Dadel-lakridskugler

lakridskugler, dadler, lakridspulverDisse lakridskugler blev til, da jeg faldt over nogle tørrede dadler i skuffen, mens jeg ledte efter nye projekter til mit stop-spild-af-mad-benspænd. Jeg elsker de økologiske dadler, man kan købe i de store supermarkederne, for dadlerne er dejlig saftige – nærmest cremede – og smager virkelig skønt.

Jeg spiser ikke slik i denne måned, da jeg trængte til nogle uger uden sukker (mon ikke en del har det sådan efter december…), så jeg fik lyst til at eksperimentere med at lave dadel-lakridskugler. Så kunne jeg nemlig samtidig også bruge en rest fint lakridspulver, jeg havde stående.

Dadel-lakridskugler

200 g bløde, lækre dadler – gerne de økologiske fra de store supermarkeder
2 spsk fint lakridspulver
evt. lidt salt

Hak dadlerne og ælt dem sammen med lakridspulveret. Tilføj gerne en lille smule salt – det går godt sammen med den søde lakridssmag. Rul dadel-lakridskugler af massen og put dem i en lufttæt boks, som du sætter i køleskabet. Spis dem, når du har lyst.

Note: Lækre søde lakridskugler med tydelig lakridssmag! Smagsmæssigt mætter de en del, så man behøver ikke så mange på én gang – og det er jo ganske fint, for der er jo reelt set en del frugtsukker i tørrede dadler.

Saltbagte kastanjer

ristede kastanjer, saltbagte kastanjer, kastanjer, snack, saltHvad er et efterår uden kastanjer? Nu er det mest almindelige ikke-spiselige hestekastanjer, jeg støder på, men tidligere på ugen var jeg på jagt efter spise-kastanjer og fandt en håndfuld i Irma. Dem skulle jeg nemlig bruge i forbindelse med denne måneds benspænd, da jeg ville lave saltbagte kastanjer – yay!

Saltbagte kastanjer er yderst lette at lave. Du skal bruge spise-kastanjer og groft salt. Derudover skal du bruge lidt smør og salt til selve serveringen. Som sagt – superlet.

Saltbagte kastanjer
2 personer

ca. 200 g spisekastanjer
2 dl groft salt

Tør kastanjerne af med køkkenpapir. Hæld saltet op i et lille ildfast fad eller skål. Skær et kryds i toppen af hver kastanje – gerne lidt større end dem, jeg skar, for det gør det lettere at skrælle de saltbagte kastanjer bagefter. Tryk kastanjerne ned i saltet og bag dem i ovnen ved 200 grader i 25-30 minutter.

Tag de saltbagte kastanjer ud af ovnen og lad dem hvile i 5-10 minutter. Skræl dem og spis dem sammen med lidt blødt smør og salt.

Note: Mmm! Saltbagte kastanjer smager som en mellemting mellem et sødt bagt brød og varme nødder. En rigtig efterårs-lækkerbisken, som varmt kan anbefales.

ristede kastanjer, saltbagte kastanjer, kastanjer, snack, salt

Halloween-popcorn

Halloween-popcorn, Halloween, popcorn, chokolade, mørk chokolade, krymmel, rørsukker, smør, vanilje, bagepulver, snack, konfektDet er blevet oktober, og det betyder, at jeg snart skal udskifte septembers majs- og græskarbenspænd med et nyt benspænd. Jeg kan dog ikke nære mig og venter en lille smule med oktober-benspændet, for majs og græskar passer jo også rigtig godt til Halloween, og det er det som bekendt i slutningen af oktober måned.

Jeg elsker Halloween og har derfor lavet en del sjove Halloween-retter de senere år – se Halloween-opskrifterne her – og i år er ingen undtagelse. Det er i første omgang blevet til disse Halloween-popcorn, som jeg så på en amerikansk hjemmeside. Jeg ændrede lidt på nogle af målene.

Disse Halloween-popcorn minder lidt om de karamelliserede popcorn, jeg lavede, da jeg havde amerikansk mad-benspænd, men jeg syntes, at den nye karameludgave var lettere at arbejde med.

Halloween-popcorn

30 g poppede popcorn (svarer til 4-5 kopper)
50 g smør
75 g rørsukker
2 spsk ahornsirup
en lille smule salt
½ tsk bagepulver

Pynt:
mørk chokolade
orange/grøn krymmel

Smelt smørret og rørsukkeret i en lille kasserolle og lad det boble i 3-4 minutter. Rør i det med jævne mellemrum. Rør derefter salt og ahornsirup i, inden du tilsætter bagepulver. Hæld sukkermassen over popcornene og sørg for at vende dem grundigt med en grydeske. Hæld popcornene i et smurt ildfast fad og stil det i ovnen i 15-20 minutter ved 175 grader. Tag fadet ud af ovnen og lad popcornene køle af – gerne på et stykke bagepapir, så de ikke klistrer fast i fadet. Smelt lidt mørk chokolade og tegn chokoladestriber på popcornene, inden du drysser farvet krymmel over.

Tadaaa – så har du Halloween-popcorn! Du kan servere dem i et stort fad eller evt. portionsanrette dem ved at fordele dem i papir-muffinforme.

Note: Disse festlige Halloween-popcorn er ret lækre men også temmelig søde, så pas på du ikke får spist for mange (eller at dine børn gør ;)).

Halloween-popcorn, Halloween, popcorn, chokolade, mørk chokolade, krymmel, rørsukker, smør, vanilje, bagepulver, snack, konfekt

Tex-mex partysnack med tortillachips

snack med tortillachips, chips, snack, appetizer, tomater, ketchup, chili, peberfrugt, rødløg, majs, ost, cheddarNu må jeg ikke glemme at bruge majs, som også er en del af månedens benspænd, så de kommende dage vil der komme en række retter med majs. Jeg starter med denne snack med tortillachips, som jeg lavede i går. Skal jeg være helt ærlig, så hører denne snack måske mere ind under tex-mex fremfor mexicansk mad, men uanset hvad er det en herlig servering, som egner sig godt til en fest.

Jeg brugte en god chiliketchup, som gemalen og jeg er blevet ret glade for her på det sidste. Hvis du ikke har en chiliketchup, anbefaler jeg, at du bruger ketchup + lidt chilipulver til disse tortillachips, for chilien giver et dejligt krydret pift til denne snack.

Tex-mex partysnack med tortillachips
ca. 20 stk.

20 hele tortillachips
2 spsk friske tomater, skåret i små tern
2 spsk peberfrugt, skåret i små tern
2 spsk friske majskerner
1 spsk finthakket rødløg
ca. 3 spsk ketchup
lidt chili
friskrevet cheddar – hvad der svarer til ca. 1 dl

Rør tomater, peberfrugt, majs, rødløg, ketchup og chili sammen. Læg dine tortillachips på en bagepapirbeklædt bageplade og fordel blandingen ud over chipsene. Drys lidt revet ost oven på dem og sæt de toppede tortillachips i ovnen ved 200 grader i 5-10 minutter, indtil osten er smeltet og letgylden. Servér dine lune tortillachips med det samme.

Note: Ok, disse tortillachips er faktisk pænt vanedannende! Jeg brugte som sagt en chiliketchup, men har du ikke det, anbefaler jeg, at du bruger almindelig Heinz ketchup samt en smule chili. Chilien giver nemlig et dejligt pift til smagen og passer godt sammen med de søde majs og ketchuppen, så du får toppede tortillachips, der både er søde, sprøde og godt krydrede.

Friteret løg – blooming onion

friteret løg, blooming onion, snack, løgsnack, æg, hvedemel, fuldkornshvedemel, røget paprika, cayennepeber, løgpulver, rapsolieSkal vi ikke lige lade som om, at det stadig er sommer? For et par uger siden havde vi gæster – de selvsamme, der fik kleftiko til aftensmad – og som appetizer fik vi friteret løg – eller blooming onion som serveringen også kaldes. Jeg havde set den syndige sag hos Klidmoster tidligere på sommeren og lod mig inspirere af opskriften, men lavede dog en række ændringer til krydring samt en anden slags dip til denne udgave af friteret løg.

Friteret løg
appetizer til 4-6 personer

2 store løg
2 dl hvedemel
1 dl rasp
1 tsk løgpulver
1 tsk røget paprika
1 tsk sød paprika
1 tsk salt
2 æg
2 dl mælk
0,75 l rapsolie eller anden smagsneutral olie

løgFørst skal du have fat i nogle store løg – som i virkelig store løg! Her har jeg vist størrelsen på det største af de to løg, jeg havde købt – det andet var en smule mindre. Skræl løget og skær toppen af det.

løgVend derefter løget på hovedet, så bunden vender opad. Nu skal det skæres, så der formes løgbåde, der stadig sidder fast på bunden af løgetse fremgangsmåde. Sørg for at skille løgbådene forsigtigt ad – se ovenstående billede – så løget ligner en blomst, der er ved at folde sig ud.

Bland mel, rasp og krydderier i en skål. Pisk æg og mælk sammen i en anden skål. Dyp løget i skålen med melblandingen og sørg for, at melet sætter sig godt fast på løget. Ryst overskydende mel af og dyp det derefter i æggeblandingen. Lad det dryppe af, inden du dypper det en gang mere i melblandingen.

friteret løg, blooming onion, snack, løgsnack, æg, hvedemel, fuldkornshvedemel, røget paprika, cayennepeber, løgpulver, rapsolieHæld olien i en lille dyb kasserolle. Varm det op, indtil olien er så varm, at det syder og bobler, hvis du stikker den ikke-svovlholdige ende af en tændstik ned i olien. Læg løget forsigtigt ned i olien – pas på, hvor det bobler op – og lad det friturestege i 3-4 minutter. Vend det forsigtigt og giv det 3 minutter mere på den anden side. Tadaaa – et stk friteret løg! Tag det op af olien og læg det på et par lag køkkenrulle. Giv det andet løg samme behandling.

græsk yoghurt, creme fraiche, sirup, sød paprika, cayennepeberDu skal selvfølgelig også bruge en dip til friteret løg. Jeg valgte at lave denne semisøde og halvstærke paprikadip. Styrken af denne dip afhænger først og fremmest af den cayennepeber, du bruger. Jeg har lige købt en fra Urtekram, som viste sig at være noget mere hidsig end den, jeg brugte tidligere, så jeg var lige ved at overdosere. Smag dig frem, når du laver dippen, så du ikke pludselig står med en dip, der er for stærk til dig. Du kan i øvrigt med fordel lave denne dip et par timer før, så den kan nå at trække mere smag.

Paprikadip til friteret løg

4 dl græsk yoghurt – eller evt. creme fraiche
ca. 4 spsk sirup
2 tsk sød paprika
1-2 tsk cayennepeber
salt og peber

Rør græsk yoghurt, sød paprika og cayennepeber sammen. Smag til med sirup, salt og peber.

Note: Friteret løg var et hit hos gæsterne, men er det meste friterede mad ikke det? Det er en herlig snack, der egner sig fortrinlig til en grillaften – også selvom friteret løg mætter ret godt – og jeg kan varmt anbefale at lave en halvstærk dip til, for de kraftige krydderier giver et godt modspil til det fede løg.