En sommer som deltidsvegetar

squash, aubergine, basilikumJeg elsker grøntsager. For mig er de en vigtig del af et måltid, og selvom jeg ind imellem godt kan spise et ‘grøntsagsfattigt’ måltid, så ved jeg, at min krop helt klart foretrækker retter, hvor der er godt med grøntsager i. Når mine venner joker med, at de ikke helt ved, om de tør invitere en madblogger til middag (underforstået mig), så plejer jeg at sige, at jeg kan spise næsten hvad som helst, hvis bare der er grøntsager til.

Da jeg sidste sommer havde pasta-benspænd, indså jeg, hvor let det er at lave lækker vegetarmad på sommergrøntsager. Det var egentlig ikke en overraskelse – jeg har før eksperimenteret med både vegetar-benspænd og veganer-benspænd og fandt her frem til en masse skønne og dejlige retter uden kød. Men pludselig indså jeg, hvor lidt jeg egentlig behøvede kødet som en del af sommerretterne. Bevares – når vi rullede grillen frem, kom der næsten altid kød på, og lige præcis ved grillretterne vil jeg næsten altid ty til kødserveringer.

Men en travl hverdagsaften kan jeg sagtens nøjes med lidt pandestegte eller dampede grøntsager vendt med linser, kikærter eller pasta, så det tager jeg konsekvensen af denne sommer, hvor jeg har besluttet mig for, at mindst halvdelen af de retter, jeg laver, skal være vegetariske. Jeps, jeg bliver deltidsvegetar – i hvert fald i eget køkken. Det er ikke sikkert, at alle retterne kommer på bloggen – en del af dem vil nok være gentagelser af de vegetarretter, jeg allerede har blogget om – men jeg skal prøve at huske at smide nogle af dem på bloggen.

Beslutningen om flere vegetarretter bunder dermed i, at jeg elsker grøntsager og ikke, at jeg pludselig ikke vil lave kødretter. Det vil jeg fortsat – bare ikke hver dag. Jeg tog beslutningen allerede i efteråret, men i løbet af de seneste måneder er det åbenbart blevet ret hipt at skære ned på kødet. Det er jo fint, for det er også godt for miljøet, og så er der den bonuseffekt, at jeg også kan være hip (selvom det ikke var tilsigtet :)).

Jeg begynder som deltidsvegetar i juni måned, og så er planen at fortsætte frem til slut-august eller slut-september.

Hvad med dig? Hvad er dine yndlings-sommergrøntsager? Og har du en yndlingsvegetarret?

pastaret, pasta, vegetar, spaghetipande, tomater, æg, oregano, champignons, parmesan

 

 

6 tanker om "En sommer som deltidsvegetar"

  1. Sejt! Det kunne være spændende at læse om efter sommer, om du har kunnet mærke en forskel – og om du måske har lyst til at fortsætte som deltidsvegetar. 🙂

    Jeg har selv været vegetar/pescetar/snydevegetar (afhængig af, hvem man spørger 😉 ) det seneste år, og savner på ingen måde kødet. P.t. overvejer jeg at droppe fisk også; jeg spiser det på samme måde, som jeg tidligere spiste kød – kun sammen med andre, fordi det er mindre besværligt. Derhjemme spiser jeg rent vegetarisk og ofte vegansk. Men både i forhold til dyrevelfærd, klima og min egen sundhed virker fisk efterhånden på samme måde som mig som kød. Det meste fisk bliver produceret under kummerlige forhold i dambrug, der ikke ligefrem gør hverken gode ting for fiskene, klimaet eller min krop.

    • Jeg tror ikke, jeg vil have lyst til at være deltidsvegetar om vinteren. Jeg kan godt lide rodfrugter og kål, men vintersæsonen er simpelthen for lang, og vintergrøntsagerne er for tunge i længden. Jeg spiser dog også vegetarretter om vinteren – bare ikke nær så ofte 🙂

  2. Pingback: Sommerlig kikærtesalat - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

  3. Jeg vil også kalde mig selv deltids vegetar, jeg bor sammen med en mand, der ikke kan forestille sig mad uden kød, eller til nød fisk, så alle måltider uden ham (fx frokost på arbejde) er vegetariske, og jeg siger ofte på fly, konferrencee etc. At jeg er vegetar. Jeg elsker asparges på denne tid, men favoritten er broccoli, dampet eller stegt.

    • Asparges er altså også fantastiske – bare synd sæsonen er så kort.

      Jeg er så heldig at bo sammen med en mand, der godt kan lide grøntsager og som heldigvis sætter stor pris på de vegetarretter, jeg laver (men helt at sige farvel til kødet vil han næppe, og det har jeg heller ikke planer om).

  4. Pingback: Pastaret med ovntørrede tomater og aubergine - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *