Saltbagte kastanjer

ristede kastanjer, saltbagte kastanjer, kastanjer, snack, saltHvad er et efterår uden kastanjer? Nu er det mest almindelige ikke-spiselige hestekastanjer, jeg støder på, men tidligere på ugen var jeg på jagt efter spise-kastanjer og fandt en håndfuld i Irma. Dem skulle jeg nemlig bruge i forbindelse med denne måneds benspænd, da jeg ville lave saltbagte kastanjer – yay!

Saltbagte kastanjer er yderst lette at lave. Du skal bruge spise-kastanjer og groft salt. Derudover skal du bruge lidt smør og salt til selve serveringen. Som sagt – superlet.

Saltbagte kastanjer
2 personer

ca. 200 g spisekastanjer
2 dl groft salt

Tør kastanjerne af med køkkenpapir. Hæld saltet op i et lille ildfast fad eller skål. Skær et kryds i toppen af hver kastanje – gerne lidt større end dem, jeg skar, for det gør det lettere at skrælle de saltbagte kastanjer bagefter. Tryk kastanjerne ned i saltet og bag dem i ovnen ved 200 grader i 25-30 minutter.

Tag de saltbagte kastanjer ud af ovnen og lad dem hvile i 5-10 minutter. Skræl dem og spis dem sammen med lidt blødt smør og salt.

Note: Mmm! Saltbagte kastanjer smager som en mellemting mellem et sødt bagt brød og varme nødder. En rigtig efterårs-lækkerbisken, som varmt kan anbefales.

ristede kastanjer, saltbagte kastanjer, kastanjer, snack, salt

Halloween-popcorn

Halloween-popcorn, Halloween, popcorn, chokolade, mørk chokolade, krymmel, rørsukker, smør, vanilje, bagepulver, snack, konfektDet er blevet oktober, og det betyder, at jeg snart skal udskifte septembers majs- og græskarbenspænd med et nyt benspænd. Jeg kan dog ikke nære mig og venter en lille smule med oktober-benspændet, for majs og græskar passer jo også rigtig godt til Halloween, og det er det som bekendt i slutningen af oktober måned.

Jeg elsker Halloween og har derfor lavet en del sjove Halloween-retter de senere år – se Halloween-opskrifterne her – og i år er ingen undtagelse. Det er i første omgang blevet til disse Halloween-popcorn, som jeg så på en amerikansk hjemmeside. Jeg ændrede lidt på nogle af målene.

Disse Halloween-popcorn minder lidt om de karamelliserede popcorn, jeg lavede, da jeg havde amerikansk mad-benspænd, men jeg syntes, at den nye karameludgave var lettere at arbejde med.

Halloween-popcorn

30 g poppede popcorn (svarer til 4-5 kopper)
50 g smør
75 g rørsukker
2 spsk ahornsirup
en lille smule salt
½ tsk bagepulver

Pynt:
mørk chokolade
orange/grøn krymmel

Smelt smørret og rørsukkeret i en lille kasserolle og lad det boble i 3-4 minutter. Rør i det med jævne mellemrum. Rør derefter salt og ahornsirup i, inden du tilsætter bagepulver. Hæld sukkermassen over popcornene og sørg for at vende dem grundigt med en grydeske. Hæld popcornene i et smurt ildfast fad og stil det i ovnen i 15-20 minutter ved 175 grader. Tag fadet ud af ovnen og lad popcornene køle af – gerne på et stykke bagepapir, så de ikke klistrer fast i fadet. Smelt lidt mørk chokolade og tegn chokoladestriber på popcornene, inden du drysser farvet krymmel over.

Tadaaa – så har du Halloween-popcorn! Du kan servere dem i et stort fad eller evt. portionsanrette dem ved at fordele dem i papir-muffinforme.

Note: Disse festlige Halloween-popcorn er ret lækre men også temmelig søde, så pas på du ikke får spist for mange (eller at dine børn gør ;)).

Halloween-popcorn, Halloween, popcorn, chokolade, mørk chokolade, krymmel, rørsukker, smør, vanilje, bagepulver, snack, konfekt

Tex-mex partysnack med tortillachips

snack med tortillachips, chips, snack, appetizer, tomater, ketchup, chili, peberfrugt, rødløg, majs, ost, cheddarNu må jeg ikke glemme at bruge majs, som også er en del af månedens benspænd, så de kommende dage vil der komme en række retter med majs. Jeg starter med denne snack med tortillachips, som jeg lavede i går. Skal jeg være helt ærlig, så hører denne snack måske mere ind under tex-mex fremfor mexicansk mad, men uanset hvad er det en herlig servering, som egner sig godt til en fest.

Jeg brugte en god chiliketchup, som gemalen og jeg er blevet ret glade for her på det sidste. Hvis du ikke har en chiliketchup, anbefaler jeg, at du bruger ketchup + lidt chilipulver til disse tortillachips, for chilien giver et dejligt krydret pift til denne snack.

Tex-mex partysnack med tortillachips
ca. 20 stk.

20 hele tortillachips
2 spsk friske tomater, skåret i små tern
2 spsk peberfrugt, skåret i små tern
2 spsk friske majskerner
1 spsk finthakket rødløg
ca. 3 spsk ketchup
lidt chili
friskrevet cheddar – hvad der svarer til ca. 1 dl

Rør tomater, peberfrugt, majs, rødløg, ketchup og chili sammen. Læg dine tortillachips på en bagepapirbeklædt bageplade og fordel blandingen ud over chipsene. Drys lidt revet ost oven på dem og sæt de toppede tortillachips i ovnen ved 200 grader i 5-10 minutter, indtil osten er smeltet og letgylden. Servér dine lune tortillachips med det samme.

Note: Ok, disse tortillachips er faktisk pænt vanedannende! Jeg brugte som sagt en chiliketchup, men har du ikke det, anbefaler jeg, at du bruger almindelig Heinz ketchup samt en smule chili. Chilien giver nemlig et dejligt pift til smagen og passer godt sammen med de søde majs og ketchuppen, så du får toppede tortillachips, der både er søde, sprøde og godt krydrede.

Friteret løg – blooming onion

friteret løg, blooming onion, snack, løgsnack, æg, hvedemel, fuldkornshvedemel, røget paprika, cayennepeber, løgpulver, rapsolieSkal vi ikke lige lade som om, at det stadig er sommer? For et par uger siden havde vi gæster – de selvsamme, der fik kleftiko til aftensmad – og som appetizer fik vi friteret løg – eller blooming onion som serveringen også kaldes. Jeg havde set den syndige sag hos Klidmoster tidligere på sommeren og lod mig inspirere af opskriften, men lavede dog en række ændringer til krydring samt en anden slags dip til denne udgave af friteret løg.

Friteret løg
appetizer til 4-6 personer

2 store løg
2 dl hvedemel
1 dl rasp
1 tsk løgpulver
1 tsk røget paprika
1 tsk sød paprika
1 tsk salt
2 æg
2 dl mælk
0,75 l rapsolie eller anden smagsneutral olie

løgFørst skal du have fat i nogle store løg – som i virkelig store løg! Her har jeg vist størrelsen på det største af de to løg, jeg havde købt – det andet var en smule mindre. Skræl løget og skær toppen af det.

løgVend derefter løget på hovedet, så bunden vender opad. Nu skal det skæres, så der formes løgbåde, der stadig sidder fast på bunden af løgetse fremgangsmåde. Sørg for at skille løgbådene forsigtigt ad – se ovenstående billede – så løget ligner en blomst, der er ved at folde sig ud.

Bland mel, rasp og krydderier i en skål. Pisk æg og mælk sammen i en anden skål. Dyp løget i skålen med melblandingen og sørg for, at melet sætter sig godt fast på løget. Ryst overskydende mel af og dyp det derefter i æggeblandingen. Lad det dryppe af, inden du dypper det en gang mere i melblandingen.

friteret løg, blooming onion, snack, løgsnack, æg, hvedemel, fuldkornshvedemel, røget paprika, cayennepeber, løgpulver, rapsolieHæld olien i en lille dyb kasserolle. Varm det op, indtil olien er så varm, at det syder og bobler, hvis du stikker den ikke-svovlholdige ende af en tændstik ned i olien. Læg løget forsigtigt ned i olien – pas på, hvor det bobler op – og lad det friturestege i 3-4 minutter. Vend det forsigtigt og giv det 3 minutter mere på den anden side. Tadaaa – et stk friteret løg! Tag det op af olien og læg det på et par lag køkkenrulle. Giv det andet løg samme behandling.

græsk yoghurt, creme fraiche, sirup, sød paprika, cayennepeberDu skal selvfølgelig også bruge en dip til friteret løg. Jeg valgte at lave denne semisøde og halvstærke paprikadip. Styrken af denne dip afhænger først og fremmest af den cayennepeber, du bruger. Jeg har lige købt en fra Urtekram, som viste sig at være noget mere hidsig end den, jeg brugte tidligere, så jeg var lige ved at overdosere. Smag dig frem, når du laver dippen, så du ikke pludselig står med en dip, der er for stærk til dig. Du kan i øvrigt med fordel lave denne dip et par timer før, så den kan nå at trække mere smag.

Paprikadip til friteret løg

4 dl græsk yoghurt – eller evt. creme fraiche
ca. 4 spsk sirup
2 tsk sød paprika
1-2 tsk cayennepeber
salt og peber

Rør græsk yoghurt, sød paprika og cayennepeber sammen. Smag til med sirup, salt og peber.

Note: Friteret løg var et hit hos gæsterne, men er det meste friterede mad ikke det? Det er en herlig snack, der egner sig fortrinlig til en grillaften – også selvom friteret løg mætter ret godt – og jeg kan varmt anbefale at lave en halvstærk dip til, for de kraftige krydderier giver et godt modspil til det fede løg.

Peberfrugtdip

peberfrugtdip, peberfrugt, snackpeber, chipdip, dip, dressing, creme fraiche, chili, hvidvinseddikeDa vi havde gæster sidste weekend (dem, der blev udsat for langtidsgrillede revelsben), startede vi med lidt chips og øl på terrassen. Jeg eksperimenterede med at lave en peberfrugtdip til chipsene, og den blev ganske god, så nu får du også opskriften på den.

Peberfrugtdip

1½ rød peberfrugt eller 3 snackpebre
2 dl creme fraiche, 18%
½ tsk peber
1 tsk rørsukker
1 tsk chiliflager
2 spsk hvidvinseddike
salt

Læg peberfrugter/snackpebre på en bagepapirbeklædt bageplade og sæt dem i ovnen ved 240 grader. Bag dem, indtil skindet er helt sort. Tag peberfrugterne ud af ovnen og lad dem køle lidt af, inden du forsigtigt piller skindet af dem. Smid skindet og stilkene ud og blend resten af peberfrugterne sammen med creme fraiche, peber, rørsukker, chiliflager og hvidvinseddike. Smag din peberfrugtdip til med salt og lad den trække i køleskabet i minimum en time – og gerne mere.

Note: God, sødmefuld og tilpas chilistærk peberfrugtdip, der fungerer godt sammen med salte chips. Hvis du lader din peberfrugtdip trække til dagen efter, bliver den selvfølgelig stærkere.

Rabarbersnack

rabarberslik, snack, rabarbersnack, rabarber, rørsukkerEn af mine kolleger introducerede mig for nylig til denne rabarbersnack – en enkel lille hapser, der består af rabarber skåret i tynde strimler, dypper i sukkervand og derefter bagt i ovnen, indtil det er tørret. Superlet at lave.

I min udgave af rabarbersnack lavede jeg en mild sukkervandsblanding, hvilket betød, at min rabarbersnack stadig havde noget syrlighed. Vil du have en sødere udgave, bruger du selvfølgelig blot mere sukker.

Rabarbersnack

2 rabarberstængler, mediumtykke
½ dl rørsukker
2 dl vand
evt. lidt rapsolie

Vask rabarberstænglerne og skær dem i tynde, brede strimler. Det gør du lettest med en skarp kartoffelskræller (og helst ikke en, der skærer meget tyndt). Rør sukkeret ud i vandet og dyp derefter rabarberstænglerne i sukkervandet. Læg dem på en bagepapirbeklædt bageplade. Det mest optimale er at bruge bagepapir, der genbruges, da det er glat. Har du ikke det, så pensl lidt rapsolie på det almindelige bagepapir, så du mindsker chancen for, at rabarberne sætter sig fast på bagepapiret. Når du har fordelt din rabarberstrimler ud over bagepladen, dupper du dem tørre med lidt køkkenrulle.

