen blev smurt med kakaosmørcreme, så de små revner i kagen blev udglattet.

Jeg farvede 800-900 g fondant med grøn pastafarve, men valgte ikke at ælte farven helt ud – jeg ville nemlig gerne have den marmorerede effekt frem, så det gav mere liv på overfladen af kagen.

Jeg pyntede kagen med små sukkertrolde, som jeg havde lavet aftenen i forvejen. Jeg havde en fiks idé om at lave en mark eller eventyrlandskab med små trolde, men jeg grinede alligevel lidt for mig selv, da disse små nuttede væsner dukkede op, mens jeg legede med fondanten. Jeg havde ikke fundet så megen inspiration på internettet, som jeg havde forventet, så jeg legede mig frem til, hvordan de skulle se ud. Sukkertroldene er lavet af sort fondant, hvor jeg har formet små buttede kegler og beklædt dem med tråde, som jeg lavede ved at presse noget sort fondant gennem min reserve-hvidløgspresser (jeg har nemlig ikke så meget fancy kagepyntningsudstyr, så det gælder om at være ekstra kreativ). Trådene blev forsigtigt hæftet på keglerne med enden af en tandstikker. Øjnene slap jeg let omkring, da jeg havde en pakke med sukkerøjne, som jeg blot brugte.

Da det jo var en barnedåbskage, måtte jeg også sørge for noget, der kunne indikere småfolk, og da sukkertrolde jo kommer fra sukkeræg, så blev sådan et selvfølgelig lagt i en lille rede på toppen.

Græsset blev lavet med flormelis rørt med lidt æggehvide og grøn pastafarve, der blev smidt på sprøjtetylle med små huller i, så man kan lave små ‘totter’ med det.

… og så var kagen færdig og klar til servering senere på dagen, hvor de små sukkertrolde vakte stor glæde hos børnene, som spiste dem med fornøjelse! (jeg vil dog fraråde at spise sukkerfigurerne, for fondant smager ikke særlig godt efter min mening).

Et kig ind i kagen. Portionen passer til 35-40 børn og voksne. Er der rester, kan du blende det (helst uden fondanten) og lave romkugler af det.



26 thoughts on “Sukkertroldekage”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *