Sprængt gråand med rødkålssalat

Sprængt gråand med rødkålssalat

Skal du have and til Mortens aften? Det skal jeg ikke – det fik vi nemlig i går! En lille gråand, der blev taget under kærlig behandling, eftersom vildtkød skal tilberedes lidt mere nænsomt end andre typer kød.

Jeg har før lavet sprængt kalkun i forbindelse med Thanksgiving Dinner, og jeg tænkte, det kunne være interessant at overføre ideen med saltlagen til min ret med gråand. Som sagt så gjort. Jeg kogte en rimelig simpel saltlage, som fuglen fik lov til at hygge sig i et par dage, inden den blev kogt og stegt. Resultatet blev en mør og fin lille andesteg.

Sprængt gråand

2 personer

en lille gråand

Saltlage:
1½ l vand
250 g salt
75 g rørsukker
3 laurbærblade
5 enebær

lidt smeltet smør eller lidt blommesirup

Fjern eventuelle fjerstumper og lignende fra gråanden. Hæld ingredienserne til saltlagen i en gryde og lad det koge op i kort tid. Tag en helt ren dyb skål – skold den evt. først – og læg gråanden i den. Hæld den varme saltlage over, så den dække fuglen, og læg derefter en helt ren (evt. afsprittet) tallerken ovenpå, så den sørger for, at anden er helt dækket af lage. Sæt skålen i køleskabet i to dage.

Tag anden op af skålen og læg den i en gryde. Hæld saltlagen over og lad det simre en times tid. Tag derefter anden op og halvér den. Læg de to halvdele i et fad og hæld 5-6 grydeskefulde af lagen i fadet. Pensl andeskindet med lidt smeltet smør eller evt. blommesirup. Du behøver ikke at salte fuglen – den er allerede saltet pga. saltlagen. Lad anden få 10-15 minutter i ovnen ved 200 grader.

Note: Fin og anderledes måde at få gråand på. Jeg syntes, at sprængningen af kødet fungerede ganske godt og var med til at sørge for, at kødet var ret mørt.

Anden blev serveret med en farverig rødkålssalat. Lige for tiden eksperimenterer jeg med at bruge rødkål til andet end de klassiske (og julede) rødkålssalater, og det kom der denne smukke salat ud af. Den består af fintsnittet rødkål, der er blevet krammet godt i en smule blommesirup og kirsebæreddike, inden jeg vendte en smule grønkål samt hakkede hasselnødder i salaten.



5 thoughts on “Sprængt gråand med rødkålssalat”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *