Fried pickles – friturestegte syltede agurker

fried pickles, friturestegte syltede agurker, syltede agurker, hvedemel, cayennepeber, bagepulver, rapsolie, mayonnaise, chilipulver, chili, ketchup, snackSyntes du, at de friturestegte avokadoer var en sær opfindelse? Well, det er ingenting i forhold til fried pickles aka friturestegte syltede agurker!

Da jeg researchede på denne måneds benspænd, texansk mad, læste jeg en del om friturestegt mad, da dette er ret populært i sydstaterne. Texas er ikke specielt kendt for det, men selvfølgelig har de også deres andel af retter, der er tilberedt i ‘ønskebrønden’, og jeg er stødt på de særeste ting, man kan friturestege, da jeg læste om sydstatsmad. En af de retter, jeg virkelig undrede mig over, var fried pickles. En amerikansk bekendt sagde dog, at det smager godt, og så måtte jeg naturligvis prøve det. De kom derfor på bordet her til aften, da vi havde gæster. Jeg lavede en ret lille portion, da der også var både drink, hovedret og dessert, så du kan evt. overveje at lave en større portion, hvis du vil prøve at lave det.

Inspirationen har jeg fra bloggen Texas Road House at Home, men jeg justerede lidt på mængderne samt ændrede på dippen, der følger med agurkerne.

Fried pickles & dip
2-4 personer

16 skiveskårne syltede agurker (de rillede fra Beavais er gode)
0,75 dl hvedemel
½ tsk bagepulver
½ tsk salt
½ tsk sukker
½ tsk cayennepeber

rapsolie til stegning

Dip:
1 spsk god mayonnaise – helst Hellmann’s
½ spsk Heinz ketchup
1 tsk æblecidereddike
½-1 tsk chilipulver fra supermarkedet
salt
evt. friskrevet peberrod

Lad agurkeskiverne dryppe af. Bland hvedemel, bagepulver, salt, sukker og caynnepeber og vend derefter agurkeskiverne i melblandingen. Sørg for, at skiverne er helt dækkede. Varm rapsolien op i en lille kasserolle. Tjek om den er varm nok ved at stikke den ene ende af en tændstik (den uden svovl) ned i olien. Hvis der straks kommer små bobler omkring tændstikken, så er olien klar. Steg 4-5 agurkeskiver ad gangen og tag dem op af kasserollen, så snart de bliver gyldne. Læg dem til afdrypning på køkkenrulle.

Rør ingredienserne til dippen sammen. Smag til med ekstra chilipulver, eddike og salt.

Note: Denne snack overraskede positivt. Gæsterne kunne godt lide den, og jeg synes egentlig, at kombinationen af det syltede, den fede friture og den cremede dip fungerede fint sammen. Det er ikke noget, man skal spise meget af – det er det simpelthen for tungt og kalorieholdigt til – men den vil være god som en skør appetizer eller sjovt indslag til festen.

fried pickles, friturestegte syltede agurker, syltede agurker, hvedemel, cayennepeber, bagepulver, rapsolie, mayonnaise, chilipulver, chili, ketchup, snack

7 Layered Dip – texansk partysnack

7 layered dip, dip, appetizer, snack, partyservering, refried beans, baked beans, limabønner, bønner, røde bønner, bønnemos, smør, paprika, chili, chilipulver, creme fraiche, ost, cheddar, oksekød, hakket oksekød, hvidløg, tomater, forårsløg, rødløg, løgDa jeg så denne ret i kogebogen ‘Texas Favorites’, hvor den var beskrevet som en meget udbredt servering til fester i Texas, vidste jeg, at den ville jeg prøve! Den kom på bordet i går, da vi havde gæster, og da der var små børn til stede, sørgede jeg for, at retten var mildt krydret.

Jeg har set en lang række udgaver af denne servering, der består af syv lag af forskellige ingredienser – deraf navnet 7 Layered Dip. Retten består som regel af en bund af refried beans (krydret bønnemos), som er toppet med creme fraiche, revet ost og forskellige slags hakkede grøntsager. I denne Texas-udgave er der – selvfølgelig – et lag med hakket oksekød. Er du vegetar, kan du dog udskifte dette lag med grøntsager.

I opskriften, jeg brugte som udgangspunkt, var der brugt guacamole som et af lagene. Det måtte jeg dog udelade, da jeg ikke havde avokadoer på lager, så i stedet lavede jeg et lag med rødløg og gjorde samtidig laget med forårsløg ret tyndt, så løgsmagen ikke blev for voldsom.

Refried beans bliver ofte lavet på pintobønner, men du kan sagtens bruge andre typer bønner. Du kan enten opbløde bønner i vand og derefter koge dem, eller du kan vælge den lette løsning, jeg brugte – nemlig at finde to dåser kogte bønner frem fra gemmerne. Jeg brugte en med baked beans og en med limabønner.

7 Layered Dip
8-12 personer

Bønnemos:
2 dåser kogte bønner – jeg brugte en dåse limabønner og dåse baked beans*
en god klat smør
2 tsk paprika
1 tsk chilipulver fra supermarkedet
salt

Kødsauce:
400 g hakket oksekød
smør til stegning
1 spsk frisk timian
2 tsk sød paprika
1 tsk cayennepeber
2 spsk tomatkoncentrat
salt

400 g creme fraiche 18%
150 g friskrevet cheddar
3-4 tomater, skåret i tern
1 medium rødløg, skåret i små tern
2-3 forårsløg, skåret i tynde skiver

Start med at lave bønnemosen. Dræn bønnerne for vand og skyl dem kort (det behøver du ikke at gøre med baked beans). Hæld bønnerne i en blender og blend dem til en jævn mos – tilsæt evt. ½-1 dl vand for at gøre mosen mere lind. Smelt en god klat smør på en pande og hæld bønnemassen ud på panden. Tilsæt krydderierne og steg bønnemassen i fem minutter, mens du rører i den med jævne mellemrum. Tag panden af komfuret og fordel bønnemassen på serveringsfadet. Lad den køle af, mens du laver kødsaucen.

Kødsaucen laver du på helt almindelig vis. Smelt en klat smør i en gryde og tilsæt derefter paprika og cayennepeber. Lad det stege i 20-30 sekunder, inden du tilsætter kødet. Brun det hakkede oksekød, inden du tilsætter timian og tomatkoncentrat. Lad det simre i fem til ti minutter og smag så til med salt. Brug gerne flere krydderier, hvis retten kun er til voksne. Tag gryden af varmen og lad den køle af, mens du hakker grøntsagerne.

Fordel kødsaucen jævnt ud over bønnemosen. Top det derefter med creme fraiche og derefter med revet ost, tomattern, rødløgstern og hakkede forårsløg.

Servér din 7 Layered Dip med tortilla chips – du skal bruge 1½-2 poser til ovenstående portion.

7 layered dip, dip, appetizer, snack, partyservering, refried beans, baked beans, limabønner, bønner, røde bønner, bønnemos, smør, paprika, chili, chilipulver, creme fraiche, ost, cheddar, oksekød, hakket oksekød, hvidløg, tomater, forårsløg, rødløg, løgFadet sættes på bordet, og derefter snupper gæsterne blot en tortilla chip og ‘graver’ i kanten af dippen, så man får lidt af alle lagene på chippen, inden den spises.

amerikanske sodavandOg hvad drak vi så til? Vi drak sodavand – deriblandt ovenstående, som jeg havde fundet i Superbest. I USA er der mange sære sodavand, som jeg også har skrevet om før, og det er da skægt at prøve disse versioner, men nøj hvor er de også hvinende søde – og mærkelige!

Hjemmelavede flæskesvær

flæskesvær, flæsk, svinekød, svinehud, svin, snack, svinebolsjer, flæskechips, saltHjemmelavede flæskesvær er utrolig lette at lave, og så passer de fint som snack, hvis du lever efter LCHF-principperne.

Vi købte for nylig en halv gris fra Per’s Griseri, og den delte vi med svigerforældrene. Da vi hentede kødet, viste det sig, at vi også fik svinehuden med, så pludselig stod vi med adskillelige kilo svinehud, og hvad er så mere oplagt end at lave flæskesvær? Der kom derfor hjemmelavede flæskesvær på bordet inden aftensmaden, da vi fejrede Sct. Hans med grillet kamsteg og jordbær med mascarponecreme.

Jeg har tidligere blogget om, hvordan du laver hjemmelavede flæskesvær, men herunder er en mere udførlig guide:

flæskesvær, flæsk, svinekød, svinehud, svin, snack, svinebolsjer, flæskechipsDu starter med at tage et stykke fersk svinehud. Hvis du ikke lige har mod på at købe halve eller kvarte grise, så bør du også kunne få din slagter til at bestille det hjem til dig.

flæskesvær, flæsk, svinekød, svinehud, svin, snack, svinebolsjer, flæskechipsHuden skæres i strimler. Sørg for at fedtlaget er 1-1½ cm tyk.

flæskesvær, flæsk, svinekød, svinehud, svin, snack, svinebolsjer, flæskechipsHæld strimlerne i en gryde og kog dem i ca. 20 minutter. På det tidspunkt har de et mere gennemsigtigt skær.

flæskesvær, flæsk, svinekød, svinehud, svin, snack, svinebolsjer, flæskechipsHæld vandet fra gryden og læg flæskestrimlerne på en bageplade med bagepapir. Dup flæskestrimlerne tørre. Hvis du opdager, at en eller flere flæskestrimler har et for tykt fedtlag, er det let at skære det overskydende af. Vend strimlerne i groft salt.

