Stenbiderrogn med rygeost samt grillet lammekølle

Stenbiderrogn med rygeost samt grillet lammekølle

Vi har grillet igen i dag, og dermed satte vi ny rekord – fire grilldage er det blevet til i denne uge. Det er ret tilfredsstillende, for sidste år fik vi slet ikke grillet så mange gange, som jeg havde håbet på.

Vores gæster blev ‘udsat’ for en enkel men lækker forårsmenu, som vi nød ude i det skønne solskinsvejr – stenbiderrogn til forret,g rillet lammekølle til hovedret og forskellige oste til dessert.

Stenbiderrogn med rygeost samt dild-agurkesaft

ca. 5 personer

6 store spsk stenbiderrogn
1 almindelig bøtte rygeost – jeg brugte den fra
Løgismose
2 spsk fløde
1 agurk
1 bundt dild
salt, peber, rørsukker og æbleeddike

Rør rygeost og fløde sammen og vend forsigtigt stenbiderrogn i det. Smag til med salt og peber.

Riv en agurk på den grove side af et rivejern og pres derefter grøntsagskødet over en skål, så du får så meget saft ud som muligt. Gem den pressede agurkemasse til en god gang tzatziki. Blend agurkesaften grundigt med dilden og stil det i køleskab en halv times tid. Hæld dild-agurkesaften gennem en lille si og pres den sidste saft ud af den findelte dild. Smag den filtrerede saft til med æbleeddike, salt og rørsukker.

Anret stenbiderrogn i en skål, hæld forsigtigt dild-agurkesaft ved og pynt med tyndt, mørkt knækbrød (dette indkøbt i Irma) samt lidt dild.

Note: En fin og anderledes måde at få stenbiderrogn på – en fortolkning af den forret, som jeg lavede på madlavningskurset for nylig. Retten kan sagtens bære flere stenbiderrogn – eller alternativt mindre rygeost – da denne udgave er ret cremet, så hvis du er til en mere ‘kompakt’ ret, bør du justere på den del.

grillet lammekølle, grill, lammekølle, lammekød, hvidløg, limoncello, timian, hyldeblomstsaft

Grillet lammekølle

– lammekølle
– ½ hvidløg
limoncello
– salt
– timian
hyldeblomstsaft

Stik en række små lommer i lammekøllen og prop halve fed hvidløg i dem. Læg køllen i et fad og hæld lidt limoncello over. Drys derefter salt og timian over. Hæld et par dl hyldeblomstsaft i fadet og dæk det til med stanniol. Stil fadet i ovnen ved 150 grader og lad den passe sig selv. Jeg havde planlagt at give den 3-3½ time, men den endte med at få 4 timer, og kernetemperaturen nåede op over 90 grader, hvilket den ikke behøvede. Til gengæld var kødet smørmørt, og derfor var det mest for at give en god grilloverflade, at lammekøllen bagefter kom på grillen og fik fem-ti minutter på hver side.

Note: Som sagt behøver lammet ikke at få så lang tid i ovnen – eller også skal det være ved lavere temperatur – men kødet blev meget lækkert.

grøntsagsspyd, champignons, rødløg, peberfrugter

Grøntsagsspyd med mynte

– brune markchampignons
– grøn peberfrugt
– rødløg
– olivenolie
– frisk mynte
– salt

Skær peberfrugten i mundrette stykker og rødløget i både og sæt dem på træspyd sammen med de brune markchampignons. Finthak myntebladene og bland dem med olivenolien. Lad det trække lidt, inden du pensler grøntsagsspyddene med mynteolien og drys lidt salt på. Steg dem på grillen i nogle minutter.

Note: Når du alligevel har tændt grillen, kan du lige så godt udnytte det, og dette er en fin og enkel måde at tilberede grøntsagerne på. Mynten giver et frisk pift og passer godt til lammekøllen, som jeg serverede sammen med mintgelé. Til dessert serverede jeg en række forskellige oste og kiks samt æblemarmelade med kanel.

Jeg glemte i øvrigt at nævne vinene til maden. I lørdags kom jeg i tanke om, at vi manglede en vin til forretten, så jeg kiggede hurtigt på hylderne, da jeg var i supermarkedet. Desværre lød de fleste meget frugtede og søde, men jeg fandt til sidst en Trivento Mixtus Chardonnay Chenin 2010 fra Argentina, som virkede anstændig. Jeg syntes dog stadig, at den var lige lovlig sød, da vi fik den til maden, men omvendt blev retten også lidt sødere, end jeg havde forventet, så de lå ikke nær så langt fra hinanden, som jeg først havde frygtet.

Til lammet fik vi Parrina Rosso Sangiovese 2009, som vinhandleren havde anbefalet mig, da jeg efterspurgte en vin, som passede til påskelammet. Den fungerede fint til retten – var rimelig mild og behagelig – hvilket også var en fordel, da vi sad udenfor og nød påskefrokosten, og så kan en tung vin godt blive lidt for overvældende.



16 thoughts on “Stenbiderrogn med rygeost samt grillet lammekølle”

  • Hvor er den smuk og forårsagtig, din stenbider-agurke-rygeost kreation! – Jeg synes nemt rygeost bliver lidt dominerende, men det her må prøves.
    Hilsner
    Jonna

  • Åh, Piskehaps – det er det pureste guf! Er fuldstændig pjattet med din forret. Stenbiderrogn og rygeost passer virkelig godt sammen.

    Labert lam, lækkert tilbehør 🙂

  • Jonna – mange tak! Rygeosten får også lov til at spille en rolle her, men jeg synes ikke, den er for voldsom (jeg har dog også en vis forkærlighed for rygeost), men ellers skal man blot justere lidt på blandingsforholdet. Jeg kan i øvrigt se, at jeg ikke fik nævnt vinene, vi drak til, i indlægget – det må jeg få tilføjet i morgen tidlig 🙂

  • Malou – taark! Ja, det fandt jeg også ud af – og både stenbiderrogn og rygeost er forårsbebudere hos mig, og det er jo slet ikke så ringe 😉

  • Er man alkoholiker hvis man får lyst til at lave en mojito kl. 06.51 en højhellig søndag morgen efter at have læst om mynte på din blog? 😀

  • Hanne – nej, nærmere en meget festlig person 😀

    Det er i øvrigt en af fordelene ved at dyrke sin egen mynte – sådan en gror så hurtigt, at man 'desværre' bliver nødt til at bruge af den konstant for at holde den nede 😉

  • Det lyder som en helt skøn forårsmiddag, Piskeris! Jeg er pjattet med rygeost og kunne nok finde en måde at snige mig uden om din stenbiderrogn 😉 Ja ja, jeg går helt sikkert glip af noget … 🙂

  • Mmmmhhh, lam! Det ser fantastisk lækkert ud. Jeg har stadig lidt lemoncello fra Rom stående, så måske skal det bruges til en lammekølle smart. Vi købte et økologisk lam til fryseren (ellers har vi lavet vores egne lam) og det var super skønt. Nu har vi snart spist det hele og har nu bestilt to mere! Vores egne lam smagte også helt fantastisk, men vi producere ikke selv mere.

  • Madame – mange tak – vi nød den også i fulde drag. Du kunne jo lave en masse små tern/kugler af agurk (den faste del) og blande med rygeosten?

  • Camilla – stop stands! Gem den limoncello til den kage, jeg blogger om i morgen – den vil du elske, og der skal man bruge citronlikør 🙂

    Hvor plejer I at købe lam? Vi har overvejet at købe et halvt, når vi har tømt lidt mere ud i fryseren.

  • Camilla – tusind tak for linket – det ser spændende ud. Nu må jeg i gang med at tømme fryseren – hvilket dog er besværliggjort efter alt det brød, jeg har bagt de sidste dage 😀

  • Camilla – benspændet for maj har jeg glædet mig til i flere måneder, så det går ikke – men jeg behøver ikke at lave med i flere dage med alle de rester, vi har efter to påskefrokoster 😀

    Jeg tror i øvrigt, jeg vil gøre det til fast påsketradition at lave en kage med citron eller lime i – jeg mener, at jeg lavede en lemon meringue pie sidste år, og jeg synes, det passer godt til årstiden og anledningen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *