Morgensmoothie med hindbær og mandler

morgensmoothie, smoothie, hindbær, mælk, vanilje, mandler, bananMin sidste opskrift i forbindelse med mindre opvask-benspændet er denne morgensmoothie, som jeg har lavet en del gange i september og oktober. Det er en let og lækker løsning på en travl hverdagsmorgen, for jeg spiser ikke så meget til morgenmad, da jeg sjældent er særlig sulten de første timer. Så supplerer jeg med lidt frugt om formiddagen og spiser i stedet lidt mere til frokost.

Nå, men denne morgensmoothie kan både laves med mælk og med appelsinjuice. Det er en smoothie, jeg typisk laver i sensommeren og i efteråret, da vi får en hel del hindbær fra vores hindbærbuske, og de er så lækre i smoothies.

Jeg brugte følgende køkkenredskaber:
– høj plastikbeholder
– stavblender


Morgensmoothie med hindbær og mandler

stor portion til én person

1 frossen banan
2½-3 dl frosne hindbær
3 dl mælk
½ tsk vaniljepulver
½ dl mandler
evt. lidt sirup eller honning

Bræk bananen i mindre stykker og put den i plastikbeholderen sammen med hindbær, mælk, vanilje og mandler. Blend til en homogen masse – tilføj evt. lidt mere mælk – og smag så din morgensmoothie til med lidt sirup eller honning, hvis du gerne vil have den lidt sødere. Smid et par sugerør i din morgensmoothie og nyd den direkte fra beholderen (ingen grund til noget fancy-pancy – det er jo bare en hurtig morgenløsning).

Note: En frisk og sødmefuld morgensmoothie, som selvfølgelig også kan laves med andre bær. Mandlerne giver lidt ekstra mæthedsfølelse og en lidt tykkere konsistens.

Hindbærsmoothie med mandler

hindbærsmoothie, smoothie, morgenmad, brunch, hindbær, banan, mælk, vanilje, rørsukker, mandlerHvis du gerne vil forkæle dig selv i weekenden, så vil jeg foreslå dig at lave denne hindbærsmoothie til morgenmad. Smoothies hører nemlig ikke kun sommeren til – sådan en hindbærsmoothie er virkelig dejlig her om vinteren, hvor man i den grad trænger til et skud vitaminer (og især dem, der smager af sol og sommer).

Jeg vandt fandt nogle hindbær i fryseren, og da jeg godt ville have, at denne smoothie mættede ekstra godt, tilføjede jeg også mandler i opskriften.

Hindbærsmoothie med mandler
et stort glas

150 g frosne hindbær
½ lille banan
2½ dl mælk
15 mandler
en lille smule vaniljepulver
lidt rørsukker

Blend hindbær, banan, mælk og mandler. Tilsæt evt. lidt mere mælk, hvis du vil have en mere lind smoothie (personligt foretrækker jeg tyktflydende smoothies – gerne lige så tyktflydende som denne smoothie bowl med brombær). Smag til med vanilje og rørsukker.

Note: Herlig hindbærsmoothie, der både mætter og har en rigtig fin hindbærsmag. Sødmen justerer du selv, så her har jeg ikke angivet en præcis mængde.

hindbærsmoothie, smoothie, morgenmad, brunch, hindbær, banan, mælk, vanilje, rørsukker, mandler

Varm smoothie med masser af bær

varm smoothie, varm drik, smoothie, tranebærjuice, ribs, blåbær, brombær, rørsukkerDa jeg brainstormede ideer til denne måneds varme drikke-benspænd, kom jeg pludselig i tanke om, at jeg stødte på en varm smoothie, da jeg surfede på amerikanske madblogs for et par år siden. Jeg kan huske, at jeg studsede lidt over det – i min verden er smoothies per definition kolde, men har jeg ikke netop opfundet mine benspænd for at udfordre mig selv? Jo! Derfor skulle jeg selvfølgelig prøve at lave en varm smoothie, og det gjorde jeg i dag, da jeg alligevel skulle bruge noget tid på havearbejde og godt kunne bruge en varm drik, jeg kunne nippe af undervejs.

Varm smoothie med bær

1 stort glas

2 dl tranebærjuice
1 dl frosne blåbær
1 dl frosne ribs
½ dl frosne brombær
½ tsk vaniljesukker
1-2 spsk rørsukker

Varm juice, bær og vaniljesukker langsomt op i en kasserolle og lad det simre i ca. 10 minutter. Blend det med en stavblender og smag på smoothien. Tilsæt 1-2 spsk rørsukker (afhængig af hvor sød, du vil have smoothien) og lad den simre i ca. fem minutter mere, inden du hælder den i et tykt glas.

Note: Jeg må indrømme, at en varm smoothie er en dejlig måde at få varmen på her i de kolde måneder. En sødmefuld drik med masser af bær, som samtidig mætter temmelig meget. Måske vil en varm smoothie være god at servere om morgenen som en del af morgenmaden? Du kan selvfølgelig udskifte flere af bærtyperne, hvis der er andre, du hellere vil have med i en varm smoothie.

varm smoothie, varm drik, smoothie, tranebærjuice, ribs, blåbær, brombær, rørsukker

Spinat-smoothie og spinat-kartoffelsalat

spinat-smoothie, smoothie, spinat, cashewnødder, banan, nødder, citroner, mynte, æblejuice, sesamfrøDa jeg valgte månedens lege-benspænd, vidste jeg med det samme, at jeg skulle lave en smoothie på grøntsager. Det er som sådan ikke noget nyt og revolutionerende – det er der mange andre, der har gjort før mig – men selvom jeg elsker smoothies, så har jeg altid afholdt mig fra at lave grøntsags-smoothies. Jeg kan ikke helt forklare hvorfor – måske fordi jeg frygtede, at jeg ikke ville kunne lide det? Det er ellers en rigtig god og let måde at lave et mellemmåltid på, og de kan varieres lige så meget som bær- og frugtsmoothies kan.

Jeg endte med at lave en spinat-smoothie, hvilket blev til en smuk grøn sag.

Spinat-smoothie
et stort glas

en stor håndfuld frisk spinat
½ frossen banan
5 mynteblade
½ dl usaltede cashewnødder
1 dl vand
1 dl æblejuice
citronsaft
evt. lidt salt
evt. lidt honning

Start med at blende cashewnødderne. Tilsæt derefter spinat, banan, mynteblade, vand og æblejuice og blend det til en ensartet spinat-smoothie. Smag til med citronsaft og evt. lidt honning og/eller salt. Pynt med sesamfrø og drik den med det samme.

Note: Spinat-smoothie er et sjovt koncept – og så mætter den overraskende meget! Jeg var godt nok ikke vanvittig sulten den aften, jeg lavede den, men jeg blev helt mæt af at drikke den, så min spinat-smoothie endte med at være min aftensmad den dag.

Jeg valgte at bruge æblejuice i smoothien for at få lidt sødme i smagen, men du kan også lave smoothien kun på vand eller på rismælk, soyamælk eller – hvis du vil have en mere syrlig version – på tykmælk eller yoghurt (her skal du så bruge halvt tykmælk/yoghurt og halvt vand).

spinat-lartoffelsalat, kartoffelsalat, salat, kartofler, spinat, creme fraiche, hvidløg, avokado, vegetarJeg havde en del spinat tilovers, og da vi skulle i sommerhus dagen efter, valgte jeg at bruge resten af spinaten til denne kartoffelsalat.

Spinat-kartoffelsalat

600-700 g kolde, kogte nye kartofler
3-4 store håndfulde frisk spinat
1½ dl creme fraiche
2 fed hvidløg
citronsaft
2 avokadoer
salt

Kog spinaten i et minuts tid i letsaltet vand og lad det derefter afkøle. Blend den afkølede spinat sammen med creme fraiche og hvidløg. Smag til med citronsaft og salt. Skær kartoflerne i mundrette stykker og vend dem i spinatcremen. Skær avokadoerne i tern og vend dem i kartoffelsalaten. Pynt evt. med appelsintagetes.

Note: En dejlig variant af den klassiske kartoffelsalat, der her har fået lidt mere farve.

Vegansk brunch

vegansk brunch, brunch, vegansk, morgenmadTidligere på ugen kom en af mine læsere, Trine, med en udfordring, som jeg straks greb. Hun skrev nemlig “Brunch! Hvordan fanden laver man det vegansk? Hvis klassikerne alle skal indgå? Røræg (primært den jeg har problemer med at forestille mig), bacon, pandekager, pølser, yoghurt, og vel så en erstatning for ost? Kunne det ik’ være skægt at prøve?”

Se, vegansk røræg kunne jeg måske godt have lavet, men da jeg i forvejen foretog flere krumspring mht. yoghurt og pølser, så sprang jeg dette over. Til gengæld serverede jeg en vegansk brunch med yoghurt og hjemmelavet müsli, frugt, quinoaboller med hjemmelavet mandelsmør, bananpandekager med mørk sirup samt cocktailpølser med ketchup. Dertil et glas mangodrik.

vegansk brunch, brunch, vegansk, morgenmadJeg fandt et par bøtter soya yoghurt i Kvickly, og de er en udmærket erstatning for mager creme fraiche i en række retter. Som yoghurt i sig selv smager den dog temmelig mærkeligt, og i mine øjne er det en tilsnigelse at kalde det yoghurt – det smager ganske enkelt ikke af (mælke-) yoghurt. Derfor måtte jeg også forklæde smagen, så jeg lavede en hurtig müsli af havregryn, rugflager, tørrede abrikoser skåret i tern, rørsukker og lidt kanel. Alle ingredienser blev ristet på en pande, indtil sukkeret smeltede og bandt ingredienserne sammen, og derefter kølede müslien af, inden den blev drysset over yoghurten.

vegansk brunch, brunch, vegansk, morgenmadMandelsmørret er let at lave – så let at jeg ærgrer mig over, at jeg ikke har gjort det noget før. Tag 125 g mandler, læg dem på en bageplade og bag dem ved 150 grader i 20 minutter. Tag mandlerne ud af ovnen og lad dem køle af, indtil de er håndvarme. Blend dem grundigt, så de er forvandlet til mandelmel, og tilsæt derefter ca. ½ dl smagsneutral olie – eller mandelolie – og en smule salt og rør det grundigt sammen til en ensartet masse.

vegansk brunch, brunch, vegansk, morgenmadBananpandekager har jeg lavet før – se se denne udgave – men der indgår æg i de opskrifter, og det går jeg ikke i den veganske måned. Jeg lavede derfor disse pandekager – der er blev otte små pandekager i alt.

1 moden banan
1 dl havredrik/havremælk
1 dl havregryn
1 tsk bagepulver
½ tsk vaniljesukker
1 spsk mørk sirup
1-2 spsk smagsneutral olie
hvedemel

Blend bananen sammen med havredrikken. Rør de andre ingredienser i og slut af med hvedemel. Dejen skal være ret tyktflydende. Steg pandekagerne i smagsneutral olie på en pande ved høj varme. Servér med mørk sirup.

Gemalen mente i øvrigt, at dette var den bedste bananpandekage-version, jeg har lavet.

Veganerpølserne har jeg ikke lavet – de er købt i en helsekostbutik. Og nej… de har intet med kød at gøre, heller ikke smagsmæssigt, så du kan kun blive skuffet, hvis du sammenligner dem med almindelige brunchpølser. Men det var da meget sjovt at prøve.

Jeg havde lovet gemalen, at jeg ville lave en smoothie med mango. Jeg foretrækker normalt at bruge juice, men da jeg nu havde taget hul på en karton havredrik, så brugte jeg dette i mangodrikken. Det gjorde dog, at jeg måtte smage drikken mere til, end jeg plejer, da havredrikken tager en del af frugtsmagen.

1 ret moden banan
frugten fra en frisk mango
2½ dl havredrik
1 tsk vaniljesukker
1-2 spsk mørk sirup
et par citronmelisse-kviste

Blend ingredienserne. Smag evt. drikken til med mere mørk sirup eller citronmelisse.

Tadaa – en vegansk brunch, som sagtens kan spises af folk, der ellers ikke spiser vegansk mad.