Steg flæskestrimlerne i ovnen ved 220 grader i 20-25 minutter. Sørg for at vende dem flere gange undervejs samt hæld fedtet fra. Når sværene er sprøde, skal de tages ud og afkøle på fedtsugende papir. Drys evt. sværene med krydderier, mens de køler af.

Note: Rigtig hyggelig og mættende snack. Prøv gerne at lave en kæk dressing eller dyppelse til – for eksempel på rygeost, der kan bryde den fede smag fra sværene.

flæskesvær, flæsk, svinekød, svinehud, svin, snack, svinebolsjer, flæskechips

Hjemmelavede røgede mandler

røgede mandlerTilbage til månedens benspænd. Her er en meget let opskrift på en af mine yndlingssnacks – saltede, røgede mandler. Inspirationen fik jeg fra en artikel i Politiken, som min svigermor gav mig for nylig, men jeg ændrede lidt ved blandingsforholdene, da jeg godt ville have mandlerne mere salte end den oprindelige opskrift.

røgsmuldTag først en tykbundet gryde og hæld en spsk fint røgsmuld i bunden. Stil den på komfuret og skru helt op for varmen.

mandlerHæld ca. 125-150 g mandler i en si. Sæt sien ned i gryden, når røgsmulden begynder at afgive røg, og sørg for at dække gryden til, så røgen ikke slipper ud. Lad det stå i ca. to minutter, inden du tager gryden af komfuret og løfter låget. Husk at tænde emhætten inden, så røgen kan komme ud af køkkenet hurtigst muligt!

fugtede mandlerBland 1½ spsk salt i ½ dl vand grundigt og vend mandlerne i det. Hæld mandlerne i et ildfast fad og stil det i ovnen i 15-20 minutter ved 150 grader. Sørg for at vende mandlerne med jævne mellemrum, så de tørrer lige hurtigt og får nok salt.

Note: Dejlige saltede mandler med en fin røgsmag – og superlette at lave.

Sjove og dejlige oste på ostebordet

osteJeg synes ikke, at I skal snydes for et glimt af de oste, som vi spiste som den femte og sidste ret til gemalens fødselsdag sidste lørdag. Jordskokkesuppen, hjortelasagnen, den langtidsstegte lammekølle samt dessertlasagnen er allerede beskrevet.

Den grønne pesto-ost fandt jeg på tilbud i supermarkedet, mens resten af ostene blev købt hos den lokale ostepusher. Den blev til en lækker rødkitsost (i forgrunden), som ikke var lagret så længe og derfor kunne spises af de fleste. Bagerst lå en ‘gammel gouda’, som ekspedienten kaldte den. Smagsmæssigt mindede den meget om Prima Donna, men den havde en smule mørkere og knapt så salt smag. Lidt nøddeagtig og meget lækker. Ved siden af den lå en røget cheddar, og for os, der godt kan lide røget ost, så var det en rigtig lille pleaser.

to oste mereVed siden af ostebrættet havde vi to oste mere. En supersyndig og rimelig kraftig hvidløgsost, som i øvrigt blev brugt som smørelse et par dage efter, da jeg lavede en sandwich med resterne af lammekøllen. Nåja, og så skulle jeg da selvfølgelig også finde på noget skørt, så da jeg faldt over en lakridsost, så skulle den da prøves! Den smagte egentlig ganske fint – god og tydelig lakridssmag – men den havde ikke særlig meget med ost at gøre.

Sammen  med ostene fik vi tynde kiks samt kvædemarmelade, hybenmarmelade og vindruer.

Test af olivenolier og tapenade

For et par uger siden blev jeg kontaktet af Gaea, der spurgte, om jeg ville prøve deres olivenolier, og da det lod til at være ganske lødige produkter, så takkede jeg ja.

De nøjedes dog ikke med det – jeg fik tilsendt tre forskellige slags olivenolier, to slags oliven, et glas oliventapenade og et glas tomat bruchetta.

To flasker olivenolie blev åbnet et par dage senere, da vi havde besøg af vores venner, der pt. bor i Italien, for de er trods alt udsat for god olivenolie i det daglige, så det kunne være sjovt at høre deres mening om olierne.

De syntes dog, at olierne var lige lovlig milde – faktisk kunne de bedst lide den olivenolie, som jeg købte, da jeg var til Kulinarisk Sydfyn – men jeg syntes, at Kalamata D.O.P. havde en god, kraftig smag med tydelige toner af peber. Sitia, Crete D.O.P. var til gengæld lige lovlig vag til min smag – jeg havde forventet mere power – men som en mere neutral og mild olivenolie er den udmærket. Den sidste flaske, Kritsa, mangler jeg som sagt at smage, men jeg nænner simpelthen ikke at have gang i mere end tre flasker olivenolie på én gang, for ellers når jeg ikke at bruge dem, mens de stadig smager af noget.

Oliventapenaden overraskede positivt. Tapenade er jo ret let at lave selv, bare man har en håndfuld gode oliven – jeg har for eksempel lavet denne tapenade på et tidspunkt – men denne her havde en dejlig grov struktur og med tydelig olivensmag. Jeg brugte den til at blande med lidt creme fraiche 18%, da vi for nylig var i sommerhus – der hvor vi også holdt portvinsmiddag - og det var en perfekt creme at putte oven på de finske rugskorper, som jeg havde medbragt. I det hele taget er tapenade rigtig godt at bruge til dipper og dressinger, og den fra Gaea er ganske glimrende, hvis du ikke har lyst til selv at lave tapenade.

… og ellers har jeg pt. mest brugt olierne til salater – enten alene eller i dressinger – men jeg har nu også planer om at lave et par ting mere af dem, når jeg får lidt mere tid. Selvom Sitia ikke er så kraftig, så er der et par ting, jeg overvejer at lave, hvor en mild olivenolie vil passe fint ind. Mere om dette i nærmeste fremtid.

Krebsehalemousse og pjattet ret med rejer

krebsehalemousse, krebsehaler, hapsere, appetizers, snacks, velkomstsnacks, kiksI tirsdags havde vi besøg af min Onkel Rejsende Mac og hendes kæreste, og da de er foodies ligesom os, så kunne jeg ikke nære mig og rystede en masse retter ud af ærmet. I dette indlæg fortæller jeg om appetizer og forret, og i morgen følger resten af menuen.

Vores gæster skulle selvfølgelig have glæde af månedens benspænd, så vi startede med en lille kæk appetizer, som bestod af fiskeformede kiks toppet med krebsehalemousse og små dildkviste.

Krebsehalemousse
nok til appetizers til fire personer

125 g krebsehaler, drænede
2 spsk creme fraiche
salt og peber
½-1 tsk fintrevet skal fra øko-citron

pynt: frisk dild

Alle ingredienser blendes, og moussen smages til. Put den på små kiks og top hver kiks med frisk dild. Denne mousse er ret blød, da jeg skulle bruge den til meget små serveringer. Hvis du vil portionsanrette krebsehalemoussen i stedet, vil jeg anbefale dig at fordoble ovenstående portion og røre den med 2-3 blade husblas, som du inden har lagt i blød i ti minutter, inden du har smeltet dem forsigtigt over et vandbad.

rabarberdrinks, rabarbersaft, rabarber, drinks, AstiSammen med krebsehapserne fik vi en lille velkomstdrink, som bestod af lidt koncentreret rabarbersaft og et skvæt Asti – sød og sommerlig.

rejeforret, rejer, sagogrynJeg var i legehumør, da jeg skulle lave forretten, så jeg fandt en række pynte-konkylier frem og skoldede dem i kogende vand. Derefter kogte jeg en grød på sagogryn, vand og revet skal fra øko-citron. Jeg havde ellers overvejet at farve den med lidt blå farve, men i sidste øjeblik tilføjede jeg som sagt citronskal, så grøden faktisk smagte af noget. Grøden blev en anelse for tyk – jeg ville gerne have den lidt mere vandet – men den dannede en sjov struktur, som jeg kunne ‘fastgøre’ skallerne til. Derefter rev jeg lidt citronskal over sagogrøden, og jeg lagde nogle forkogte grønlandske rejer oven på et par friske dildkviste. Ved siden af tallerkenen satte jeg en lillebitte tallerken med lidt mayonnaise (Hellmann’s). Forretten er mest af alt en undskyldning for at pille rejer og dyppe dem i mayonnaise, men det er selvfølgelig også muligt at spise grøden.