Rabarbersnack skal tørre i ovnen ved 50 grader i ca. 2 timer. Lad dem køle af og put dem i en lufttæt beholder.

Note: Lækker lille rabarbersnack – eller voksenslik om man vil. Jeg tror, jeg vil bruge dem som topping på en dessert eller en salat i nærmeste fremtid…

Puffede rødbedechips

rødbedechips, chips, rødbeder, grødris, snackHephep – nu er det tid til lidt flere molekylære eksperimenter i anledning af månedens benspænd! I sommers var gemalen og jeg på et kursus i molekylær gastronomi, og her lærte vi blandt andet at lave smukke, puffede chips. Jeg tænkte, jeg ville lege videre med denne metode og lavede derfor for nylig disse puffede rødbedechips. Jeg brugte næsten samme fremgangsmåde, som vi fik forklaret på kursus, men valgte at bruge grødris i stedet for risottoris, og så brugte jeg revne rødbeder til at give farve og ikke blæksprutteblæk, som var i den originale opskrift.

Læg i øvrigt mærke til, at disse rødbedechips er lette at lave og kræver ikke alle mulige hokuspokus-ingredienser eller specialdimser. Til gengæld bør de laves i god tid i forvejen, for tilberedningstiden kan godt svinge lidt.

Rødbedechips

2 dl grødris
8 dl vand
150 g revne rødbeder
rapsolie
salt

Hæld vand og ris i en kasserolle og kog risene ved lav varme. Risene skal koges helt ud, så de er godt smattede og ja – det er helt med vilje, at der er for meget vand i forhold til, når du normalt koger ris.

Når risene er kogt møre, blender du dem grundigt sammen med de revne rødbeder. Tilsæt eventuelt lidt vand, hvis massen er for kompakt – den skal være så lind, at den er let at smøre ud. Smør to bageplader med et tyndt lag rapsolie og fordel rødbedemassen på de to plader – laget skal være så tyndt som muligt. Sæt pladerne i ovnen og bag dem ved 90 grader i 2-3 timer. Byt gerne om på placeringen af pladerne undervejs. Er rødbedemassen ikke stivnet helt, kan du enten give den lidt længere tid i ovnen eller stille bagepladerne på køkkenet natten over. I løbet af 12-24 timer bør rødbedemassen være tørret helt ind til hårde, sprøde flager.

rødbedechips, chips, rødbeder, grødris, snack

Rødbedeflagerne kan gemmes i en lufttæt beholder, indtil du skal bruge dem (kan holde sig i mange uger), men du kan også tilberede dem med det samme. Hæld raspolie på en pande, så der et lag på ca. 1 cm og varm det op til mediumvarme. Stik et hjørne af en rødbedeflage i olien for at tjekke, om den er klar (så begynder det at boble omkring rødbedeflagen og den begynder at puffe op). Læg to-tre flager i olien og hav en tang eller lignende parat til at vende dem. De bliver til rødbedechips i løbet af 5-10 sekunder, så du skal være lidt rap på fingrene, når du begynder at tilberede dem. Læg dine rødbedechips på et par stykker køkkenrulle og drys salt på med det samme.

Du kan opbevare de tilberedte rødbedechips i en lufttæt beholder – så kan de holde sig et pænt stykke tid.

Note: Jeg er ret vild med udseendet af disse rødbedechips. Selvom de desværre ikke bliver lilla som rødbeder, så synes jeg, at de puffede rødbedechips er meget smukke og dekorative. De er ret milde i smagen – minder mest om almindelige chips men har dog et lille strejf af noget, der godt kan være rødbede.

OBS – ovenstående portion giver en hel del rødbedechips, så med mindre du skal holde fest eller godt kan lide at snacke chips, så kan du med fordel halvere mængden.